Author |
Message |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 11:51:47
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
ADXX
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2123737624353713b471ba.jpg)
IP:
|
Referitor la articolul lui Sandu despre betta, dar este si o problema pe care o am acum: Se poate determina carei varietati ii apartine o femela? Am un mascul superb de betta (albastru, cu voal). I-am cumparat doua femele, pe cat posibil, albastre si ele... dar de unde stiu daca ii apartin aceleiasi varietati (si ca nu sunt cine stie ce corcituri)?
|
|
 |
acata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 12:35:08
|
acata
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/122407774643c14f6c01ce3.jpg)
IP:
|
Cam cat au costa? Cat a fost masculul si cat au fost femelele?
Ca ne dam seama de acolo daca sunt "amestecate" sau nu.
|
Acvariul meu |
|
 |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 13:18:20
|
ADXX
Member
IP:
|
Masculul a costat 100k. Femelele, vreo 30k bucata. Magazinul este Animax - Campia Libertatii
|
|
 |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 13:26:03
|
ADXX
Member
IP:
|
Ideea e urmatoarea: Cand vezi un mascul, poti sa spui: "Da, asta e voal"... "E Crown"... sau... "E Maidanez"... sau "E un pic de-ala, da' parca are si un pic de nustiucare"... Da' cand vezi o femela, cum stii ce "eticheta" sa-i pui?
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 13:41:27
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
IP:
|
ADXX wrote:Referitor la articolul lui Sandu despre betta
De cand urmaresc ce se aduce pe piata (si aici vorbesc de ultimii 10 ani de cand s-au inceput importurile dinspre Asia, nu de ce se aducea pe vremea lu` ceashca de prin DDR sau de aiurea) nu am vazut decat de 2 ori persoane care au adus femele (gen crowntail sau double-tailed) de la producatori.
Pretul la femele este identic cu masculul sau chiar mai mare...si de cele mai multe ori femelele se dovedesc a fi neshte veritabili masculi
Am sperante ca masculul, dat fiind faptul ca stiu cine aprovizioneaza cu masculi Animaxul, este "de soi"...din pacate tot din acelas motiv tind sa cred ca femelele "sunt din popor", tocmai pentru ca am vazut importul si nu imi amintesc sa fi fost si fete...poate ma insel, da aici mai bine as lasa sa vorbeasca pe cei direct implicati in "bisnis".
ADXX wrote:Da' cand vezi o femela, cum stii ce "eticheta" sa-i pui?
E evident...mai ales la crown, double-tailed, chestie de ochi, de experienta...pe care poti sa o capeti dpdv. vizual chiar si dupa site-uri de specialitate unde sunt prezentate si femele si masculi de expozitie.
Asa ca sa iti faci o impresie arunca un ochi pe "Australian Betta Forums"
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 13:54:51
|
ADXX
Member
IP:
|
Sandu, intr-un fel ai confirmat exact ceea ce banuiam... Nu pot sa zic ca am cine stie ce experienta, dar de vreo 20 de ani ma tot uit prin "borcanele" cu betta ale comerciantilor de tot felul... Concluzia este clara: Mult mai greu gasesti o femela "pur sange" (decat un mascul)
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2005 14:44:32
|
Alex
Administrator
IP:
|
ADXX wrote:... Concluzia este clara: Mult mai greu gasesti o femela "pur sange" (decat un mascul)
In general e mult mai greu sa gasti femele din speciile in care masculii sunt mai spectaculosi dpdv.coloristic.
Am un prieten in Canada care s-a jurat ca nu a vazut in veci la magazin femele de killy sau de betta, rar de guppy etc. La noi inca e boierie mai gasesti una -doua de samanta
Treaba are atat substrat comercial...caci in toate pietele primeaza culorile, voalul etc., nu ideea de a cumpara o pereche pentru reprodus,(in fond pietrisul fosforescent care este chiar neindicat acvaristicii nu numai inestetic si pe care nu l-au inventat romanii ci mitocanii din vest spre a-l vinde, ca slava Domnului au si ei mitocanii lor), dar ulterior a devenit si cu substrat economic caci la pestii care se reproduc usor si la care greutatea consta in consolidarea unei noi linii dpdvd genetic mai pot aprea diversi relativ novici care sa iti preia munca si sa iti culeaga roadele unei cercetari de ani...in fond tot o chestie de comert.
|
|
 |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 09:30:40
|
ADXX
Member
IP:
|
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 15:09:27
|
Alex
Administrator
IP:
|
Pai ca sa glumesc (daca se poate glumii pe asa o tema),deh grea e viata unui peste cand se zbate pe uscat....
