[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inaltime ~ grosime sticla  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bogayman
Member

IP:

Am luat acest xls :
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/11092/Calcule%20acvariu.xls
in speranta de a-mi face un acvariu si am observat ca grosimea sticlei este direct proportionala cu inaltimea acvariului si nu cu volumul.

Exemple:
- 120L/100l/40h imi recomanda sticla de 8mm (fund de 8.1) la un volum de apa de 450L
- 80L/40l/40h imi recomanda cam tot sticla de 8mm (fund de 8.5) la un volum de 115L de apa
- si acum un extrem : 500L/200l/40h -> sticla de 8mm (fund de 8.8) la 3800L de apa

si lista ar putea continua...

Intrebarea e cum: chiar e posibil asa ceva ?
lukaboy
Senior member
[Avatar]

IP:

Grosimea are mai multa importanta in relatia cu inaltimea, deoarece inaltimea determina presiunea. In rest, matematica pentru aceste calcule o gasesti pe net, cand am timp caut si pun pagina.

Bineinteles ca inaltimea influenteaza volumul, insa presiunea se manifesta la baza acvariului, pe toata lungimea sa la fel, si este direct proportionala cu inaltimea coloanei de apa.

Alte detalii, la cerere

http://www.seachem.ro
[Email]
bogayman
Member

IP:

lukaboy wrote:Grosimea are mai multa importanta in relatia cu inaltimea, deoarece inaltimea determina presiunea. In rest, matematica pentru aceste calcule o gasesti pe net, cand am timp caut si pun pagina.

Bineinteles ca inaltimea influenteaza volumul, insa presiunea se manifesta la baza acvariului, pe toata lungimea sa la fel, si este direct proportionala cu inaltimea coloanei de apa.

Alte detalii, la cerere

Deci sa inteleg ca la 500L/200l/40h e bine sa pui sticla de 8mm (fund de 10) la 3800L de apa???
(am pus cu factor 3.8)
lukaboy
Senior member
[Avatar]

IP:

bogayman wrote:
lukaboy wrote:Grosimea are mai multa importanta in relatia cu inaltimea, deoarece inaltimea determina presiunea. In rest, matematica pentru aceste calcule o gasesti pe net, cand am timp caut si pun pagina.

Alte detalii, la cerere

Deci sa inteleg ca la 500L/200l/40h e bine sa pui sticla de 8mm (fund de 10) la 3800L de apa???
(am pus cu factor 3.8)

Nu stiu, nu am facut asa ceva pana acum... insa am senzatia ca de 5m lungime nu prea o sa gasesti... de asemenea, mai trebuie sa punem si intaritoare( ca face burta).

Intr-o vreme avea D-l Oprea un acvariu de vreo 300L din sticla de 8, avea o burta de numa... si a stat ani de zila in petshop, fara probleme.

Insa, asa, la feeling, pentru un acvariu de 40cm inaltime, si daca are 3 km lungime, e suficienta sticla de 8

http://www.seachem.ro
[Email]
bogayman
Member

IP:

Cred ca m-am prins.
Ar mai fi o alta intrebare: in xls-urile astea se pune coloana de apa sau inaltimea acvariului?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

bogayman wrote:Ar mai fi o alta intrebare: in xls-urile astea se pune coloana de apa sau inaltimea acvariului?

Presiunea este data de inaltimea coloanei de apa .

Poze: smilie ... Poze cu plante
tino
Junior member
[Avatar]

IP:

Poate ca a-r trebui sa se discute pe undeva si despre grosimea stratului de silicon.chiar nu are nici o influenta in rezistenta unui acvariu mare?ce parere aveti?
[Email]
bogayman
Member

IP:

MARELE ALB wrote:
bogayman wrote:Ar mai fi o alta intrebare: in xls-urile astea se pune coloana de apa sau inaltimea acvariului?

Presiunea este data de inaltimea coloanei de apa .

Cred ca am priceput: In calculele respective inaltimea se refera la coloana de apa.
Merci.
kata
Member
[Avatar]

IP:

tino wrote:Poate ca a-r trebui sa se discute pe undeva si despre grosimea stratului de silicon.chiar nu are nici o influenta in rezistenta unui acvariu mare?ce parere aveti?

La acvariile care le-am lipit eu pana acum am mai tras un "snur" de silicon pe interior care ulterior l-am netezit cu degetul sub forma concava.
In felul asta cred ca fortele exercitate de presiune nu se concentraza asupra unui punct fix. Este asemanator cu principiul folosit la geamurile unui avion. Intotdeauna ele sunt ovale. La inceput ele erau dreptunghiulare dar dupa mai multe ore de zbor apareau fisuri la colturi.
( sper ca m-am facut inteles. Recunosc ca am cam lipsit la orele de fizica.)

"Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine!"
[Email] [Yahoo!]
bogayman
Member

IP:

kata wrote:La acvariile care le-am lipit eu pana acum am mai tras un "snur" de silicon pe interior care ulterior l-am netezit cu degetul sub forma concava.
In felul asta cred ca fortele exercitate de presiune nu se concentraza asupra unui punct fix. Este asemanator cu principiul folosit la geamurile unui avion. Intotdeauna ele sunt ovale. La inceput ele erau dreptunghiulare dar dupa mai multe ore de zbor apareau fisuri la colturi.

Un astfel de principiu se foloseste in constructie la arcade.
tino
Junior member
[Avatar]

IP:

sincer,eu ma refeream la grosimea stratului de silicon dintre geamuri,am adus asta in discutie deoarece mi-am facut un acvariu de curind si am constatat un fenomen cam neplacut,in zonele unde logica spune ca presiunea este foarte mare(stiu ca presiunea cea mai mare este la fund insa acolo e lipit de fund asa ca nu acolo sunt probleme) adica cam pe la jumatatea inaltimii a inceput sa se albeasca lipitura(semn ca s-a desprins),fenomen care nu a aparut la lipiturile baghetelor intaritoare,unde grosimea statului de silicon (dintre geamuri si intaritor)este mai mare. Nu stiu daca am fost suficient de clar,dar...o sa fac niste poze sa vedeti despre ce e vorba.
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: