Am mai facut ceva progrese cu proiectul. O sa va zic ce detin momentan, ce vreau sa fac si ce nelamuriri am. Orice sfat e bine venit.
@Mai intai insa am o mica-mare problema. Mi-a urcat temperatura in acvariu pana la 26.5-27 de grade cu canicula asta, la asta de 100 de litri. Ce pot face sa o mai cobor putin? Pestii par ok, doar ca mi-e frica sa nu se prapadeasca plantele.
Ok, acum sa revenin la proiectul de fata.
1.Pana acum am cam asa:
-acvariul 100x40x50h (200L)
-filtru intern tetratec IN1000 plus(nu am fonduri de un filtru extern, eventual mai pot pune inca un filtru intren Resun 450 l/h. Daca e nevoie, cum anume sa le pozitionez?... sa nu imi creez curenti prea puternici prin acvariu )
-incalzitor resun 300 w
-lampa T5 HO (91 cm) 2x39 w mai pot plusa cu un neon sera plant color de 18 W daca reusesc sa il maschez dupa lampa. O sa fie cam 175-180 litri de apa, deci aproximativ 0.5 w pe litru
-2 neoane aqualine T5 Plant Grow (Aqua Medic) de 39 de w evident
-25 litri substrat JBL MANADO
-100g DUPLA ROOT. Unii colegi mi-au recomandat 200g, dar abea am reusit sa fac rost de asta, fiindca nu imi permit sa comand un singur produsele de pe mai multe site-uri
2.Fertilizare:
-micro+macro, home made. Le-am luat de la un amic. La el am vazut ca ii mergeau foarte bine plantele. Problema e ca sunt pe terminate, cel putin macro si nu prea stiu ce sa iau in schimb, astept pareri.
-CO2 nu imi permit, bomba a zis careva ca nu are rost sa ma apuc de facut pentru ca nu are efect la volumul asta, asa ca o sa folosesc Easy Life Easy Carbo, inca nu am cumparat, dar e pe lista.
3.Fauna:
- 20-30 Paracheirodon innesi(neonul clasic)
- 5-6 guppy de care nu pot sa ma despart
- un Pleco de aproximativ 9-10 cm:
- 5-6 melci pomaceea. galbeni, maro si negri
- omniprezentii melci comunitari cu care ma voi pricopsi sigur, nu am avut niciodata probleme cu numarul lor.
- as vrea sa mai adaug o mana de Red Cherry, mai exact vreo 15-20 de bucati si cam atat
4.Plante:
Momentan am asa:
- parvula, care o vreau pe post de gazon. Mi s-a spus ca e cea mai putin pretentioasa din genul acesta de plante.
- aromatica
- o tufa de valisneria gigantea(mascheaza oarecum filtrul)
- Anubias nana petite pe buturuga x 2
- O abunias mai mare, pe care vreau sa o pun tot pe buturuga.
- 4-5 fire de Hidrocotyle Leucocephala
- 3-4 fire cabomba
- 5-6 smocuri de blyxa japonica, semi-uscate; scoate tot timpul frunze mici, dar cand ajung la 5-6 cm incep sa se usuce in acvairul de 100 de litri(18 w numai de lumina

)
- o bila de cladophora
- mai am 2-3 specii pe care nu le stiu. Una ce creste mare, cu frunze late si lungi, 2-3 fire cu mai multe frunzulite mici, iar nu stiu ce specie si un fel de iarba(da radeti) care e verde ca iarba primavara, dar nu mai tin minte cum si cand a ajuns la mine.
- 10+ pistia
- o sa mai adaug si niste java moss pentru creveti.
Cam asta e salata mea, unele au mers bine, altele mai putin bine, dar nu m-am plans, avand in vedere dotarile slabe. Din toate cele mentionate, mie imi plac cel mai mult parvula, aromatica, anubias nana petite si cladophora. Pe astea vreau sa ma axez. Ce recomandati, tinand cont de noile dotari? Asa cum stau si ma uit eu la ce am, nu imi prea vine nici o idee cum as putea sa le aranjez in noul setup sa arate cat de cat bine. Dupa marime, ar veni parvula in fata, aromatica prin spate/lateral si anubiasii centru/lateral. Desi imi plac acvariile de tip olandez, vreau ca al meu sa arate mai degraba salbatic, decat ca o gradina. Am tot felul de craci rosiatice, care se asorteaza bine(cred, inca nu am testat ) cu MANADO si o sa vad ce iese cu alea, desi imi cam tremura mainile cand e vorba de aranjat. Mi se pare mult mai greu de amenajat ca sa arate salbatic, decat ordonat. Am si 2 roci vulcanice, nu prea stiu daca merg in decor, dar o sa le probez si pe alea.
Si eu care am crezut ca achizitionarea a fost partea grea, acum ca am aproape tot, mi se pare mult mai greu de facut.
Multumesc celor care chiar au citit pana aici si astept pareri si sfaturi.
Sanatate!