[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
si inca un jurnal...  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Acesta este primul acvariu plantat iar avanpremiera s-a produs cu un nano de 5 l, inceput la data inscrierii pe acest forum; fara nicio dotare tehnica motiv pt care interesul mi-a scazut in timp.
Multi sunt cei care m-au incitat, absolut indirect (sau direct :-) ? ) - prin pasiunea lor, nivel de instruire in domeniu - in a aborda acest capitol al acvaristicii, exclusiv de pe acest forum, sunt "vinovatii"; unii s-au retras iremediabil si ireversibil, se pare. Oricum, recunosc provocarea pe care o reprezinta un acvariu plantat, inca nu stiu cit ma poate provoca un "plantat" comparativ cu un acvariu marin.

Asadar, am un alt nano cu o capacitate de 50 l. Plant only , pornit in 14 ianuarie.
Scriu acum deoarece am inceput cu siguranta si groaza ca nu voi sti sa evit explozia algelor si inca ma mir ca nu au aparut. Chiar intreb de ce nu am alge :-) . Poate e firesc sa nu am, voi vedea in experientele viitoare.
Si mai scriu acum deoarece, aici, cele mai faine discutii sunt cele pe marginea "plantatelor" - fara a avea pretentia de a aduce un subiect de interes in acest sens. Ci doar de a ma inscrie "la cuvint", pina voi avea posibilitatea de a ridica "mingea la fileu" (sper :p , cine stie... ).

Nu voi prezenta poze deocamdata deoarece aranjamentul este execrabil . Nici nu sunt un estet de felul meu dar promit sa ajung sa excelez la acest capitol pt ca nu se poate altfel. Ma intereseaza acum, functionalitatea, experimentez la capitolul: sanatatea plantelor, evolutia si echilibrul, propagarea lor. Proiectul viitor se refera la altceva si nu e momentul sa detaliez. Nici nu stiu cind si daca voi trece la 2*650 l sau la Nimic.
Am pornit cu putine specimene degenerate, "relicte" ale primului nano; au supravietuit; le-am completat ulterior. Si sper sa "accesez" surse din ce in ce mai ... elitiste :-) .
Lista de specii dovedeste (cred eu) un depozit de plante care va fi epurat treptat de speciile care nu ma provoaca (sper ca voi primi si recomandari in acest sens :-P ). Si sper ca voi reusi cu cele care ma provoaca... .

Asadar:
Capacitate Acvariu - 50 l.
Iluminare - Lumilux 840 18 W x Phillips Aquarelle 18 W.
Sursa - apa de osmoza, fara a avea pt moment, proprietatile chimice dorite; oricum, KH max = 8grG.
Fertilizare - Dupla Ground, Dupla Root, Dupla Plant si Dupla Plant 24.
- Ferilizare macro, zilnic, EXACT cum scrie Val, cu KNO3 si KH2PO4 :p . Deocamdata, mentin NO3 - 10 ppm, PO4 - 0.5 ppm, Fe - 0.5 ppm; si astept ... .
Dispozitive: - filtru intern Hydor 450 l/h
- reactor Tornado, 500 l/h (care "duce" un acvariu de pina la 1000 l capacitate :-) ).
- pH computer AquaMedic, butelie CO2 - 10 l (cred) si alte accesorii.
pH setat la 6.4.
KH a urcat de la 7 la 16 grG; in ultimile 3 saptamini nu am mai constatat insa acest lucru.
Temperatura apei, care este cea a mediului ambiant - 25 grC; mult, stiu.
Plante (in ordinea introducerii):
Heteranthera zosterifolia
Hemianthus micranthemoides
H. callitrichoides
Lilaeopsis brasiliensis
Eleocharis acicularis
Apoi:
Lysimachia nummularia
Micranthemum umbrosum
Lilaeopsis novaeazeelandiae
Pogostemon helferi
Apoi (din 17.03.a.c.):
Rotala wallichii
R. macrandra
R.rotundifolia
Limnophila sesilliflora
La citeva am renuntat deja: Anubias barteri var nana, Ceratopteris si Riccia si Echinodorus sp.

Si cam atit, cred.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

foarte frumos suna acvariul tau, nu te jena sa pui poza cu el , e de inteles ca aranjamentul e la inceput si trebuie sa se dezvolte
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline

ai ceva plante deosebite ....vrem pozeeeee :yeah2: eu unu sunt curios

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Radu.U wrote:foarte frumos suna acvariul tau, nu te jena sa pui poza cu el , e de inteles ca aranjamentul e la inceput si trebuie sa se dezvolte

Ba ma jenez foarte tare :-) .
"La inceput" e un termen relativ pt mine atunci cind e vorba de un acvariu de apa dulce unde mediul e mai usor de controlat astfel ca, daca lucrurile sunt bine facute (si "ai cu ce"), echilibrul trebuie creat repede si pastrat cu atentie. Si mai cred ca spre deosebire de mediul dulcicol, doar in cazul acvariilor marine, "inceputul" isi are propriile legi :-) .
pc.ciprian wrote:ai ceva plante deosebite

Da, asa cred si eu, ca am acolo citeva plante deosebite dintre care R. wallichii in place f tare, dar si altele dintre ele - nu spui care :p . Deocamdata experimentez provocarile alese dintre ambitiile voastre pina imi voi descoperi propriile ambitii; cam asta ar fi scopul.
Poze oricum voi aduce aici; chiar si daca nu voi fi multumita; sdar mai ales - pe masura ce voi fi multumita. Si cred pt inceput, niste detalii de deasupra vor ascunde cit de cit, lipsa oricarei griji fata de aranjamentul in ansamblu.

Ar mai fi de spus o temere: dupa o intrerupere de 8 zile cind am lipsit total de linga acvariu (s-a facut doar adaos de D. Plant 24), fire razlete de alga barboasa se adunasera pe teava perforata a refularii filtrului si pe cca. 4 frunze de L. novaeazeeladiae, plantate la zona curentului creat de aceeasi teava de refulare. Deoacamdata le-am indepartat. Nici vorba de excedent de NO3 sau PO4.
Acum astept sa vad, imi va fi invadat acvariul, oare ?.
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Din nano (in care sunt foarte vizibile, furtune, tevi si pompa+filtru) am ales pt moment, doua poze, din motive diferite.
- Pogostemon helferi: cred ca se dezvolta bine acolo.

image

- Alaturi de Rotala wallichii (plantata saptamina trecuta si pe care o observ cum reactioneaza pozitiv, deja, la conditiile din acvariul meu, prin coloratia intensa a ultimilor frunze si crestere rapida) si Hemianthus micranthemoides (ajunsa in forma aceasta, din niste tulpini degenerate si "flaminde" rau) se afla citeva specimene care nu mai sunt sigura ca reprezinta ceea ce am afirmat initial, Rotala rotundifolia si care sunt plantate de citeva zile, de asemenea.

image

Inca nu stiu decit ca acolo sunt doua specii probabil, dupa dispunerea frunzelor - opusa la una si verticilata la cealalta (respectiv cite 3 in jurul nodului si coloratia roz pe spatele frunzei dar o fi in raport de conditiile dinainte... ?). Coloratia frunzelor (intre rosu - verde) este diferita dupa dispunerea pe lungimea tulpinii, functie de mediul in care a fost mentinuta in timp, probabil.
Ramine de vazut, deocamdata diger :-) .
In alta ordine de idei, Rotala macrandra este complet nepregatita pt o sedinta foto; sper sa "scot" din ea, tot ce "poate da" .
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Nu stiu de ce la unii useri, pozele mici se fac mari, ma indoiesc sa fie posibil sa-si dea seama cineva, ce planta e acolo... . Scuze, atit am stiut sa fac.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Ti-am editat postu' astfel incit atunci cind dai click pe poza se face mare . Da' un "quote" la postu' tau cu pozele sa vezi cum am construit link-u'.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Hehehe... Nano, ma bucur ca, in sfarsit, ai "cedat" si ai facut un plantat serios. Sper sa ai si timp sa te ocupi de el.

