[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariul "pisica friendly"  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare,
Am urmat sfatul colegilor si am deschis un topic pentru proiectul pe care vreau sa il pornesc.

Acum ca am rezolvat problema pisoiului (la care tinem foarte mult si nu vreau sa il afecteze in vreun fel – are 8 ani si nu a vazut pana acum un acvariu ) – am o reala problema legata de amplasarea in camera. Am un colt disponibil cu laturile de 110 x 165 cm si doresc sa-l asez undeva la 95 de cm inaltime pentru a pastra restul liniilor din camera. Nu stiu exact ce forma sa aleg: triunghi, trapez sau clasic si sa il pozitionez pe latura de 165cm. De asemenea nu stiu exact ce impune instalatia de filtrare si toate furtunele aferente. Imi doresc un acvariu plantat dar nu as vrea nicio butelie in casa – daca as folosi doar aer din camera si ceva pastille nu reusesc sa creez un mediu decent pentru dezvoltarea plantelor?

As dori sa construiesc tot ce se poate: vasul, suportul si capacul – o sa urmez sfaturile colegilor de pe acest forum si cat se poate din youtube. Nu as vrea sa dau 2-3 mii de lei doar pe un vas care din ce am cautat nu se potriveste exact cu ceea ce am eu in cap.

Ca parte hardware:
Acvariu undeva intre 170-200 l
Filtre interne si externe (Eheim 2224 am vazut ca este cel mai recomandat de voi pentru interior) plus ceva decent pentru filtrarea mecanica.
Suportul ma gandesc sa fie in 6 picioare din fier/inox (facute de cineva priceput) pe care sa il imbrace un prieten tamplar priceput si sa il incadrez intr-un dulapior/biblioteca.
Capacul va fi facut pe modelul lui Humbert – 2 neoane pentru plante si doua din celalalt tip plus folia oglinda de la Obor
Incalzire: Eheim Jager 100 W sau ceva mai slaba – nu ma astept sa am variatii asa mari de temperatura.

Ca si pestisori ar fi 2-4 scalari, neoane, sanitari si alte tipuri colorate si nepretentioase gen gupy.

Credeti ca este fezabil ?

Mersi anticipat !!

This message was edited 1 time. Last update was at 19/04/2016 21:22:51


250l plantat
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

image

cred ca ceva de genul asta m-ar avantaja, sa nu mai mai complic cu spatiul de sub acvariu...

250l plantat
Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

adriansd wrote:Am un colt disponibil cu laturile de 110 x 165 cm.. Nu stiu exact ce forma sa aleg: triunghi, trapez sau clasic si sa il pozitionez pe latura de 165cm.

Ai un spatiu generos, ai putea tranti acolo un monstrulet de peste 400 de litri. Eu as opta pentru forma clasica. E mai usor de lipit, intretinut si iluminat.
adriansd wrote:De asemenea nu stiu exact ce impune instalatia de filtrare si toate furtunele aferente.

Filtrarea, in cazul unui acvariu maricel, impune un filtru extern, compus dintr-o canistra etansa si doua furtunuri; tur si retur. Canistra contine o pompa de recirculare si sertare care se vor umple cu medii de filtrare bio. Apa este trasa din bazin de catre pompa, plimbata prin mediile de filtrare si returnata in acvariu.
Mai exista optiunea sump, mai eficienta, dar cam complicata pentru un incepator.
adriansd wrote: Imi doresc un acvariu plantat dar nu as vrea nicio butelie in casa – daca as folosi doar aer din camera si ceva pastille nu reusesc sa creez un mediu decent pentru dezvoltarea plantelor?

Buteliile despre care vorbesti nu introduc aer in acvariu ci dioxid de carbon. Poti avea acvariu plantat si fara CO2, daca optezi pentru plante mai putin pretentioase. Aditie de carbon se poate face si lichid, exemplu Easycarbo de la Easy Life.
adriansd wrote:
Acvariu undeva intre 170-200 l

Pentru ca spatiul iti permite, ai putea sa-l faci mai mare din prima fiindca in timp nu te va mai satisface unu' mediu.
adriansd wrote:
Incalzire: Eheim Jager 100 W sau ceva mai slaba – nu ma astept sa am variatii asa mari de temperatura.

Incalzitorul e bine sa fie in jur de 1W/litru. Cu cat e mai mare, cu atat merge mai putin. La 1W/litru nici nu-ti ingheata pestii, nici nu risti sa-i fierbi in caz ca o ia razna termostatul. S-au vazut cazuri.
adriansd wrote:Ca si pestisori ar fi 2-4 scalari, neoane, sanitari si alte tipuri colorate si nepretentioase gen gupy.

As scoate guppy din ecuatie. Puii acestora vor deveni hrana vie pentru scalari. Ai putea incerca rummynose, sau rasbora.
Rummynose:
image
Rasbora:
image

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna Faye, mersi de raspunsuri, o sa le iau in considerare. Abia astept sa ajung si in faza de ales pestii

Dupa ce am studiat cateva ore lipit acvarii, tot nu m-am lamurit cu stratul de silicon - 4 mm pentru grosime de 10? plus ca mi-am dat seama ca am nevoie de ft mult spatiu si ceva echipament pentru cel putin o saptamana... cred ca pana la urma o sa apelez la un profesionist si sa-l cumpar gata lipit. Nu am suficient loc in apartament si chiar nu as vrea sa incep cu stangul si sa nu il lipesc bine.

Este cineva care a avut atat Clear float cat si Ultraclear si poate sa imi spuna daca este o diferenta majora incat sa merite diferenta de bani? Si eventual daca imi puteti recomanda un furnizor

Mersi!

250l plantat
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Diferenta intre geamuri (ultraclar si normal) este vizibila... dar nu e ceva in care sa te impiedici.
- daca poti, fa bazinul cu geam ultraclar doar pe latura vizibila... nu are rost sa arunci banii pe sticla d-asta, la fetele din spate ale acvariului.
- daca nu, fa bazinul cu sticla normala si aia e... nu o sa te incomodeze cu nimic, te asigur.

Daca n-ai experienta, e mai bine ca acvariul sa fie lipit de cineva care asta face... iti recomand sa iei legatura cu Dan (pepika.ro).
Daca vrei sa te-apuci singur, uite un calculator de acvarii: http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
Aici gasesti niste indrumari ref. construirea/lipirea bazinului: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page
Aici gasesti alte linkuri utile: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

koala wrote:Diferenta intre geamuri (ultraclar si normal) este vizibila... dar nu e ceva in care sa te impiedici.
- daca poti, fa bazinul cu geam ultraclar doar pe latura vizibila... nu are rost sa arunci banii pe sticla d-asta, la fetele din spate ale acvariului.


Corect! spatele si cel putin o laterala nu isi vor avea rostul sa fie ultraclare.


O sa vorbesc si cu Dan, mersi pentru recomandare!!!

250l plantat
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hello again,

Nu am renuntat la proiect, am adunat informatii ai am dat comenzi pentru setup.
Ii multumesc mult lui Humbert pentru sfaturi!!!

Am reusit sa dau comanda de acvariu, o sa fie pana la urma de 100 x 50 x 50, zic eu suficient pentru ce am eu in plan. Partea proasta este ca trebuie sa astept in continuare (de 2 saptamani) dupa ultraclara din cauza firmei care debiteaza.

Ca si filtrare pana la urma pentru extern am ales un sunsun 404 de 2000 de l/h plin cu siporax si un filtru intern de 1800 l/h cu doua medii de filtrare mecanice (bioballs si cred ca perlon)...
Am scris intr-un alt topic si am primit niste raspunsuri in doi peri asa ca mai incerc odata la cineva care a incercat aceasta varianta: vreau sa pun canistra langa acvariu si mufa intake-ului din filtru va fi undeva la nivelul apei din acvariu… credeti ca va fi o problema?

Ar fi cam ca in desenul asta, scuzati calitatea dar n-am avut mai multa rabdare…

Standul va fi din pal: spate plin, blat dublu, separatorul din mijloc dublu si intaritoare longitudinare intre cele 3 separatoare de jos... prins de peretele din spate pentru a-l imobiliza complet.

Capacul DYI – nu imi permite lungimea decat neoane de 39W, cred ca o sa merg pe 2 osram 850 si 2 Giesemann Aquaflora (nu am facut calculele, dar 5 nu cred ca incap). Voi folosi si material reflectorizant.

Nu vreau sa investesc prea mult in ceva la care nu ma pricep inca, iar pentru CO2 am comandat un kit DIY, un atomizer cu bubble counter pe care o sa il pun pe outul de la pompa interna cred si o sa folosesc celebra bomba cu drojdie si cat se poate din pastille, nu ma simt confortabil cu o butelie sub presiune in casa.

Ca si flora as vrea staurogyne si blyxia, hydrocotyle, didipilis, alternanthera reineckii si poate proserpinaca paulastris. Inca mai caut ceva relativ easy. Voi fertiliza micro si macro.

In privinta pestilor inca nu m-am hotarat mai departe de 1-3 scalari si un card frumos de neoni, poate niste cory - ceva testat de colegii de pe forum.. Am timp pana ciclez accvariul

Aaa…si vreau sa incerc o cascada de nisip undeva intr-un colt, sper sa imi iasa ceva frumos

Fac undeva vreo gafa?


[Thumb - doar acv.JPG]


250l plantat
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

nu stiu ce sa zic cu folia aia oglinda din obor... dupa 3 ani pot sa spun ca s-a copt de la caldura si partea reflectorizanta s-a desprins exact in dreptul neoanelor.
a facut treaba o vreme, dar acum mi-am pus reflectoare dedicate de acvaristica si diferenta este semnificativa, deci daca bugetul permite (ca sunt cam scumpe), iti recomand reflectoare de la inceput (eu am JBL Solar reflect)

referitor la intrebarea cu filtrul, sa inteleg ca vrei ca filtrul sa stea la acelasi nivel cu acvariul?
nu prea e bine, filtrele au nevoie sa stea sub acvariu ca sa le ajute gravitatia.
vezi ce scrie si in manualul filtrului, dar este aproape sigur ca trebuie pus sub nivelul acvariului.

succes!

This message was edited 2 times. Last update was at 10/05/2016 21:35:37




dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12936
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Daca vrei sa faci niste reflectoare trainice, pentru o viata, cumpara niste tabla de inox (se foloseste la acoperisuri)

image

Faci asa ceva:

image

Daca n-ai acces la un abkant, improvizezi din 2 lemne si un distantier:

image image

Distantierul l-am pus intre placi, in asa fel incat foaia de inox sa intre fix la 3 cm.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am inteles, practic trebuie facut/cumparat pentru fiecare neon in parte, nu este suficienta doar captusirea.

Nu am nimic pentru prelucrarea tablei si nici la tara nu cred ca mai ajung prea curand incat sa ma ocup. Acum ma gandesc ca daca nu imi permite capacul sa ajung la 1w/litru, poate ar fi bine sa iau niste reflectoare care sa faca treaba doar din 4 neoane de 39w?

Am vazut pe net ca le gasesc pe la 50-60 de lei bucata de la JBL... si cand credeam ca incep sa se termine cheltuielile

250l plantat
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,

O sa urmez sfatul tau cu reflectoarele pentru neoane, partea proasta este ca nu gasesc foaie de inox - imi livrau unii din galati dar cu 200 de ron si mi s-a parut mult. Plus ca nu am inteles exact ce ziceai tu de 3 cm - asta sa fie baza in care sta neonul? Pentru un T5 cum ar trebui sa fie reflectorul - 5 cm laturile + 3 cm baza?

Poti sa imi zici de unde ai reusit sa cumperi foaia de inox?

Mersi anticipat!!

250l plantat
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12936
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Pentru t5 le-am facut si eu, cu laturile de 3cm. Bineinteles, ca le poti face de cat doresti si cum ti se pare ca e mai bine.

Tabla am luat-o de pe okazii.ro

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am inteles, mersi frumos.

Pe okazii nu este nimic, pe olx la fel... o sa mai caut, sper sa gasesc, mai ales ca nu imi trebuie multa

250l plantat
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 14/08/2012 14:29:31
Messages: 1772
Location: Varteju - Magurele
IP:
Offline

Vezi pe site-ul asta:
http://www.bizoo.ro/firma/catalonia/vanzare/398390/tabla-inox
Si la astia, poate vand cantitati mici:
http://www.italinox.ro/contact.html
Cu mentiunea ca tabla de invelit case e zincata si e mai ieftina. Cea de inox costa cam 70-80 Ron/mp.

This message was edited 2 times. Last update was at 17/05/2016 16:26:57


Mama prostilor e mereu gravida!
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am reusit in sfarsit sa pornesc acvariul, dupa multe zile de masurat, insurubat si corectat.

Sunt destul de multumit de rezultat.


Multumesc din nou lui Humbert cu informatiile pe partea de capac - am reusit sa dau drumul la ventilatoare si cu un incarcator vechi de nokia

In speranta ca nu o sa am mari probleme cu algele am bagat destul de multe plante, fertilizez micro si macro cam 5 ml pe zi si easy carbo (nu a venit inca atomizorul pentru CO2).
Iluminat 2x39 cate 8 ore pe zi. Multumesc mult pentru ajutor pe partea de reflectoare - nu am reusis sa gasesc foaie de inox decat intreaga - ma costa vreo 200 de ron si am decis sa cumpar 2 reflectoare de la JBL - iar pentru celelalte doua neoane o sa vad ce fac, deocamdata sunt doar puse.

In weekend vreau sa ma duc sa cumpar 5-6 cory si dupa ce se finalizeaza ciclarea 2 SAE, 4 Otto si 5-6 amano ca sa acopar partea de alge.

Tot in weekend o sa schimb 50% din apa, dar am o mica/mare neintelegere - prima umplere e ok cu apa direct de la robinet, dar pentru restul eu nu am cum sa tin atata apa la decantat - banuiesc ca pot folosi si o substanta pentru declorinare dupa ce umplu, nu? sau o sa am probleme cu ciclarea in felul asta?


[Thumb - 20160526_231346.jpg]


250l plantat
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

succes!

niste mici sfaturi:
1. mai pune plante easy pt inceput - ideal sa acoperi toata suprafata
2. sorbul de la filtru arata urat in fata, o pozitie mai buna pt el e intr-un colt din spate
3. furtunul ala verde din poza zici ca trece cumva prin acvariu, e foarte ciudat... presupun ca vine prin spate si intra prin dreapta sus
ca sa nu se vada urat, era bine sa acoperi spatele acvariului cu folie autocolanta neagra sau albastra
4. apa poti sa o pui direct de la robinet, intr-o prima faza
oricum problema nu e clorul, ala se duce repede
problema sunt alte lucruri nasoale care pot fi in apa de la robinet, cum ar fi sulfatul de aluminiu si aici e o loterie, poti sa schimbi fara probleme ani de zile si la un moment dat sa omori toti pestii

eu de exemplu imi asum riscul si schimb direct cu apa de la robinet din 2008
dar varianta corecta este sa pui niste filtre inainte de robinet - poti cauta pe forum

5. e suficient sa schimbi 20%-30% din apa, nu e nevoie de 50%

6. pune si niste bacterii, se gasesc de cumparat si grabesc ciclarea

spor

This message was edited 1 time. Last update was at 27/05/2016 10:59:13




adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu nu mai aveam rabdare sa ii dau drumul pentru ca am intors toata casa pe dos si nu mai suportam rumegus si mizerie - mai am mult de lucru la interior.
- am pus bacterii in filtru inainte sa ii dau drumul;
- am crezut ca am prea multe plate si nu le-am pus pe toate - o sa mai cumpar in weekend.
- sorbul o sa il mut clar - furtunul ala mi-a facut numai figuri pentru ca este greu si trage dupa el ventuzele si varianta de acum este varianta de compromis (o sa schimb locatia sorbului cu cea a spraybarului) pentru ca in stanga spate o sa pun cascada de nisip.
- o sa pun clar un background;
- o sa vad cum fac si cu filtrele cand schimb apa, deocamdata am tras un furtun intre acvariu si baie prin perete pe care il conectez la bateria de la cada.

Mersi de raspunsuri

250l plantat
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare oameni buni,

Apelez la voi cu interpretarea testelor de apa, nu imi dau seama exact care este fatal pentru pesti:

Test 6in 1

Clor - zero
PH intre 7.6 si 8
KH - 10
Gh - 8
No2 - 0.1 mg/l
No3 - 50 mg/l

la testul de NH4 mi-a iesit intre cam 0,4 mg/l, ceea ce imi face un NH3 la ph de 7,6-8 la 0.02-0.3 mg/l
Apa are 25 de grade

Am facut greseala sa bag si niste pesti (cory) pentru ca am zis ca este mare acvariul si ei sunt rezistenti - totusi au murit doi din ei.

Am schimbat aseara cam 25%.
PH-ul a crescut pentru ca in loc sa bag co2 am dat drumul la pompa de aer toata ziua - am zis ca nu pot sa respire pestii, am bagat acum si easy carbo si am dat drumul la CO2 si Ph-ul ar trebui sa scada.
No3 nu e catastrofal de mare avand in vedere ca acvariul merge de 10 zile, No2 o sa scada.
Pentru NH3 iar nu vad nimic fatal pentru pesti, la limita dar... o sa mai schimb 20% din apa in aceasta seara...


This message was edited 1 time. Last update was at 31/05/2016 18:58:42


250l plantat
Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

E posibil sa fi murit pentru ca nu au fost aclimatizati corect. Ma indoiesc ca picul de amoniac/amoniu din apa sa fi fost cauza mortii.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
adriansd
Junior member

Joined: 19/04/2016 15:06:39
Messages: 36
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Faye wrote:E posibil sa fi murit pentru ca nu au fost aclimatizati corect.


I-am cumparat vineri - au stat 15 minute cu punga in acvariu pentru temperatura si apoi inca 10 minute am tot bagat apa din acvariu.
Cred ca daca era problema de aclimatizat nu faceau pe nebunii ieri/azi, nu?

250l plantat
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com