Author |
Message |
danut7294
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 10:34:20
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
danut7294
Member
IP:
|
Buna ziua tuturor.Am o rugaminte niste sfaturi in legatura cu rotala rotundifolia, de cand am setat acvariul cresc bine plantutele doar cu aceasta planta am o mica probleme, are anumite frunzulite cam fragede gaurite, par ca putrezesc, restul plantelor nu au treaba , am aditie de co 2 , adaos de profito , easy carbo si fosfo de la easy , in fiecare zi.
Multumesc
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 11:27:21
|
Lucian
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5a4e20742511cfdef40f.jpg)
IP:
|
Iti trebuie o aditie suplimentara de K. Gasesti tot de la Easy Life, EL Kalium
Vezi ca ProFito nu prea asigura nivelul de Fe, avand o concentratie de fier destul de mica. Ar fi util sa pui si fier suplimentar, eventual tot din gama Easy Life Ferro. Eu adaugam cam 0.1ppm Fe prin EL ProFito si 0.2ppm Fe prin EL Ferro (si mai adaugam zilnic si JBL Ferropol 24  )
P.S. Incearca sa pui micro (profito) si macro separat, ori in zile diferite (punand dublul dozei zilnice) ori dimineata micro si macro seara.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/07/2013 11:41:29
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
danut7294
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 14:56:38
|
danut7294
Member
IP:
|
Nu le pun deodata , macro seara si micro dimineata , sau invers, azi am achizitionat si k , o sa vad zilele urmatoare ce zice
. mersi
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 15:34:45
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Daca pe frunze apar zone cu transparenta si nu gaura poate sa fie din cauza unei carente de carbon => o aditie suplimentara de EL EasyCarbo.
Mai jos ai o poza cu o astfel de manifestare.
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 15:39:45
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Lucian wrote:daca pe frunze apar zone cu transparenta si nu gaura poate sa fie din cauza unei carente de carbon => o aditie suplimentara de EL EasyCarbo.
Mai jos ai o poza cu o astfel de manifestare.
Renunta la Easy Carbo.
Acelasi lucru l-am patit si eu.
Fa un schimb de apa 50% . Cam intr-o saptamana dupa schimb si toparea aditiei o sa dea semen de revenire.
Din a 2-a saptamana o sa fie ok numai frunzele noi. Frunzele afectate deja, nu isi mai revin.
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 16:36:56
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Poza arata o CARENTA de carbon deci este necesara o aditie de carbon si EasyCarbo asta face, aduce un aport de carbon...
|
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 16:50:08
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Lucian wrote:Poza arata o CARENTA de carbon deci este necesara o aditie de carbon si EasyCarbo asta face, aduce un aport de carbon...
Nu vreau o polemica pe tema asta.
Am spus ca acceasi problema am avut-o si eu cu rotalla rotundifolia si imediat cum am oprit aditia de easy carbo si-a revent!
Se arde ff usor plantuta asta chiar daca pui jumatate din doza recomandata de EC.
Cel mai bine incearca ambele sfaturi .. suplimenteaza aditia de EC pt 1 sapt si vezi daca se rezolva. Apoi oprestia aditia de EC pt 2 sapt si spune-ne daca si-a revenit.
:-)
LE: oricum carenta de CO2... ma indoiesc daca are CO2 presurizat asa cum spune.
LLE: Contrar parerilor, EC nu este numai aditie de carbon lichid ... este un dezinfectant fff toxic si puternic ! Din experienta proprie, aditia de EC face mai mult rau decat bine !
This message was edited 2 times. Last update was at 01/07/2013 16:54:46
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:01:29
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Neavand o poza clara din care sa decelam despre ce este vorba si nici un set de analize, am dat si aceasta varianta.
Sunt convins ca la tine a fost vorbe despre altceva. Si eu am Rotala si introduc CO2 la limita suportabila de pesti si EasyCarbo si planta nu are nimic...
Poza data cu carenta de carbon, nu este a mea ci este luata de pe un site de referinta si era data de exemplu pentru carenta de carbon.
Asta nu este polemica ci doar expunerea unor puncte de vedere  Da, schimburile de apa de pana in 50% saptamanal sunt necesare.
|
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:03:43
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Easy carbo e facut dintr-un dezinfectant, corect (glutaraldehida mai exact). Dar e diluat. Si pe langa ca e diluat, se dilueaza din nou in apa din bazin.
Iar carbonul iese din descompunerea gludaraldehidei in apa (adica easycarbo nu are SI dezinfectant in el, ci e facut din dezinfectant). Moment in care e absorbit de catre plante.
