[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
JBL tormec  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Am cumparat astazi o cutie de 1L insa nici urma de instructiuni de folosire. Vanzatorul de abia stia ce face :-), teste nu am decat de ph
Datele despre acvariu: 60 litri net, ph ~ 7.2, gh>15 (nu stiu exact din pacate),kh la fel >10, bine plantat. Analizele referitoare la duritate au fost facute acum o luna si cum schimburile sunt constante, cu aceeasi apa, nu cred ca au variaza prea mult.
In concluzie cine a mai folosit poate sa imi spuna si mie in procentaj si ce rezultate a obtinut?

...
[Yahoo!] [MSN]
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Am uitat sa specific: jbl tormec este un produs pe baza de turba pentru scaderea ph-ului si duritatii in acvariu. Cred ca sunt si alte produse similare de la alti producatori insa eu in Brasov nu am gasit decat asta.

...
[Yahoo!] [MSN]
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Nu il cunosc pe asta de ai dat tu banii da` exista pe vremuri poate si acu` unu` de la Tetra se numea TORUMIN, black watter canci-bocanci pe baza de extract de turba, acizi humici ala-bala portocala.

Daca l-ai luat pentru duritate...ai luat teapa.
Daca l-ai luat pentru pH...te-ai scos. In general turba iti scade pH-ul si nu iti dedurifica apa. Cum sa iti explic asa sa fie pe intelesul tuturor Daca bagi un acid in apa nu inseamna ca apa devine mai moale :-) ...ci mai acida. Logic nu?
Deci asta-i menirea Toruminului in viata asta si pun pariu ca si a JBL Tormec desi nu ne-am dat ochi in ochi in magazin ca sa citesc ceva despre el

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
arnoldx
Member
[Avatar]

IP:

Eu am in canistra Sera super peat si inafara de faptul ca a mai redus un pic din PH si la stabilizat a redus si KH-ul de la 7 la 4 si GH-ul de la 8 la 5.Din cunostintele mele umile si din cate miau spus cei de la Zooplus cand am vrut sa comand sera si miau recomandat JBL Tormec.Din cate stiu e sub forma de granule.
Eu la 350L am pus 500g de Sera super peat ( adica o cutie )
La acvariul tau nu stiu cam cat ar trebui sa pui.Sper ca team ajutat.

Cel mai bun medicament antistres este privitul unui acvariu
[Email]
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Sandu wrote:
Daca l-ai luat pentru duritate...ai luat teapa.
Daca l-ai luat pentru pH...te-ai scos. In general turba iti scade pH-ul si nu iti dedurifica apa. Cum sa iti explic asa sa fie pe intelesul tuturor Daca bagi un acid in apa nu inseamna ca apa devine mai moale :-) ...ci mai acida. Logic nu?

Logic ca l-am luat pentru ph :-)
Acu intrebarea e cat sa pun sa nimeresc un ph cat mai apropriat de 6.5?
Asta e intrebarea

...
[Yahoo!] [MSN]
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

arnoldx wrote:Eu am in canistra Sera super peat si inafara de faptul ca a mai redus un pic din PH si la stabilizat a redus si KH-ul de la 7 la 4 si GH-ul de la 8 la 5. Din cunostintele mele umile si din cate miau spus cei de la Zooplus cand am vrut sa comand sera si miau recomandat JBL Tormec. Din cate stiu e sub forma de granule.
Eu la 350L am pus 500g de Sera super peat ( adica o cutie )
La acvariul tau nu stiu cam cat ar trebui sa pui. Sper ca team ajutat.

...cele doua produse de la Tetra sau JBL sunt similare. Ca pui granule de turba intr-un saculet din compartimentul unui filtru (cazul JBL) sau ca adaugi picaturi din acelas extract direct in apa (cazul Tetra) e la fel.
Ma rog, probabil ca extractul granular de turba are avantajul ca dureaza dar in esenta se intampla ceea ce am scris eu mai sus:

-scade pH-ul
-aport de acizihumici
-blackwater

...ca sa citez ce scriu baietii pe site-ul lor Tormec-ul are 4 intrebuintari dintre care 3 le intuisem asa din bun simtz ..:

1.Granulate form ensures even release of vital ingredients.
2.Creates optimum conditions for the keeping and breeding of -black water- fish.
3.25% humic acid gently reduces the pH levels.
4.Slight amber colouring of aquarium water hinders algae growth.

Deci ca scade pH-ul nu am niciun dubiu...cat si cum chiar nu stiu, inteleg insa ca il stabilizeaza undeva la o valoare...ca sa zic asa Amazoniana, dar cand ai luat produsul nu avea nimic scris in prospect?
Cu restul insa chiar nu stiu ce sa zic...
In general cand ne gandim la Duritate ne gandim la ionii de Ca si Mg sau ca sa fiu mai larg in exprimare tine de anumite saruri existente in apa.
Nu vad sincer si aici sa ma contrazica cineva sau sa-mi explice cum anume o turba granulata sau o zeama de turba poate sa duca la scaderea GH-ului?
Nu cred ca se pot forma pe aceasta cale anumiti compusi complexi care sa fie insolubili in apa in urma interactiunii turba/ioni Ca si Mg(si care ar putea fi o posibila explicatie) si care astfel sa duca la scaderea GH-ului...sincer chiar ma gandesc ca altul trebuie sa fie misterul scaderii...poate ai pus apa distilata...sau osmozata?

