[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Reset - echipamente noi  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pana la dimare automata (aici am pregatit deja un Storm X, de vreo 6 ani acum am si solutia de dimare a neoanelor din PWM) si de la distanta (daca cineva termina de pus la punct vreun ESP cu dimare, 6 canale), mai am de pus la punct urmatoarele:
- cele doua pompe din care una va fi cu reactorul extern de CO2 iar cealalta cu incalzitorul extern - necesita niste taieri prin stand
- vreau sa schimb alimentarea la picatura in sensul in care mai adaug si o membrana de osmoza inversa si voi aduce doua furtunele: apa filtrata si apa dedurizata; Tot la capitolul asta ar trebui sa incalzesc nitel apa de adaos cu niste incalzitoare externe, doar pe la 18-20 grade... Instalatia de filtrare apa este pe balcon unde iarna e rece si cand ajunge in casa imi condenseaza pe furtun... Deci caut cele mai mici incalzitoare externe, dar nu gasesc. Daca aveti idei le astept cu nerabdare!!!
- un sistem de ventilatoare de racire apa (vor fi actionate de Sonofful TH10 care masoara temperatura apei). Trebuie sa incapa in spatele acvariului si sa nu-mi acopere ultimul neon. Aici mai caut solutii de-a gata sau daca nu improvizez eu din ventilatoare normale din comert (partea mai nasoala este cu umiditatea mare din zona respectiva/capac).
- altele prin bazin: de spalat bazinul, de spalat (nu se poate scoate si e o nebunie curatarea lui) si fixat backgroundul si skimmerul, de pus substratul si pornit ciclarea.
Deci, pana la acaristica mai e multa mestereala si nu pot aloca mai mult de 3 ore/zi


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cel mai ieftin incalzitor extern am gasit de la SunSun Incalzitor Extern EH-300. Mult prea mare pentru ce vreau eu dar e cel mai ieftin, mai ales ca am nevoie de doua...
Are cineva idee daca sunt fiabile?


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
adiio
Member
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 07:37:01
Messages: 159
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Nu stiu ce sa zic de fiabilitate, ar trebui sa fie ok.
Problema pe care o intrevad eu este apropo de volumul de apa care va trece prin el. La 300w trebuie sa treaca un debit (minim) destul de mare de apa, care cred ca tu nu-l ai prin 'furtunele'
Nu stiu daca poti sa-l folosesti ca si 'instant', eu asa o vad, vrei sa incalzesti apa care trece prin el.
In mod normal filtrul recircula apa prin incalzitor care incalzeste apa, dar in acelasi timp se si raceste (schimb de temperatura).
Trebuie gandita/testata cumva, ce se intampla cu incalzitorul daca trece doar un volum mic de apa prin el, sa nu cumva sa cedeze din cauza asta, pentru ca nu ar avea cum sa se raceasca.
Pe de alta parte apa este rece (iarna), posibil sa fie OK.

LE: incalzitorul unde planuiesti sa-l pui? Tot in balcon?

This message was edited 2 times. Last update was at 26/05/2021 06:04:27

Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

adiio wrote:Nu stiu ce sa zic de fiabilitate, ar trebui sa fie ok.
Problema pe care o intrevad eu este apropo de volumul de apa care va trece prin el. La 300w trebuie sa treaca un debit (minim) destul de mare de apa, care cred ca tu nu-l ai prin 'furtunele'
Nu stiu daca poti sa-l folosesti ca si 'instant', eu asa o vad, vrei sa incalzesti apa care trece prin el.
In mod normal filtrul recircula apa prin incalzitor care incalzeste apa, dar in acelasi timp se si raceste (schimb de temperatura).
Trebuie gandita/testata cumva, ce se intampla cu incalzitorul daca trece doar un volum mic de apa prin el, sa nu cumva sa cedeze din cauza asta, pentru ca nu ar avea cum sa se raceasca.
Pe de alta parte apa este rece (iarna), posibil sa fie OK.

Mda, astea sunt si dilemele mele smilie
adiio wrote:LE: incalzitorul unde planuiesti sa-l pui? Tot in balcon?

Da, in balcon imediat ce trec furtunelele prin zid...

Prima instalatie de schimbat la picatura, facuta acum 20 de ani, avea un bazin de vreo 100l in balcon, pus pe un suport aproape de tavan si apa se decanta acolo. Din bazin apa venea in camera cu acvariul prin cadere libera. Era cu un preplin de WC care mentinea nivelul apei. Aveam in bazinul de decantare si un incalzitor. Cand au aparut filtrele am desfiintat bazinul. Pe atunci aveam discusi (de asta si bazinul este foarte inalt - 65cm) si schimbam cam 300-350l/zi. La bazinele plantate schimbam zilnic cam 50-100l/zi deci cam 2-4l/ora. Cativa ani am avut o alta improvizatie: vreo 15-20m de furtun de 4mm au fost infasurati de elementii caloriferului si dupa aia mergeau la bazin, dar arata naspa de tot si acum am renuntat...
Da' pana la iarna am tot timpul sa gasesc o solutie, eventual sa gasesc ceva cu care sa izolez furtunele.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
adiio
Member
[Avatar]

Joined: 20/04/2014 07:37:01
Messages: 159
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Poate ar merita incercat cu un cablu electric de degivrare/antinghet infasurat pe furtun si izolatie termica peste.
Toate astea inainte de intrarea in casa.
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

adiio wrote:Poate ar merita incercat cu un cablu electric de degivrare/antinghet infasurat pe furtun si izolatie termica peste.
Toate astea inainte de intrarea in casa.

M-am gantit inclusiv la incalzitor de substrat. Sa vedem ce este mai ieftin, dar pana la iarna mai este timp si mai avem de lucru...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cand mai umblati pe la filtre sa schimbati furtunele NU FITI PUTERNICI , asa cum am fost eu
Un cutter si o taietura pe furtun in lungul stutului va scapa de necazuri
Deja ma uitam dupa un alt filtru si piese de schimb. Pe afara piesa era intre 20-40 Euro cu variatii de pret la transport. Initial am gasit doar pe afara, cautand dupa codul produsului. Mai pe urma am gasit la Macranda (nevertebrate.ro) cu 70.60 lei cautand "piese de schimb Eheim" Maine primesc comanda.
Cu ocazia asta am mai cumparat un set de garnituri, un ax si un rotor, asa sa fie... Filtrul functioneaza ireprosabil de peste 10 ani, non-stop, fara zgomot - acvariul este in dormitor Bazinul mai are un filtru, tot Eheim care functioneaza si el de peste 15 ani.
O sa incerc sa lipesc si piesa aia ca sa o am de schimb...
[Thumb - IMG_20210527_141554.jpg]

[Thumb - IMG_20210527_141516.jpg]

[Thumb - IMG_20210527_141535.jpg]



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Apropos de filtre: Are cineva sau a vazut functionand noile filtre Eheim 5e??? Au controlul pus pe WiFi Cum sunt, cat zgomot fac? Asa pe exterior, incepand cu gama 3e toate arata la fel si pe exterior si pe interior... Spre exemplu piesa pe care am rupt-o este valabila pentru toate modelele din gamele 3e, 4 si 5...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 11822
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Doar Eheim 2078 am avut si mai nou un Clasic XL

In materie de filtre externe, Eheim ruleaza fin si se rostogoleste. Mai ales ca se poate inlocui orice piesa, fie ea cat de mica. La 2078 am rupt de doua ori clapeta, pentru ca eram tanar si puternic smilie

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:Doar Eheim 2078 am avut si mai nou un Clasic XL

In materie de filtre externe, Eheim ruleaza fin si se rostogoleste. Mai ales ca se poate inlocui orice piesa, fie ea cat de mica. La 2078 am rupt de doua ori clapeta, pentru ca eram tanar si puternic smilie

Pai Eheim 2078 am si eu, la el am reusit sa rup sistemul de prindere furtune.
Ei, eu am ramas doar puternic tanar cu sufletul

This message was edited 1 time. Last update was at 27/05/2021 16:36:23



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 11822
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Cand e vorba de Eheim eu ma orientez asa:

