um02122 wrote:
Acum, o intrebare: e posibil sa folosesc doar pin-ul de dimming de pe LDD cuplat direct la TC420 la un canal, cu alimentare separata pentru TC420 pe 5V? Am nevoie de un al doilea fir sa-l leg la +ul controllerului? Ce fir ar trebui sa folosesc din celelalte patru de la LDD (+in, -in, +out, -out). Am impresia ca pinul de dimming are polaritate pozitiva, e langa firul de +in (de pe intrarea de la LDD). Daca nu e posibil, scot TC420 din schema si ma reorientez spre un controller StormX?
Cam asa se foloseste TC420 cu ldd-uri.
Daca il alimentezi din aceeasi sursa - cea de 24V, tc420 il poti folosi in 2 moduri:
1. el face dimarea, conectezi seria de ledurile direct la bornele lui - folosind bulk pe serie pentru limitarea curentului.
2. pe langa varianta 1, in acelasi timp il poti folosi si pt dimarea LDD-urilor - ca in poza de mai sus - trebuie sa legi pinul DIM (LDD) la pinul Gate al mosfetului(ca in poza).
Pt varianta 2, in cazul in care vrei sa folosesti TC420 numai ca sa faca dimarea, sursele pot fi diferite (cea care alimenteaza TC (si aici vrei sa folosesti sursa de 5V) si susrsa pt leduri - cea de 24V).
Din sursa de 24V :
+ se duce direct in fiecare LDD la pinul Vin(+)
- se duce direct in fiecare LDD la pinul Vin(-), dar trebuie sa il duci si la TC420 - cum e in poza.
um02122 wrote:Am nevoie de un al doilea fir sa-l leg la +ul controllerului?
De la sursa de 24V nu legi nici un fir la + -ul controllerului. Decat la (-)(GND)minus -ul controllerului, (-)minusul de la sursa.
Iti recomand sa folosesti cate un LDD pentru fiecare serie de leduri.
Poti lega oricate LDD-uri la un pin de dimare - asta daca vrei mai multe serii de leduri de aceeasi culoare.
This message was edited 1 time. Last update was at 12/06/2016 08:57:53
Salutare, tocmai am lasat-o pe fiicamea la calarie, acum citesc cu interes.
Am folosit radiatorul ca sa fac lipiturile (sa nu supraincalzesc ledul si sa protejez masa de arsuri). Ledurile stau pe aprinse sub 10-15 secunde, sunt constient ca nu se face transfer eficient de caldura fara pasta termoconductoare, dar oricum e mai bine decat sa le pun direct pe masa.
Multumesc pentru schema. Ma doare capul. Incerc sa ma gandesc la o varianta eleganta de legat schema respectiva.
Ma bate gandul sa folosesc doua siruri de cinci leduri in serie puse in paralel pe un LDD-H 1000. Astfel duc toate ledurile in 500mA, iar daca ceva merge prost, in 1000 mA pe cele ramase.
Am avansat cu munca la controller, am facut conexiunea la pinul de 5V cu mufe, pentru a putea inlocui / indeparta firele fara sa trebuiasca sa desfac lipituri.
This message was edited 4 times. Last update was at 12/06/2016 10:45:15
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Dupa ce am mai citit o data ultimele doua posturi, am cugetat indelungat vreme de vreo 15 secunde si am decis sa incerc cand ajung acasa urmatoarea varianta:
- priza - stecher - sursa 24V/20A - fir cu mufa - conector power TC420 - LDD legat cu Vin+ la Output+, Vin+ la Ch1, DIM la firul nou adaugat inainte de MOFSET pentru Ch1, iar Vout+/- la sirul de leduri, cu cate sapte leduri pe serie (ca sa fie suficienta tensiune sa le duca in 700mA cu un LDD-H 700) sau in varianta cu zece leduri grupate in doua serii de cinci puse in paralel (ca sa fie suficienta tensiune pentru a le duce in 500mA, cu un LDD-H 1000).
O intrebare: daca vreau sa pun in paralel un sir de leduri albastre cu un sir de leduri rosii, fiecare culoare cu leduri identice, dar ledurile de culori diferite fiind diferite ca specificatii, trebuie sa folosesc o rezistenta pe unul din siruri pentru a balansa curentul pe fiecare serie (voltajul pe serie e identic, curentul dat de LDD se va imparti la cele doua siruri, dar inegal, o rezistenta pe sirul care va folosi curent mai mult / probabil cel cu Vf mai redus pentru acelasi curent / ar readuce balanta)?
Motivul pentru care nu vreau doua surse: nu mai pot deconecta usor sursa de controller si sfarsesc cu un colier pe care am atarnate o sursa, controllerul si cutia cu leduri, greu de manuit. Pe varianta mea, pot deconecta sursa de controller, imi ramane doar controllerul legat de cutia cu leduri, dar si aici pot introduce o mufa multipin daca chiar vreau (in genul celei de la Maxspect R420r). Iar daca fac o cutie pentru sursa si controller si pun si LDDurile in ea, raman cu doar doua parti.
Inteleg si avantajul unei surse separate, practic singura limitare ramane cat de mare e camera si cat loc ai pentru un radiator
Acum vad si alta diferenta intre buck converter si LDD: pinul de dimming.
Mentionez ca am cumparat o cutie de rezistente, nu mi-e frica sa le folosesc daca adauga vreun avantaj la capitolul stabilitate.
Am incercat sa marchez la capitolul artistic, ca la gimnastica, intrucat la tehnica am sanse mai mici sa iau nota mare. Sper ca apreciati eleganta lipiturilor si claritatea pozelor postate.
Daca reusesc ca la sfarsit sa am un produs functional si relativ estetic, voi face o prezentare pe pasi, cu lista de piese folosite si cu o estimare a pretului final, fara sa tin cont de timpul pierdut, nervii pe care vi i-am facut si ledurile arse (pana acum doar unul chinezesc rosu prajit intentionat si unul care a palit temporar in intensitate, poate am stat prea mult pe el cu letconul cand am facut lipiturile).
Merci tuturor inca o data pentru sfaturi, acum parca vad luminita de la capatul tunelului, aseara parea ca voi renunta la idee in forma actuala.
This message was edited 2 times. Last update was at 12/06/2016 11:29:53
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Salut.
Nu pune pe acelasi ldd decât seria de leduri aferenta lui.
Daca duci lipsa de canale poti folosi acelasi canal (fir lipit de tine la mosfet) pt mai multe leduri (legate la DIM ldd)
Nu merita sa te complici cu serii în paralel pe acelasi ldd.
Mai iei unul, la cat ai investit valoarea unui ldd e nesemnificativa.
Decit sa pui leduri cu curenti diferiti de alimentare serie/paralel e mai sigur sa folosesti inca un ldd pe acelasi canal - alimentarea si PWM comune, iar iesirile de la ldd pe fiecare sir de leduri inseriate.
Nu as folosi pe post de masa de lucru un material metalic - mai devreme sau mai tirziu ceva se va misca pe masa (oricit de atent esti) si va face contacte aiurea prin montaj. Ce o sa iasa nimeni nu poate prevedea.
Vei ajunge mai devreme sau mai tirziu la tot felul de detalii: cum se lipeste etans stiplex pe aluminiu (montage kit sau unele substante de la bison), cum/cu ce se etanseaza un cablu care trece pritr-o gaura (un pistol cu ceara de lipit e destul de bun), cum o sa protejez totul impotriva coroziuniii (un lac saciz+alcool e destul de bun, dar mai bun e un lac industrial [si asta se gaseste]) , cit de groase trebuie sa fie firele care le folosesc (se calculeaza), ...
Daca nu vrei sa faci ceva vei gasi intotdeauna motive ca sa nu faci.
Nu vreau sa te descurajez, dar intre am o viziune si produsul final care face ceea ce vrei tu sint o multime de amanunte practice. Si la StormX si la Arduino (Jarduino) lipsesc o multime de amanunte practice.
Depinde doar de tine daca ai timp pentru ele.
offtopic: Am peste 50 de ani, o bucata de carton pe care scrie inginer (fara nici o legatura cu electricitatea) si am invatat sa fac injectii in urma cu 4 ani. Nu neaparat din necesitate, doar ca m-am plictist sa astept 1-2 ore la spital doar ca sa bage un ac in mine in 20 secunde. L-am intrebat pe varu-miu (e medic si mi-a facut si el citeva injectii) - da' eu nu pot sa le fac? A zis da poti daca vrei/inveti. Asa ca am pus botul la citit. Anatomie, fiziologie, chimie biologica, am luat citeva manuale de patologie juridica de la vara-mea (nu cred ca pot fi citite de oricine fara sa aibe un stomac foarte tare). Nu cred ca mi-au folosit prea mult - decit pentru cultura mea generala. Au fost de folos sfaturile practice - cum se rupe fiola, cum se elimina aerul din seringa, cum sa aleg muschii in care fac injectia (anatomia chiar mi-a fost de folos aici), dar nu as face intravenos fara sa vad inainte cum se face (si nici nu o sa fac - desi din ce am citit pare simplu). Am facut si la altii intramuscular - se pare ca am ceea ce se spune ca e "mina usoara"
Deci ai sfaturi practice - daca le combini cu oarecare teorie o sa obtii rezultate. Depinde doar de tine ca sa avansezi.
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Ma gandeam ca daca vrei sa duci 700mA prin leduri, ai nevoie de sa zicem de ex. 3V (stiu ca valoarea e in tabele sau o pot determina prin masuratoare). Sursa are 24V, 22V dupa LDD, deci pot pune pe un LDD doar sapte leduri. 35 de leduri impartit la sapte de LDD vine 5. Eu vreau sa folosesc doar patru canale pentru leduri, unul pentru ventilator.
Abia acum mi-a picat fisa ca pot lega multiple LDDuri pe un canal, in limita a max 4A, deci pot sa duc toate ledurile pe 2-3 canale. Solutia cea mai desteapta e sa pun fiecare tip de led separat pe un LDD, deci vor fi sase LDDuri (doua pentru cele 10 Cree XT-E Cool White, unul pentru 6 Cree XP-E2 Blue, unul pentru 6 Cree XT-E Royal Blue, unul pentru 5 Cree XP-E Photo Red, unul pentru cele 6 Semileds Violet 415nm +2 Semileds UV 385nm (e acelasi led, sortat pe frecvente in BINuri). Stiu ca LDD-H disponibile sunt 350mA, 500mA, 700mA, 1000mA, am cate unul din fiecare.
Firele si cablurile le-am luat luat tinand cont de cati amperi suporta plus o marja de siguranta.
Pentru etanseizare cabluri mi-am luat bulckheaduri speciale.
Cutia o voi prepara cu Vasline (crema pe baza de petrol), pe care o pun pe sinele pe care culisez plexi si masca de acril negru pentru leduri, le-am luat la o grosime identica cu cea a sinelor din cutia de proiect.
Greul a fost sa ma dumiresc cu partea electrica. Restul se rezolva.
This message was edited 2 times. Last update was at 12/06/2016 15:09:49
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am strans tot in cutii si termin totul cand imi vin LDDurile lipsa, am timp si dispozitie. Dar cred ca mi-ati raspuns la toate intrebarile pe care le-am avut.
Raman dator cu o bere tuturor care m-au ajutat.
Mai pun un film si va pup.
Dimming test for TC420 with LDD-H (acvariu.ro)
Used:
- 1 x TC420 led controller
- 1 x Meanwell LDD-H 700 driver
- 1 x 24V~20A power supply with variable voltage
- 10 x Philips LUXEON Rebel ES Royal Blue 455nm leds
As total voltage after LDD-H is 22V, had to bypass two leds to have enough voltage to reach 700mA through leds.
Project started 26/03/2016, electric and engineering concept sorted 12/06/2016. Final product pending (next wage).
Future purchase list:
- hole drilling bit for 120mm (aluminium holes) and guide
- drill bits, including sanding and smoothing bits
- 5x LDD-H (4x 700mA, 1x 500mA)
- 140mm Silverstone SST-FW141 PC Case Fan
Special thanks to the colleagues on acvariu.ro forum, for their patience and tollerance of my ignorance, especially:
- liv1305
- alexiumihai
- Akaiu
- darthradu
- Lucian
- rodoselada
- adiradu
- Pseudonimuss
- dan.pavelescu
- koala
- Shubi
- liv1305
A special mention for liv1305.
Ne bucuram ca ti-am fost de folos.
Si succes la surubarit in continuare.
Si tot citeva sfaturi.
Cind montezi ceva pe radiator (inclusiv leduri) cele 2 suprafete care vor fi in contact trebuie sa fie cit mai curate si plane. Inclusiv amprentele tale duc la contact termic mai slab. Ca sa fie plane e mai greu, dar poti sa le lustruiesti cu un disc de pisla. Macar lustruieste radiatorul cu pisla - spatele ledurilor e mai greu de lustruit. Chiar inainte de montaj vei curata (obligatoriu) cele 2 suprafete cu alcool isopropilic (sau alcool metilic alimentar de 96 de grade sau in cel mai rau caz cu votca - in nici un caz cu spirt). E preferabil acool isopropilic.
Dupa ce s-a uscat alcoolul vei aplica pasta termica. Cel mult cit un bob de orez (e prea mult dar va fi eliminata prin presare) in centrul hexagonului imediat sub led. Lipesti ledul de radiator si tinind-ul presat cu destele il rotesti citeva grade si il misti stinga dreapta sus jos vreo juma de milimetru - ca sa se imprastie pasta pe toata suprafata de contact. Nu il mai ridici de pe radiator, doar il plimbi in acelasi plan.
Ar fi foarte bine sa reusesti ca timp de citeva ore sa presezi cu ceva ledurile pe radiator. Citeva carti (reviste) de exemplu. Citeva carti la acelasi nivel cu lentilele de la leduri (o idee mai jos de fapt). Alte carti peste ele. Pui un rind de leduri cu pasta - muti cartile de sus peste ele. mai pui un rind de leduri - iar muti cartile ...
Verifica in cit timp se intareste pasta termica care o ai - ar fi preferabil sa lasi ledurile presate pe radiator in timpul respectiv. Sa nu uiti ca o data lipite pot fi dezlipite de radiator cu dalta, ciocan si pila. Asta chiar am verificat-o de 2 ori pe procesoare lipite de radiator - s-a rupt procesorul da' cele 2 parti metalice nu s-au dezlipit.
Sa marchezi clar ledurile de acelasi tip (cu numere, litere cu un marker fin). Nu vrei sa le incurci si o sa iasa o brambureala aiurist/artistica de fire oricum - incearca sa pui firele doar pe orizontala si verticala . Foloseste cablu de o singura culoare pentru acelasi tip de led - culori diferite la fiecare tip de led. La capetele sirului de leduri folosesti vechea schema de codare - culoarea rece e minus, culorea calda e plus si pui o eticheta cu ledurile din sir.
Sint in continuare sceptic ca radiatorul tau e destul de mare (fara nici un calcul). Le pornesti (pe toate, pe rind cum ai chef) la 5-10% din PWM - doar ca sa vezi ca se aprind. Daca nu se aprind ai o legatura gresita pe undeva. O cauti si o corectezi.
Dupa ce se aprind toate le urci (pe toate) la 25% si stai cu degetul pe radiator. Daca se incalzeste prea tare radiatorul ca sa tii mina pe el pornesti si ventilatoarele.
Nu prea cred ca o sa poti sa le urci peste 50-60% - mai vorbim de asta.
Vezi ca sint orbitoare - la propiu nu la figurat. Cind faci teste cu ele la peste 15-20% (sau chiar mai jos) le pui in asa fel incit sa nu iti bata in ochi.
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Cred ca asa vreau sa fac proiectul.
Singurul aspect neplacut e numarul mare de fire intre cele doua cutii (am numarat 15).
Astept corecturi daca am gresit conceptual.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
rodoselada wrote:Eu te sustin si iti reamintesc daca ai nevoie de pcb-uri pentru ldd-uri iti trimit cu 2 soketuri pentru scv-uri sau fara cum vrei
Marturisesc ca ma cam bate gandul.
Ar ajuta sa ma scap de matze in zona cu LDDuri din schema.
Vreau sa le trag si radiatoare pentru racire pasiva.
PCB stiu ce e.
SCV=?
Arata tare fain "dezordinea" de pe biroul tau, pe mine nu ma lasa nevasta, lucrez doar out of hours si strang dupa. Doar daca fac scandal, pot lucra la ore rezonabile, ca oamenii.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.