Author |
Message |
Gabi C
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2017 20:20:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Gabi C
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a8e5a72192378802318bf51063153729.jpg)
IP:
|
Nu are sens sa o fierbi. O pui in apa de la robinet si pui pe ea un bolovan sa nu pluteasca . In momentul in care nu mai pluteste o poti baga in acvariu.
|
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2017 15:56:57
|
delysid
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/28aec02f231f4c4baa9a4a58ae139710.jpg)
IP:
|
Salutare prieteni,
Referitor la radacina, asa voi face, cum mi-a fost indicat de Gabi. Probabil voi schimba de cateva ori apa din galeata in care o voi tine, pentru a nu o colora pe cea din acvariu cand vine momentul mutarii.
Zilele astea am avut ceva timp liber, timp în care m-am mai documentat. De data aceasta referitoare la filtre, din nou. Momentan am în acvariu un filtru de burete, cu talpa grea, alimentat de o pompa de aer ieftina, dar eficienta (?i cam galagioasa). De asemenea am ?i un motor de 1.5v, alimentat printr-un step-down cu voltaj reglabil, astfel regland si debitul de aer pe care il împinge printr-o pompa peristaltica (acesta este ?i foarte silentios).
Totusi, ce ma deranjeaza cel mai mult la filtrul actual este dimensiunea acestuia, imposibil de ascuns in acvariul meu de 20L (cu 17 efectiv). Si asa am de dosit incalzitorul, lucru cred ca cred ca voi reusi sa il fac dupa radacina, in pozitie orizontala.
Am cercetat si am gasit cateva detalii despre Aquael fan mikro, insa nimeni nu zice cat de galagios e. De altfel, am vazut ca pot regla debitul, sper ca suficient de jos sa nu imi deranjez Bettanul.
In eventualitatea in care voi decide inlocuirea filtrului, cum fac aceasta tranzitie? Le Las pe amandoua sa mearga pentru o perioada si il scot pe cel vechi dupa un timp? Chiar si asa, cred ca se va destabiliza destul de tare ciclul si mi-e frica sa nu trebuiasca sa o iau de la capat.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2017 15:57:43
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2017 17:17:44
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Ai spus corect : mergi o perioada de timp in paralel cu amindoua si, eventual, adaugi niste bacterii.
Mai ai si varianta in care ciclezi separat filtrul nou (daca ai unde) si apoi le inlocuiesti.
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/04/2017 14:03:53
|
delysid
Junior member
IP:
|
Aseara am ajuns inapoi in Bucuresti.
Am testat apa cu testele pe care le am la indemana si am citit undeva la 0.25 NH4 si 0.25 NO2. Pana in weekend voi achizitiona si cele pt NO3 si voi putea avea o imagine mai clara asupra stadiului actual.
Am observat ca pe filtrul de burete din acvariu s-a format o pelicula albicioasa/gri. Nu este colmatat, are acelasi debit. In plus, filtrul de burete face totusi ceva zgomot, agita destul de tare suprafata apei, estetic este ingrozitor, iar filtrarea mecanica este aproape 0. Acestea m-au determinat sa ma indrept catre un filtru extern.
Am studiat putin forumul si magazinele online si am gasit un SunSun Filtru Extern Nano HW-602B, care are debit maxim de 400L/h, insa reglabil si cu un pret foarte bun. In plus, presupun ca il voi putea folosi peste cateva luni pentru un acvariu mai mare ~110L).
Daca cineva a testat sau folosit acest tip de filtru, poate sa-mi zica ceva despre el (cat de silentios e, calitate, ce medii filtrante sa folosesc)?
De asemenea, am confectionat un capac din komatex de 3mm, intarit pe muchii cu profil L din PVC. Urmeaza sa primesc o lampa Dennerle Nano (11W, la volumul meu ~0.65 W/L) pe care sa o montez pe acesta, sa gauresc capacul pe mijloc, avand rol de trapa prin care sa hranesc animalele si sa curat acvariul, dar si prin care sa patrunda lumina.
Voi reveni cu cateva poze in aceasta seara, dupa ce finalizez si folierea capacului si a bazei.
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/04/2017 00:03:07
|
adrian09
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/cc7d159d6ff3ea6f39b9419877dfc81f.jpg)
IP:
|
caf prefiltrare sau doar filtrare mecanica ,asa cum e prevazut acest filtru il poti folosi si la bazine mai mari dar ..DAR NU doar acest filtru,pentru 110L e prea mic chiar daca ai pune in el doar medii bio.O filtrare eficienta este mai mult sau egal cu 10% din capacitatea bazinului
This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2017 00:03:49
|
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple |
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/04/2017 21:59:41
|
delysid
Junior member
IP:
|
Dragi colegi,
Multumesc pentru toate sfaturile pe care mi le-ati dat. Am incercat sa respect cat mai corect posibil indicatiile, am cumparat, schimbat si modificat aproape tot ce se putea. Drept pentru care acvariul a ajuns sa arate asa (radacina e la inmuiat iar piatra probabil o voi sparge, daca o voi mai folosi):
Astazi revin si cu alte probleme, probleme care ma descurajeaza dupa atatea saptamani in care credeam ca ma apropii de momentul in care sa pot zice "E gata!".