caut aici numarul piesei: https://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?t=e_tem_4_1
apoi o caut pe nevertebrate.ro dupa numar, iar daca nu am succes caut pe google.ro (doar pagini din romania)
daca nici asa nu am succes, iau de la aquaristikshop direct.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La Eheim ai si la ei pe pagina (eheim.de) toate datele despre partile componente, la altele intradevar trebuie sa dai cu manta sa le gasesti...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si saga continua Trebuie sa merg la biserica sa dau acatiste sau sa-mi dau de deochi. De 2 saptamani ma chinuiesc sa fac sa mearga filtrele si deabia azi am reusit dar cu o combinata de nu-ti vine sa crezi.
Deci mandretele mele de filtre pe care le tot laudam eu au hotarat, la unison sa inceapa sa curga. Am incercat tot ce stiam si nu am reusit. Trebuie tinut cont de ce v-am mai spus ca nu ajung acasa si respectiv la acvariu decat 1-1.5 ore/zi si fara weekend... Deci totul pe fuga.
Am spart piesa de legatura la furtune de la Eheim 3e drept care am comandat o piesa noua, garnituri noi, rotor, etc.
Incercat cu toate astea noi si nimic... curgea. Ba mai mult cand am vrut sa leg cablul USB sa vad ceva din setari mufa de legatura a intrat in capac, garnitura care o izola a cazut bucatele pe jos (cauciucul era din ala ordinar care a devenit friabil in timp)...
Am mai facut si toate greselile posibile si imposibile din graba cu care lucram, drept care am sters apa din dormitor de vreo 3 ori Spre exemplu am uitat sa pun busoanele la loc de la kit-urile de absorbtie si refulare si cand am dat drumul o data la filtru, dupa ce l-am amorsat scotand acele busoane, am pornit pompa si minune, tasnea apa pe sus pe perete si in spatele mobilierului de mai mare frumusetea.
O alta patanie frumoasa am vrut sa pun pe iesirea de la Experience un difuzor de CO2, varianta mea cu filtru de apa mi se parea mare si urata. Am cumparat un reactor Sera Flore CO2 Active 1000. Am pus furtune, totul frumos, i-am dat drumul, curgea si asta. L-am demontat si l-am strans, nimic, curgea in continuare. I-am mai pus o garnitura si l-am strans si mai bine, de data asta ceva s-a schimbat acum tasnea apa... Era crapat capacul
Vazand ca nu dau de capat cu filtrele am comandat urgent doua filtre. Un Eheim Experience 350 (eu aveam versiunea 450 dar nu se mai fabrica) si un Eheim 5e 450 (in locul Eheimului 3e 450).
Toate si frumoase, au venit si m-am apucat de treaba. Am incercat prima data sa dau drumul la filtrul 5e. Documentatia cu care vine spune pe 3 randuri cum sa te conectezi la la el prin WiFi-ul lui si atat. Cica restul cititi documentatia de pe site-ul Eheim. Am incercat, mi-a reusit dar nu stiam ce sa fac mai departe asaca am cautat documentatia spaima. Ei bine frumosii nostrii nemti au pus documentatia de la 3e la 5e, care nu au nicio legatura... In sfarsit am reusit sa ma conectez, i-am spus ca vreau flux constant Am mai butonat eu un pic, imi spunea ca urmatoarea curatire a filtrului sa o fac in noiembrie. A mers 5 minuate dupa care vad ca s-a oprit. Ma loghez ma uit si vad ca imi spune ca trebuie sa curat filtrul, deci ala nou, abia umplut care a functionat 5 minute Incerc sa fac tot ce e posibil sa il conving ca nu este nimic in neregula... Daca a hotarat el sa curat filtrul asta e. Il desfac, totul OK. Il reconectez, merge iar 5 minute se opreste cu aceiasi anunt. Trebuie sa gasesc cartea pentru "automatizarea lu' peste". Alte cautari, alta zi pierduta. Am gasit documentatia care are 45 de pagini cu pictograme si cate un rand la fiecare poza si nu are nici cap si nici coada. Dezvolt mai tarziu asta. doar un amanunt, nu scrie nicaieri ca atunci cand cauti adresa de configurare 192.168.1.1 trebuie sa pui http, la https nu merge... Fac toti pasii de acolo si dupa zeci de reseturi in sfarsit reusesc sa-i spun ca vreau manual, ca asa vrea muschii mei sa mearga la debitul la treisferturi. As, el dupa 5-10 minute vrea curatenie ca in iunie trebuie sa-l curat
Intre timp am zis sa dau drumul la filtrul Experience, macar sa am un filtru care sa se cicleze. Ma uit la vechiu filtru, ma uit la asta nou, diferenta este de un sertar... ma uit in documentatia de piese de schimb, toate sunt la fel, in afara de canistra si sertare. smilie Iau capul motor de pe asta nou si il pun pe vechiul filtru, il montez, ii dau drumul si... merge. Nu curge, nu scartaie, nu miauna ca are ceva infundat.
Azi dimineata fac o ultima incercare cu 5e-ul. Merge un pic se opreste sa fie curatat. Ma uit la filtrul nou, ma uita la filtrul vechi la care intre timp cu o penseta am reusit sa-i scot mufa de conectare la cablul USB. La fel. Nu degeaba au pus nemtii documentaia de la 3e la 5e. Ma uit la piese de schimb, toate componentele sunt aceleasi, in afara de capul de pompare. Deci, iau capul de la 3e si il pun pe canistra de la 5e. Intre timp mi-am luat si spray Eheim, in noua cutie era si pliculetul cu vaselina Eheim. Il sprayez, il sulemenesc si il montez. I-am dat drumul si vechiul cap de pompa merge brici, cum a mers de peste 8 ani, neintrerupt. Am legat USB-ul m-am conectat la el si uitandum-a pe Filter Info gasesc poze de mai jos: a mers 72273 de ore, neintrerupt. Culmea nici asta nu mai curge, porneste la prima cheie si toarce fara probleme. Am uitat sa va mai spun ca la capul de la 3e i-am pus initial si noul rotor pe care l-am incercat chiar daca picura din ea. Ei bine nu a mesrs. I-am pus vechiul rotor merge fara probleme
Deci acum am vechea canistra cu capul nou de pompare Eheim Experience si noua cansitra cu capul vechi de pompare Eheim 3e smilie smilie
Si toate astea si multe altele pe parcursul a 10 zile
Cand o sa ma linistesc o sa va povestesc si cum e cu ultima inventie Filtru extern Eheim Professionel 5e 450 electronic. Pana atunci va recomand sa nu cumparati!!!


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 11822
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Imi pare rau de apa de pe jos, m-am jucat si eu de vreo 2-3 ori de-a Aladdin si am facut covorul sa pluteasca, nu a fost placut.
Inainte ca lumea sa isi faca o parerea proasta despre filtrele Eheim, sa observe totusi ca discutam de un filtru care a functionat 8 ani si ceva pe pozitie.
Ma indoiesc ca alte marci se pot lauda cu asemenea performante
Dupa atata amar de vreme, e normal sa apara tot felul de probleme..

Despre 5e nu ma pronunt, oricum mie nu-mi place tehnologia complicata inutil. Chiar si la Eheim 2078 (am folosit doua bucati, ireprosabile in functionare si comportament) exista o mufa usb absolut inutila. De ce? Probabil ca generatiile mai tinere sunt atrase de genul asta de tehnologie. Sa nu uitam ca orice artificiu tehnologic suplimentar este doar un nou punct vulnerabil. Raman la parerea ca gama Eheim Classic ramane cea mai buna, fix datorita lipsei bliz-bliz-urilor, a simplitatii.
Reactor Sera am avut, l-am folosit pentru exact 2 zile. N-am avut probleme de scurgeri, ci de zgomot infernal. In continuare sustin ca reactorul Bitanesc e cel mai bun.

Nea Lucian, daca in loc de 5e ati fi ales un Eheim classic 1500XL cred ca erati mai castigat.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:Inainte ca lumea sa isi faca o parerea proasta despre filtrele Eheim, sa observe totusi ca discutam de un filtru care a functionat 8 ani si ceva pe pozitie.
Ma indoiesc ca alte marci se pot lauda cu asemenea performante
Dupa atata amar de vreme, e normal sa apara tot felul de probleme..

Pai despre seria Experience (care nu are niciun fel de brizbriz si care are venerabila varsta de 10 ani ) si 3e (pana acum cu mufa aia de cauciuc imbatranit si scurgerile care cred ca tot din cauza mea sunt ) numai cuvinte de lauda. La versiunea asta noua nu ai de unde sa o apuci...
dan.pavelescu wrote:Despre 5e nu ma pronunt, oricum mie nu-mi place tehnologia complicata inutil. Chiar si la Eheim 2078 (am folosit doua bucati, ireprosabile in functionare si comportament) exista o mufa usb absolut inutila. De ce? Probabil ca generatiile mai tinere sunt atrase de genul asta de tehnologie. Sa nu uitam ca orice artificiu tehnologic suplimentar este doar un nou punct vulnerabil. Raman la parerea ca gama Eheim Classic ramane cea mai buna, fix datorita lipsei bliz-bliz-urilor, a simplitatii.
Reactor Sera am avut, l-am folosit pentru exact 2 zile. N-am avut probleme de scurgeri, ci de zgomot infernal. In continuare sustin ca reactorul Bitanesc e cel mai bun.
Nea Lucian, daca in loc de 5e ati fi ales un Eheim classic 1500XL cred ca erati mai castigat.

Pai crezi ca nu m-am uitat si la alea mai mari dar au fost doua argumente hotaratoare: 1. spatiul din suportul acvariului, care poate le regrupam totusi) si 2. greutatea nenica. Pe mine ma indoaie sa car si varianta 3e450 darmite ce faceam cu astea mari... Eu baleam dupa unul termo dar nu aveau nimic pe stoc, totul la comanda si nu aveam timp si nervi sa mai astept. Sa sti ca m-am uitat si cat costa o canistra ca piesa de schimb, dar cu incalzitor ca sa mai fac o ramaneasca Dar e vreo 1100 de lei canistra chioara si mi-a dat cu virgula. Dar am postat asta ca sa stie si altii atunci cand cauta piese de schimb, upgrade, etc. Uitati-va la lista de spare-parts si daca au acelasi cod de la produse diferite inseamna ca este aceiasi componenta refolosita la diverse serii de produse.
Clar seriile vechi sunt mult mai fiabile si de asta au si ramas in productie (la versiunea 3e nu au mai ramas decat canistrele mari, toate celelalte le-au scos din productie sa vanda 4 si 5, dar pe alea vechi nu ai cu ce sa le compari, si au ramas.
La reactor eu din prima am scos moristile. Vroiam un vas mai mic. Acum am luat vechiul "filtru de apa reactor" care era deja echipat cu tot ce avea nevoie si am inlocuit by-pass-ul pe care de cand l-am facut nu l-am folosit niciodata si il voi conecta direct la canistra.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 11822
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Apropo de variante, m-ar fi pasionat si pe mine un Eheim wet and dry, dar m-a descurajat zgomotul pe care il produce.. Are cineva asemenea scula sa ne lase ceva pareri?
Din negura timpului, o poza
[Thumb - IMG_3234.JPG]


I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dan.pavelescu wrote:Apropo de variante, m-ar fi pasionat si pe mine un Eheim wet and dry, dar m-a descurajat zgomotul pe care il produce.. Are cineva asemenea scula sa ne lase ceva pareri?
Din negura timpului, o poza

S-a renuntat la varianta Eheim wet and dry. Se pare ca avea multe probleme.
Pai asa era si a mea... De unde ai modelul Acum i-am pus doar doua coturi in sus si racord la furtune (dar racorduri care se pot pune cap la cap cu o piesa intermediara astfel incat sa pot elimina reactorul). Daca j'de ani nu am avut nevoie sa utilizez by-pass-ul niciodata de ce sa-l mai tin? Era bun pentru altceva, reglasem robinetii astfel incat sa treaca si o parte din apa prin by-pass sa usurez sarcina filtrului.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 11822
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Lucian wrote:De unde ai modelul


Ehe.. secret de stat. De la Magneto.. pardon, Gandalf

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6105
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In urma citirii in intregime a topicului asta am incropic doua spray bar-uri la cele doua out-uri puse in lungul acvariului si am urmarit circulatia apei. Fata de situatia anterioara cand aveam out-urile pus astfel incat sa existe o rotatie a apei circulara vazuta de sus, acum este o circulatie circulara vazuta din lateral (apa merge spre geamul din fata se duce in jos si un pic in lateral spre priza de out). Pare o circulatie mai buna. O sa fac niste spray bar-uri mai profi, dar ramane principiul. O sa vad si cu plante. Dar asta ridica o alta problema (o aveam si inainte dar nu imi dadeam seama) - codoiul. Pana acum il bagam doar pe o canistra sperand ca circulatia il va duce peste tot, dar in situatia actuala este clar ca nu se va intampla, deci trebuie sa pun inca un reactor si pe canistra cealalta si sa pun un T pe out-ul de codoi


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 11822
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Din cate imi amintesc eu bazinul si plantele, era o explozie de sanatate. Nu mai bine ramane la fel? Drumul cel mai scurt e drumul cunoscut si batatorit.
Daca aveti nevoie de ceva sa impinga apa spre sorb, o mica pompa de curenti e suficienta..

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef
The Forgotten Sands

Mi te supui.
[WWW]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com