Motto: Pe vremea lu Piticu ` exista un banc legat de motivatia pentru care umbla militienii doi câte doi...
Raspunsul era simplu: pentru ca unu' stie sa scrie si altu' stie sa citeasca :
Findca militianu` pe care-l cunosc si care a alimentat aiurea subiectu` are personalitate dubla(fapt de care m-am convins prin prezenta unor clone autodenuntate pe acest forum

) sper sa ma bucur macar de facilitatea legata de faptul ca stie sa scrie (si sa o faca si pentru altii

) caci Theodoxus transversalis conform ANEXEI Nr. 4 referitoare la specii de animale şi de plante care necesită o protecţie strictă din LEGEA nr. 462 din 18 iulie 2000, pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice...este
specie protejata ca si broscuta oac

...cea mai fericita de pe lac cu sau fara martori
Despre cealalta facilitate a militianului...aia de a citii, m-am lamurit de curand caci Legea respectiva a mai fost de curand invocata in alt context amintit ceva mai `nainte...si vad ca nu i-a folosit la nimic.
Revenind strict la subiect, ca reprezentanti ai zoocenozei de moluste, alti doi melci “ancestrali” Theodoxus danubialis precum si neritina comuna de rau Theodoxus fluviatilis sunt si ei protejati de lege.
Ba mai mult, foarte interesanta este o subspecie de apa salmastra, Theodoxus fluviatilis littoralis cu o reproducere ce implica trasee mai complicate pe ruta apa dulce/sarata dar care il face sa fie mai apropiat datorita acestor aspecte de Neritina din acvariile noastre.
Datorita poluarii excesive de pe Dunare si a constructiilor pe baza de beton (poduri, pontoane etc.) au facut ca Theodoxus fluviatilis ca sa fie selectat pe lista “Mollusc of the Year” in 2004...cel mai important reprezentant al unei specii ce trebuie salvate/anul respectiv
Aceste specii de “neritine de apa dulce” sunt un indicator de poluare al apelor deci sunt foarte sensibili, le plac apele cu curate iar salinitatea de peste 0.13% poate sa le fie daunatoare sau macar factor limitativ de crestere. Prefera substratul solid si se gasesc frecvent pe pietre, piloni, praguri etc. Pot sa traiasca pana la 3 ani chiar 3 ani si jumatate si un raspuns interesant la intrebarile unor pasionati legat de dungile de crestere mi-a fost oferit cu ceva timp in urma de catre un profesor austiac membru al unei organizatii dunarene care se ocupa de protejarea florei si faunei explicandu-mi ca in acvarii acesti melci au un ritm de crestere constant ...motiv pentru care nu mai apar acele dungi specifice din natura unde exista cicluri de dezvoltare anuale reglate de temperatura.
Da, asa este traieste si la temperaturi de pana la 26 (dar nu mai mult)...(dupa cum am citit de curand si intr-un articol al unui biolog de la Humboldt University din Berlin)...si da se poate reproduce in anumite acvarii depunand pana la 150 de "capsule" de 1,5 mm. Ca sa fie tot tacamul Theodoxusii nu au stadiul larvar planctonic care le-ar face mai dificil de reprodus...ci ies de-a dreptul mici melci in miniatura, fapt care ii face extrem de simplu de reprodus si nici macar nu devin invazivi ca Physa.
Am scris toate astea ca sa se vada ca inca de acum cativa ani de cand am scris primul articolul în Romania despre Neritine întro perioada cand înca lumea nu-l vazuse si am mentionat denumirea Theodoxus stiam ce avem si in ce rauri avem.
Totusi prudent m-am oprit in a spune mai multe despre el mai multe, intuind apucaturile unora pe atunci membrii lipsiti de educatie ecologica şi cu deprinderi spre facil, spre improvizaţie.
Constat ca sunt citat si aici...mai grav ca si pe alte forumuri.
Ma bucur ca informatia si articolele mele sunt citite, folosite ca sursa de inspiratie dar...din pacate nu numai de pasionati ci si pentru elucubratiile unor oameni care orice-ai face ori spune, nu i-ai putea scoate din marotele lor legate de carpaceala, din eterna tentatie de a incerca sa-i imbirlige in direct sau "clonat" pe niste indivizi care habarnisti fiind nu au cum sa discearna binele de rau.
Imi face placere sa cred ca a explica despre o raritate din natura va face sa apreciati sincer, altruist informatia ci nu ca lumea sa se repeada ca bivolu` pe râuri doar pentru ca e pe moka.
Aceasta ar fi o abordare primitiva a subiectului, motiv de meditatie pentru cei ce insceneaza circarii ieftine sub forma de comunicate la rubrica anunturi cand sunt avertizati vis-a-vis de o specie protejata :p
Mi-ati umplut

de lacrimi aflând si afirmand ca lumea este "indignata" despre prezenta mea intrun loc unde nu am intrat decat
strict ca sa avertizez asupra altei aberatii. Iar daca cine trebuia sa inteleaga din acel demers al meu nu a inteles adevarata motivatie a prezentei mele acolo pentru ca asa s-a dorit de dragul circului amintit o mai scriu odata ca sa se bage la cap:
NU SE JUSTIFICA TINEREA IN CAPTIVITATE A UNOR SPECII PROTEJATE DE CATRE NISTE ABURICI (am retinut ca termenul de neofiti™ deranjaza

si m-am adaptat in conformitate cu cele recunoscute in mod oficial

)
Daca nici substratul legal si nici lectia de ecologie nu a prins, macar explicatia aia marlaneasca de calcul simplu economic care prinde si la strungar sper sa va convinga ca nu merita sa va bagati in cresterea acestor "neritine" mai mult sau mai putin autohtone la voi in acvariu, caci:
• Traiesc mai ales in ape cu alcalinitate peste medie...deci nu in acvarii plantate a caror apa trebuie sa fie slab acida, asa ca mor pe capete in apa pe care o intalniti in mod normal in acvarii plantate...daca prioritatea sunt plantele.
• Faptul relatat de chitron este o realitate si nu o scorneala caci boli luate din apele stramosesti ale patriei nu pot fi vindecate cu bactopur si alte medicamente mai pricopsite. E vorba de boli grele de care nu te mai vindeca nici Mama Omida si pe care din pacate mai toti melcii prin paraziti in stare latenta le tin spre a le transmite cu drag la pestii dvs. Citisem mai demult ceva de un parazit cu fixare branhiala ceva similar cu ce se intampla cu unionidele...da` nu ma bag sa scriu prostii caci nu imi mai aduc aminte numele parazitului.
• Au dimensiuni mai mici ca Neritinele din import ceea ce il face mai putin atractivi dpdv estetic
• Ponta desi pare ciudat pentru un melc “lacto –vegetarian”

am citit ca este redusa de canibalismul pronuntat al puilor...cum o fi asta nu stiu

...repet e citita nu verificata.
In incheiere nu pot decat pe viitor sa va rog sa priviti cu maturitatea si echilibrul specific forumului nostru astfel de subiecte delicate.
Cam toata informatia care a existat pana acum pe forumurile de la noi a pornit de la ceea ce am scris eu mai demult.
De aceea ma simt raspunzator fata de ceea ce vad ca a devenit “brand-ul” :-) Theodoxus si
declar inchis acest subiect pe acest forum
Cum si subiectul Neritina de la care a pornit tot "tambalaul" vad ca incepe sa devina mult mai atractiv pentru piata noastra nu ma pot abtine sa nu recunosc ca am fost placut impresionat de cresterea pasionatilor de la an la an.
Nu ma astept la multumiri din partea nimanui pentru ca am prezentat in premiera acest melc, am insistat pentru import desi va asigur ca nu e cinestie ce afacere, am sfatuit pe cei care si-au dorit sa cumpere Neritinele...dar macar daca undeva a existat un pic de respect pentru munca depusa de mine atunci si pentru natura in general, nu o mai aburiti aiurea ca asa v-a spus unu si altu care-s paraleli cu subiectul!
Doar faptul ca un lucru costa 0 lei nu poate sa primeze in ierarhizarea valorilor in acvaristica.
Am uitat sa scriu ca Theodoxus e raspandit in Europa, cu reprezentare mai dezvoltata dar si cu mai multe specii raspandite in partea de Vest …un areal foarte larg.
Il au si nemtii si austriecii si ungurii si...chiar daca am mai citit articole ale unor biologi despre tinerea in captivitate a unei specii sau a alteia ma face sa ma intreb simplu...da oare de ce ei nu il tin in acvarii si prefera sa importe Neritina???
Chiar credeti ca am fost noi ai` mai destepti din coltu` asta de Europa care am descoperit ca mai exista un melc similar cu Neritina soi pe care-l putrm culege din balta...chiar noi astia desteptii dddaaa acum cativa ani nu auzise si nu scria nimeni de ei sa fi devenit experti in masa?
Nu stiu de ce faptul ca as vedea Theodoxus in acvariul `frunui Neanderthalian m-ar face sa ma gandesc la primii mancatori de lebede din Europa (chit ca intamplarea din cate stiu s-a dovedit un bluf...stim cu totii ca atunci cativa dintre noi nu erau departe )
PUNCT...ca tot am vazut ca se poarta