[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cateva intrebari de la un incepator.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

http://www.aquatic-hobbyist.com/profiles/disease/freshwater/columnaris.html

http://www.petfish.net/articles/Bettas/columnaris.php
[Email] [WWW]
LYM
Member

IP:

Multumesc pt. linkuri, Andras. Din linkurile tale si din ce am mai citit pe net nu sunt foarte sigur ca este Columnaris.

Anyway, am pus doza recomandata de Baktopur in acvariul mare (btw, cand am pus se inverzise apa de tot, iar acum aproape ca nu mai este vizibila nuanta de verde. Este normal? Eu inca nu am oprit sterilizatorul UV, o fi de la ala?).

Deocamdata toti pestii din acvariu arata si se comporta normal.

Am izolat 3 pesti intr-o galetusa (cu toate ca unul din ei nu parea sa aiba simptome fizice, doar ca era cam apatic si era aceeasi rasa cu cel cu coada despicata, care e clar bolnav) si le-am pus si lor Baktopur acolo. Inca mai supravietuiesc saracii si un un pic mai vioi, dar nu stiu pentru cat timp, fiindca nu vor sa manance nimic.
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Baktopurul contine albastru de metil care afecteaza plantele, in special vallisneriile si ehinodorusii. Albastrul de metil fiind in cantitati mici in baktopur s-ar putea sa nu le afecteze asa tare.
La tratament urmeaza instructiuniile exacte din prospect ca sa scapi de boala daca nu faci mai mult rau.
Bafta!
[Email]
LYM
Member

IP:

Pestii din carantina au murit toti de azi-dimineata si pana acum.
Cei din acvariu par ok deocamdata. Am pus baktopur exact dupa specificatii si o sa repet dupa 3 zile.
Sper sa nu se mai imbolnaveasca si altii intre timp.

Dupa ce termin tratamentul cu baktopur care sunt pasii de urmat pentru a readuce acvariul pe linia de plutire? Sa pun niste Sera Nivitrec pentru refacerea coloniilor de bacterii din filtru ?
[Yahoo!]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

Pasii care trebuie sa-i urmezi sunt legati de reciclarea acvariului, dar prima data fa un schimb de 50% dupa tratament si conditionneaza apa. Scoate filtrul UV pentru 4 saptamani impreuna cu pestii. Mai lasa in acvariu doar 3-4 pesti mici, de preferat ancistrus sau moly ca sa te ajute si impotriva algelor. Dupa 4 saptamani masoara concentratiile de NH3, NO2 si NO3 si daca sunt 0, 0 si >=0 poti sa-ti pui filtrul UV la loc si sa-ti bagi pestii la loc.
[Email]
LYM
Member

IP:

Pana acum totul bine, nu mai sunt alti pesti cu semne de boala.
O sa le pun astazi si runda a 2a de Baktopur.
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

In locul tau eu nu as mai da baktopur ci as purcede cu ciclarea. Schimb de apa zilnic (putin), sera ammovec (pentru amoniu) si nitrivec (pentru runda doi de bacterii), si tot asa..
O sa dureze vreo 3 saptamani sa zicem.
[WWW]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca ai inceput tratamentul trebuie sa-l duci pana la capat. Prima doza este mai mult spre acomodarea pestilor cu aceste substante, a doua doza este cea importanta. Daca nu continui, nu ai efectul dorit si boala se va reintoarce.
Dupa adaugarea celei de a doua doze lasi inca 2-3 zile si ... >

RaresLuc wrote:Pasii care trebuie sa-i urmezi sunt legati de reciclarea acvariului, dar prima data fa un schimb de 50% dupa tratament si conditionneaza apa. Scoate filtrul UV pentru 4 saptamani impreuna cu pestii. Mai lasa in acvariu doar 3-4 pesti mici, de preferat ancistrus sau moly ca sa te ajute si impotriva algelor. Dupa 4 saptamani masoara concentratiile de NH3, NO2 si NO3 si daca sunt 0, 0 si >=0 poti sa-ti pui filtrul UV la loc si sa-ti bagi pestii la loc.
[Email] [WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pai da, repara boala, dar totusi... pestii s-au imbolnavit din cauza de acvariu neciclat, deci baktopur rezolva efectele fara sa rezolve cauza nu ?
Deci cu sau fara baktopur, boala tot va reveni, pana cand nu se cicleaza acvariul..