Din pacate esti foarte aproape de adevar, daca discutam de nivelul profi  .
Acvaristica ne-a aratat, nu o singura data, ca nu intodeauna are o fata umana.
Let`s face it! Chanda? Zebre Fluo? Papagali? etc...caci sirul e lung.
Cine se ascunde dupa cires ori nu stie, ori e ipocrit si nu vrea sa o recunoasca public.
Ma rog...sa revenim la bettele noastre.
Femelele au valoare foarte mare dar...valoare genetica si de matca, rar estetica.
Am promis sa verific daca a calcat coada de femela betta la Aquarama 2005.
Dupa cum am presupus...nu , firesc nu  .
Ce dracu sa expuna ???
Cat o fi de frumoasa o femela, daca o expui langa "masculul aferent" s-a terminat jucaria  Exclus analogiile
Am citit insa de femele ce se vand la preturi fabuloase am si scris despre ele si alea de cele mai multe ori nici nu se vand, sau se vand pe bani grei iar fenotipic vorbind poti sa traiesi cu sentimentul ca ai bagat banii ca  La crown sau la double nu-i chiar asa da`...
Ei bine dintr-un lot din care se tin femele se stie exact si cine-i stramosu` lor de pe la Burebista`n coa`
Se selectioneaza ...se tine "the best", se vede ce este si fertil si cam asa se aleg cateva bucati si se pastreaza de matca.
Restul...sanatate, la vanzare la pirana, la galeata...ce sa-i faci asta-i adevarul.
Nu o fi pe placul urechilor multora dintre noi, da` acum ce sa-ti fac ? sa te mint ? si sa-ti zic ca le tine la pension pan` la adanci batraneti???
De ce apar la noi si femele...pai uite pentru ca exista si oameni ca alina sau ca akata care mai reproduc betta sau chiar si crescatori mai mult sau mai putin profi` care dau apoi cu femele`n populatie  ...si dintr-un punct de vedere bine fac, ca altfel, am fi si noi ca in vest, unde dai cu tunu` si nu gasesti o femela de betta.
La killy depilda treaba asta se regleaza si mai usor...din temperatura la care sunt incubate icrele
|
|
 |
acata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 17:29:49
|
acata
Membru de baza
IP:
|
Sandu, sa nu inteleaga lumea ca eu fac betta. Mi-a placut masculul de betta la nebunie cand l-am vazut. Dupa care am zis ca deh, are nevoie si de o femela pentru ca citisem destul de mult de frumusetea reproducerii lor. Si de aici pana la a scoate niste pui a fost doar un pas. Nu le-am creat nici un fel de conditii speciale, etc. La 2 zile dupa ce am pus femela langa mascul au depus. Chiar am fost surprins pentru ca citisem de anumite carcteristici ale apei care trebuie avute in acvariu, etc.
De altfel dupa trei depuneri deja m-am plictisit de betta. Cel putin recunosc cinstit.
Nu mai am unde sa ii pun pentru ca daca stau impreuna iarasi incep sa depuna.
Puiutii cresc si probabil o sa ajunga donatii pe forum ca nu am ce sa fac cu ei. Asta cu conditia sa supravietuiasca. Ca nici lor nu le creez conditii speciale. De altfel asa e si in natura, nu - selectia naturala? Imi place sa cred ca in bazinul meu de 240 de l in car au eclozat si sunt puii de betta se face o mica selectie naturala.
"Dragostea" mea de acum raman discusii. For now. Prietenii stiu de ce.
|
Acvariul meu |
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 17:49:16
|
Alex
Administrator
IP:
|
acata wrote:Sandu, sa nu inteleaga lumea ca eu fac betta. Mi-a placut masculul de betta la nebunie cand l-am vazut. Dupa care am zis ca deh, are nevoie si de o femela pentru ca citisem destul de mult de frumusetea reproducerii lor. Si de aici pana la a scoate niste pui a fost doar un pas. De altfel dupa trei depuneri deja m-am plictisit de betta. Cel putin recunosc cinstit.
Nu ai de ce sa te simti
Nu ai avut feelingul pe viata pentru asa ceva.
E ceva firesc.
Il ai pentru altceva...cine ar putea sa te condamne ca pentru Discus?!?
Realitatea e ca la betta greutatea consta in obtinerea unor linii selectionate...nu in reproducerea pestelui, da cine o sa-ti poata scoate din minte prima ponta de puiuti de betta?  .
La mine s-au strans zeci de ani de atunci si nu uit nici acum primul meu mascul de betta rosu adus pe un ger de crapau pietrele intr-o dimineata din Obor de la unul dintre cei mai buni crescatori de betta pe care i-am cunoscut in tara.
...Pestele pe care l-am incalzit la piept lipind punga de piele doar ca sa ajung cu el intreg acasa :-) .
Cred ca din entuziasm eu nu am simtit frigul dar masculul era aproape mort de frig.
Am reusit sa-l bag la temperatura mai mare, sa il incalzesc si intr-un final "sa-l pun pe picioare" iar grija sa-mi fie rasplatita ulterior prin multe serii de pui  .
Si eu nu am mai avut spatiu pentru toate speciile pe care mi le doream...si acum regret rosul curat de pe corpul masculului meu de betta
|
|
 |
acata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/06/2005 17:59:08
|
acata
Membru de baza
IP:
|
Sandu wrote:da cine o sa-ti poata scoate din minte prima ponta de puiuti de betta? .
Aici ai mare dreptate. Si sa spun toata povestea. Era intr-o vineri. Eram intr-o comisie la o Sesiune stiintifica studenteasca. Ma rog, la munca. Si ma suna nevasta. Ies de acolo ca sa vorbesc cu ea. Zice - Mai stai mult la munca? Eu zic- Da, inca vreo 3-4 ore ca mai am treaba si nu pot sa plec. La care ea imi spune - Mare pacat, pierzi ceva fenomenal. Sa vezi cum o strange in bratul masculul ala frumos si nou (nu se pricepe la acvaristica deloc, dar ii place si imi tolereaza hobby-ul) pe femela lui? Cica de o ora depun si e un spectacol pe cinste.
Deci asta a fost. Eu am grija de acvariu/i si altii trag foloasele.
Asa ca m-am ambitionat. Pai nu se poate ca eu sa nu vad spectacolul asta. Si am mai luat o pereche. Si in sfarsit am vazut si eu spectacolul depunerii.
Si da transportul in conditii de iarna am si eu amintiri dulic. De xemplu cum se poate conditii pe un ger napraznic, cu sticla pe jos si cu punguta de peste in san, si sa ai si grija sa nu strivesti cumva pestisorii de acolo!!!  D-ale tineretii valuri!!! :sic:
|
Acvariul meu |
|
 |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2005 10:59:43
|
ADXX
Member
IP:
|
Mda..., vad ca povestile seamana... La fel si eu..., renunt la tot si ma apuc de discusi,... pana cand... vad un betta (MASCUL, of course) si nu rezist tentatiei. IL IAU! Il bag in ultimul acvariu comun ramas (plantat (dar plantele sunt in ghivece)): Vreo 50 litri (2 neoni batrani, trei ancistrusi pui, o loricarie de-aia rosie, doi pomacea si un... atentie!... pui de discus, care a avut (si are in continuare) probleme cu hranirea, nu pt ca ar fi bolnav ci pt ca nu a putut tine pasul cu ceilalti... de aceea l-am separat si l-am botezat "Renegade" (de fapt, ala era acvariul renegatilor  )). Conditiile din acvariu ->> facute pt discus, restul... sa se descurce  (si s-au descurcat exceptional - cred ca sunt cei mai fericiti pesti pe care ii am). Ok, aici a ajuns pana la urma si masculul de betta. Dupa vreo saptamana primeste si doua femele si dupa alte cateva zile ma trezesc cu pui (cred ca azi o pune de seria nr 2)... Dupa ce s-au saturat toti de prin acvariul ala de icre si alevini de betta, m-am indurat de ultimii ramasi si i-am bagat intr-un acvariu mai mic. ...Si inca nu au un viitor prea sigur... si asta, cred ca banuiti de ce... pt ca nu stiu cat de "curate sunt femelele" - Oricum, cred ca o sa pastrez cativa pui, sa vad ce iese...
