[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Tratament pentru paraziti?!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare!

De obicei sunt preventiv eu de felul meu, mai ales in acvaristica, insa in ultimul timp se intampla o problema cidata in acvariul meu de 300L. Am inceput acvaristica cam de un an si in afara de o singura problema de genul saprolegnia/collumnaris in celalalt acvariu de 96L din cauza "prostiei incepatorului" nu am mai avut probleme pana acum. Ideea este ca am cumparat acvariul de 300L second-hand si a venit cu tot cu pesti : 2 Scalari (pereche depunatoare), 3 Gourami Albastii, 3 Kuhli Loach, 3 Pomaceea, si in jur de 15 Xipho Green Tuxedo si tot in jur de 15 Molly Negru...mai aveam eu acasa 5 Molly galbeni care se inmulteau in prostie si i-am bagat in acvariul acesta ca sa mai scap de pui, din acvariul mare am scos 3 Xipho voalati in cel mic ca sa ii am de "expozitie" in cel mic si cam atat am facut.

Dupa aprox 1 luna a murit 1 Xipho Voalat, dupa aprox inca o luna inca unul si tot asa dupa 1 luna si celalalt, am trecut peste si in cel mic nu am mai avut probleme de atunci (au trecut cam 6 luni). Insa in acvariul mare tot asa random la diferente de 1 luna 2 mai murea cate o femela de Xipho, iar mai apoi au inceput sa imi moara cate o femela de Molly galben (au fost 6 in total). Am pus problema cosangvinizarii si am lasat asa lucrurile pt ca ceilalti pesti erau ok si la pestii morti nu am vazut niciun semn de boala pe ei.

Problema este ca de cand am adus acvariul cu pestii am observat o femela de Gourami Albastru ca este mai retrasa si mai apatica, insa venea la mancare, atunci m-am gandit pentru prima data la posibilitatea ca pestii sa fie infestati cu ceva paraziti, am tot amanat tratamentul pentru ca ceilalti pesti pareau ok si nu am vrut sa-i bag sub tratament degeaba si sa le creez neplaceri pana cand nu ma asiguram ca era vorba intradevar de paraziti. Dupa aprox 6 luni femela a murit si lunile mai, iunie, iulie, august a fost liniste si pace in acvariu.

Acum am observat ca toti cei 3 Gourami incep sa devina tot mai apatici, sa isi piarda culorile si recent am observat la masculul de Scalar burta umflata desi nu le dau multa mancare si nici nu am schimbat mancarea intre timp, iar la femela am observat ca incepe sa se franjureze coada astazi (poate fi din cauza masculului care din ceva cauza am vazut ca saptamana aceasta a cam bruscat-o), iar o femele de Molly din nou trage sa moara...

Simptome: singurele simptome au fost retragerea in zone ferite de ceilalti pesti, lipsa poftei de mancare dupa un timp si apoi moartea. In plus am observat fecale intr-un mucus albicios in combinatie cu zone normale rosii (de la Tetra Discus) la diferiti pesti, nu la toti si nu tot timpul, spre exemplu la scalari si la gourami nu am observat asa ceva pana acum.

Acvariul: 300L, filtru Tetratec ex 1200 plin cu siphorax, plantat, lumina 8 ore pe zi neintrerupt, zone ferite pt pesti (printre plante, nuci de cocos, etc ) schimburi de apa 30% 1 data pe saptamana, am facut si aprox 50% pe timpul verii cand era foarte cald insa tot 1 data pe saptamana, mancare Tetra Discus de 2 ori pe zi la 8:00 si la 18:00 cu hranitor automat, ...

Ce am luat in calcul pana acum:
Avand in vedere ca Gourami sunt la marimea de 10-12 cm m-am gandit ca s-ar putea sa fie batrani, am luat legatura cu fostul proprietar si mi-a spus ca si el i-a primit de la cineva destul de marisori si i-a avut 1 an si ceva de zile, nu mi-a putut da o informatie cam cati ani ar avea si combinat cu mortalitatea ridicata a viviparilor si durata lor de viata scazuta ar putea fi si asta o explicatie. (desi mi-au murit si Molly galbeni care nu au mai putin de 1 an de zile)

Am facut un test al apei inainte sa o schimb cu teste de la JBL si mi-a iesit PH 7 -7.5 , Gh 12, Kh 7;

M-am gandit sa introduc si ceva mancare cu spirulina si sa imi fac o cultura de grindal pt fiecare acvariu, insa pt moment nu am avut sansa nici sa imi comand nici sa ajung pe la un pet-shop deci nu pot sa stiu sigur.

Si m-am gandit la posibilitatea ca pestii sa fie infestati cu paraziti. Din ce am gasit eu pe net produsele care mi-au facut cu ochiul sunt ProdiBio Worms&Parasites si JBL nemol, insa din cate m-am interesat nu exista un remediu 100% eficient din cauza numarului mare de viermi si paraziti monocelulari, care pot sa fie rezistenti la anumite medicamente si mai putin la altele deci nu stiu exact ce sa aleg si daca intradevar parazitii ar fi problema mea.

Va multumesc!

image image image

This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2016 15:51:20

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

_Kalyn_ wrote:In plus am observat fecale intr-un mucus albicios in combinatie cu zone normale rosii (de la Tetra Discus) la diferiti pesti, nu la toti si nu tot timpul...

