Author |
Message |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 11:18:09
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#1
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
Bun gasit,
relativ de curand am achizitionat un acvariu f mic (14L) pe care l-am folosit temporar pentru 2-3 xipholai, pana am putut lua un acvariu putin mai mare... (112L). Dupa ce l-am achizitionat pe cel mare, am transferat pestii in el. Va voi detalia pasii si echipamentele pe care le am in acvarii, pentru a-mi impartasi parerile voastre... unde am gresit, daca am gresit, unde ar trebui sa mai lucrez, unde a fost ok. Voi denumi acvariulmic "Junior" si cel mare "Senior", pentru a usura exprimarea.
Junior
- l-am luat, l-am decorat cu nisip si plante artificiale Aquael. Ca accesorii am pus un incalzitor de 25W si un filtru Aquael Fan Filter Mini plus, cu aerare, dar si nelipsitul termometru, extrem de necesar. Ulterior, avand in vedere ca locuiesc la ultimul etaj si soarele bate in geamuri si plafon toata ziua, am avut nevoie sa fac un sistem de racire cu 2 ventilatoare de PC care baga aer pe oglinda apei, coborand temperatura.
- am folosit Easy-Life Easystart in cantitatea specificata pe ambalaj si am avut surpriza sa am o mini balta cu apa extrem de mirositoare si verde.
- dupa cateva zile am folosit Tetra Crystal Water in dozajul recomandat pe ambalaj, insa nu a avut nici un efect, asa ca am luat-o de la capat cu acvariul, folosind Albastru de metil in apa, in loc de Easystart si totul a fost ok. Bacteriile au inceput sa se dezvolte in 2 zile si dupa o saptamana era totul ok.
- a doua zi, dupa ce am picurat albastru de metil in apa, am pus 1 sanitar si 3 Xipho... mascul portocaliu si 2 femele rosii care, dupa vreo saptamana si jumatate, au umplut acvariul cu 25 de puiuti (posibil sa o fi luat gestanta de la magazin).
- am reusit sa salvez 21 de puiuti si i-am pus intr-un vas separat cu nisip si apa din acvariul in care au fost fatati.
- am facut un schimb de apa (25% lasata la decantat cam o zi si jumatate, cu albastru de metil in ea) si, a doua zi, femelele Xipho erau moarte... la fel si toti puiutii salvati, la care am completat cu apa din acvariu, dupa ce am facut amestecul cu apa noua.
- in aceeasi zi am aflat ca, in urma schimbului de apa din acvarii, inca 3 persoane au avut probleme majore cu femele Xipho care au murit pe capete... concluzia: o fi fost ceva in apa... nu o fi fost ceva in apa... pentru ca de atunci nu s-a mai intamplat asa ceva... nici pana atunci nu s-a mai intamplat si conditiile / procedurile de schimbare sunt identice.
- dupa mutarea pestilor in Senior, am resetat Juniorul, am spalat tot si am luat-o de la capat cu ciclarea, folosind inca un filtru (Aqua One Mini series), doar pentru a-l starta si pe el si pentru a fi gata pentru un mini acvariu nou.
- in Junior am facut o maternitate dintr-un vas de plastic in baza caruia am facut gauri de 10-12mm diametru pe toata suprafata, egal distribuite. Vasul de plastic am avut noroc sa aiba o margine care se sprijina perfect pe marginile Juniorului.
Senior:
- l-am luat si l-am decorat cu nisip alb si negru, fundal, filtru Aquael Multikani 800, pompa de aer Aqua Szut 5W, furtun de silicon de 3m, incalzitor 100W Aquael, eternul termometru si cateva plantute artificiale Aqua Szut, o roca de quartz negru si o jumatate de nuca de cocos decupata ca un iglu, curatata si fiarta in mai multe ape, pana a ramas curata apa in care s-a fiert.
- l-am umplut cu apa (a durat vreo 2-3 ore sa il umplu cu un castron mare  ) ).
- am pus in el continutul unei capsule Tetra Bactozym si o picatura de albastru de metil la 10L apa si l-am lasat 24h.
- dupa 24h, timp in care apa era tot mai tulbure, am mutat sanitarul si masculul Xipho in el si am mai achizitionat inca 13 pesti: o femela Molly galbena cu puncte negre pe coada, o femela Molly Lyra Dalmatian si 2 masculi Molly Lyra (unul negru, altul Dalmatian), 3 neoni negri, 1 neon albastru, 3 zebre roz (sunt cele mai dubioase pe care le-am vazut pana acum... stiam de rosii, albe, negre... dar nu roz) si 2 sanitari (la astia nu am stiut niciodata rasele).
- dupa perioada de acomodare cu temperatura si locul nou, i-am eliberat in acvariu si pe cei noi si e totul ok... Xipho sta numai cu cele 4 Molly si au facut o bisericuta, zebrele sunt cu bisericuta lor, neonii cu bisericuta lor, iar sanitarii cu a lor
- vazand ca in alte 24h nu incepe sa se limpezeasca apa, am pus cantitatea recomandata pe ambalaj de Crystal Water, dar apa s-a facut din ce in ce mai laptoasa, de abia mai vedeam pestii in acvariu.
- desi m-am umplut de nervi, m-am abtinut si nu am mai facut nimic acvariului, lasandu'l sa vad ce se intampla intr-o saptamana. Surpriza nu a fost deloc surpriza... apa este cristalina, nu are nici un pic de miros, coloniile de bacterii s-au dezvoltat foarte frumos in filtru si pe toate accesoriile din acvariu, iar pestii sunt foarte activi, linistiti si cu pofta de mancare cum nu am mai vazut.
- cu pompa de aer si furtunul de 3m am facut o perdea de aer in spatele acvariului, pe toata lungimea lui, perforand furtunul din 3-4mm in 3-4 mm si conectandul la ambele iesiri ale pompei. Stiind ca Molly si Xipho nu suporta f bine apele agitate, nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca se distreaza mergand in dreptul returului filtrului, unde stau in curentul de apa, sau inoata de nebuni prin perdeaua de bule, ciugulesc bule de pe furtun, apoi se lasa purtate de curentul de apa prin acvariu, doar pentru a o lua de la capat cand nu ii mai poate misca apa.
- seniorul este pus in bataia directa a luminii solare, dar partea expusa luminii este acoperita integral cu polistiren extrudat de 6mm grosime, pentru a preveni incalzirea apei si crearea de alge care sa o tulbure.
Nelamuririle mele:
- avand in vedere ca Seniorul este curat ca lacrima, pestii sanatosi si ok, este musai sa schimb 25-30% din apa dupa o saptamana, sau pot, doar, sa completez cantitatea evaporata (dat fiind ca e open top)?
- la volumul pe care il are, as putea pune cam 20-22 pesti in el, insa, ma gandeam sa il suprapopulez, insa nu excesiv... sa ajung la vreo 28-30 pesti cu totul, dat fiind ca sunt mici in momentul de fata si, pana vor creste, voi muta din ei in alt acvariu mare (intentionez sa iau mai multe acvarii, cate unul pentru fiecare rasa)
- am observat peste tot pe forumuri ca masculii Betta nu se inteleg cu ciupitorii de Xipho si cu Molly Lyra, insa convietuiesc foarte bine cu Neon si sanitari. As putea aduce un mascul Betta in Senior, dat fiind ca nu este tocmai mic acvariul si este deja populat, deci bettanul nu ar mai fi atat de teritorial, dar nici f mare nu este acvariul, astfel incat sa se poata ascunde pe undeva si sa nu dea nas in nas cu Xipho sau Lyra, care patruleaza prin habitat de zici ca sunt stapanii absoluti acolo?
- ce mancare recomandati pentru combinatia de pesti pe care o am? Am folosit TetraMin granule, dar i-am trecut pe o mancare recomandata de un prieten acvarist... discuri foarte subtiri, care au in centru o bulina cam de 1mm diametru din sange de peste si care creste activitatea in acvariu si ajuta la dezvoltarea inotatorilor mei.
