[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Green Day  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Salutare!
Dupa 2 ani de africani m-a ajuns dorul si a venit vremea sa-mi inverzesc zilele, indiferent de anotimp.
Am uitat unele lucruri despre plante altele nu le-am stapanit niciodata... aici interveniti voi, dragi colegi forumisti.
Sper sa ne putem ajuta reciproc pe drumurile noastre verzi.
Asadar start proiect nou cu acvariul vechi 200x70x60(h). (840l)

Lumina va fi DIY T5 8x80W dispuse in zigzag. Sper sa fie suficient. Nu prea stiu ce tuburi sa pun. Osram 965 si Dennerle Special Plant? Giesemann Aquaflora?
Va rog niste pareri, cu cat mai multe, cu atat mai bine.
Nici pentru substrat nu sunt prea hotarat. Multi merg cu Aquabasis si manado/pietris. Altii pietris simplu. Altii pun filtru de substrat iar peste un substrat inert.
Idei aici? Evident avand in vedere dimensiunile m-ar incanta varianta cea mai ieftina dar cu maxim de eficacitate.

Intre timp mi-am facut un mic depozit de plante in acvariul mic de 160l(aquabasis+manado+CO2+controller+gama EasyLife+4x54wT5)

Va urma!

Din trecut
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

fishtecine wrote:
Dupa 2 ani de africani m-a ajuns dorul si a venit vremea sa-mi inverzesc zilele, indiferent de anotimp.
Am uitat unele lucruri despre plante altele nu le-am stapanit niciodata... aici interveniti voi, dragi colegi forumisti.
Sper sa ne putem ajuta reciproc pe drumurile noastre verzi.
Asadar start proiect nou cu acvariul vechi 200x70x60(h). (840l)


Ma bucur ca ti-a venit mintea la cap ...ai mana si ochi de aquascaper, te iroseai printre bolovani

Revenind la tonul serios, chiar este o veste buna ca ti-ai indreptat ochii catre "verde".
Cu siguranta o sa-ti urmaresc jurnalul, indemn si pe altii sa o faca si sa te ajute, la fel cum o voi face si eu pe masura timpului disponibil.
Dimensiunile acvariului sunt fabuloase!!! Sa faci un aquascape la asa un monstru este o provocare, acum depinde la ce nivel de detaliu si de utilizare al spatiului vrei sa ajungi.
Poate sa fie o lucrare ce se va intinde pe ani de zile.
Din acest motiv iti sugerez ca o prima discutie sa porneasca de la ce substrat o sa utilizezi.
Iti sugerez sa gandesti la ceva pe termen lung, eu as fi tentat mai degraba sa merg pe un substrat inert si nu pe unul fertil.
Lumina, Giesemann Aquaflora fara concurenta.
Numai bine si asteptam detalii

Sandu

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Sandu, multumesc de reprimire si de raspuns
Ma asteptam sa-mi sugerezi ADA aqua soil Amazonia, ceva gen strange bani si porneste-l atunci cand iti vei permite.
Dar intr-adevar nu sunt la nivelul ala. Si pe mine ma bate gandul de inert, dar ce fel de inert? Parca m-ar tenta ceva inchis la culoare desi nu pare tocmai natural.
Care ar fi avantajele unui substrat inert? In afara de faptul ca se pastreaza curat la replantare. Ca-l speli si e ca nou. De fapt intrebarea ar putea fi care ar fi dezavantajele celui fertil?
Exista vreunul gen dupla ground cu o culoare mai apropiata de a pietrisului?

Iar la lumini pe langa Giesemann Aquaflora ce ar mai merge bagat? Ajung 640w la 60 cm adancime?(nici nu vreau sa ma gandesc la caldura de la vara cu toate ventilatoarele din capac..)

Din trecut
[Email]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9482
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Daca toti mergi pe Giesemann, completeaza aquaflora cu midday tot de la giesemann.
Te rupe un pic la buzunar, dar din scurta-mi experienta se observa o diferenta sub lumina giesemann (chiar daca "este" niste unii care ti-ar zice ca nu merita).

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

fishtecine wrote:Sandu, multumesc de reprimire si de raspuns
Ma asteptam sa-mi sugerezi ADA aqua soil Amazonia, ceva gen strange bani si porneste-l atunci cand iti vei permite.


