[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminare cu pauza  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Poll
Ce solutie recomandati?
1. Parinti adoptivi 62 31% [ 29 ]
2. Hranire artificiala 48 24% [ 22 ]
3. Lasa-i in pace ca se descurca ei, si mai depun peste 5 zile 90 45% [ 42 ]
Total Votes : 93
Author Message
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Stiu ca problema s-a mai discutat, stiu ca nici aici nu ne vom impaca niciodata toti. Dar ultimul thread dedicat temei e cam de acum 2 ani. Ma intrebam daca intre timp s-au mai modificat optiunile si mai ales de ce?

M-ar interesa mai ales (dar nu numai) parerea celor care au experiente si observatii personale in ceea ce priveste pauza de iluminare in timpul zilei. Adica dincolo de "am citit pe site-ul Dennerle/Dupla/Tropica/etc". Merg plantele mai bine asa? Merg mai prost? Se simte vreo eficacitate in lupta cu algele, mai mult decat daca ati avea fotoperioada continua? Animalele ce zic?

Fiindca tot initiez topicul, zic si eu: NU fac pauza de iluminare la pranz. Merg pe ideea ca cel mai important in combaterea algelor (ca doar asta ar fi scopul principal, in afara de sincronizarea acvariului cu programul nostru personal) este sa facem plantele sa se simta bine. Si nu cred ca stingerea luminii in toiul fotosintezei e ceva ce ar place vreunei plante. Au fost timpuri cand stingeam lumina la pranz. Nu mi s-a parut ca am omorat astfel vreo celula de alga.

Parere personala, desigur.

Astept opiniile dumneavoastra.
Multumesc.

Optiunea 3 se refera la alte metode de iluminare de genul... aprind un neon mai albastru dimineata, il sting dupa jumatate de ora si aprind unul mai rosu, sau doua.... sau whatever...
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

stingerea luminii in toiul fotosintezei

:-)
Fotosinteza e un proces continuu care se realizeaza pe parcursul celor 24 de ore. Are doua faze: cea de lumina, sau fotochimica in care plantele preiau energia luminoasa solara si o transforma in compusi macroergici de tipul ATP-ului; a doua este faza de intuneric sau biochimica in care sintetizeaza glucide si alte prostii...prin hidroliza apei foloseste H ptr productia de glucoza iar O2 este eliminat in mediu.
Deci, intreruperea luminii la amiaza, sau noaptea nu opreste fotosinteza.
Personal, desi am africani, intrerup lumina mai mult de amoru artei...sa mai ia si retina lor o pauza, ca practic nici algele nu ma intereseaza....buni pesti is africanii astia...nu tu probleme de alge, nu tu probleme de lumina / plante / fertilizare...doar grija NO2 si NO3
[Email]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Dap, s-a mai discutat si de curand la topicul lui LYM - http://acvariu.ro/forum/viewtopic.php?p=56939&sid=0fb4f4fe78ff52e102c101f59c15a0fe#56939

Inclin sa cred ca nu prea conteaza pauza la pranz. Pentru ca si cu pauza la pranz, daca am 1W/l dar plante care nu asimileaza repede toti nutrientii pe care ii adaug, apar alge de numa numa.
[WWW]
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Discutia despre intreruperea sau nu a luminii in timpul zilei este foarte lunga, cu argumente pro si contra. De exemplu cei care sunt impotriva ei spun ca in natura nu se stinge Soarele la pranz, in timp ce sustinatorii ei spun ca in zonele ecuatoriale ploua puternic in fiecare zi, acest lucru ducand la reducerea luminii timp de 2-3 ore. Personal, folosesc pauza de pranz si din motivul ca avand lampi HQI nu le pot tine aprinse 12 ore, iar daca le-as tine numai 8, bazinul ar fi mai mult pe intuneric cand sunt eu acasa. Eu zic ca am facut un compromis prin aceasta pauza de pranz in ceea ce priveste ''intinderea iluminarii'' bazinului pe durata intregii zile. In ceea ce priveste algele se poate spune ca ceva, ceva ajuta, dar nu este un panaceu impotriva acestora.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Eu folosesc o iluminare continua a bazinului timp de 11 ore. Am incercat si eu cu pauza de pranz insa nu am remarcat vreo imbunatatire ...la nimic. Dimpotriva chiar...la plantele mai sensibile am remarcat la un moment dat un regres. Nu am mai continuat sa experimentez si am revenit numai la iluminatul continuu.

Nu ma pricep la botanica, si nici nu mai am rabdarea si timpul necesare pentru a studia insa din cate-mi aduc eu aminte cand citeam asa ceva acum cativa ani erau doua teorii :
- prima : lumina influenteaza fotosinteza prin intensitatea, calitatea si durata ei.
- a doua : fotosinteza nu are legatura decat cu durata nu si cu intensitatea luminoasa
Care este mai corecta?

