Sa ai un acvariu cu multe pompe ,lumini si mai ales fara impamantare e destul de riscant.Mai riscant decat un frigider fara impamantare as putea spune iar daca acvariul mai e si cu apa sarata riscul creste inzecit.In acest forum prezint metoda pe care am gasit-o pentru a ma proteja in urma unui eventual esec la reteaua de curent.Pe scurt am folosit cea mai buna protectie impotriva electrocutarii si a incendiilor provocate de un posibil scurtcircuit montand o siguranta diferentiala de 10 miliamperi.Ca sa afli daca ai deja montata o siguranta dinasta te poti uita la tabloul electric din casa.A1cesta trebuie sa aibe o siguranta cu un buton pe care scrie T adica test.Acest buton se apasa lunar simuland un scurtcircuit.Incazul in care siguranta nu sare cand e apasat butonul de test inseamna ca siguranta e stricata . Daca ai o siguranta care are butonul T inseamna ca ai protectie diferentiala si urmatorul pas e sa citesti pe ea sa vezi daca e de 10 sau de 30 de mAh(miliamperi).Pentru medii umede ,bai ,frigidere ,acvarii ,e de preferat sa fie de 10 miliamperi.O siguranta diferentiala de firma de 10 miliamperi costa dublu cat una de 30 ,in jur de 150-400 de lei dar merita toti banii pentru ca iti protejeaza viata si casa.Folosind o siguranta de 10 miliamperi poti sa fi descult pe ciment si sa te electrocutezi la priza ca nu mori deoarece sare siguranta inainte sa treaca prin corpul uman mai mult de 10 miliamperi .Eu am opta pentru siguranta asta de la schneider de 10 mAh si 25 amperi puterea la care intrerupe tot panoul (e indeajuns pentru un apartament cu 2-3 camere)pe care am montat-o singur ca fiind siguranta principala a casei.Se monteaza foarte simplu N fiind nulul iar faza in partea cealalta.Nulul si faza de la ,,stalp,, sau de la contoarul de afara trebuie sa intre prin partea de sus si ies prin partea de jos circuitul continuandu-se prin sigurantele vechi ale casei.Aceasta siguranta consuma 2-3 wati continuu deoarece are o bobina care e tot timpul in tensiune dar nu va faceti griji ca nu e un consum mare de curent,nici nu se cunoaste la factura. Folosind acest tip de siguranta eliminati complet riscul de electrocutare in intreaga casa si elimina mult si din riscul de incendiu cauzat de scurtcircuit .Poti sa stai descult sa strangi pestii linistit de pe jos in caz ca ti s-a spart acvariul de apa sarata ca siguranta a intrerupt deja curentul in casa si faza si nul daca apa s-a scurs peste vreo priza.Un alt mare avantaj e ca nu mai ai nevoie de loc de impamantare nici macar pentru frigider .Eu am anulat impamantarea de la electrica ,nu folosesc deloc impamantare in casa si se poate vedea si in poze,e vorba de firu galben care e izolat la un capat,aia e impamantarea la mine acasa.O problema cu sigurantele astea ar fi totusi ca in caz ca aveti vre-o masina de spalat mai veche car da la masa (curenteaza usor cand da apa afara din ea) e posibil ca siguranta sa va intrerupa curentul in casa.In acest caz e timpul sa cumparati o masina de spalat noua
This message was edited 1 time. Last update was at 14/11/2015 19:11:23
Am uitat sa spun.In cazul in care nu v-a pricepeti chemati un electrician sa va faca montajul si chiar sa aleaga siguranta in functie de cat consuma casa dar sa fie de 10 mAh indiferent ca e de 16 ,25 sau 50 de amperi.Cu asa o siguranta desteapta celelalte sigurante din tablou sunt doar de forma si puteti sa puneti din cele mai ieftine,in cazul meu ,celelalte sigurante fiind dinalea de 5 lei una made in china.
IP:
Dca te uiti atent in firida electrica din care esti bransat ai sa observi ca nulul de lucru este legat cu nulul de protectie la fel cum si pe stalpi din 300 in 300 de metri nulul de lucru este pus la pamant.
Restul de sigurante nu sunt de geaba si nu trebuie sa fie de proasta calitate, ele alimenteaza niste circuite si la un eventual scurt circuit trebuie sa rejecteze doar acel circuir.
Montarea unor sigurante de calitate proasta duce la rejectarea circuitul principal din cauza timpului de raspuns mare si a calibrarii indoielnice a respectivului disjunctor.
Montarea unei sigurante diferentiale este intradevar foarte benefica
Multe acidente se intampla deoarece impamantarea de la frigider are contactele oxidate pentru ca multa lume nu scoate frigiderul din priza decat o data pe an.De fiecare data cand o casa ia foc din cauza unui scurtcircuit ,Electrica monteaza dupa incendiu o siguranta diferentiala de 30 de miliamperi (mai proasta ca asta de 10).Pe stalp sau in contoarul de afara de asemenea ar trebui sa fie montata tot de electrica o sig diferentiala de 300 mA dar aia nu e ca sa iti salveze tie viata ci ca sa le protejeze lor firele sa nu ia foc.Omul incepe sa moara de la o scapare de doar 50 de miliamperi.In caz ca ai o siguranta diferentiala de 30 de mA si ai o scapare de 28 de mA iar siguranta nu sare nici nu mori ca siguranta inca iti protejeaza viata dar nici control nu mai ai ci ramai intepenit fara posibilitatea de a pleca de la locul accidentului ca nu mai ai coordonare musculara.La o siguranta diferentiala de 10 miliamperi e alta treaba asta fiind mai sensibila poti sa te curentezi in cada acoperit de apa si poti iesi afara in caz ca scurgerea e mai mica de 10mA . Sigurantele astea ar trebui sa fie obligatorii dar in romania cred ca 99 la suta din case nu au asa ceva montat in tablou.Nici in marea britanie aia fiind mai evoluati nu stau mai bine ca noi protectiile diferentiale lipsind in peste 80 la suta din locuinte.
Este buna intradevar siguranta cu diferential ,dar la acvariu nu va declansa .Mai documenteazate ,la bazin cu apa trebui transformator separatie galvanica.
Atunci de ce sunt recomandate sigurante diferentiale de 10 mA la o cada cu hidromasaj?Cazile alea sunt tot ,,bazine cu apa,,.Si aici e vorba de protectie impotriva electrocutarii a omului caz in care curentul trece prin time si se duce in pamant .Nu ma intereseaza sa nu se curenteze pestii ci omul.Daca ai o pompa care scapa mai mult de 50 de miliamperi in acvariu si bagi mana in apa fiind descult pe gresie mori.In cazul asta siguranta simte scurgerea mai mare de 10 miliamperi si decupleaza inainte sa creasca mai mult salvandu-ti viata.Ca sa nu ti se curenteze pestii se poate face impamantare la acvariu cat mai aproape de pompe sau incalzitor si aia e da tot poti sa mori daca pui mana pe pompa descult si trece curentul prin tine in pamant cu toata impamantarea acvariului.Practic curentul isi face impamantare prin corpul uman daca e mai aproape de sursa de curent decat impamantarea acvariului.In cazul in care e o scapare mica de curent in acvariu(mai mica de 10mA) si ai siguranta diferentiala de 10 iar aceasta nu declanseaza iti dai seama ca apa curenteaza putin dar macar nu mori si cred ca nici macar pestii nu mor la curent mai mic de 10 mA .Singura chestie naspa in ultimul caz dat ar fi ca ar incepe sa se dizolve metalele din acvariu din cauza hidrolizei dar risc de moarte nu mai e folosind sig diferentiala.
stiti voi vorba aia: si tu si dreptate, si tu ai dreptate Amandoi aveti dreptate si va referiti la lucruri diferite si nu se exclud.
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian wrote:stiti voi vorba aia: si tu si dreptate, si tu ai dreptate Amandoi aveti dreptate si va referiti la lucruri diferite si nu se exclud.
Corect.Si johnny are dreptate dar forumul este despre protectia locuintei si a omului nu despre protectia pestilor .Sig diferentiala e MUUUULT mai buna decat acaretul ala stalinist pe care il recomanda el .Transformatorul stalinist al lui jonny e o banala impamantare care protejeaza pompele in acvariu la fel de bine ca o sig diferentiala la care mai adaugi si o impamantare traditionala la acvariu dar transformatoru lu stalin nu te mai protejeaza cand se sparge acvariul si apa se duce peste o ,,tripla,, care presupunem e in aceea-si camera cu acvariul si calci in balta.Sig diferentiala iti protejeaza toata casa ,toate prizele si toate becurile pe cand transformatorul iti protejeaza doar acvariul.Concluzia e ca e de 100 de ori mai buna siguranta diferentiala.Si transformator dinala nu merge pus la un acvariu marin ca elimina metale in apa prin electrozi.La un acvariu marin o simpla impamantare din titan de gradul 2 si o siguranta diferentiala e cea mai buna protectie.Chestia stalinista mai e si mult mai scumpa ca diferentiala.
Sa sti ca "chestia stalinista" este implementata in toate dispozitivele care se respecta - decuplarea galvanica este un principiu aplicat peste tot... si nu se aplica numai la protectia pestilor Spre exemplu si in controllerul Proteus dezvoltat de cativa membrii ai fosrumului s-a lucrat si s-au refacut cateva cablaje pentru a se realiza aceasta decuplare (pe partea de sonde si relee)...
Hai sa nu ne inflamam cand rolul nostru este sa informam si sa asculta parerea tuturor
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Nu m-am imflamat de loc doar mi-am spus parerea despre dispozitivul stalinist.Eu daca as primi un dispozitiv dinasta as scoate cuprul din el (deaia e scump ca are mult cupru nu ca ar fi vre-o tehnologie avansata ) ca sa-l duc la fiare vechi iar cu banii de pe el mi-as lua diferentiala.
IP:
Decuplarea galvanica este sfanta Apropos siguranta diferentiala nu te va proteja daca accidental vei atinge nulul de lucru si faza, ia este raportata la p?mânt.
Si înc? ceva, daca nulul de lucru atinge accidental de ceva pus la p?mânt vei r?mâne in bezna.
Iata un clip pe youtube facut de un om caruia o siguranta diferentiala i-a salvat viata si s-a apucat de experimente dupaceea saa demonstreze ce poate sa faca o siguranta deasta.RCB sau RCBO este siguranta diferentiala tradus in engleza.Se poate vedea cum intrerupe curentul cand tipul produce un scurt circuit intr-un pahar pe care-l tine in mana ,paharul nevand impamantare .In clip siguranta normala (FUSE) nu te protejeaza la electrocutare si nici macar in caz de incendiu dar diferentiala sare . In caz ca nici macar nenea ala din clip nu va convinge sa va puneti diferentiala mai exista o alternativa de protectie folosind un transformator de la un aparat vechi de sudura
This message was edited 3 times. Last update was at 16/11/2015 05:08:02
Incearca si pune faza in bazin o mana pe nul si cealata in bazin si vezi daca declansaza diferentialul Oricum un transformator separatie galvanica este mai mult decat un diferential.Siguranta diferentiala este intradevar buna la o casa.
Daca facem un experiment cum zici tu cu faza in acvariu si nulul in mana iti garantez ca sare diferentialul,de altfel poti sa tragi concluzia din clipul postat .Mai intereseaza-te ininte sa postezi asemenea aberatii dandu-ti aere de cunoscator.Forumul l-am facut sa fie amuzant s fie citit de placere dar informativ in acela-si timp. Transformatorul ala al tau e un cacat de device care are rolul doar de impamantare a acvariului, nu se compara cu o diferentiala.La diferentiala nu mai ai nevoie de impamantare.Vinde transformatorul la fiare vechi si ia-ti diferentiala ar fi un sfat prietenesc.
Nu vreau sa fiu rautacios dar tiai schimbat siguranta si ai lasat niste TGde doi bani in tablou,Unde este protectia selectiva ?ai general de 25 amperi si pe prize banuiesc tot de 25 amperi.
Pe prize sigurantele sunt de 16 .Initial am vrut pana si siguranta diferentiala sa o pun made in china da nu am gasit de 10mA.Chinezii avand diferentiale doar de 30mA pe aliexpress la vanzare. Ma luat un coleg de forum la misto ca vreau sa pun diferentiala made in china pe alt forum si asa am ajuns sa cumpar una de firma de la schneider.