Nu recomand nimanui sa faca un acvariu de dimensiuni mari in ADA. Eu am facut totul dintr-o ambitie. Am vrut sa dovedesc ceva...si am dovedit!
A fost o disputa purtata de la distanta, daca vrei.
Am fost contrariat de ceea ce sustineau unii citand din Tom Barr ca nu se pot face acvarii de dimensiuni mari cu ADA pentru ca practic nu o sa ai ever ape limpezi (cum vad ca tot e moda pe aici pe forum sa se ureze).
A fost ambitia mea, am dovedit contrariul, am platit pentru asta o suma considerabila, dar nu regret. Nu te pui cu nebunia omului Iar eu nu sunt genul de om care sa imi placa sa dea din fleanca pe experientele altora...si atunci am experimentat eu!
Calitatea substratului nu este o vrajeala, plantele aratau intr-un fel, am martori si poze, nu zic ca ceva sambure de adevar nu era in legenda substratului ce produce apa greu de limpezit, dar vorbim firesc, despre exagerari de romani care au citit din 2 in 14 ce a scris un acvarist celebru intr-o clipa de draci pe forumul lui...
Nu te-as pune sa iei ADA pentru ca aici gandim la un substrat pentru termen lung si la un acvariu urias, asta este motivul.
ADA nu se consuma repede, dar ADA ca si alte substraturi ce folosesc in baza laterita sau alt tip de argile, iti creaza probleme mari la plantare replantare.
Ori in asa un monstru o sa ai de lucru. Eu stiu ce munceam la al meu si avea numa`160...
Oricat de bun este un substrat fertil in timp seaca...substratul inert in timp se incarca, si daca ai grija de el si nu ii colmatezi porii eu cred ca este ceeea ce-ti trebuie. Din acest motiv chiar daca ti se pare usor ciudat as merge pe aest tip de substrat chiar fara sa folosesc stratul de pulbere nutritiva de genul Aquabasis.
Vrei JBL, pune Manado sec, vrei Dupla fara Dupla Ground samd
Te inteleg extrem de bine ca nu iti place ca substratul sa fie maron.
Nici mie nu-mi place din cale afara. Dar am sa-ti spun ceva.... Tu faci un acvariu plantat. Peste substratul tau vor venii tot felul de covoare verzi. Daca acvariul tau va arata corespunzator, maronul nu se va mai vedea in timp de verde ...deci nu e chiar dramatic.
Stiu ca nu te-am convins cu argumentatia asta nici pe mine nu m-a convins 100%.
Ce nu stiu multi de pe forumul asta este ca inainte sa iau ADA, eu am schimbat 2 branduri de substrat. Initial si eu am mers pentru acvariul meu mare cu ADA pe substrat inert...apoi a intervenit "demonstratia" si am renuntat la el. Le-am schimbat pe rand la George
Unul dintre subtraturile inerte pe care il cumparasem initial era un substrat care se apropia de naturalul pietris prin colorit era produs de DHOSE( grupul care a cumparat Dupla).
Nu mai retin exact cum se numea parca Aqualit parca Bonalit Da o fuga pan` la George, in primul rand si vezi daca mai are si poti sa-l vezi si cum arata.
Tot acolo cred ca gasesti o alternativa care eu o promovam cu ani buni de zile in urma Volcanit-ul de la Aquamedic.
Oricare dintre variantele astea doua sunt infinit mai ieftine decat ADA. Cred ca totusi pentru un big tank daca nu ai de demonstrat cuiva ceva te decurci mai usor cu un inert.
Culorile nu sunt inchise dar macar sunt apropiate de pietrisul natural.

Pentru ca stiu ca esti un baiat care intelege fenomenul si nu faci parte din categoria celor "care spun lucruri traznite" o sa iti explic si de ce nu ti-am recomandat pietrisul quartos natural...In priul rand pentru ca nu voiam sa punem un substrat care sa aiba ceva in praf argilos in baza ori fara acest substrat pietrisul cuartos este inert. Quartul geologic vorbind e o sticla...ori ca orice sticla levigata, nu retine substante nutritive in structura. Iar daca tot vrem sa luam un inert, pai atunci luam unul cu o anumita porozitate care sa-si incarce porii cu mineralele si nutrientii pe care ii dorim.
Cam asta pe scurt despre soluri...


fishtecine wrote:Iar la lumini pe langa Giesemann Aquaflora ce ar mai merge bagat?

