Legat de lipituile facute pe placutele led deja lipite pe radiator, nu au fost probleme.
Am gasit extrem de folositoare folosirea unui fludor 60:40 cu 2.5% pasta decapanta cu diametru mai mic, de 1 mm. Si a unei pensete.
Pana acum folosisem un fludor cu diametru de 2 mm cu care se lucra greoi (probabil prea mare pentru ciocanul meu de lipit).
Ciocanul de lipit are 65W.
This message was edited 2 times. Last update was at 03/07/2016 09:39:57
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
koala wrote:Eu spun ca ai facut ceva lumina acolo... asa, ochiometric, mi se pare foarte bine.
Da, si mie mi se pare multumitor rezultatul.
Chiar ma gandesc daca mai pun LDD-1000H, mi se pare faina temperatura culorii cu toate culorile la 700mA. La 100% sunt putin peste 100W de lumina LED.
Estimez ca ridicata la 1m, cu lentilele de 90°, acopera lejer un acvariu 120×60×60 cm.
Acum ce-a mai ramas:
- sa pilesc radiatorul ca sa culiseze usor in cutie (munca de sisif)
- sa dau gaura de 140mm pentru ventilator, care implica:
- sa iau o bormasina adevarata, in care sa incapa carota de 140mm
- sa ajunga ventilatorul de 140mm
- sa ma lamuresc cum aranjez elegant LDDurile in cutie (cred ca voi organiza firele cu superglue pentru fixare pe radiator si cu banda izolatoare electrica pentru grupare)
- sa fac loc in lentilele colmatoare pentru firele electrice (au o fusta care vine fix pana la marginea placutei stea, trebuie sa fac doua gauri la fiecare pentru firul de +/-.
- sa tai la dimensiune si sa perforez perfect masca de acrylat opac pentru lentilele colmatoare
- sa tai la dimensiune geamul de acrylat transparent si sa-l fixez impermeabil la cutie
Sper ca se observa cum am aranjat firele pentru a avea doar sapte fire intre cutia cu leduri si ventilator (un fir pentru plus, unul pentru Ch1, unul pentru Dim1, unul pentru Ch2, unul pentru Dim2 si unul pentru minus ventilator - merge la Ch5, renunt la PWM, va merge in 100%). Voi lega cate trei LDD-H la un canal.
This message was edited 1 time. Last update was at 03/07/2016 10:01:54
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Liv wrote:La 65W ar trebui sa topeasca fludorul fara nici o problema si de 3mm.
E ala reglabil?
Nu, cel electronic nu a venit.
Problema e cu varful ascutit de la ciocan. Cu fludorul mare, se topea, dar nu venea pe varful ciocanului. Am dat cu pila si i-am facut o suprafata plata in varf, dar cu fludorul mic merge de parca a fost proiectat pentru el.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Desi nu am terminat, acum pot spune ca se poate, dar e mult de munca, activitate migaloasa si repetitiva, care necesita timp (n-am dormit deloc azi noapte, vreo doua ore noaptea dinainte). Nu prea poti grabi lucrurile daca vrei sa si arate bine.
Gandind in perspectiva, cu toate materialele la indemana, 2-3 zile de concediu ar fi suficiente pentru facut o lumina pentru un acvariu mare de 400-500L. Si poate ca pretul de £800 + pentru o alternativa comerciala ar justifica degetele belite si noptile nedormite. Nu sunt sigur. Daca insa n-ai banii astia, pe varianta asta iesi cam la o treime din pret, daca nu te zgarcesti la leduri si iei unele de calitate (ale mele au placuta de cupru majoritatea).
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Nu am cum sa apreciez lumina data de LEDuri. Da' arata bine.
E tot prea mare ciocanul de lipit.
Mai degraba ai o problema cu virful.
Eu folosesc un ciocan de lipit de 40W. Am montat in miner o dioda paralel cu un comutator mic si in serie cu rezistenta ciocanului. Cu dioda in circuit da 20W, cu dioda in scurt da 40W. Marea majoritate a timpului sta la 20W.
Dupa ce m-am saturat de cumparat virfuri care le terminan in 2-3 luni am cumparat sirma de cupru de 5mm diametru si o folesesc cu succes.
Cu totul alta discutie e la ciocanele de lipit profesionale.
Recunosc ca am si un ciocan de 80W (dar nu imi aduc aminte de cind nu l-am mai folosit) si pistolul de lipit Progresul 100W de acum 30 de ani (cred ca e la a 6-a carcasa).
Desi stiu ca Lucian o sa zica ca e mai bine cu LEDuri dedicate (si recunosc ca are dreptate) eu merg momentan pe becuri cu LED chinezesti (sint mult mai ieftine) pentru alb cald si alb rece. Au circuitele de alimentare gata facute, le scot din carcase, pun un intrerupator la fiecare. Dezavantaje: nu sint dimabile, sint la 220Vca si trebuie bine protejate.
Un lac de protectie suficient pentru ce ai tu acolo ar fi saciz dizolvat in alcool. In alti solventi da o pelicula care crapa in timp mai repede.
This message was edited 2 times. Last update was at 03/07/2016 10:52:37
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Colophony sau colofoniu in romana - este/era folosit pt. corzile de vioara. Cind nu il gaseam in magazinele de electronica era intotdeauna disponibil in cele de muzica. Il prefer si ca decapant de baza la lipire chiar si acum.
E posibil ca si fludorul mare sa fie un aliaj de lipit fara plumb - au temperatura de "topire" mai mare. Cele cu plumb sint excluse de la utilizarea industriala de mult pe motivul eliminarii plumbului. Toate placile pe care le primesti cu componente lipite au aliaj fara plumb. Ca sa scoti mai usor componentele de pe ele adaogi la lipitura ceva aliaj 60/40 si o sa iasa mult mai usor.
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Nu zicea toata lumea. Nici acum nu sint convins ca radiatorul ala e de ajuns. Chiar daca le-ai montat pe toate.
Daca vrei poti, daca nu vrei gasesti motive ca nu poti.
Oricum felicitari pentru montajul ledurilor. Eram aproape convins ca o sa legi 1-2 gresit.
Nu prea vad la ce folosesti carota de 140. Doar daca vrei sa-ti faci mina pentru mai tirziu la gauritul sticlei.
Marchezi gaura pe interiorul cutiei dai gaura linga gaura pe tot interiorul conturului si folosesti burghiul ca pe o freza unind gaurile. Ce ramine iei cu o pila semirotunda pina la marcaj. Mai ales ca e plastic si se gaureste usor.
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Cutia e de aluminiu extrudat. Gaura e pe o fata mare a cutiei, nu pe laterale. Vreau sa fac o gaura curata, nu tiganeala. Sper sa nu stric cutia. Carota e pentru dat gauri in metal.
La legarea ledurilor am avut o schita cu toate legaturile, dar si sase schite cu fiecare sir individual. Am urmat sirul cand am lipit. Si am pregatit fir cu fir pe masura ce inaintam in proiect.
This message was edited 2 times. Last update was at 03/07/2016 22:15:15
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am uitat ca e de aluminiu.
Vezi ca exista standuri pentru prinderea verticala a unei bormasini. O transforma in bormasina de banc.
E mult mai usor de lucrat cu masina de gaurit cind e manevrata doar vertical sau orizontal. Valabil pentru gauri mari sau multe.
Teoretic unul din cele mai bune materiale pentru disiparea caldurii ar fi diamantul (are probabil cea mai mare viteza de tranfer a caldurii - de citeva mii de ori mai mare decit metalele). Din motive evidente nu l-a folosit nimeni. Mai ramin cuprul, aluminiul si otelul (chiar si tabla e tot otel). Cu e mai greu de prelucrat in forme diverse, desi are vitezele de transfer a caldurii mai mari decit Al. Daca e nevoie de un transfer rapid a caldurii catre radiator se pune un miez de Cu intr-un radiator de Al. Capsula care trebuie racita (integrat, tranzistor, led - in cazul tau) trebuie amplasata pe o bucata masiva de metal. Transferul caldurii prin conductie (intre capsula si metal) e mult mai rapid decit prin convectie (intre radiator si aer), iar caldura se acumuleaza in radiator daca masa radiatorului e mai mare, dupa care e disipata in aer. E motivul pentru care capsulele plasate in zone cu metal masiv se racesc mult mai bine decit cele puse pe un radiator subtire.
This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2016 06:41:25
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Si mi-a venit si ventilatorul pentru acest proiect. N-am luat mai mare, ca nu mai incapea in cutie. Singura alternativa ar fi sa gasesc unul mai gros, in caz ca nu reusesc sa racesc luminile indeajuns cu acesta. Voi merge cu LDDurile cele mai mari la care am o temperatura de maxim 85°C la 100%. Si il voi tine mai jos din dimmare.
Cand l-am cumparat stiam dimensiunile, dar nu mi-am dat seama ca e atat de MIC.
This message was edited 2 times. Last update was at 04/07/2016 15:43:16
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.