Fara analize de laborator e greu de spus.
Asa, pe nevazute, fecalele subtiri/albe/transparente sunt un semn al infectiei cu Hexamita (poate si Spironucleus).
Tratamentul, pe vremuri, se facea cu Metronidazol (medicament de uz uman, de la farmacie):
- 1 pastila la 40 de litri de apa... faci calculul la volumul net de apa.
- tratamentul dureaza o saptamana (7 zile),
- este indicat sa aspiri substratul, la fiecare 1-2 zile... fecalele contin paraziti, deci e bine sa "tii curatenia aproape".
- completezi cu pastile, pe masura volumului de apa scos din acvariu.

Dupa o saptamana, scoti juma' din apa acvariului si aspiri substratul cat poti tu de bine...
Probabil ca acum exista si medicamente specializate, pe la PetShopuri... da' eu nu le stiu.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

koala wrote:
Probabil ca acum exista si medicamente specializate, pe la PetShopuri... da' eu nu le stiu.

JBL Spirohexol. Problema cu metronidazolul este ca da rezultate la temperaturi ridicate, fiind facut sa lucreze in corpul uman, in plus este fotosensibil, trebuie sa tii acvariul in intuneric pe timpul tratamentului.
Spirohexolul nu are minusurile astea.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

@Faye: Nu te contrazic, tot ce se poate... intotdeauna am facut tratamentul pe lumina si la temperatura ambientala. De multe ori am avut rezultate bune. Probabil ca eficienta este mai redusa, dar NU scade la zero. Oricum, daca au aparut medicamente dedicate, e bine sa fie folosite.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Noi am folosit ambele tratamente pe discusii amicului. Niciunul nu a dat rezultate 100%. Nu toti pestii s-au vindecat, iar cei carora li s-a imbunatatit situatia temporar, dupa un timp au recidivat. Totusi Spirohexol are efect mai rapid si parca mai de lunga durata.
Acum na, discusii sunt si pesti ciufuti rau. Poate alte specii, mai harsaite, reactioneaza mai bine.

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

Am vazut si eu JBL Spirohexol si chiar ma gandeam sa intreb daca nu ar fi bun...insa am vazut si Sera Professional Flagellol si oscilez intre astea doua, la sera avantajul este ca l-am gasit pe stoc, pretul este tot cam pe acolo si este pentru 400L de apa spre deosebire de JBL care este pt 250L...

Alte simptome de care mi-am amintit si pe care le-am observat: la Molly am observat o respiratie accelerata in ultimele stadii de boala si stationarea in cap printre plante (ca si in poza)...la Gourami nu am observat respiratia accelerata insa aceeasi stationare in cap timp de 10-15 minute fara sa faca nicio miscare in ultimele zile plus innotatoarele stranse la ambele specii fara vre-un semn de fin rot sau ceva, pur si simplu stateau cu ele stranse

Insa am mai descoperit si Sera Proffesional Tremazol care spune cam asa: Sera Tremazol este o solutie gata de utilizare impotriva infectiilor cauzate de viermi paraziti lati la pesti. Medicamentul asigura succes terapeutic rapid si este tolerat bine de pesti. Semnele generale de infectie cu paraziti sunt atingerea de de obiectele decorative din acvariu, aripioare ranite, respiratie rapida, rezistenta la hranire si slabire, mobilitate redusa si inchiderea culorilor.

Astfel ca m-a pus putin pe ganduri, mai ales ca am observat rana pe coada femelei de scalar si ocazional am mai vazut si Gourami si Scalarii frecandu-se usor de lemne (nu asa agresiv ca la gris, insa ocazional i-am mai vazut)

This message was edited 3 times. Last update was at 04/10/2016 19:24:54

_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

Faye wrote:Noi am folosit ambele tratamente pe discusii amicului. Niciunul nu a dat rezultate 100%. Nu toti pestii s-au vindecat, iar cei carora li s-a imbunatatit situatia temporar, dupa un timp au recidivat. Totusi Spirohexol are efect mai rapid si parca mai de lunga durata.
Acum na, discusii sunt si pesti ciufuti rau. Poate alte specii, mai harsaite, reactioneaza mai bine.

La Spirohexol cat timp dureaza tratamentul? Intreb pt ca la Sera din cate am citit nu se lasa decat 24 de ore, dupa care se scoate 80% din apa, apoi trebuie facute schimburi partiale la 2-3 zile...
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

8 zile de tinut in apa si daca nu esti multumit de rezultate repeti inca 8 zile. Sera ce anume? Ca pot fi tratamente pentru paraziti diferiti.

_Kalyn_
Junior member
[Avatar]

IP:

Sera Proffesional Flagellol, este tot pentru flagelate

In descriere zice asa: Tratament ideal impotriva petelor albicioase, impresia de peste murdar, petele intunecate si leziunile din regiunea capului.
Cauza acestor simptome sunt datorate parazitilor de genul Spironucleus si Hexamita care sunt pozitionati in intestine.
Flagellol este un tratament eficace inpotriva acestor paraziti, actionand chiar si in stadiu incipient.
Folosind acest produs in 24 de ore parazitii sunt eliminati cu succes. Pentru 400 l de apa se pun 10 ml solutie

Dar totusi, pana la urma se ramane la gandul ca ar fi flagelate in cazul meu?!

Sau mai sus am mai pus un medicament care este pt paraziti lati si am explicat ca unele simptome se regasesc si acolo...

This message was edited 2 times. Last update was at 04/10/2016 21:15:15

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai ti-a zis koala, batranul nostru obosit, de sfaturile caruia toata lumea trebuie sa tina seama: fara analize nu poti sti sigur. E posibil sa fie si una si alta. E posibil sa fie si paraziti branhiali, la care simptomele sunt frecatul de decor si respiratie precipitata.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: