Author |
Message |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 14:21:56
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
kimi
Junior member
IP:
|
Salut !
Sunt incepator in ale acvaristicii dar am tot citit inainte sa cumpar acvariul dar de multe ori n-am respectat anumite reguli desi le stiam, in fine
Am un acvariu de 60 l(asa mi s-a zis la magazin, dupa masuratorile mele e ceva mai mare pe la 65 l), plantat mediu, cu 2 xipho(M+F), 1 molly(F), 1 Platy(F) si 3 Corry albino. Am filtru(360 l/h), incalzitor inca nu, dar nu-mi trebuie, inca...
Ce vreau sa intreb:
1. Ar trebui sa mai cumpar o femela xipho(am citit ca trebuie 2, 3 femele la un mascul)? Intreb asta nu fiindca imi doresc(ajungem si la asta la intrebarea 2  ) ci deoarece ambii sunt agresivi cu femela platy si cateodata cu cea molly, iar de cele mai multe ori sunt agresivi unul cu altul, se bat(si se iubesc, e drept  ) rau de tot ...ce ma dispera e ca nici unul nu se lasa(de obicei castiga masculii am inteles, dar la mine femela e mai mare si poate de aia e si asa echilibrata lupta) si astfel se ciomagesc in cea mai mare parte a timpului...
2. Stiu ca sunt cam la maxim cu pestii...daca ma iau dupa regula cm/l pastrez numai cei 2 xifo(la pesti mai mari de 9cm, 3 l/cm...si cum xipho ajung lejer la 10...3x10l=30l x2 =60l si cam asta e tot acvariul). Doresc sa cumpar un gourami ablastru sau galben(am inteles totusi ca astia galbeni sunt mai agresivi si nu stiu daca e o idee buna) care stiu ca se face maricel  Ar fi chiar asa suprapopulat?
Acvariul in mare e ciclat(n-am facut teste) dar are 4 saptamani, schimburi de apa am tot facut la 2-3 zile, acum am sa ma duc incet-incet la o data pe saptamana 25%.
Multumesc anticipat.
ps: Pestii sunt inca micuti cam 5 cm cei 2 xipho, 4 cm Molly si Platy si vreo 3-3,5 corry.
This message was edited 2 times. Last update was at 01/10/2009 14:24:44
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 14:45:41
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
Bine ai venit.
In nici un caz nu are ce cauta un guram care ajunge la 15 cm in acvariul tau.Numai lui i-ar trebui 40l apa minim.Cat despre xifo,pe lnga faptul ca pot fi agresivi(mai ales in acvarii prea mici si aglomerate) se fac si ei prea mari pentru acvariul tau, si anume ajung la 12 cm.Iti recomand sa ii dai si sa ramai cu restul pestilor.La xipho,molly,platy si guppy trebuie sai ai 2-3 femele la un mascul neaparat,altfel le streseaza cu fugaritul si le pot chiar omori masculii.
Cat despre incalzitor,de acum poti fi sigur ca iti va trebui...deci mergi si cumpara unul de 50w
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 15:07:20
|
kimi
Junior member
IP:
|
Multam pt raspuns.
Nici daca e un guram de 2-3 cm(femela ca am citit ca nu-s asa agresive ca masculii)?  Am vazut gurami foarte mici in piata(apropo eu sunt tot din Gl)... Pana cresc ei de 10-15 se schimba multe...
Scuze daca sunt prea insistent
This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2009 15:11:50
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 15:11:43
|
ReBella
Ultrahigh member
IP:
|
Problema e ca nu apuca sa creasca daca nu au spatiu.Vrei un gurami mort peste ceva timp ?
|
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 15:23:10
|
kimi
Junior member
IP:
|
Da...pacat, imi plac mult. Asta e...ce alt/alti pesti as mai putea adauga? Ma gandeam la unii micuti si frumosi gen rasbora(am vazut ca trebuie sa fie cel putin 5-6, fiind de card), problema e ca am citit ca le trebuie apa spre acida si duritate mica(asemenea neonilor) si desi n-am testat ce apa am, cred ca a nostra de galati are ph si duritate mult mai mare decat ce le place lor...corecteaza-ma daca gresesc
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 15:58:03
|
ReBella
Ultrahigh member
IP:
|
Stiu persoane din Galati care au rasbore si le traiesc.NU stiu exact cat timp si cat sunt de fericite in apa noastra.Totusi , nu sunt destul 3 triouri de vivipari ? Adica 1 m + 2-3 f din speciile platy , molly si guppy ? Mai poti lua vreo 2 cory si un ancitrus.Si deja ai acvariul plin,sunt destui pesti
|
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 16:05:41
|
kimi
Junior member
IP:
|
Ok, multumesc. Stii cum e la inceput(ca un copil intr-un magazin cu dulciuri), vrei si de ala si de ala si ajungi sa suprapopulezi acvariul...am sa incerc sa ma abtin
|
|
 |
dimonty
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 16:19:24
|
dimonty
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4c2e5eaae9152079b9e95845750bb9ab.jpg)
IP:
|
Ai putea sa incerci sa-ti cumperi Gurami pitic (Colisa Lalia). Eu am si e ok. E cel de la avatar. Insa nu cumpara 2 masculi. Eu asa am facut si... s-a lasat cu crima...
|
|
 |
Nilsen
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/10/2009 22:49:52
|
Nilsen
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e0640c93b05097a9380870aa06aa0df4.jpg)
IP:
|
 kimi
@ kimi: Acvariul in mare e ciclat(n-am facut teste) dar are 4 saptamani, schimburi de apa am tot facut la 2-3 zile, acum am sa ma duc incet-incet la o data pe saptamana 25%
Vrei sa spui ......probabil este ciclat, cumpara un test 5-1 de la JBL si verifica parametrii. Era de preferat sa nu schimbi de loc apa 1 luna atata timp cat nu ai vietuitoare in el si trebuia putina mancarica de pesti pusa din cand in cand ca sa ajuti bacterile. Este pacat ca mai tarziu sa te trezesti ca apa miroase sau este plina cu alge, nu mai zic si de pesti......Mai toata lumea trece foarte usor peste aceasta etapa, va inteleg sunte-ti nerabdatori dar este bine sa ai rabdare si abia dupa ce ai verificat acvariul, sa vorbesti despre ce pesti pui in el. Oricum inteleg ca acum este prea tarziu  Succes si bafta! ...nu uita RABDARE
This message was edited 1 time. Last update was at 01/10/2009 22:51:19
|
Viata are ORICUM dreptate!  |
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 10:46:06
|
kimi
Junior member
IP:
|
ReBella wrote:
Cat despre incalzitor,de acum poti fi sigur ca iti va trebui...deci mergi si cumpara unul de 50w
Am gasit un Tetra Tetratec HT 75 la 55 ron. Nu vreau vreun chinezism, am gasit resun, hailea, etc mult mai ieftine, la cam jumatate de pret...intrebarea mea e : Nu are nimic daca e supradimensionat, nu? E pt acvarii de 100-150 L...
Si inca ceva ReBella stii vreundeva prin Gl unde gasesc JBL 5 in 1? Am tot cautat si n-am gasit...Daca nu gasesc dau comanda online, ce sa fac...dar ma gandeam ca poate stii
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 15:29:00
|
ReBella
Ultrahigh member
IP:
|
Daca incalzitorul are mai multi w fata de de numarul de litri al acvariului(cu cat are o putere mai mare cu atat mai rau) exista riscul ca atunci cand se strica sa iti fiarba pestii pentru ca va merge incontinuu.Daca vroiai un incalizitor cu adevarat bun trebuia sa intrebi,ti se zicea ca se numeste Jager si il poti cumpara online.Eu am Resun-uri pentru ca nu imi permit financiar sa cumpar Jager,insa isi fac treaba foarte bine si chinezismele.
Teste JBL 5 in 1 gasesti in Piata mare , la magazinul de pe colt (posibil sa aiba si la celalalt).Insa sa stii ca nu-s asa precise ca cele cu picaturi.
|
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 15:58:56
|
kimi
Junior member
IP:
|
Deci Jager e bun...n-am luat inca incalzitorul...doar ca am pus ochii pe el(tetraTec)  Daca asta e asa bun poate pot lua si unul de 75 - 100 w(ma gandesc, ca termostatul la asta e meserie  )
Cu testele...acum eu nu-mi permit sa iau dedicate...ajung mult mai bine cu astea 5 in 1(tot sunt mai bune decat nimic  )...cat despre locatie am fost saptamana trecuta si nu aveau...ma duc si sambata, ca am vazut ca sunt mai multe pet shopuri prin zona...
Multam!
This message was edited 1 time. Last update was at 02/10/2009 16:01:08
|
|
 |
AlinC
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 16:07:28
|
AlinC
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8936243814a5f33cb39a72.jpg)
IP:
|
Vezi ca xifo (Xiphophorus hellerii) si cele doua variante de platy (Xiphophorus maculatus si Xiphophorus variatus) sunt specii compatibile pentru inmultire. Altfel spus, tu ai deja un trio de xifo acolo, da-le pace. Eu am patit urmatoarea chestie: aveam un cuplu de xifo in care femela era mare si bine dezvoltata iar baietelul mai subtirel, mai mic. Vioi, dar mititel. M-a mancat unde nu trebuie si am mai luat o femela de xipho sa-i fac trio aluia. Rezultatul: in vreo trei saptamani, noua femela a crescut exploziv si a devenit mascul. Acum il persecuta rau pe vechiul mascul, pe care trebuie sa-l dau ca nici sa manance nu-l mai lasa.
Din ce spui tu acolo, toti pestii sunt agresivi intre ei si n-ar trebui. Problema ta cred ca e alta, verifica parametrii apei si dieta (stii ca ai pesti vegetarieni nu?).
De gluma cu 3.5 cory nu indraznesc sa intreb
Spor
|
Galerie foto |
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 16:23:43
|
ReBella
Ultrahigh member
IP:
|
Nu inteleg de ce vrei tu sa iei un incalzitor mai puternic decat trebuie!!! Ca sa iti consume mai mult curent ? Sa dai mai multi bani pe el cand il cumperi ?  Un incalzitor de 50w este destul daca sta acvariul intr-o camera normala(incalzita cat de cat) de apartament.Nu-l tii in pivnita sau in pod nu ?
|
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 16:25:29
|
kimi
Junior member
IP:
|
AlinC wrote:Vezi ca xifo (Xiphophorus hellerii) si cele doua variante de platy (Xiphophorus maculatus si Xiphophorus variatus) sunt specii compatibile pentru inmultire. Altfel spus, tu ai deja un trio de xifo acolo, da-le pace. Eu am patit urmatoarea chestie: aveam un cuplu de xifo in care femela era mare si bine dezvoltata iar baietelul mai subtirel, mai mic. Vioi, dar mititel. M-a mancat unde nu trebuie si am mai luat o femela de xipho sa-i fac trio aluia. Rezultatul: in vreo trei saptamani, noua femela a crescut exploziv si a devenit mascul. Acum il persecuta rau pe vechiul mascul, pe care trebuie sa-l dau ca nici sa manance nu-l mai lasa.
Din ce spui tu acolo, toti pestii sunt agresivi intre ei si n-ar trebui. Problema ta cred ca e alta, verifica parametrii apei si dieta (stii ca ai pesti vegetarieni nu?).
De gluma cu 3.5 cory nu indraznesc sa intreb
Spor
Incep cu corry - 3,5 cm vb de cm, iar la ei am uitat sa pun "cm" doar nu bucati
Cu xipho - si la mine baiatul e subtirel, iar doamna e barosana(au cam aceeasi lungime, latimea insa e dubla, probabil e si plina ). Am citit si eu ca platy cu xipho se pot inmulti dar sincer , momentan, nu alcatuiesc un trio...cei 2 xipho mereu impreuna fie ca se bat fie ca se joaca, fie ca se iubesc(o fac foarte des  ), iar platy in coltul opus si de multe ori cand o vede unul din ei sprinteaza agresiv(zic eu, cat ma pricep) spre ea si asta fuge speriata prin tufis...adevarul ca saraca e si fricoasa rau...femela molly desi e considerabil mai mica decat cei 2 xipho nu se lasa si de multe ori da si ea, platy cum ii vede, dunga...
Dieta- eu zic ca-i buna...tetra fulgi, tetra granule, tetra pro(vegetale + spirulina), spirulina(uz uman) si supertabin A(pastile ceva pt vivipari).
Parametrii apei - nu stiu daca pot afecta comportamentul si daca, da, oricum nu-i stiu...desi acvariul are 1 luna(3 saptamani cu pestii, prima saptamana fara pesti) s-ar putea sa nu fie ciclat - am facut prostia(de frica sa nu moara pestii) sa schimb la 2-3 zile apa, cam 25% si astfel am citit ca ciclarea se prelungeste...deci probabil 1 luna nu e destul.
Am observat ca atunci cand sting neoanele(insa am lumina aprinsa in camera) pestii sunt mai linistiti, de fapt sunt chiar calmi, se mai recreeaza si platy
N-am sa mai iau o femela xipho(si datorita suprapopularii dar si datorita experientei tale) sa vad poate speriata asta de platy il lasa mai aproape pe masculul feroce xipho
|
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 16:26:12
|
kimi
Junior member
IP:
|
ReBela am zis mai mare deoarece nu gasesc de 60w si nici de 50w(plus ca de 50 e mai mic si poate nu face fata). Si am vazut ca diferentele de pret sunt infime intre 50 si 75 w(sub 10 ron).
Daca e mai mare nu consuma mai mult curent(e ca si la AC), ajunge mult mai repede la temp setata si decupleaza pe cand unul mic tot merge...si ajung la acelasi consum, sau chiar mai mare la cel cu putere mai mica.
This message was edited 2 times. Last update was at 02/10/2009 16:30:29
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 16:46:46
|
ReBella
Ultrahigh member
IP:
|
Parerea ta. Posibil sa consume cam la fel in ambele cazuri(n-a testat nimeni) si sa nu fie foarte mare diferenta de pret,dar cand se strica tot vei avea ciorbita fierbinte de peste.Alegerea iti apartine  Sa nu crezi ca s-a inventat incalzitorul care nu se va strica niciodata,oricat de bun ar fi el si de scump.Si da , 50w fac fata la acvariul tau ca nu ai atata apa in el cata crezi tu.Cred ca ai 65l brut , nu net.Macar ia unul de 75 cel mult,nu de 100w.
PS Zi-ne dimensiunile exacte ale acvariului...asa aflam cam cata apa ai in el de fapt.
|
|
 |
kimi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 16:59:28
|
kimi
Junior member
IP:
|
Frunzarind pe net, am gasit Jager si de 50 w(e cam scumpisor -62,6 Ron) si zice ca e pt acvarii de 25-60 l...tot ei au de 75w(ciudat e acelasi pret) scrie ca e pt acvarii de 60-100 l. Deci la unul is la limita superioara si la celalalt la cea inferioara, chiar nu stiu ce sa aleg ...
Dimensiunile nete(sa zic asa, de la nisip pana la luciul apei 59{L} x 30{l} x 37{h} = 65) Net are vreo 72 l .
ps: Hai ca te-am inebunit cu incalzitorul asta
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 17:14:00
|
ReBella
Ultrahigh member
IP:
|
Nu m-ai innebunit deloc  Mai bine masori de 10 ori si tai o data  Deci net are 65 l apa aproximativ , probabil 60 daca mai scazi decorul , plantele,aparatura,pestii,etc  Va face fata si cel de 50w. Dar daca tu vrei sa fii mega ultra super sigur ca va face fata , ia-l pe cel de 75
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/10/2009 17:15:55
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
I-al pe ala de 75w si mai lasa fata in pace
Glumesc la partea a doua
|
|
 |
|