Message |
|
Aha . Vreau sa dau comanda de ceva muschi ca cel care il am a venit aproape maro si dupa ce lam pus in acvariu doar cateva fire sau inverzit .
Vreau sa iau si niste anubias sa pun între lemne ca pare prea gol mijlocul acvariului . Pentru laterale ce planta nici mare , nici mica sa pun , sa faca tranzitie intre monte carlo si plantele inalte din spate ? Ceva plante cu frunze mai late si lungi , nu prea am asa ceva in acvariu.
As putea sa adaug ceva melci ? Au aparut ceva alge si am citit ca melci ar fi cea mai buna investitie.
|
 |
|
Ok . Mersi mult !
Deocamdata o sa mai stau vreo 2 saptamani sa creasca plantele si dupa bag pesti.
Daca ajung nh4 , no2 si no3 la 0 , este ok pentru plante si bacterii benefice? Le ajunge doar fertilizantul sau ar trebui pana bag pesti sa dozez cumva amonia?
|
 |
|
5 Iulie 2024
Kh=12
Gh=6-7
Ph=7.5
Nh4>0.05
No2=0.025
No3=1spre3
Este ciclarea aproape gata ? Am 11 zile de cand am plantat acvariu si vreo 15 de cand merge filtru in acvariu.
Am montat si instalatia de co2 . Am setato sa mearga o bula la 2 secunde , deocamdata nu am test co2 sa pot sa verific.
Am inceupt sa scot din melci care ii vad , nu am prea vazut sa faca ceva si nici nu vreau sa se inmulteasca.
Plantele par sa o duca bine . Am probleme cu rotala bonsai care o parte sa topit , cred ca din cauza ca nu avea lumina. Nu stiu daca e normal dar si la Lobelia cardinalis mini sau topit toate frunzele vechi dar au dat frunze noi mai sus .
Ar trebui sa tund rotala rotundofilia? Au crescut varfuri pana sus si e si unpic incalcita de cand am plantat -o
|
 |
|
Este normal ca no2 sa fie atat de mare ? Am facut testele dupa vreo 10-11 ore de la ultimul schimb de apa 40% probabil pe undeva la 45% ca am si complectat cu apa care sa evaporat . Am testat si apa de la robinet si are intre 0.6 si 1 ppm nh4. Se poate din cauza ca am facut schimbul de apa si am adaugat cu schimbul de apa nh4 sa fie asa sus no2 .
Dupa parerea mea ceva bacterii sau format in filtru pentru ca in 11 ore sa transforme nh4 . Dupa teoria si calculele mele la schimbul de apa am adaugat undeva la 0.5ppm Nh4 ,care in 11 ore sa transformat in 0,nu ar trebui ca si no2 sa se transforme? Fac eu ceva gresit sau e inca prea la inceput acvariu ?
Schimburile de apa am facut cu a zis liv . 40%primele 8-10 zile,in fiecare zi,ieri fiind a 9 zi . O sa fac de acum schimburi mai rare de apa , 2 ori pe saptamna sa vad daca o sa scada no2.
|
 |
|
Teste 3 Iulie înainte sa dau drumul la co2.
Kh=12
Gh=5-6
Ph= 7-7,5
Nh4<0.05
No2>1
No3=15-30
Pentru Ph cred ca ar trebui sa iau un test mai precis . Asta pe care îl am e de la 3-10 . Cred ca a crescut putin Ph din cauza ca seara scot co2 si am pus si filtru sa valureasca apa mai bine .
Melci sunt bine , probabil si din cauza ca a urcat Ph. Se comfortable putin ciudat, zici ca se bat , sau poate asa se inmutesc ei .
A aparut in acvariu un fel de puf/praf maro , pe pietre , lemn si plante. Cred ca ceva alge . Cum as putea scapa de ele?
Am dat comanda de sistemul co2 de nevertebrate , butelia am luato din alta parte.
|
 |
|
Mersi Samy de raspuns!
Daca combin astea dou? nu este ok ?
https://www.raijucarii.ro/set-complet-de-co2-cu-doua-trepte-cu-oprire-automata-pe-timp-de-noapte-fara-sticla-p439359 -reductorul
https://www.kamenik.ro/Cilindru-plin-5L-de-dioxid-de-Co2-Acvariu?gad_source=1#googtrans(ro) -butelie .
As iesi mai ieftin de cat la nevertebrate , acum nu stiu daca regulatorul asta este mai rau decât cel de la nevertebrate.
|
 |
|
|
 |
|
Daca iau pachet , imi da si difuzor +asta care il folosec am 2 deci nu ,cred ca e o problema . Folosec asa deocamdata , dupa cred ca o sa pun pe furtunul la filtru . Ce zici sa iau pachet sau sa cumpar si eu pe bucati? Oricum cred ca o sa mai stau unpic ca sau cam dus bani
Pentru nivelul de co2 sa iau si un drop checker?