Din experienta proprie pot spune ca am folosit si doza dubla (si inca folosesc intr-un bazin), iar plantele si pestii/creveti n-au avut prea multe obiectii. Acum nu sfatuiesc pe nimeni sa sara direct cu doza dubla, dar tatonat, se poate creste un pic.
Eu nu l-as sfatui pe colegul sa renunte la easycarbo si in niciun caz nu m-as duce cu afirmatiile la "face mai mult rau decat bine".
P.S.: Da, am folosit easycarbo in bazin cu Rotala rotundifolia.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/07/2013 17:04:46
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:12:05
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
stefanp wrote:Easy carbo e facut dintr-un dezinfectant, corect (glutaraldehida mai exact). Dar e diluat. Si pe langa ca e diluat, se dilueaza din nou in apa din bazin.
Iar carbonul iese din descompunerea gludaraldehidei in apa (adica easycarbo nu are SI dezinfectant in el, ci e facut din dezinfectant). Moment in care e absorbit de catre plante.
Din experienta proprie pot spune ca am folosit si doza dubla (si inca folosesc intr-un bazin), iar plantele si pestii/creveti n-au avut prea multe obiectii. Acum nu sfatuiesc pe nimeni sa sara direct cu doza dubla, dar tatonat, se poate creste un pic.
Eu nu l-as sfatui pe colegul sa renunte la easycarbo si in niciun caz nu m-as duce cu afirmatiile la "face mai mult rau decat bine".
P.S.: Da, am folosit easycarbo in bazin cu Rotala rotundifolia.
eu nu am folosit ocazional EC , ci zilnic in doza recomandata.
La folosirea ocazionala plantele nu au avut de suferit.
Cand l-am folosit pe termen lung mi-a facut VRAISTE plantele . Mi-a ars mossul , rotalla si HC-ul , toninele.. restul plantelor aveau frunzele noi mici , transparente, chircite si pipernicite.
Am vazut muuullttee pareri pe forum si pro si contra EC. Dar pana nu testezi pe pielea ta parca nu-ti vine a crede. Eu am decis ca EC face mai mult rau decat bine in cazul meu.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:17:04
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Pai si cine ti-a spus ca eu folosesc ocazional?
In ultimul setup ("Incercare de aquascaping", link-ul in semnatura mea), l-am folosit zilnic. Ce-i drept, sub doza zilnica recomandata (pentru ca aveam si co2 presurizat). La inceput jumatate din doza, dupa care cam trei sferturi din doza. Bazin in care am avut pesti, creveti si vreo 14-15 specii de plante, printre care si Rotala rotundifolia.
Intr-un acvariu mititel anul trecut in care am tinut un Betta ("Borcanu' lu' Grigore", tot la semnatura), am folosit doza dubla de easy carbo zilnic. Am avut acolo flame moss si riccia.
In acvariul ce inca il am acum ("La munte - nano", tot in semnatura, dar nu e updatat), folosesc la fel doza dubla de easy carbo zilnic, ba chiar o data la doua-trei zile mai adaug si dimineata cate un pic (inafara de doza dubla ce o pun seara). Bazin in care cresc creveti si Hemianthus cuba.
Careva sa zica, nu folosesc ocazional. Ce-am spus mai sus, tot din experienta am spus.
Iar faptul ca eu, ca si alti colegi de altfel, am crescut moss, rotala, cuba si alte plante impreuna cu o aditie de easycarbo, fara sa avem probleme...ma face sa ma gandesc ca la tine buba a fost in alta parte. Adica daca easy carbo e asa bau-bau, ar trebui sa haleasca plantele tuturor ...
LE: Daca ti-e asa frica de easycarbo, mai exista varianta seachem excel, care cica foloseste un polimer de-al glutaraldehidei, polycycloglutaracetal, care cica-i mai sigur si mai usor absorbit de catre plante, fata de batrana glutaraldehida.
This message was edited 2 times. Last update was at 01/07/2013 17:24:15
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:27:09
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
stefanp wrote:Pai si cine ti-a spus ca eu folosesc ocazional?
In ultimul setup ("Incercare de aquascaping", link-ul in semnatura mea), l-am folosit zilnic. Ce-i drept, sub doza zilnica recomandata. La inceput jumatate din doza, dupa care cam trei sferturi din doza. Bazin in care am avut pesti, creveti si vreo 14-15 specii de plante, printre care si Rotala rotundifolia.
Intr-un acvariu mititel anul trecut in care am tinut un Betta ("Borcanu' lu' Grigore", tot la semnatura), am folosit doza dubla de easy carbo zilnic. Am avut acolo flame moss si riccia.
In acvariul ce inca il am acum ("La munte - nano", tot in semnatura, dar nu e updatat), folosesc la fel doza dubla de easy carbo zilnic, ba chiar o data la doua-trei zile mai adaug si dimineata cate un pic (inafara de doza dubla ce o pun seara). Bazin in care cresc creveti si Hemianthus cuba.
Careva sa zica, nu folosesc ocazional. Ce-am spus mai sus, tot din experienta am spus.
Din pacate ... nu exista un adevar general valabil. Acvariile sunt atat de diferite intre ele ...
Al meu a intrat in declin grav cand am inceput aditia de EC , la altii EC ajuta ... cred ca cel mai bine pt cel care a deschis topical este sa incerce sa mareasca aditia de EC, apoi sa renunte la EC .
Dupa aia sa ne spuna daca a avut rezultate ... sunt chiar curioasa :-)
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:29:22
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Corect, acvariile sunt diferite intre ele. Si exista multi factori ce pot duce un acvariu catre declin ...
O solutie ar fi ca mai intai colegul sa puna o poza cu plantele, sa vedem daca-i carenta de potasiu sau carbon. Si daca-i de carbon, sfatul meu ar fi sa pastreze aditia de easycarbo conform dozei recomandate si sa asigure si co2 gaz (bomba sau butelie).
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 17:59:11
|
Lucian
Administrator
IP:
|
@tyna: Fiecare element are influente cand este subdozat sau supradozat (vezi Macro si micronutrienti). Singurul element care nu duce la carente din cauza supradozarii este... Carbonul  . Toate celelalte au doua fatete la sub sau supra-dozare. Supradozarea de carbon poate fi doar mortala pentru pesti.
NU neg realitatea expusa de tine, dar poate a avut alte cauze... La tine cred ca a fost un complex de factori care a dus la un dezechilibru a carui rezolvare a coincis cu scoaterea EasyCarbo-ului. Sau poate ca aditia de EasyCarbo o faceai cu seringa si jetul il indreptai spre acele plante exista posibilitatea ca acele plante sa fie "arse" de concentratia prea mare - cu toate ca asta este metoda de combatere a unor alge
This message was edited 3 times. Last update was at 01/07/2013 18:01:28
|
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 20:13:25
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Lucian wrote:@tyna: Fiecare element are influente cand este subdozat sau supradozat (vezi Macro si micronutrienti). Singurul element care nu duce la carente din cauza supradozarii este... Carbonul  . Toate celelalte au doua fatete la sub sau supra-dozare. Supradozarea de carbon poate fi doar mortala pentru pesti.
NU neg realitatea expusa de tine, dar poate a avut alte cauze... La tine cred ca a fost un complex de factori care a dus la un dezechilibru a carui rezolvare a coincis cu scoaterea EasyCarbo-ului. Sau poate ca aditia de EasyCarbo o faceai cu seringa si jetul il indreptai spre acele plante exista posibilitatea ca acele plante sa fie "arse" de concentratia prea mare - cu toate ca asta este metoda de combatere a unor alge
Ma lupt cu morile de vant aici ...
Am explicat ca EC Nu este Carbon, este glutardehida .... Supradozarea omoara algele, plantele si in cantitate mai mare pestii.
Efectul algicid al EC este datorat glutardehidei NU carbonului !
In loc sa incerci sa combati lucrul asta da un search pe google si ai sa gasesti nenumarate topicuri atat pe forumuri din RO cat si in afara.
Nu a avut alte cauze, nu am dat cu seringa pe plante .
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 21:00:39
|
Lucian
Administrator
IP:
|
tyna wrote:Ma lupt cu morile de vant aici ...
Am explicat ca EC Nu este Carbon, este glutardehida .... Supradozarea omoara algele, plantele si in cantitate mai mare pestii.
In loc sa incerci sa combati lucrul asta da un search pe google si ai sa gasesti nenumarate topicuri atat pe forumuri din RO cat si in afara.
Nu este o lupta ci doar un schimb de opinii. Pana sa dam search pe google sa citim prospectul produsului: "EasyCarbo is a very powerful and effective source of carbon for aquarium plants..."
Deci pentru asta a fost facut si pentru asta se vinde. Ca printre substantele componente este si o substanta algicida este din alt film. Este ca si cand ai spune ca aspirina este pentru muraturi  (daca nu stiai da un search pe Google  ) Nu am citit nimic despre faptul ca EasyCarbo intr-o doza de maxim duble dozei recomandate "omoara plantele".
Nu am incercat sa te combat privind efectul algicid al produsului, ba chiar l-am recomandat calduros la multi de pe aici (dar sa recunoastem ca este un efect secundar si nu pentru asta a fost facut produsul). Mi-am spus parerea personala, pe care tu vad ca nu o accepti, ca nu de la EasyCarbo ai avut tu acele probleme.
P.S. am recitit topical tau cu carenta de fier si abia acum am vazut ca ai spus de scurtarea distantei internodale - acesta este un semn de carenta de Potasiu...
Propun sa inchidem poluarea topicului asta fiind doar collateral legat de subiect si daca vrei o discutie pe aceasta tema deschide un topic separat cu subiectul EasyCarbo.
|
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2013 22:23:20
|
stefanp
Moderator
IP:
|
tyna wrote:
Ma lupt cu morile de vant aici ...
Te superi degeaba si arunci cu afirmatii.
tyna wrote:
Asta am spus si eu mai sus. Este glutaraldehida, care se descompune in apa. Daca respecti doza, nu omoara nimic. Nici supradozarea (dupa cum ti-am povestit mai sus), bineinteles cu o LIMITA, nu omoara nimic.
tyna wrote:
Foarte corect. S-a mai dezbatut treaba asta pe la inceputul anului cred, cu un coleg de-al nostru care tot asa avea impresia ca se bate cu morile de vant
De altfel, nu a spus nimeni ca elementul carbon e algicid...cel putin eu nu vad sa fi spus cineva asta aici in topic.
tyna wrote:
Nu te-a combatut nimeni in aspectele mentionate mai sus.
Cautand pe gugles am vazut reactia chimica si explicatii despre aceasta substanta. Nu iti vorbim re-inventand noi roata
tyna wrote:
Esti fixata pe o idee si nici nu pari dispusa sa purtam o discutie pe tema asta. Ce sa facem, asta e. Cum zicea Lucian, mai bine inchidem subiectul
Ramane colegul sa se documenteze la randul lui si sa faca alegerea
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
FlyingDutch
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2013 09:34:04
|
FlyingDutch
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/bc047286b224b7bfa73d4cb02de1238d.jpg)
IP:
|
Tyna ai facut ceva teste in perioada de declin? Am vazut si eu parerile impartite despre EC.
Am aplicat si direct pe o frunza si s-a intamplat exact ce ma asteptam, s-a descompus in cateva zile.
In rest nu am probleme si am depasit intr-o perioada doza recomandata de pana la 4 ori.
|
acvariu 54L |
|
 |
danut7294
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2013 13:05:12
|
danut7294
Member
IP:
|
Am citit parerile tuturor, interesant , am decis sa reduc aditia de easy carbo , in paralel cu aditia de Kalium , si .... am sa revin cu poze mai clare , sa vedem ce si cum se intampla.Acuma m am mai uitat la poze pe net la Rotala si.... din cate am obs la mine e cam lenta, am aceleasi cateva firisoare de cateva luni de zile, cresc in inaltime pana la suprafata apai dupa care gata , nu formeaza tufa , daca ajuta si indiciul asta .
This message was edited 1 time. Last update was at 02/07/2013 13:05:55
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/07/2013 13:06:52
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Imi cer scuze ... cate reactii am starnit.
Da , in perioada de declin si cam in fiecare saptamana fac teste : NO2 , PO4 , NO3 , Fe ... rar, 1-2 ori pe an Kh si GH.
PH: 6,7 , CO2 presurizat
No2 : 0 - Test JBL
PO4 : 1 - 0.6 ( variata pe 1 saptamana ) - Test JBL , aditie Easy Life PO4
NO3 : 10 - 15 (variata pe 1 saptamana ) - Test Serra, aditie saptamanala 8 PPM NO3 Easy Life NO3
Fe : 0,8 - 0,4 (variata pe 1 saptamana ) - Test JBL , aditie saptmanala JBL Ferropol si zilnic JBL Ferropol 24
Kh : 4 - constant
GH : 8 - constant
Parametrii de mai sus au fost constant si pe perioada aditiei de Easy Carbo .
Am adaugat Easy Carbo in doza recomandata 2 luni de zile.
In prima faza, plantele au stagnat in crestere , apoi frunzele noi erau mici , chircite si transparente , mai tarziu au inceput sa moara tulpinile cu totul.
Cum am oprit aditia de EC cum totul a revenit brusc la normal.
Nu pot sa ma gandesc la "alte cauze" pt ca nu am facut alte schimbari. Am oprit doar aditia de EC !
SI "NU MA SUPAR DEGEABA" !! , chiar nu ma supar DELOC
Doar ca nu inteleg de ce nu crede nimeni ca EC este vinovatul si incercati sa cautati alte cause cand va spun ce am patit eu cu EC.
LE: Orice compus chimic care afecteaza algele, va afecta si plantele intr-o masura mai mare sau mai mica. Spun asta visavis de glutaraldehida
This message was edited 1 time. Last update was at 02/07/2013 13:09:47
|
|
 |
|