Mai este un termen care stiu ca m-a determinat sa studiez la un moment dat cate ceva - punctul de compensatie al luminii : "Valoarea intensitatii luminii la care emisiunea O2 prin fotosinteza este egala cu absorbtia lui prin respiratie reprezinta punctul de compensatie al luminii. Cunoasterea valorii punctului de compensatie prezinta o mare importanta deoarece sub acest nivel respiratia predomina asupra asimilatiei, plantele nu mai produc substante organice, iar organismul traieste din rezervele sale....
....in cazul unei intensitati mari pentru mult timp plantele produc prea multe substante organice si acest fapt le imbatraneste."

Vreun botanist ceva? :p Sa ne explice si astora mai ingineri asa

865
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

N-am folosit niciodata pauza de prinz ca n-am simtit nevoia, da' ma tenteaza s-o fac.


Sesmar wrote:lumina influenteaza fotosinteza prin intensitatea, calitatea si durata ei.
Asta suna foarte logic si probabil e corecta.
Din ce stiu io, degeaba cresti durata de iluminare "peste program", plantele nu mai profita. La fel si cu intensitatea, daca o cresti peste nevoi, plantele nu vor mai folosi surplusu'.

Sesmar wrote:fotosinteza nu are legatura decat cu durata nu si cu intensitatea luminoasa
Am indoieli mari ca n-are legatura cu intensitatea , toti observam importanta intensitatii luminii in acvarii.


Sesmar wrote:Mai este un termen care stiu ca m-a determinat sa studiez la un moment dat cate ceva - punctul de compensatie al luminii : "Valoarea intensitatii luminii la care emisiunea O2 prin fotosinteza este egala cu absorbtia lui prin respiratie reprezinta punctul de compensatie al luminii. Cunoasterea valorii punctului de compensatie prezinta o mare importanta deoarece sub acest nivel respiratia predomina asupra asimilatiei, plantele nu mai produc substante organice, iar organismul traieste din rezervele sale....
....in cazul unei intensitati mari pentru mult timp plantele produc prea multe substante organice si acest fapt le imbatraneste."

Cred ca punctu' de compensatie e constant in natura. In acvariile noastre f.f.f.f. plantate cred ca variaza zilnic. Avem f.f.f.f. multa masa vegetala care creste f.f.f.f. mult. In fiecare zi e mai multa decit in ziua precedenta, asta dureaza pina vine tunsoarea.
O masa vegetala crescatoare are nevoie de mai multa lumina si-si tine umbra.
Nu vad cum ar putea fi punctu' de compensatie la fel doua zile la rind. Poate in acvariu unui maniac cu rabdare de chinez batrin care-si baga miinile zilnic in acvariu si tine masa vegetala cit de cit constanta. Asta cred ca-i unu' din secretele de a tine algele sub control, asigura acvariului stabilitate, iar algele urasc asta, ele profita de orice instabilitate .
Nu vad cum am putea stabili un punct de compensatie in cazu' concret al unui anumit acvariu.
Nu cred ca poate fi vorba de crestere luminii odata cu masa vegetala.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Andariel
Junior member
[Avatar]

Joined: 21/07/2008 05:55:04
Messages: 40
Location: Bucuresti & Constanta
IP:
Offline

Observ ca posesorii de lampi Hqi se feresc sa le tina in functiune mai mult de 8 ore - eu le tin 12 ore/zi. Totusi eu consider ca programul de iluminat "normal" din punctul meu de vedere este cam de 12 -13 ore, caci ziua la tropice cam asa este (din punctul de vedere al intensitatii maxime a luminii), in ciuda sfaturilor gen Dennerle care specifica inclusiv pe site-ul lor ca lumina sa aiba pauze. Mie sincer mi se pare o tampenie asta. Unii motiveaza faptul ca intreruperea luminii coincide cu ploile tropicale si cu innoratul accentuat; pai bine, bine.......da asta se intampla zi de zi , 356 de zile pe an ? Nu cred ! Si culmea ! Exact la pranz. Hai sa fim seriosi.

Am incercat sa fac pauze la pranz, dar sincer nu mi s-a parut absolut nici o diferenta, dimpotriva am considerat ca intrerup ciclul normal al plantelor cu tactica mea "abuziva".

Concluzie -> sunt adeptul iluminarii fara pauza.

-----

-----
[WWW]
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Andariel wrote:Unii motiveaza faptul ca intreruperea luminii coincide cu ploile tropicale si cu innoratul accentuat; pai bine, bine.......da asta se intampla zi de zi , 356 de zile pe an ? Nu cred ! Si culmea ! Exact la pranz.


O sa razi, dar in zonele ecuatoriale de care faci tu vorbire chiar asa se intampla zilnic. Nu chiar la pranz, ci, dupa pranz, 365 zile/an. Inseamna ca natura este o tampenie? Nu uita un singur lucru, tu nu lasi acvariul in bezna, acesta primeste lumina mediului ambiant.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Andariel wrote:Unii motiveaza faptul ca intreruperea luminii coincide cu ploile tropicale si cu innoratul accentuat; pai bine, bine.......da asta se intampla zi de zi , 356 de zile pe an ? Nu cred ! Si culmea ! Exact la pranz.
Asa stiu si io, acolo ploua zilnic .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

Bai nene... Sigur ca motive se pot gasi si pentru holocaust...

Ploua, auzi... Da ploua zilnic. Asta inseamna ca se innoureaza. Se miscoreaza lumina nu se stinge soarele de tot. Ce naiba... Nu se compara. De la soare stralucitor la soare in spatele norilor fata de tz w/l sau lm/l cum vreti voi sa masurati la lumina ambientala din camera.

Daca nu ai o fereastra mare pe care sa intre muuulta lumina de afara, diferenta in cazul acvariului e foarte mare. Poate nu o vezi cu ochiul pentru ca organu' tau vizual e e gandit sa se adapteze. Nu am un aparat de masura, dar poate incerca oricine, la o adica, exponometrul unui aparat de fotografiat mai rasarit. Ia incercati si ziceti-mi si mie ce diafragme si ce viteze va arata daca il indreptati spre un punct fix din acvariu cu lumina aprinsa, si apoi cu lumina stinsa...
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Eu am expus cele 2 teorii, nimic mai mult, am spus ca mie mi se pare adecvata, cel putin pentru timpul care mi-l petrec la acvariu, pauza de lumnia. Oricum, sa luminezi HQI un bazin timp de 12-13 ore mi se pare criminal de mult.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Citind despre ziua tropicala unde dimineata pe racoare si pana dupa amiaza e soare intens dupa care urmeaza o perioada de innorare si apoi vine seara...oare cu drosere dimabile programate nu s-ar putea recreea exact aceste caracteristici?
[Email]
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Ba da. Dar costurile unei asemenea lampi(la Giesemann am vazut ceva asemanator la modelele NOVA) sunt destul de ridicate.
marzzx
Member
[Avatar]

Joined: 19/11/2008 10:57:59
Messages: 104
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Eu sunt adeptul inchiderii luminii la pranz. Aveam indoieli la un moment dat ca este o metoda buna si chiar ma gandeam la un motiv sa raman la metoda aceasta, dar am primit un raspuns destul de bun in Encyclopedia of aquarium plants, o carte foarte bine scrisa.

Autorul, Peter Hiscock, afima ca, datorita faptului ca algele sunt niste organisme mai putin avansate, inchiderea la amiaza a luminii afecteaza intr-o masura mult mai mare procesul de fotosinteza decat cel al plantelor, care isi reiau mai usor fotosinteza (am reprodus din memorie).

In plus, ca toti cei care ajung destul de tarziu pe acasa, vreau sa imi vad si eu acvariul luminat pana mai tarziu si totusi sa nu depasesc 12 ore de lumina pe zi.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

minnardy wrote:Citind despre ziua tropicala unde dimineata pe racoare si pana dupa amiaza e soare intens dupa care urmeaza o perioada de innorare si apoi vine seara...oare cu drosere dimabile programate nu s-ar putea recreea exact aceste caracteristici?


Eehh, aia da. Ar fi o chestie interesanta. Nu are nimeni asa ceva?

In plus, ca toti cei care ajung destul de tarziu pe acasa, vreau sa imi vad si eu acvariul luminat pana mai tarziu si totusi sa nu depasesc 12 ore de lumina pe zi.


Desi poate suna rau sa zic asta, mie personal, asta mi se pare cel mai bun motiv, pana acum. Obiectiv vorbind, chiar e un motiv serios. Adica ma muncesc si studiez atata ca atunci cand ajung acasa, sa ma descalt si sa apuc doar sa aud clink si sa vad cum se stinge lumina la acvariu?
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Val wrote:
minnardy wrote:Citind despre ziua tropicala unde dimineata pe racoare si pana dupa amiaza e soare intens dupa care urmeaza o perioada de innorare si apoi vine seara...oare cu drosere dimabile programate nu s-ar putea recreea exact aceste caracteristici?


Eehh, aia da. Ar fi o chestie interesanta. Nu are nimeni asa ceva?

:

Parca colegul nostru Anubias are asa ceva.

865
[Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline

minnardy wrote:
stingerea luminii in toiul fotosintezei

:-)
Fotosinteza e un proces continuu care se realizeaza pe parcursul celor 24 de ore. Are doua faze: cea de lumina, sau fotochimica in care plantele preiau energia luminoasa solara si o transforma in compusi macroergici de tipul ATP-ului; a doua este faza de intuneric sau biochimica in care sintetizeaza glucide si alte prostii...prin hidroliza apei foloseste H ptr productia de glucoza iar O2 este eliminat in mediu.
Deci, intreruperea luminii la amiaza, sau noaptea nu opreste fotosinteza.
Personal, desi am africani, intrerup lumina mai mult de amoru artei...sa mai ia si retina lor o pauza, ca practic nici algele nu ma intereseaza....buni pesti is africanii astia...nu tu probleme de alge, nu tu probleme de lumina / plante / fertilizare...doar grija NO2 si NO3




Cum, cum!? Te-ai mai gandit intre timp?
Ai putea sa dezvolti un pic partea cu intunericu', poate ne luminam si noi...
Doar nu ai vrut sa spui ca ciclul Calvin se petrece noaptea, ca asta ar insemna ca noi ar trebui sa dopam plantele cu CO2 noaptea si nu ziua, asa cum facem cu totii acum... :-/
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Fotosinteza este un proces complex care se realizează în două faze (Campbell şi col., 1999)

 Reacţia luminoasă, sau faza de lumină (foto-chimică) – în aceasta se realizează conversia energiei luminoase în energie chimică la nivelul membranei tilacoide. Lumina este absorbită de clorofilă, pigment fotosintetizant prezent în cloroplaste, şi este utilizată la transferul electronilor şi hidrogenului din apă, sau alt donator de molecule, către un acceptor numit nicotin-amid-dinucleotid-fosfat (NADP+), coenzimă celulară importantă în procesul de respiraţie celulară şi glicoliză. NADP+-ul va fi redus la forma de NADPH prin adăugarea unei perechi de electroni şi a unui proton (nucleul de hidrogen). În urma acestei reacţii, de fotoliză a apei, se eliberează cantităţi crescute de oxigen. Reacţia generează totodată adenozin-trifosfat (ATP) prin adăugarea unui nucleu fosfat la adenozin-difosfat (ADP), proces numit fotofosforilare. ATP-ul este sursa energiei chimice utilizată în majoritatea proceselor biologice.
 Reacţia (faza) de întuneric, (biochimică sau metabolică) – este o succesiune de reacţii chimice prin care CO2 este convertit în glucoză. Include fixarea carbonului şi ciclul Calvin - Benson. Carbonul din CO2 este fixat în molecule mari de carbohidraţi, proces realizabil prin trei căi: fixarea Carbonului 3 (C3), a carbonului 4 (C4) şi prin metabolismul acidului crasulacean (CAM), cale considerată în prezent o variantă a fixării C4. Toate aceste trei căi de fixare a carbonului se realizează în aceleaşi celule vegetale, dar în momente diferite din zi. Ciclul Calvin – Benson constă în preluarea CO2 şi transformarea lui în glucoză, sursa energetică a plantelor.(Koning Ross, 1994)
[Email]
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Val wrote:

marzzx wrote:In plus, ca toti cei care ajung destul de tarziu pe acasa, vreau sa imi vad si eu acvariul luminat pana mai tarziu si totusi sa nu depasesc 12 ore de lumina pe zi.


Desi poate suna rau sa zic asta, mie personal, asta mi se pare cel mai bun motiv, pana acum. Obiectiv vorbind, chiar e un motiv serios. Adica ma muncesc si studiez atata ca atunci cand ajung acasa, sa ma descalt si sa apuc doar sa aud clink si sa vad cum se stinge lumina la acvariu?

D-asta-mi place mie ca incep munca la 6 dimineata....nu ma prinde ploaia de dupaamiaza pe strada

In afara de marzzx si andreic care au explicat de ce fac pauza la pranz nimeni nu a venit cu alte explicatii cu toate ca voturile in acest moment sunt net superioare in favoarea pauzei la pranz a iluminarii.

865
[Yahoo!]
fipilica
Senior member
[Avatar]

Joined: 04/03/2004 10:52:05
Messages: 609
Location: Brasov, Calea Bucuresti nr. 106
IP:
Offline

Sesmar wrote:
In afara de marzzx si andreic care au explicat de ce fac pauza la pranz nimeni nu a venit cu alte explicatii cu toate ca voturile in acest moment sunt net superioare in favoarea pauzei la pranz a iluminarii.


Si au am votat la fel, motivul este acelasi, n-am vrut sa repet ce deja s-a spus . In plus pe timpul verii chiar nu se observa daca am sau nu tuburile aprinse astfel am avut un motiv in plus sa le opresc. Pana acum nu am observat ca o planta sa fi suferit din cauza asta. Probleme majore cu algele n-am avut, insa nici plante dificile nu posed :-)

...
[Yahoo!] [MSN]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com