- un sistem de racire cu 4 ventilatoare de PC care sa introduca aer in oglinda apei din Senior, ar fi ok? Nu ar crea o diferenta prea mare de temperatura intre suprafata apei si partea inferioara?
- este normal ca sanitarii, pesti linistiti in general, din cate stiu eu, sa se comporte ca niste delfini la circ? In mod constant alearga prin acvariu, sar 3-4 cm din apa, se baga peste tot pe unde sunt curenti de apa sau aer, alearga dupa ceilalti pesti, se alearga reciproc prin acvariu, accelereaza cat pot pe peretii acvariului, sau pe fun, pe suprafata nisipului, apoi se reped in curentul de apa de la filtru... inoata contra curentului o perioada, apoi se apuca de inotat in spirala pana la baza acvariului...
Am atasat si 2 poze... una cu Juniorul si alta cu Seniorul  Astept cu interes parerile voastre.
Va multumesc anticipat. Numai bine
Editat de stefanp: Am mutat topicul in categoria de apa dulce. Era la marine.
|
|
This message was edited 1 time. Last update was at 14/06/2014 12:01:13
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 12:20:56
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#2
|
stefanp
Moderator
Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9482
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline
|
Bun.
In primul rand te felicit pentru postul detaliat facut.
Acum sa le luam pe rand. Apa laptoasa dupa ce ai adaugat bacterii nu trebuia sa te sperie si sa faci schimburi de apa. Erau tocmai bacteriile adaugate, care incepeau sa se inmulteasca datorita continutului de amoniac si nitriti din apa si care nu apucasera inca sa se fixeze in filtru si substrat. Ca dovada, ultima oara apa s-a limpezit de la sine in cateva zile.
dan.oancea wrote:Bacteriile au inceput sa se dezvolte in 2 zile si dupa o saptamana era totul ok.
De unde stii ca au inceput sa se dezvolte in doua zile?
O ciclare nu dureaza o saptamana, indiferent daca adaugi bacterii din comert.
Bine, asta s-a intamplat deja, insa trebuie sa stii pe viitor, pentru urmatoarele acvarii  Cel mai bine afli cu niste teste de apa (NH4, NO2).
Un alt lucru ar fi plantele.
Eu te sfatuiesc sa iei niste plante naturale si sa le inlocuiesti pe cele de plastic. Niste plante usor de gasit si crescut sunt Elodea, Vallisneria, muschi.
dan.oancea wrote:- avand in vedere ca Seniorul este curat ca lacrima, pestii sanatosi si ok, este musai sa schimb 25-30% din apa dupa o saptamana, sau pot, doar, sa completez cantitatea evaporata (dat fiind ca e open top)?
Da. Schimbul de apa saptamana este obligatoriu pentru un acvariu sanatos.
Acum daca vei fi plecat intr-un week end si se intampla sa sari peste un schimb, nu e sfarsitul lumii. Dar sa nu devina un obicei.
dan.oancea wrote:- la volumul pe care il are, as putea pune cam 20-22 pesti in el, insa, ma gandeam sa il suprapopulez, insa nu excesiv... sa ajung la vreo 28-30 pesti cu totul, dat fiind ca sunt mici in momentul de fata si, pana vor creste, voi muta din ei in alt acvariu mare (intentionez sa iau mai multe acvarii, cate unul pentru fiecare rasa)
Nu e tocmai ok sa suprapopulezi bazinul. Chiar daca sunt mici acum. Mai ales ca ai vivipari si astia se inmultesc ca iepurii.
Daca insa vrei mai multi pesti, macar umbla la filtrare. Ia un filtru extern, cara sa poata duce incarcatura biologica; cel intern nu face fata.
dan.oancea wrote:- am observat peste tot pe forumuri ca masculii Betta nu se inteleg cu ciupitorii de Xipho si cu Molly Lyra, insa convietuiesc foarte bine cu Neon si sanitari. As putea aduce un mascul Betta in Senior, dat fiind ca nu este tocmai mic acvariul si este deja populat, deci bettanul nu ar mai fi atat de teritorial, dar nici f mare nu este acvariul, astfel incat sa se poata ascunde pe undeva si sa nu dea nas in nas cu Xipho sau Lyra, care patruleaza prin habitat de zici ca sunt stapanii absoluti acolo?
Daca vrei sa te bucuri de frumusetea bettanului, fa-i un acvariu separat.
Sau renunta la maternitatea aia de 14 litri si baga-l acolo.
dan.oancea wrote:- ce mancare recomandati pentru combinatia de pesti pe care o am? Am folosit TetraMin granule, dar i-am trecut pe o mancare recomandata de un prieten acvarist... discuri foarte subtiri, care au in centru o bulina cam de 1mm diametru din sange de peste si care creste activitatea in acvariu si ajuta la dezvoltarea inotatorilor mei.
Nu stiu despre ce mancare vorbesti (cea sub forma de discuri), insa in principiu cam orice mancare din comert e buna (tetra, jbl, sera).
dan.oancea wrote:- un sistem de racire cu 4 ventilatoare de PC care sa introduca aer in oglinda apei din Senior, ar fi ok? Nu ar crea o diferenta prea mare de temperatura intre suprafata apei si partea inferioara?
E foarte ok, chiar recomandat, dat fiind ca au venit caldurile.
Nu va crea o diferenta intre partea de sus si cea de jos pentru ca filtrul plimba apa in bazin si uniformizeaza temperatura.
dan.oancea wrote: este normal ca sanitarii, pesti linistiti in general, din cate stiu eu, sa se comporte ca niste delfini la circ? In mod constant alearga prin acvariu, sar 3-4 cm din apa, se baga peste tot pe unde sunt curenti de apa sau aer, alearga dupa ceilalti pesti, se alearga reciproc prin acvariu, accelereaza cat pot pe peretii acvariului, sau pe fun, pe suprafata nisipului, apoi se reped in curentul de apa de la filtru... inoata contra curentului o perioada, apoi se apuca de inotat in spirala pana la baza acvariului...
N-am vazut sanitari sa sara din apa 3-4 cm ... insa e adevarat ca sunt destul de activi. Inoata in sus si in jos pe inaltimea bazinului, inoata in grup, exploreaza.
Ai grija insa sa nu ii gasesti pe langa acvariu...
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
Blue14
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 12:27:12
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#3
|
Blue14
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31c49b512f199bc6f8734034a87dd9fa.jpg)
Joined: 20/04/2014 15:03:23
Messages: 3758
Location: Constanta
IP:
Offline
|
Sfatul meu ar fi sa renunti la decorul de plastc, in rest e ok pentru un incepator.
|
My nano reef
|
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 12:58:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#4
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
@stefanp: multumiri pentru raspunsuri si apreciere. O clarificare este necesara: Multikani este filtru extern pt acvarii de pana la 320L. Inca una: nu am facut schimburi de apa de cand l'am pornit, acum o saptamana si jumatate si am lasat apa sa se limpezeasca prin filtru
Bacteriile am constatat ca au inceput sa se adune inspectand componentele din acvariu, care au devenit vascoase, acoperite de o mucoasa transparenta si inodora ce se dezvolta rapid.
Plantele naturale pot fi lasate in recipientele tip ghiceci in care vin din magazin, pt a nu interveni masiv asupra nisipului si a adauga substrat?
L.E.: Intentionez sa ii inmultesc. Din aceasta cauza am cam 2 femele la un mascul din fiecare specie  Nu stiu daca se observa in foto, dar la turul filtrului din Senior am pus o plasa cu ochiuri mici, pt ca in decupajele originale intra fara pb un xipho sau molly de 3-4cm. In felul asta se evita accidentele  Pentru bettan, o filtrare si oxigenare usoara a apei ar fi ok? Stiu ca respira la suprafata, dar ma gandesc doar la cat de curata ar fi apa din acvariu daca ar fi filtrata putin.