Cred ca in acvariu s-au format ceva fungi. Culoarea filtrului este mai deschisa si pare mai "pufos". La fel si pe filtru, s-a format langa reglaj aceeasi chestie. Aceleasi impuritati se mai desprind si plutesc in apa daca se agita.
Si daca acestea nu sunt destule, am PLANARIA. Fantastic! Am observat aceste vietati care se tarau nestingherite pe sticla acvariului, albe, lungi si subtiri.
Citind pe alocuri despre planaria, am descoperit ca singura metoda de elimare e restartarea, cu sterilizarea aferenta a bazinului si a tuturor obiectelor aferente. Deci, probabil o luam de la capat...
De ce mi se intampla asta? Cred ca am reusit sa bag in acvariu un filtru care continea nu numai bacterii benefice, cat si alte organisme dintr-un acvariu care probabil nu a fost prea ingrijit...
|
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 07:39:24
|
delysid
Junior member
IP:
|
Revin cu alte detalli.
Am identificat mai multi viermi pe care eu ii consideram Planaria, insa dupa cercetari amanuntite, am descoperit ca ar fi de fapt viermi.
Seamana foarte bine cu cel din poza de mai jos (nu este facuta de mine)
Ah, si melcul a murit cred ca ieri. L-am aruncat azi dimineata, pentru ca incepuse sa se descompuna, dar au ramas 2 pui in acvariu pe care o sa ii las sa creasca.
Revin si cu o poza cu filtrul.
Orice sfat imi este de folos in acest moment. Mi-as fi dorit sa plantez luni si sa bag pestele in acvariu, dar toate merg intr-o directie complet gresita...
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 09:44:14
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Sincer vorbind, eu nu as pune filtrul ala in acvariu pentru numic in lume. Evident ai multe probleme pe care nu cred ca le poti rezolva din mers.
Cel mai bine ar fi sa faci un efort financiar si sa iti ei un filtru rezonabil. Cred ca orice altceva e mai bun decit ce ai. Apoi continui cu plantarea,
ciclarea, ... asta e, se cam lungeste treaba.
EDIT : Contrar tuturor sfaturilor colegilor si codului de buna practica in acvaristica, daca nu-ti permiti un hang-on sau altceva, un filtru intern clasic ar fi o solutie,
ca o exceptie datorata situatiei exceptionale in care te afli.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2017 09:49:12
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 09:48:29
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
eu zic parerea mea.dar zic sa astepti un raspuns si de la alti colegi..Sincer nu stiu ce deaci ai tu in bazin,dar au as restarta bazinul.Filtrul ala nu imi place cum arata,eu zic ca trebuia sa fie maroniu nu negru..(pete negre)
ai zis ca vrei sa il plantezi.. e mai usor de plantat fara apa
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 09:50:05
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
adrian09 wrote:eu zic parerea mea.dar zic sa astepti un raspuns si de la alti colegi..Sincer nu stiu ce deaci ai tu in bazin,dar au as restarta bazinul.Filtrul ala nu imi place cum arata,eu zic ca trebuia sa fie maroniu nu negru..(pete negre)
ai zis ca vrei sa il plantezi.. e mai usor de plantat fara apa
Si eu zic la fel. Acum ar fi momentul.
|
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 10:31:11
|
delysid
Junior member
IP:
|
La restart ma gandeam si eu...
Filtrul urmeaza sa il achzitionez, un sunsun hw602b sau 603b canistra. Sper sa fie bun, sa nu ma trezesc cu inundatii  . 603b e ceva mai mare, dar are pompa tot de 6w. E un avantaj semnificativ sa fie mai mare volumul în filtru?
Cel mai probabil voi cumpara alt substrat, ma gandeam la unul mai deschis la culoare, sa puna în evidenta culoarea rosiatica a radacinii redmoor si a pietrelor vulcanice. Ceva mai fin, dar greu, sa pot sa îl aspir ?i potrivit pentru plante (aici îmi trebuie recomandari).
Incalzitorul va ramane acelasi.
Tot ce este acum în bazin si bazinul vor fi dezinfectate cu alcool, pietrele fierte, etc.
As opta pentru un bazin mai mare (40-45L), dar nu am un suport destul de stabil pentru 60kg. Varianta acvariului mai mare as prefera-o pentru a mai indesa ceva pestisori cu care sa se inteleaga Bettanul.
Probabil azi voi achizitiona filtrul si substratul nou.
LE: referitor la bani, la inceput credeam ca mai pot salva pe alocuri niste bani, dar acum nu prea mai conteaza, si sunt dispus sa cresc investitiile. Unele lucruri nu au loc de compromisuri...
This message was edited 2 times. Last update was at 22/04/2017 10:50:03
|
|
 |
Rundas
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 10:56:38
|
Rundas
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c7f1734f2e7b3ea403e447de4a566ed2.jpg)
IP:
|
delysid wrote:La restart ma gandeam si eu...
Filtrul urmeaza sa il achzitionez, un sunsun hw602b sau 603b canistra. Sper sa fie bun, sa nu ma trezesc cu inundatii  . 603b e ceva mai mare, dar are pompa tot de 6w. E un avantaj semnificativ sa fie mai mare volumul în filtru?
Cel mai probabil voi cumpara alt substrat, ma gandeam la unul mai deschis la culoare, sa puna în evidenta culoarea rosiatica a radacinii redmoor si a pietrelor vulcanice. Ceva mai fin, dar greu, sa pot sa îl aspir ?i potrivit pentru plante (aici îmi trebuie recomandari).
Incalzitorul va ramane acelasi.
Tot ce este acum în bazin si bazinul vor fi dezinfectate cu alcool, pietrele fierte, etc.
As opta pentru un bazin mai mare (40-45L), dar nu am un suport destul de stabil pentru 60kg. Varianta acvariului mai mare as prefera-o pentru a mai indesa ceva pestisori cu care sa se inteleaga Bettanul.
Probabil azi voi achizitiona filtrul si substratul nou.
LE: referitor la bani, la inceput credeam ca mai pot salva pe alocuri niste bani, dar acum nu prea mai conteaza, si sunt dispus sa cresc investitiile. Unele lucruri nu au loc de compromisuri...
+1 la treaba compromisurile
Mergi pe nisip de quartz. Eventual negru.
Pentru dezinfectie folosete o solutie pe baza de clor. Bineinteles ca trebuie limpezit totul extrem de bine. La dimensiunile acvariului tau nu-i o problema sa-l limpezesti cum trebuie. Deci baga clor cu incredere si tine-l acolo.
Filtrul ca filtrul dar nu spusesi nimic de mediile de filtrare. Banuiesc ca vei lua de la Cristi. Vorbeste cu el si de siporax vrac. Are la pret bun.
Daca mai ai ceva bani ia Sunsun HW-302 (1000l/h). Are si sertare pentru medii de filtrare bio. Fa-ti calculele financiar, nu te grabi. Gandeste-te: nu vei cumpara saptamanal/lunar filtru!!!
This message was edited 2 times. Last update was at 22/04/2017 11:04:59
|
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 11:26:40
|
delysid
Junior member
IP:
|
Rundas wrote:.
+1 la treaba compromisurile
Mergi pe nisip de quartz. Eventual negru.
Pentru dezinfectie folosete o solutie pe baza de clor. Bineinteles ca trebuie limpezit totul extrem de bine. La dimensiunile acvariului tau nu-i o problema sa-l limpezesti cum trebuie. Deci baga clor cu incredere si tine-l acolo.
Filtrul ca filtrul dar nu spusesi nimic de mediile de filtrare. Banuiesc ca vei lua de la Cristi. Vorbeste cu el si de siporax vrac. Are la pret bun.
Daca mai ai ceva bani ia Sunsun HW-302 (1000l/h). Are si sertare pentru medii de filtrare bio. Fa-ti calculele financiar, nu te grabi. Gandeste-te: nu vei cumpara saptamanal/lunar filtru!!!
Daca Cristi e cu tucradio, da, de la el. Nu m-am întrebat dac? în 603b pot adauga medii filtrante bio în afara de buretii care sunt presupun mai mult pentru mecanica. M-am orientat totusi spre 603b pentru ca m-am gândit ca la hw302 e mult prea mult 1000l/h pentru 17L de apa, gândindu-ma si ca va fi în bazin un Betta care nu u prea vrea curenti puternici.
Cand voi merge pe un acvariu de 120-150L sigur voi cumpara un filtru de putere semnificativ mai mare, dar asta abia la sfarsitul anului sau în primavara viitoare. Pana atunci pot face economii si pot achizitiona toate accesoriile necesare fara investitii masive dintr-o data.
|
|
 |
Rundas
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 11:33:56
|
Rundas
Membru de baza
IP:
|
delysid wrote:
Daca Cristi e cu tucradio, da, de la el. Nu m-am întrebat dac? în 603b pot adauga medii filtrante bio în afara de buretii care sunt presupun mai mult pentru mecanica. M-am orientat totusi spre 603b pentru ca m-am gândit ca la hw302 e mult prea mult 1000l/h pentru 17L de apa, gândindu-ma si ca va fi în bazin un Betta care nu u prea vrea curenti puternici.
Cand voi merge pe un acvariu de 120-150L sigur voi cumpara un filtru de putere semnificativ mai mare, dar asta abia la sfarsitul anului sau în primavara viitoare. Pana atunci pot face economii si pot achizitiona toate accesoriile necesare fara investitii masive dintr-o data.
Aaaa... pentru un Betta merge. Dar vezi ca pompa aia nu prea are forta decat pana pe la 0,8 m. Si Banuiesc ca acea distanta este fara bureti in el. Asa ca sa vezi unde-l amplasezi.
|
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 12:08:45
|
delysid
Junior member
IP:
|
Probabil va fi la 0.5m sub acvariu, dac? nu mai sus. Pot baga si alte medii filtrante în modelul asta? Merge sa bag si siporax pe langa burete în 1.5L volum, .. sau sa iau varianta de 2.3L?
|
|
 |
Rundas
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 12:22:21
|
Rundas
Membru de baza
IP:
|
delysid wrote:Probabil va fi la 0.5m sub acvariu, dac? nu mai sus. Pot baga si alte medii filtrante în modelul asta? Merge sa bag si siporax pe langa burete în 1.5L volum, .. sau sa iau varianta de 2.3L?
Siporaxuul, Matrixul si alte medii bio se vand la litru. Desi sunt solide
Siporaxul este cam mare pentru filtrul ales. Mini Siporaxul este mai adecvat dar mai scump. Eu personal as merge pe 0,5 l de matrix au micromec, pus intr-un saculet, intre bureti.
Eu nu am folosit decat Siporax, asa ca cel mai bine mai asteapta alte sfaturi cu muuuuuuuult mai pertinente de la cei care sunt mult mai documentati si experimentati ca mine. Intre timp cauta si despre unele si despre altele informati de pret si caracteristici fa-ti o idee.
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 12:23:35
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
mi se pare ca Sunsun HW-302 are reglaj de debit si orocum,curent trebuie sa ai in bazin ca sa se asigure ytrecerea apei in totalitate prin sistemul de filtrare si temperatura egala in tot bazinul
bineunteles ,nu uragan....dar cum ai spus... nu e problema ce volum de material filtrant ai...mai mult e ok,intre5 si 10% din vol bazinului minim,cu cit mai mult mediu bio cu atit o stabilitate mai buna a bazinului
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 12:27:34
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Daca spatiul din filtru este problema, se poate merge cu Matrix, ales bob cu bob mai mic sau o combinatie Matrix + Siporax mini, tot ales. E doar o chestiune de buna umplere a rezervorului, nu de dimensiune a particulelor de mediu filtrant.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2017 12:28:09
|
|
 |
Rundas
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 12:29:26
|
Rundas
Membru de baza
IP:
|
Pentru mine sunsun hw602b sau 603b nu sunt altceva decat niste filtre interne dar scoase afara din acvariu. Adica o partzareala
|
|
 |
delysid
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2017 17:03:35
|
delysid
Junior member
IP:
|
Pentru 20 litri brut, cred ca nu voi avea probleme cu acest filtru. Voi baga in el si MiniSiporax, 1-2 saculeti, in locul unui disc de burete. L-am comandat la tucradio si vreau sa merg azi sa il ridic.
In alta ordine de idei, am dezmembrat acvariul, l-am spalat, la fel si accesoriile interioare. Urmeaza sa le bag intr-o galeata cu clor si sa torn clor in acvariu sa le las cateva ore.
Am identificat ce era pe filtru: Mucegai. Cand am dat afara buretele, l-am stors bine (a iesit apa maro) si am simtit un miros puternic de mucegai. Cred ca acesta era problema.
Deci in acest moment plec de la 0, dar voi face lucrurile in ordinea fireasca.
Cu ce reincep:
- Acvariu curat 40x20x25cm. Astazi caut folie neagra sau albastra inchis, mata sa lipesc pe peretele din spate.
- Substrat fin 0.6-0.8 alb quartz. Am ajuns sa urasc din suflet substratul asta maro pe care il aveam si care nu putea pastra o panta (si care miroase si el a mucegai acum).
- Filtru extern SunSun 6W
- Incalzitor cu termostat Shonda 25W
- Lumina Dennerle Nano 11W
- La nevoie voi lua si un Tropica Plant Growth CO2 system 60
Despre nisipul de quartz poate sa imi zica si mie cineva cum se aspira? Nu se trage pe aspirator prea usor? Plantele cum se comporta in el?
|
|
 |
|