Asa ca eu as face bai (pestele tinut juma de ora in 2L de apa si jumate de pastiluta) si in acvariul mare as da bice cu ciclarea.
[WWW]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Pai da, repara boala, dar totusi... pestii s-au imbolnavit din cauza de acvariu neciclat, deci baktopur rezolva efectele fara sa rezolve cauza nu ?
Deci cu sau fara baktopur, boala tot va reveni, pana cand nu se cicleaza acvariul..

Asa ca eu as face bai (pestele tinut juma de ora in 2L de apa si jumate de pastiluta) si in acvariul mare as da bice cu ciclarea.

Cu tratamentele astea de scurta durata in alte acvarii eu am dubii, pentru ca bacteriile ucigase raman in acvariul comunitar iar cand introduci pestele din carantina inapoi, slabit de la atatea medicamente si boli, e foarte usor sa se lege iarasi de el. Deci totusi cred ca e mai bine sa curete toate bacteriile din acvariu cu baktopur. Problema e unde tine pestii pe perioada ciclarii ulterioare.... Eventual LYM, dupa ce-i faci sanatosi sa-i dai unui pet shop si sa-ti iei pe ei vreo 3-4 ancistrus care sa te ajute la ciclare.

@viulian

sera ammovec este cumva amoniac pentru ciclare?
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ammovec-ul sunt bacteriile care mananca amoniacul (primul rand de bacterii); nitrivec-ul sunt pentru randul doi (care papa nitritii si scot nitrati).

Eu nu stiam ca exista ammovec pana n-am gasit in petshop Insa si cu si fara, dureaza vreo 2-3 saptamani sa se cicleze. Deci tot pe acolo, doar ca poate nu mai e asa stressant pentru pesti cand ciclezi cu acvariul plin.

Flerul meu de '6 luni' imi zice ca bacteriile alea care imbolnavesc pestii sunt oricum acolo, adica nu apar din senin, pestii le poarta cu si noi oamenii purtam tot soiul de bacterii. Doar ca in conditii de stress mari, apararea organsimului scade si ele capata loc sa se dezvolte. De aceea, raman la parerea ca oricat ai incerca sa le omori in apa, ce trebuie intarita este rezistenta pestilor - adica apa cat mai buna. Iar cu baktopur de fapt se lungeste suferinta..

Dar da, daca ar fi o boala care ii afecteaza pe toti, as zice - ridicat temperatura sau pus tratament etc.
Si oricum, are ultraviolete, deci nu cred ca stau bacterii prin apa.. E vorba mai mult de pesti slabiti.

Acuma, e datoria lui sa aleaga
[WWW]
RaresLuc
Senior member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Ammovec-ul sunt bacteriile care mananca amoniacul (primul rand de bacterii); nitrivec-ul sunt pentru randul doi (care papa nitritii si scot nitrati).

Am citit pe un site strain de acvaristica noua tendinta de ciclare a acvariilor care mi se pare mult mai ok decat cea de pana acum. Au aparut pe piata produse de uz acvaristic ce contin amoniac. Au si specificatii de folosinta , bineanteles cu concentratiile care trebuiesc folosite si perioada de timp in care e necesar sa pui acest amoniac in apa in vederea ciclarii.
Cu aceste produse nu mai este nevoie de pesti pentru ciclare.
Cred ca este cea mai buna solutie pentru a nu mai fortezi pestii cu care faci ciclarea sa treaca peste varfurile de amoniac (ammonia peak) si de nitriti (nitrite peak), pentru ca pestii care trec prin asa ceva nu cred ca se mai dezvolta normal dupa ciclare pentru ca au fost expusi la otrava.

viulian wrote:Si oricum, are ultraviolete, deci nu cred ca stau bacterii prin apa.. E vorba mai mult de pesti slabiti.

Ultravioletele din cate stiu se pun pe furtunul de evacuare a apei din filtru. Coloniile de bacterii se stabilesc in filtru, deci nu vor fi distruse de UV. La fel se poate intampla si cu coloniile de bacterii "rele" care se pot stabilii si in acvariu pe buturugi sau pietre mai mari. Se poate dezvolta o intreaga teorie aici.