|
|
 |
Allen_g30
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2005 20:42:10
|
Allen_g30
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/013a006f03dbc5392effeb8f18fda755.jpg)
IP:
|
apropos de betta, reproducerea in sine e un spectacol.
chiar stau si ma intreb daca nu par nebun stand in fata acvariului ore in sir sa-i urmaresc.
eu am luat vreo 3 perechi de la alina, si le-am reprodus. acum sunt la a treia generatie de pui, o incrucisare de subspecii. dar am de gand sa trec la reproducere selectiva. astept sa vad ce iese din puiuti si apoi fac selectie.
aaa, sa nu uit, acata, masculul sa stii ca are grija de icre si a prins experienta.
|
|
 |
ADXX
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/06/2005 09:00:45
|
ADXX
Member
IP:
|
Allen_g30 wrote:eu am luat vreo 3 perechi de la alina, si le-am reprodus.
i-ai imperecheat intre ei pe cei de la alina?
|
|
 |
Allen_g30
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/06/2005 21:27:40
|
Allen_g30
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/013a006f03dbc5392effeb8f18fda755.jpg)
IP:
|
da. sunt tare curios sa vad ce iese, e un mic experiment!
|
|
 |
horia_ch
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/08/2006 08:50:31
|
horia_ch
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1560471187448d174825300.jpg)
IP:
|
Ce a iesit pana la urma? Sunt curios, si n-a mai zis nimeni nimic. A trecut un an si ceva si postul a ramas... in aer.
|
|
 |
raresr
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/09/2006 23:29:53
|
raresr
Junior member
IP:
|
daca vrei sa vezi ceva mai spectaculos imperecheaza guramii sa vezi acolo spectacol, referitor la faza cu femelele de beta stai linistit nu cred ca vreodata o sa isi vanda cineva care inmulteste beta, femelele, deci deaia in magazin gasesti foarte mici femele si nu ai de udne sa sti daca sunt pure sau nu, de altfel ca la oricare peste, sau eventual o sa vanda un peste mare , dar batran care este deja steril
|
|
 |
Nae
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/10/2006 10:24:09
|
Nae
Member
IP:
|
daca femelele nu fac "spume", atunci am luat tzeapa cu "perechea" de betta  pana la urma s-a lasat cu cozi si aripi rupte
|
Nae |
|
 |
ezra
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2006 13:50:50
|
ezra
Junior member
IP:
|
Pentru Rares: am cumparat o femela betta de linga Regionala, era mica, lipsita de culoare. dupa o luna-doua de hrana pentru discusi, artemia adusa de la Turda + alte bunataturi, femela a capatat un albastru-cobalt minunat. am pus-o in acvariul cub alaturi de mascul si, da, am vazut de 2 ori pina acum imperecherea, dansul ala pseudoargentinian....
nu cred ca gurami sint mai spectaculosi, fie si numai pt ca n-au elasticitatea reptiliana a bettanilor  .
ca o curiozitate, in acvariu (20-25L) coexistau masculul, ultimii nascuti si pui de... acum o luna. daca femela o mut dupa depunere in alt vas, masculul il las si aia micii se tin dupa coada lui ca  regimentul dupa drapel.
dar am aberat destul
|
pina la 13 ani eram convins ca sint reincarnarea unui scalar |
|
 |
|