Pe T5 Giesemann's Midday & Aqua Flora este cominatia clasicaa recomandata de firma, pot sa iti dau specrtre daca te intereseaza. E o combinatie foarte buna.
Eu am mers si pe combinatia Aqua flora& Osram 865 (luate mai ales pentru fluxul luminos puternic).
Osramul statea pe fata ca sa bata pe covorul de plante.
Si asa ajungem la o alta intrebare de-a ta...60 inaltime, am avut si eu la acvariu cu combinatia de neoane amintita. E drept ca pusesem un substrat destul de gros. Ideal ar fi fost sa merg pe MH...dar nu mai aveam bani si de alta lampa pe MH, asa ca pot sa spun ca in limita...dar a mers, uneori as fi vrut sa bata lumina "mai tare" in jos, dar asta nu inseamna ca a fost ceva sa nu mearga. Daca a mers Gloso fara sa se ridice de pe sol inseamna ca i-am dat cu lumina destul de bine in cap

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Nu sunt genul care sa cer sfaturi, iar mai apoi sa nu le urmez. Dar cred ca voi porni cu niste pietris simplu. Cel putin primele cateva luni. Cu un inert, manado, dupla ground sau volcanit cred ca nu rezista prea mult o panta mai abrupta.
Iar eu nu prea mai vreau acvariu cu solul drept. Si in plus mi-am facut un calcul, 200x70x5cm = 70l, la ~80ron\punga de 7l vine 800ron doar pt 5 cm inaltime. Iar eu ma gandesc sa ridic unele zone pana la 20cm, poate mai mult.
In perioada asta de pana dupa concediu cred ca ma voi abtine. Dar nu inchid discutia(visul) cu substratul pt ca e clar ca nu degeaba inventeaza unii mai priceputi ca noi soluri.
Cam cat rezista un volcanit in timp daca nu-i colmatezi porii? 1,2 ani? Apropo cum ii colmatezi, nefacand curatenie? In acvariul de 160l am un petic mic de HC, luat de curand, care inca nu a pornit. Iintr-o zi s-a desprins de manado Cata mizerie putea sa fie sub 10cm2...
Tin minte acvariul lui marian4232 de prin 2009-2010, era parca doar cu pietris simplu. Voi incerca pt inceput sa ajung la nivelul acela .
Si da, nu am nimic de demostrat, sper doar sa am un colt marisor de verdeata in care plantele sa fie fericite si implicit si eu.
Daca nu va merge cu pietris chior macar va fi un bun exemplu negativ...

Si acum alt capitol, cat de des schimbam apa? Stiu ca tu Sandu, ai instalatie de schimbat apa la picatura. De ce oare nu le e de ajuns plantelor ce le dam ca fertilizanti? Evident ca a observat toata lumea cum perleaza si cresc mai bine dupa schimbat apa, si nu e doar ca se reseteaza unele niveluri posibil prea mari de nutrienti si nu doar ca e mai mult oxigen solvit in apa de retea decat in acvariu. Mai e ceva sau mai multe cevauri. Bor, PO4, SO4? Fe, Cu mai usor asimilabil de catre plante? Voi ce credeti?

Din trecut
[Email]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

An bucur si eu pentru revenirea ta , imi amintesc de plantatu' tau cu Anubias.

fishtecine wrote:Si acum alt capitol, cat de des schimbam apa? Stiu ca tu Sandu, ai instalatie de schimbat apa la picatura. De ce oare nu le e de ajuns plantelor ce le dam ca fertilizanti? Evident ca a observat toata lumea cum perleaza si cresc mai bine dupa schimbat apa, si nu e doar ca se reseteaza unele niveluri posibil prea mari de nutrienti si nu doar ca e mai mult oxigen solvit in apa de retea decat in acvariu. Mai e ceva sau mai multe cevauri. Bor, PO4, SO4? Fe, Cu mai usor asimilabil de catre plante? Voi ce credeti?

Eu cred ca principalu' scop al schimbului de apa nu e de a aduce nutrienti, astia sint in fertilizanti. Cred ca marele cistig al schimbului de apa e eliminarea reziduurilor, a materiei organice din masa apei. Se acumuleaza in timp si nu cunosc nici o alta metoda de eliminare in afara schimbului de apa.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Porcu wrote:
fishtecine wrote:Si acum alt capitol, cat de des schimbam apa? Stiu ca tu Sandu, ai instalatie de schimbat apa la picatura. De ce oare nu le e de ajuns plantelor ce le dam ca fertilizanti? Evident ca a observat toata lumea cum perleaza si cresc mai bine dupa schimbat apa, si nu e doar ca se reseteaza unele niveluri posibil prea mari de nutrienti si nu doar ca e mai mult oxigen solvit in apa de retea decat in acvariu. Mai e ceva sau mai multe cevauri. Bor, PO4, SO4? Fe, Cu mai usor asimilabil de catre plante? Voi ce credeti?

Eu cred ca principalu' scop al schimbului de apa nu e de a aduce nutrienti, astia sint in fertilizanti. Cred ca marele cistig al schimbului de apa e eliminarea reziduurilor, a materiei organice din masa apei. Se acumuleaza in timp si nu cunosc nici o alta metoda de eliminare in afara schimbului de apa.

mai are rolul de aducerea unor microcomponente in sistem.

Referitor la inaltimea de 60 cm mai gandeste-te. O sa ai mereu probleme din aceasta cauza. Ti-o spun din propria experienta, care am pornit cu un bazin inalt (65cm pentru discusi) si acum, cu toate ca am scazut mult nivelul apei, cand am bazinul plin de verdeturi regret in fiecare zi ca nu este mai scund (si am 6x54W Giesemann's Midday & Aqua Flora la 125 cm lungime). Cresterea de volum nu merita - pentru bazine dedicate cresterii plantelor.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Lucian, cand spui probleme, la ce te referi? Ca nu va ajunge lumina, ca e greu de intretinut, cand ai ceva de tuns pe fundul bazinului?
Bazinul e deja asa, nu-l mai pot modifica Pot insa pune solul mai inalt

Din trecut
[Email]
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Deci nu se fac acvarii mari cu plante din cauza mirosului. Deci unul cu plante miroase mai rau decat unul cu africani. Hm, atunci poate mai putine plante ar fi solutia...
Iar inaltimea de 60 nu e buna pentru ca acvariul e mai putin sigur sau are tot legatura cu plantele?
Acvariul e lipit de george @reef, dow corning, sticla de 15, fund dublu, intarituri logitudinale, una mare transversala.
Sau poate tot mai e ceva ce as fi trebuit sa citesc printre randuri si nu am reusit. Mai e ceva?

Din trecut
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Coloana mare de apa creeaza mari probleme la iluminatul zonei din fata. Pentru a realiza ceva de calitate vei fi tentat sa maresti iluminatul in acea zona dar din pacate nu se poate sa o facem pe zone inguste si va influenta si zona de mijloc/spate. Am citit ca pe afara pentru concursuri iluminatul acestor ze se face din lateral doar ca sa forteze acele zone.
Acum ca este facut, rezolvarea este sa faci substratul mai gros si poti sa cobori un pic nivelul apei in bazin. In felul asta poti pune sistemul de iluminat sprijinit direct de bazin dar vei avea probleme cu caldura

This message was edited 2 times. Last update was at 13/03/2013 22:01:38



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Voi de pe unde va alegeti pietrele, cioatele in afara de meleagurile patriei?
Vreun magazin unde sa le si poti vedea? Nu doar sa platesti la kilogram si sa primesti ce se nimereste...

Din trecut
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Aproape toate magazinele de specialitate au si cioate/buturugi, crengi si crengute care mai de care mai din madagascar sau Amazon . De obicei se vand dupa marime ca si imbracamintea S, L, XL...etc. Atentia la material pentru ca unele, chiar de firma sunt sfaramicioase si sigur la apa se vor dezintegra repede.
Au si pietre dar pe astea le mai gasesti si la magazinele cu specific amenajari gradina sau la cele cu materiale de constructie (sparturi de piatra pentru pavaje, etc)

This message was edited 1 time. Last update was at 20/02/2013 21:04:57



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Nu stau minunat cu fondurile asa ca momentan am pornit doar cu pietris Hornbach 1-2 mm, fertlizare TMP + PPSPRO + gama Easylife(da, un mix) si
lumina 4x80W Osram865 + Osram830. Upgrade la Giesemann peste vreo 2 luni. Upgrade la substrat spre toamna.

Dupa 3 sapt si ceva arata asa:
image

Am pornit de la inceput cu destul de multe plante, aflate in acvariul de 160l," depozit de specii" care era plin plin.
Nu are forma,nu justifica prezenta in aquascaping, deocamdata zid de plante.
Am Staghorn si BBA in glossostigma si HC, iar aceasta din urma nu vrea sa porneasca. Merg bine heteranthera, hygrophila polisperma, elatine triandra, micrantheum umbrossum si cel mai bine hydrocotyle tripartita.
Macandra green e ok, macandra red nu e destul de red si creste prea incet.
Nu merg inca limnophila aromatica si eusteralis stellata.

Din trecut
[Email]
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

image

image

Din trecut
[Email]
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Cateva poze tot de ieri:

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Din trecut
[Email]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9482
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Frumos verdele si frumoase si Limnophilele...

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
fishtecine
Member
[Avatar]

Joined: 19/08/2005 21:18:47
Messages: 298
Location: Bucuresti, Mall Vitan
IP:
Offline

Adica ludwigia cuba..., merci

Din trecut
[Email]
petre79
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 04/09/2012 20:24:03
Messages: 415
Location: Hunedoara
IP:
Offline

Woow..un acvariu "salbatic".....superb
Felicitari
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9482
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

fishtecine wrote:Adica ludwigia cuba..., merci


Asa e

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com