Am senzatia ca astia cu produsul respectiv cam "baga`n ele" cand afirma ca:
JBL Tormec lowers pH levels and reduces hardness in the aquarium
...bine si aici e o discutie ...care hardness GH sau KH :-) ?

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sandu wrote:Nu vad sincer si aici sa ma contrazica cineva sau sa-mi explice cum anume o turba granulata sau o zeama de turba poate sa duca la scaderea GH-ului?
Care-i explicatia din punct de vedere chimic habar n-am. Cert e c-am filtrat si io prin turba niste apa cu KH mare si-am observat o scadere de citeva unitati. Ce se intimpla cu carbonatii aia si de ce ramin in turba numa' un chimist (Bartacu' ) ne poate lamuri .

O scadere de KH de x unitati implica si o scadere s GH de x unitati, GH include si KH, io asa stiu .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Porcu'"]Cert e c-am filtrat si io prin turba niste apa cu KH mare si-am observat o scadere de citeva unitati. Ce se intimpla cu carbonatii aia si de ce ramin in turba numa' un chimist...[/quote:6b6da9bdc9 wrote:
Zic eu din cele citite ca aici la arnoldx e vorba de scaderi esentiale ale KH-uli de la 7 la 4 ?!?... 3 unitati in KH e de la (exagerand un pic) o variatie ce da diferenta dintre un peste viu si unu` mort ... ca sa zic asa nu prea se pupa chimia de la Bucuresti cu aia de la Satu Mare :-) ...dar taman aici ar putea fi explicatia in apa aia nemaintalnita decat la voi si care iti poate vira al `reaku de brusc bufferul fiind aproape inexistent, totusi in cazul lui un KH de 7 era al `reacu de buffer-it .

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Sandu wrote:
Porcu'"]Cert e c-am filtrat si io prin turba niste apa cu KH mare si-am observat o scadere de citeva unitati. Ce se intimpla cu carbonatii aia si de ce ramin in turba numa' un chimist...[/quote:88c9fd5495 wrote:
Zic eu din cele citite ca aici la arnoldx e vorba de scaderi esentiale ale KH-uli de la 7 la 4 ?!?... 3 unitati in KH e de la (exagerand un pic) o variatie ce da diferenta dintre un peste viu si unu` mort

In tinerete ma jucasem cu apa aia cu KH mare, fara legatura cu apa de Satu Mare care e mult mai dura decit la Baia Mare, desi ne despart doar 60 km pe sosea, in linie dreapta mai putin .

fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Are prospect, e chiar carticica si chiar in mai multe limbi , 13, de ne cred poligloti astia, toate acestea formand un manual totul si cu totul inutil :-)
Cate o pagina pentru toate produsele din gama produselor ce pot fi pus intr-un filtru, descriere sumara bineinteles, iar la final un mic "tip" : cica sa nu il folosim in combinatie cu carbunele activ.
In rest pune mana si masoara clientule sa descoperi singur misterul dozajului ca mare iti va fi satisfactia

Acu eu vreau doar o scadere a ph pana intr-o unitate si sa il tina acolo 2-3 saptamani, poate pana atunci apare si instalatia de co2 :-)
Si poate apare si careva mai invatat sa ne desluseasca misterele scaderii kh,gh in urma folosirii turbei.

...
[Yahoo!] [MSN]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

fipilica wrote:In rest pune mana si masoara clientule sa descoperi singur misterul dozajului ca mare iti va fi satisfactia

Acu eu vreau doar o scadere a ph pana intr-o unitate si sa il tina acolo 2-3 saptamani, poate pana atunci apare si instalatia de co2 :-)
Noo exista o doza fixa sa scazi pH-u' c-o unitate, depinde de prea multi factori. Vreau sa spun ca aceeasi doza in acvarii diferite poate provoaca modificari diferite de pH.
In afara de asta nu cred ca-i acelasi lucru sa scazi pH de la 7 la 6 sau de la 6 la 5. Am senzatia ca doza necesara scaderii pH-ului de la 7 la 6 e diferita de doza necesara scaderii pH-ului de la 6 la 5. pH e logaritmic, d-aia e asa complicat. Nu e ca la duritate.
D-aia cred ca n-au riscat sa spuna o doza.

fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

[quote="Porcu'"]Nu exista o doza fixa sa scazi pH-u' c-o unitate, depinde de prea multi factori. Vreau sa spun ca aceeasi doza in acvarii diferite poate provoaca modificari diferite de pH.
In afara de asta nu cred ca-i acelasi lucru sa scazi pH de la 7 la 6 sau de la 6 la 5. Am senzatia ca doza necesara scaderii pH-ului de la 7 la 6 e diferita de doza necesara scaderii pH-ului de la 6 la 5. pH e logaritmic, d-aia e asa complicat. Nu e ca la duritate.
D-aia cred ca n-au riscat sa spuna o doza.[/quote:7f0255ef7f"]

Sunt intr-u' totul de acord, dar ma asteptam la ceva doze aproximative. Banuiesc ca produsul a fost testat inainte de a fi pus in vanzare, deci exista niste concluzii asupra eficientei si modului in care actioneaza.
Acum prea putin conteaza , o sa va tin la curent cat, ce, cum :-)

...
[Yahoo!] [MSN]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: