Logic? nu prea..
Hai sa'ti dau eu cateva idei:
1. cu tot respectu, e pacat sa te dai destept si sa pici aiurea
2. conteaza inaltimea fata de sol pe care este pus acvariu, in favoarea lungimii furtunului, daca ar fi dupa cum zici tu, lungimea furtunului e d.p cu debitul apei gresesti. iti dovedesc si unde:
Am facut urmatorul experiment:
Am pus acvariul pe un corp de mobila cu inaltimea 82 cm, am reparat
aspiratorul vechi si l'am probat.
Am observat ca antreneaza mult mai mult substrat decat inainte( cand acvariul era amplasat pe masa mai scunda )pietrisul ridicandu'se 3/4 din inaltimea tubului, fata de 2-3 cm, folosind
acelasi furtun( din fabrica ).
Ambele aspiratoare au lungimea din fabrica, fiecare cu furtunurile aferente.
lungimea tubului de plastic de la jbl ajunge undeva pe la 55 cm, deci destul de inalt , iar dupa cum ziceai, ca viteza e invers proportionala cu sectiunea tubului, atunci cred ca la 55 cm ar trebui sa fie destul cat sa antreneze substratul in conditiile in care aspiratorul vechi are o lungime de 43 cm.
De aceea tind sa cred ca una din variabilele importante reprezinta diametrul tubului de plastic in raport cu inaltimea coloanei de apa sau mai bine zis presiunii pe care aceasta o creaza.
Mai foloseste cineva JBL gravel cleaner 40-75?
Incercari:
am redus inaltimea tubului de plastic a aspiratorului nou, inlocuind extensia din mijloc cu una foarte scurta , cat sa asigure o buna etanseitate intre cele 2 piese
am schimbat furtunul cu unul mai scurt si mai mic in diametru
Ambele incercari au dus la acelasi rezultat: pot scoate apa din acvariu dar fara sa antreneze substratul.