This message was edited 1 time. Last update was at 14/06/2014 13:09:39
|
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 13:11:28
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#5
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
Andrei1234 wrote:Sfatul meu ar fi sa renunti la decorul de plastc, in rest e ok pentru un incepator.
Multumesc Andrei. Decorul artificial este pt inceput, pana ma informez corect asupra plantelor naturale mai putin pretentioase pe care le pot folosi, deci va disparea in curand.
|
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 13:31:41
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#6
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
stefanp wrote:N-am vazut sanitari sa sara din apa 3-4 cm ... insa e adevarat ca sunt destul de activi. Inoata in sus si in jos pe inaltimea bazinului, inoata in grup, exploreaza.
Ai grija insa sa nu ii gasesti pe langa acvariu...
Am avut problema asta cu acrobatul de Xipho... acum era in acvariu si era ok, iar in 2 minute nu mai era. Sarise in balcon, cam 60-70cm distanta de la acvariu spre geam si a cazut cam de la 1.5m inaltime pe gresie, chiar langa o litiera de-a pisicilor  ) Norocul lui a fost ca l-am gasit imediat, l-am bagat in acvariu la loc si si-a revenit in 20-30 min... acum e ok... si a trecut cam o saptamana de la incident  ) Cu sanitarii nu stiu ce sa spun... daca stai 10 minute langa Senior, ori esti stropit pe fata, ori te bucuri doar de clipocitul apei cand intra pestii inapoi in ea dupa sarituri  ) ma gandeam sa fac un capac din polimer, dar trebuie sa il fac inalt ca sa nu am surprize sa ramana vreun nebun lipit de neoane  )
Apropo de neoane si lumini... acum am 75W de lumina calda care cad pe apa de la niste spoturi. Stiu ca este recomandat sa fie cam 1W/litru... e prea putina lumina, e ok? Care este parerea voastra? Sa pun lumina rece, sau pot combina calda cu rece pentru a obtine un daylight? O zi frumoasa sa aveti si sa va bucurati de furtuna, daca sunteti din Bucuresti
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 13:59:42
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#7
|
Faye
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/890ff058169b5a1d1a7f07d467f1f57b.jpg)
Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline
|
dan.oancea wrote:Multikani este filtru extern pt acvarii de pana la 320L.
O precizare doar. Multikani este un filtru extern pentru acvarii cu capacitatea cuprinsa intre 20-300l, in functie de numarul de module(maxim 8) adaugate.
|
Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus |
|
 |
AdrianMar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 14:30:24
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#8
|
AdrianMar
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e44cf9762b402f5d8b5bc36f60304a15.jpg)
Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline
|
Si eu sunt de parere ca decorul artificial sa zboare.Nu suprapopula prea tare acvariul,vei avea numai probleme,guppy fac mizerie destul de multa,mai bine suprapopulezi cu plante naturale  .Schimb de apa faci saptamanal de 20 la suta indiferent de cat de curata pare apa.Asta va ajuta acvariul sa se mentina optim!Cand schimbi apa nu inseamna neaparat ca este murdara,schimbul va mentine parametrii chimici,va limita dezvoltarea algelor si ajuta la circuitul materiei in ecosistem.Alceva nu prea am ce sa comentez,bafta in continuare.
|
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 15:14:56
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#9
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
Faye wrote:O precizare doar. Multikani este un filtru extern pentru acvarii cu capacitatea cuprinsa intre 20-300l, in functie de numarul de module(maxim 8) adaugate.
De acord... inseamna ca la volumul meu pot avea maxim 3 cartuse de filtrare, in afara de cel cu care vine filtrul.
adiacvaristu60 wrote:Si eu sunt de parere ca decorul artificial sa zboare.Nu suprapopula prea tare acvariul,vei avea numai probleme,guppy fac mizerie destul de multa,mai bine suprapopulezi cu plante naturale  .Schimb de apa faci saptamanal de 20 la suta indiferent de cat de curata pare apa.Asta va ajuta acvariul sa se mentina optim!Cand schimbi apa nu inseamna neaparat ca este murdara,schimbul va mentine parametrii chimici,va limita dezvoltarea algelor si ajuta la circuitul materiei in ecosistem.Alceva nu prea am ce sa comentez,bafta in continuare.
Adi, la schimb ma gandeam sa fie intre 25-30%, conform celor scrise pe mai multe site-uri de specialitate. Mai astept pareri, totusi, pentru ca inca nu imi este clara cantitatea ce trebuie schimbata.
Daca o las la decantat 48h, ii adaug albastru de metil si cantitatea de Bactozym, conform prospectului de la ei, ar trebui sa fie ok pt schimb apa? Inca ceva... am posibilitatea sa iau un sterilizator cu UV ca add-on la filtru. Este ok? Merita investitia, sau este un fel de frectie la picior de lemn?
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 15:21:57
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#10
|
Faye
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/890ff058169b5a1d1a7f07d467f1f57b.jpg)
Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline
|
Vrei sa spui ca iti trebuie minim 4 module, cred. Cand vine vorba de materialul filtrant, niciodata nu e prea mult. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Si e foarte important si ce medii de filtrare folosesti, n-ai zis nimic despre asta.
Daca intentionezi sa suprapopulezi bazinul, e important sa ai o filtrare serioasa care sa faca fata.
|
Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus |
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 15:33:51
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#11
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
@Faye: Vreau sa spun ca, pentru a nu scadea debitul de apa sub cel necesar acvariului meu, care este pe la 224L/h, voi folosi exact modulele astea, pe langa cel cu care a venit filtrul... deci va fi ceva filtrare, iar debitul maxim va fi pe la 400-450L/h. In conditiile de fabrica, in care este folosit doar un modul, debitul maxim este de 800L/h
|
|
 |
AdrianMar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 16:19:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#12
|
AdrianMar
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e44cf9762b402f5d8b5bc36f60304a15.jpg)
Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline
|
Cantitatea de apa schimbata nu trebuie sa fie exacta.Maxim la plantat se schimba 30 la suta,nu-i ceva lanorios si incredibil de precis.Tu schimba acolo saptamanal cate 15 litri,la acvariul tau ar trebui sa fie ok.Cat despre uv,eu nu as cumpara.Indiferent de parerile celor de aici eu nu ii vad rostul.Poate la un iaz sau la un acvariu cu ciclide da,dar la plantate mereu am considerat ca este o tampenie.Mai bine investeste in plante naturale si fertilizanti de calitate,nu in prostii cu uv.
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 17:01:00
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#13
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2529
Location: pitesti
IP:
Offline
|
@adiacvaristu60 Unde ai citit tu ca la un plantat se schimba maxim 30% din apa? Sa stiu si eu, ca de vreo 2-3 ani fac schimburi saptamanale de 50% aproximativ.
|
|
 |
AdrianMar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 17:10:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#14
|
AdrianMar
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e44cf9762b402f5d8b5bc36f60304a15.jpg)
Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline
|
Asta depinde,potischimba si100 la suta daca vrei  .Lasand gluma la o parte eu nu as schimba asa mult la plantat,laciclide da,dar la plante nu prea este asa important.Poti shimba si 50 la suta,dar la fel de bine si 30.Nu vreau sa ma laud aiurea,dar cand aveam plantat acum vreo 6 ani fertilizam cu tetra planta min si faceam schimburi de 15 la suta pe saptamana,nu aveam instalatie de co2,plantele au rezistat pana cand am renuntat la ele,adica vreo 4 ani,crestea valisneria de nu mai avea loc in acvariu!Iar anubias se triplase in dimensiuni in 2 luni de la achizitie.Deci la plante merg si schimburi masive,dar mai bine merg cele dese si in cantitati mici.
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 17:29:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#15
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2529
Location: pitesti
IP:
Offline
|
Nu vreau sa intru in polemica, dar tu ai zis max30%.