Bomba cu sare de l?mâie e mai stabila? Merge mai bine?
Mul?umesc 
|
 |
|
Stiu......trebuia un acvariu mai mare . Si tata se radea de mine cand a vazut acvariu asa mic  ... dar acum ii place si asta . Problema a fost ca am facut eu acvariu , si imi era frica sa fac unul de 80+litri sa nu plesneasca ( nu prea am gasit de unde sa iau unul )
Am reusit sa vorbec cu cineva despre rencarcarea butelie si a zis ca se poate fara probleme , 2 , 5 , 10 litri nu conteaza.
Dupa ce am vorbit mam dat la cautat printre timp un sitem co2 . Am gasit ceva la nevertebrate dar mi se pare cam scump dar eu nu ma prea pricep https://www.nevertebrate.ro/sistem-complet-co2-electrovalva-si-butelie-reincarcabila-6kg-19374 . Intrebarea este daca se merita sau pot gasi ceva mai ieftin ? Acum o butelie de 6kg cam cat mar tine la acvariu asta mic ?
Cat despre pesti si alte vietati nici nu am de gand acuma . Vreau sa ajung sa schimb doar 20-30% din apa , odata pe saptamna , ca atunci o sa fie mai stabil acvariu. Am citit si despre aclimatizare si tot asa prin picurare ma gandeam sa fac . La pesti 1-2 ore si la creveti daca o sa fie, 3-4ore , am inteles ca ai sanse mai mare sa se repoduca bine si sa traiasca .
|
 |
|
Mersi de raspuns Bayek si Liv.
O sa ma interesez maine sa vad cum este cu incarcatul la butelii doar ca am o intrebare ... Co2 e acelasi sau este si special pentru acvarii?
Am in zona multi sudori care poate duc 10 butelii odata la incarcat si poate ma ajuta ei cu incarcatul.(vorbesc cu ei)
Totusi stau putin pe ganduri ...... as vrea sa cumpar si filtru mai mare (echo pro 200) si parca nu as arunca 2000lei pe amandoua odata , care ai fi investitia mai buna pentru mine acuma?
In legatura cu ph nu stiu ce sa fac. Am aquasoil si lemne .. + bomba co2 la care nu prea pot regla nimic .... cred ca de asta am ph scazut . De la robinet apa are 7.5 dar acum nu stiu...... sa incerc sa nu bag co2 vreo cateva zile sa vad daca o sa creasca? Un filtu mai mare care sa valureasca apa mai tare nu ar urca ph?
|
 |
|
Surpriza !!
https://youtu.be/og4YBjjK90o?si=rhDNyOGeLVhE8ld-  Nu stiu de unde a aterizat . Poate au fost oua pe plante . Plantele le-am spalat si tinut in apa vreo 2 zile pana sa le bag in acvariu.
1.Este invaziv ? Ar trebui sa scap de el?
2. Si cu co2, se poate folosi co2 de la buteliile de sudat sau trebuie co2 alimentar ca sodastream?
|
 |
|
Scuzati ca am scris din nou dar nu am putut edita .
Ceva asa https://m.olx.ro/d/oferta/regulator-reductor-co2-cu-2-manometre-electrovalva-si-numarator-bule-IDgQGbN.html?ad_reason_recommended_items=271128249,253119710,271759472,248976611,254119588,178522133,269740148,267793984,252486629,237981979,245824967,258533911,265275079,265062849,222192578,255533096,258882226,195940979,269656348,70039274,231115613,261134887,271923659,251296310,241422680,222660141,271339601,268347269,218744954,226354111&reason=ip%7Ccool_rec_platform ar merge adaptat pentru sodastream sau e bun si sistemul de la nevertebrate?
|
 |
|
Am decis sa schimb sistemul diy de co2 si sa merg pe Sodastream. Intrebarea este daca https://www.nevertebrate.ro/sistem-co2-imbuteliat-sodastream-dennerle-carbo-soda-m200-50383 ar merge bine sau e bun . Nu am reusit sa gasesc daca merge orice butelie sodastream pe sistemul asta , acolo scrie ca da. Daca cineva stie si a mai folosit sistemul , este ok ? buteliile sodastream au filet standard?
|
 |
|
O sa pun echipamentele mai spre fundul acvariului .
Despere melci cred ca o sa aleg neritina daca pot trai la ph de 6-6.5 . Probabil o sa urce ph dupa ce pun o instalatie de co2 la care o sa pot face reglaje .
E posibil asa cum spune Liv , ca instalatia diy de co2 sa bage prea mult co2 . Nu prea am cum sa controlez asta . Reteta care am facut-o zice aca tine undeva la o luna daca este mai racoare si mai putin daca este cald . Instalatia mea merge de vreo 4-5 zile si sa dus aproape jumate . Pot sa pun la urmatoare reteta mai putina drojdie , am inteles ca daca e mai putina reactia e mai slaba si se degaja mai putin co2 .
Am numarat bulele care ies din sticla mare si intra in cea mica , 30 de bule pe minut , cand instalatia este in presiune si 40-41 cand scot difuzorul. Bulele ies pe un furtun cu 5mm diametru interior (probabil ca daca diametrul ar fi mai mic ar iesi mai multe - parerea mea)
O sa incerc sa calculez cu ajutorul ph si kh , nivelul co2 pe tabelul ala, macar sa imi fac o idee . Nu stiu exact cum si ce trebuie sa fac (sunt putin in ceata) dar am sa incerc.
De acord cu tine cu plantele Liv. Eu ma refeream ca dupa 5 zile de la plantare cel putin rotala wallichi are frunzulite noi si muschiul pare sa isi revina .
|
 |
|
Am reusit sa fac un alt video , sper sa fie mai bun.
https://youtu.be/Y4R4z-xfOzk?si=M5qcuNfHrXCCvtcK
Nisipul e putin murdar si pe plante este putina mizerie . Am agitat putin pamantul cand am facut schimbul de apa .
Am pus astazi fertilizant , jumate din ce se recomanda , asa cum a sups Liv. Am vazut ca muschiul a prins unpic de verde , sper ca fertilizantul si co2 sa il ajute .
Daca din video apare ceva nenregula , sa imi ziceti va rog , nu am inca ochiul format si poate nu vad anumite lucruri ce nu trebuie sa fie. Mul?umesc 
|
 |
|
Revin cu niste teste (28 iunie , vineri ) dupa 24h de la ultimul schimb de apa 40% ( folosesc teste JBL picatura )
Kh=11
Gh=5-6
Ph=6-6,5
Nh4=0,4
No2= este peste 1 merge spre culoarea rosie
No3=30
1.Merge bine sau nu ciclarea?
2.As putea folosi fertilizantul? (Masterline I II si Carbo)
3.Este prea mult 6 ore de lumina ?
4. Unde pot sa imi modific profilul am cautat peste tot dar nu dau de capat  ( folosec telefonul )
|
 |
|
Difuzorul a stat mai mult de 24 de ore in apa doar ca aveam o gaura la unul din furtune . Deocamdata folosesc un diy difuzor pentru ca era futrunasul prea mare si nu inchidea bine ( o rezolv si asta in o zi doua) .
Deocamdata monte carlo pare sa stationeze (sau nu vad eu bine) in timp ce Walachii pare ca a dat frunzulite noi deasupra (sunt un verde mai deschis si micute) .Cateva frunze la Lobelia cardinalis mini sunt negre si altele au puncte , in rest pare sa mearga bine .
Am priza programabila (prima achizitie  ). E setata la 6 ore , 10 la 16, asa am citit ca ar trebui la inceput . Unde e acvariu e doar lumina difuza , intra printr-un geam mat ce este la vreo 4 m de acvariu.
O sa fac niste teste de apa astazi sa vad ce mai este .
Mersi din suflet Liv si alinuz pentru sfaturi! O sa fac un video mai frumusel din poze , ala care l-am pus e pus la short video cred ca de aia e invers
|
 |
|
Frumoase acvarii
Mersi de sfaturi. La moss nu prea merge bine , sa facut maro o parte din el . O sa imi vina si fertilizantul indata poate o sa isi revina .
Ma chinuie bomba co2. Am un Difuzor CO2 Twinstar acrylic mediu care nu stiu daca e blocat sau nu ( poate nu are presiune destula ) , se umfla sticla de zici ca bubuie si nici nu reuseste sa scoata o bula de co2. De vina ma gandesc ca poate e furtunul care e din silicon si se unfla si ala . O sa caut un furtunas ceva mai tare si o sa incerc . Daca nu imi iau un difuzer mai sl?bu? poate o merge.
|
 |
|
L-am plantat aseara (duminica) , deocamdat? o duc bine , o sa fac schimburi de apa o data pe zi . Probabil maine sau poimâine o sa iau decizia cu filtru si o sa dau comanda si de fertilizant .
Am pus un link unde poti vedea cum a iesit acvariul ( miar prinde bine niste sfaturi cum pot sa il fac mai frumos). 
|
 |
|
https://youtu.be/gQ_1iSKAQ2E?si=KLs6vzRSb6jd7S-f
Un video scurt cu acvariul , nu am resit sa pun poze aici!
|
 |
|