Asteptam cu nerabdare rezultatele tale, care nu pot fi decat frumoase, avand in vedere ce cunostinte, tehnica, reactivi si fertilizanti ai la dispozitie.

Cu un "depozit de plante" au inceput mai toti plantistii. Unii au renuntat la asta si au trecut la aquascapeing, altii nu au renuntat niciodata pentru ca placerea de a avea mereu o planta noua, sau dificila, sau cu cerinte mai ciudate e mare si reusita cresterii unei astfel de plante "bate" uneori un aquascape. Cum vei evolua tu din momentul cand o sa ajungi la concluzia "ok... acum pot creste fara probleme orice planta, fara pierderi, fara alge etc", o sa vedem.

Numai reusite din partea mea si toate cele bune.
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Val wrote:Hehehe... Nano, ma bucur ca, in sfarsit, ai "cedat" si ai facut un plantat serios. Sper sa ai si timp sa te ocupi de el.

Nu cred ca se puteau petrece lucrurile in alt mod :-) .
Val wrote:Asteptam cu nerabdare rezultatele tale, care nu pot fi decat frumoase, avand in vedere ce cunostinte, tehnica, reactivi si fertilizanti ai la dispozitie.

Ceea ce am deja, este important; intotdeauna pot exista insa, alte si alte variabile care ne ingreuneaza proiectele. Nimic de neinvins, cu siguranta.
Val wrote:... pentru ca placerea de a avea mereu o planta noua, sau dificila, sau cu cerinte mai ciudate e mare si reusita cresterii unei astfel de plante "bate" uneori un aquascape.

E teribil de incitanta, provocatoare, curiozitatea de a "incerca" puterile cu o planta noua, dificila, colorata pe care o are doar xx sau zz sau, si mai bine, nu o mai are nimeni :-) . Faina e si rasplata - o planta asezata la locul potrivit, mentinuta la potentialul ei maxim. Iar voi, aici, aveti un har aparte de a stirni interesul in domeniu, a provoca insomnii, de a conecta neuronii pt a cauta ceva ramas nedescoperit (mai e ceva :p ? ).
Val wrote: "ok... acum pot creste fara probleme orice planta, fara pierderi, fara alge etc", o sa vedem.

Interesant.
Val wrote:Numai reusite din partea mea si toate cele bune.

Numai atit :-) ?
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Val wrote:Hehehe... Nano, ma bucur ca, in sfarsit, ai "cedat" si ai facut un plantat serios. Numai reusite din partea mea si toate cele bune.

In alta ordine de idei si rapid - rapid, iti multumesc Val .
Iti dai seama ca aceleasi urari ti le adresez. Si-ti multumesc pt transparenta in transmiterea informatiei care are un grad profesional inalt astfel incit eu pornesc de la un alt nivel cred si ocolesc unele esecuri, sper.
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Porcu wrote:Ti-am editat postu' astfel incit atunci cind dai click pe poza se face mare . Da' un "quote" la postu' tau cu pozele sa vezi cum am construit link-u'.

Bun asa, multam fara a raspunde la alte provocari :p si am inteles ce am de facut, la o data viitoare.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

nano wrote:E teribil de incitanta, provocatoare, curiozitatea de a "incerca" puterile cu o planta noua, dificila, colorata pe care o are doar xx sau zz sau, si mai bine, nu o mai are nimeni :-) .

Si uite asa incepe sa incolteasca ideea cu depozitu' de plante .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Porcu wrote:
nano wrote:E teribil de incitanta, provocatoare, curiozitatea de a "incerca" puterile cu o planta :-) .

Si uite asa incepe sa incolteasca ideea cu depozitu' de plante .......

:-) Ideea a incoltit de mult si aveti cea mai mare parte din culpa :-) . A facut pui iar acum naste monstri si nu mi-am propus sa ma lupt deocamdata cu monstrii din capul meu.
Desi stiu ca voi trece prin toate fazele plantatelor cu viteza si precautii specifice mie - oricare ar fi acelea - recunosc faptul ca-mi doresc acvarii depozit in care sa am bunul simt sa asez plantele cum trebuie :-) si pe linga acestea - un acvariu cu doar 3 specii: Eriocaulon setaceum, Tonina fluviatilis, Syngonanthus sp "Belem". Aceasta va fi proba mea cu mine si nu voi ezita sa strig dupa ajutor; probabil cu o schema de fertilizare JBL asa cum am vazut acvariul jbl al Faraonului care mentine cu succes Eriocaulon.
Abia apoi o voi lua pas cu pas .
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

nano wrote: Alaturi de [...] se afla citeva specimene care nu mai sunt sigura ca reprezinta Rotala rotundifolia,dupa dispunerea frunzelor - opusa la una si verticilata la cealalta (respectiv cite 3 in jurul nodului) .

Fila de jurnal - 30 martie : constatari/probleme...
1. Citez din mine si, conform topicului lui Lofty de la "Acvarii de vis", R. rotundifolia este ... R. rotundifolia . Si multumesc Faraonului care mi-a luat-o inainte cu intrebarea .
Cred ca mi-am lamurit si problema ... dispunerii frunzelor la aceasta specie din acvariul meu la care, unele specimene au frunze verticilate dar au dat pui cu frunze opuse.
2. Poate ca ma voi descurca in legatura cu algele dar deocamdata ma preocupa sa rezolv cresterea deficitara la Rotala sp: distanta maaaare dintre noduri la R. macrandra (ritmul de crestere pe lungime este rapid) , iar apoi - marimea si culoarea frunzelor la R. macrandra si R. wallichii . Acest din urma aspect il constat si la Limnophila sessiliflora. Am primit un sfat si... astept sa fie stopata incalzirea centrala.
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

In a doua poza Rotala este incadrata de Bacopa? Sunt cumva 2 feluri de Bacopa sau sunt alte plante? Intreb pentru ca am si eu in acvariu 2 feluri, uneia ii merge bine alteia ba
[Email] [Yahoo!]
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

adriancalotescu wrote:In a doua poza Rotala este incadrata de Bacopa? (

Acolo sunt doua sp de Rotala, cum spuneam (R. wallichii si R. rotundifolia, pare-se) si Hemianthus micranthemoides. Niciuna nu e Bacopa sp.
Da, exista mai multe specii de Bacopa, nu stiu care si cite "circula" pe piata.
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

[Email] [Yahoo!]
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

nano wrote:[...] explozia algelor si inca ma mir ca nu au aparut. Chiar intreb de ce nu am alge :-) . Poate e firesc sa nu am, voi vedea in experientele viitoare.

si asa, o data in plus, imi amintesc, niciodata sa nu spun niciodata.
Poate ca 8 zile in care nano a primit doar D Plant 24 au fost premergatoare unei evolutii tot mai "bune" a algelor. Poate ca lumina care a functionat (accidental) non stop o perioada de 56 ore, "ajuta" atit de mult algele... .
Ultimile analize sunt bune: Fe = 0.63 ppm, NO3 = 14.3 ppm, PO4 = 0.63 ppm, KH = 8.1 gr G la pH=6.4
Alge, (in ordinea "teritoriilor cistigate") - pe teava, furtun, substrat si citeva frunze de Lilaeopsis sp, H. callitrichoides si Pogostemon helferi:

image image image image image

Staghorn algae? Ar semana, dar nu se prea potrivesc parametrii din bazin.
Hair algae? Firele nu sunt prea lungi dar sunt fixate cu "mare nadejde" si imposibil de indepartat.

Lofty: s-a rezolvat cu pozele. Click pe poza pentru "zoom".
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

pacat sa aud asta... dar nu pot vedea pozele....
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Nu te necaji . Deocamdata nu mi se pare scapata de sub control, situatia. Sau sunt prea optimista :-) ? Poate... .
 
Forum Index » Despre noi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com