Iar exemplul tau cu anubias si valisneria nu ma impresioneaza deloc, nici faptul ca plantele tale au rezistat. Ideea nu este sa reziste, nu facem teste de rezistenta ci incercam sa le facem sa se simta ele bine(plantele si ce vietuitoare mai sunt pe acolo) ca sa avem noi satisfactia lucrului bine facut si sa ne placa ce vedem. Bineinteles ca se poate si cu schimburi mai mici, depinde si cum si cat fertilizezi, ce apa ai, sunt mai multe variabile. Doar ca noi o alegem pe cea care consideram ca ne este mai utila.
Eu personal nu m-as hazarda sa spun ca la plantate merg mai bine schimburile mici si dese, mi se pare iar o afirmatie fara acoperire.
|
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 17:51:14
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#16
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
Singura rugaminte pe care o am catre toata lumea este sa nu se nasca o polemica fara acoperire... fiecare schimba cat considera, insa "by the book" ce scrie? 25-30% din cantitatea de apa, saptamanal, nu? Acvariu plantat nu este, deocamdata. Plantele din el sunt artificiale, pana ma decid ce pot lua care s anu fie pretentios si sa se dezvolte armonios. Niste muschi ar fi fain, pentru ca vreau sa creez un peisaj interesant, cu pietre, un pseudo-bonsai, al carui coronament sa fie tot muschi, eventual... sa vedem cum o iesi. Pana la achizitia de plante, insa, discutam de un acvariu gol, cu plastice decorative si pesti
|
|
 |
AdrianMar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 18:06:37
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#17
|
AdrianMar
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e44cf9762b402f5d8b5bc36f60304a15.jpg)
Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline
|
La plante iti recomand anubias si valisneria.Si DA,in majoritatea cartilor scrie ca se schimba 25-30 la suta!Daca nu ma credeti asteptati-l pe Porcu ca sigur da el o replica calumea.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 21:42:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#18
|
stefanp
Moderator
Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9482
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline
|
dan.oancea wrote:
Plantele naturale pot fi lasate in recipientele tip ghiceci in care vin din magazin, pt a nu interveni masiv asupra nisipului si a adauga substrat?
Se scot din ghiveci si se planteaza in substrat.
dan.oancea wrote:
Apropo de neoane si lumini... acum am 75W de lumina calda care cad pe apa de la niste spoturi. Stiu ca este recomandat sa fie cam 1W/litru... e prea putina lumina, e ok? Care este parerea voastra? Sa pun lumina rece, sau pot combina calda cu rece pentru a obtine un daylight? O zi frumoasa sa aveti si sa va bucurati de furtuna, daca sunteti din Bucuresti
Tinand cont ca tu ai plante artificiale, in niciun caz sa nu te apropii de 1 W/litru. N-are cine sa foloseasca lumina asta.
In momentul de fata, un 50W ar fi arhisuficient.
Pe neoanele actuale ce scrie?
Referitor la materialele filtrante, vad ca ai un mediu ce absoarbe fosfatii. Acum e ok, n-ai plante naturale.
Dupa insa ar trebui sa scoti mediul ala, fosforul fiind un nutrient de baza al plantelor.
Legat de schimbul de apa si eu fac schimb saptamanal de 40-50%.
Cu atat mai mult in cazul tau schimbul de apa ar trebui sa fie un pic mai maricel, pentru ca tu nu ai plante care sa absoarba nitratii din apa (care pot fi si ei toxici la randul lor atunci cand sunt in concentratii mari).
N-ar fi rau schimburile mai mici si mai dese (pastrezi o constanta in parametrii apei), insa consuma mai mult timp ...
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
dan.oancea
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 23:15:10
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#19
|
dan.oancea
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/9012aff7c8ebda670a1c7a20eee7322d.jpg)
Joined: 12/05/2014 13:44:18
Messages: 96
IP:
Offline
|
Exista vreo posibilitate sa pun substrat in acvariu fara sa mozolesc apa rau si fara sa amestec prea mult nisipul? Any hints? Nu as vrea sa golesc bazinul pt a pune substrat, apoi sa pun totul inapoi
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/06/2014 00:29:18
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#20
|
stefanp
Moderator
Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9482
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline
|
Ce fel de substrat vrei sa pui?
Fertil, inert (pietris) ?
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
|
|
|