Problema este destul de complicata pentru ca acvariul nu a fost ciclat si este greu de dat un diagnostic exact. Sunt o gramada de cauze ce ar putea afecta starea de sanatate a pestilor.
Oricum tratamentul cu baktopur trebuie continuat pana la final.
[Email]
LYM
Member

IP:

Am pus in acvariu si runda 2 de Baktopur.
Am cumparat de la petshop Sera Nitrivec si Fishtamin (Amovec nu am gasit, trebuie neaparat si din ala?) si astept inca 2-3 zile sa se duca baktopurul, apoi schimb din apa si pun solutiile.

Nu am unde sa tin pestii (oricum au mai ramas doar 10 mititei) asa ca o sa incerc ciclarea acvariului cu pestii in el. Om vedea care or sa reziste si care nu.
[Yahoo!]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

LYM wrote:Anyway, am pus doza recomandata de Baktopur in acvariul mare (btw, cand am pus se inverzise apa de tot, iar acum aproape ca nu mai este vizibila nuanta de verde. Este normal? Eu inca nu am oprit sterilizatorul UV, o fi de la ala

Ceea ce am uitat cu toti este carbunele activ care face parte din mediile de filtrare Tetratec. Ar fi trebuit scos in timpul tratamentului. Cred ca din cauza asta s-a limezit apa.
[Email] [WWW]
LYM
Member

IP:

@andras - carbunele activ nu l-am montat in canistra de la inceput. Nu l-am folosit niciodata.

Cred ca dupa cateva ore se duce efectul (vizibil, cel putin) al Baktopurului. Acum este inca verde acvariul, dar mai putin ca in primele minute. Pana maine probabil o sa se duca complet
[Yahoo!]
LYM
Member

IP:

Am inlocuit astazi ~ 40% din apa si am aspirat substratul.
Sera Nitrivec se adauga acum, sau dupa cateva zile?
Am luat si Sera Fishtamin - aceeasi intrebare: il pun acum sau mai astept un pic?
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Il pui imediat cred ca scrie pe cutie ce si cum [recompletat zilnic parca, nu mai tin minte, dar in mod sigur la fiecare schimbare de apa]. Cu cat mai repede cu atat mai bine.
[WWW]
LYM
Member

IP:

Le-am pus si Nitrivec si Fishtamin dupa specificatii. O sa adaug zilnic 10ml de Nitrivec.
In primele minute dupa ce le-am pus astea incepusera toti pestii sa faca ciudat din gura, ca si cum cascau asa , vad ca le-a trecut acum si toti par ok.
[Yahoo!]
LYM
Member

IP:

Pana acum totul este ok cu pestii, n-au mai avut probleme.
In ultimele 2 dimineti am gasit cate 2-3 frunze de la plante roase aproape complet! Seara erau toate ok, iar dimineata erau praf.
Metionez ca n-am adus pesti noi si pana acum n-am avut problema asta.

Pesti am cam asa:
- 3 rainbow shark
- 1 curcubeu
- 1 sanitar
- 1 gurami
- 2 gen neoni, dar galbeni
- inca 2 care nu stiu ce specie sunt, dar pe aia nu i-am vazut sa se apropie de plante niciodata

Dintre toti suspectez cei 3 rainbow-shark. Astia mereu stau pe plante/pietre si dau cu botu dupa alge & stuff, dar niciodata nu i-am vazut sa le rupa sa sa le afecteze in vreun fel.

E posibil sa nu aiba destule alge (poate din cauza UV-ului?) si sa se puna pe plante?
Mentionez ca "vinovatul" actioneaza numai noaptea!
[Yahoo!]
LYM
Member

IP:

De curand am observat ca a cam scazut debitul la tetratec EX700 meu.
M-am gandit la doua solutii:

1. - instalarea si a unui filtru intern (m-am gandit la Fluval 4 Plus). Avantaj - l-as folosi pe asta pt filtrarea mecanica si pe cel extern exclusiv ca si filtru biologic. Dezavantaj - ocupa spatiu in acvariu.

2. - montarea unei pompe submersibile pe turul filtrului extern care sa creasca debitul filtrului. Avantaj - nu as mai ocupa spatiul in acvariu. Dezavantaj - filtrul extern va fi folosit si pentru filtrarea dejectiilor din acvariu.

Ce parere aveti ?
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: