Da, e ceva Vad ca inca ii muta de colo colo. E in instinctul lor, presupun, sa faca asa. Altfel, numai ei sunt in acvariu, n-au de cine sa ii fereasca. Intr-o zi/ doua o sa inceapa sa inoate liber, atunci astept sa-i vad. Momentan sunt greu de surprins ca se cam pierd in nisipul de aceeasi culoare. Mersi pentru suport, borsec, daca vor fi nelamuriri pe parcurs voi apela la tine Voi mai pune filme pe parcurs.
Felicitari Andrei,
Ma bucur ca ai reusit sa obtii prima serie de "nepoti" de la perechea de Hemichromis lifalili pe care a avut-o borsec.
Abia astept sa creasca si sa-i vedem si noi
E o placere sa-i vezi pe parinti facandu*si treaba. Au mutat nisipul, au scos anubiasul din nisip de tot si desi sunt singuri, inca muta puii "ca sa ii fereasca de pericol". Inca nu au inceput sa inoate, altfel. Presupun ca in curand ar trebui "sa-si ia zborul in apa". Atunci va deveni interesant
Acum ma intreb ce sa fac cu ceilalti 3. Pana acum nu s-a interesat nimeni de ei la modul serios.
Foarte frumos. Bravo tie! Tare as vrea si eu sa ii vad pe ai mei depunand icre. Apropo, exista o anumita perioada in care se inmultesc? O data la cat timp se inmultesc?
Cati pui vor supravietui in final?
Salut! Imi pare bine ca am ocazia sa mai sterg de praf topicul asta si sa-l mai actualizez
Ca sa raspund la intrebari:
1. Din cate stiu eu, nu exista asemenea perioade, cel putin nu in captivitate. De cand am formate perechile, ele continua sa imi depuna icre.
2. In carti sau pe net scrie ca depun o data la 3-4 saptamani. La ai mei am vazut ca pot depune iar si dupa 2 saptamani. Oricum, asta e mai putin important. Cel mai interesant e sa vezi tot procesul de la A la Z: de la depunere la ingrijirea lor, de la eclozarea icrelor la mutarea puilor dintr-un colt in altul al acvariului, iar intr-un final, sa ii vezi cum inoata pe langa parinti.
3. Clar, nu vei avea atatia pui peste doua saptamani cat aveai la inceput. Din cate am observat, puii o vor duce mai bine la inceput cu parintii langa ei. Intr-un final, va trebui sa ii muti pentru ca parintii vor depune din nou.
Iti las aici un film cu ultima generatie de pui. Cateodata ii vezi iesind asa la vedere. In acest moment stau ascunsi intr-o pestera..cred
Te intreb: cati hemichromisi ai in acvariu?
O zi buna!
hehe, ce mititei sunt Am deocamdata decat 2 si vreau sa achizitionez inca vreo 4. O sa caut prin Ploiesti pe la zoo mania, poate au asa ceva.
Problema este ca nici nu stiu daca sunt pereche cei pe care ii am. Umbla si mananca impreuna, unul este mai mare decat celalalt dar totusi, nu gasesc o alta deosebire.
Aproximativ, cat de mare este fiecare?
Spui ca umbla impreuna. Se accepta reciproc, sa inteleg? De obicei cand se intampla asta, e semn bun. Ei sunt destul de agresivi intre ei si se mai bat, mai putin in cazul formarii unei perechi.
Au amandoi culoarea rosu puternic?
Eu la mine nu am vazut asa ceva, la nici una dintre perechi. La mine au depus si au stat amandoi unul langa celalat, fara sa fie probleme.
Ei au asa, un fel de a-si imparti obligatiile, in sensul ca unul vegheaza icrele si altul perimetrul. Acest rol si-l schimba periodic intre ei. Dar sa apere icrele unul de celalalt nu am vazut..
Intreb si eu..ca medicul Il da la o parte de fiecare data cand vine? Il bate?
La prima depunere 'mnealui a pus botul la icre si femela l-a alergat prin tot acvariul si l-a batut ... si l-a batut ... A ajuns saracul sa stea ascuns intr-un colt al acvariului.
Acum vad ca ventileaza icrele cu schimbul. Sper ca i-a venit mintea la cap, ca altfel iar mananca bataie.
Andpop wrote:Aproximativ, cat de mare este fiecare?
Spui ca umbla impreuna. Se accepta reciproc, sa inteleg? De obicei cand se intampla asta, e semn bun. Ei sunt destul de agresivi intre ei si se mai bat, mai putin in cazul formarii unei perechi.
Au amandoi culoarea rosu puternic?
Nu sunt prea colorati. Sunt ca in poza pe care am postat-o eu prima oara in acel topic.
Da, se accepta. Intr-o luna de zile, de doua ori i-am vazut alergandu-se prin acvariu. in rest deloc.
@ Severus:
Ciudat E interesant, dar ciudat... al meu a avut de la bun inceput grija de icre inca de la prima depunere. Se pare ca fiecare peste are caracterul (sau apetitul sau ) Oricum, e ceva spectaculos la pestii astia
@Catalin:
Poate ar mai ajuta o poza mai clara sau un film. pentru a fi sigur ca ai o pereche, mai poti lua 2-3 (ideal e sa cresti mai multi de mici pentru a ramane cu perechea la final). Chestia e ca, intr-un final, daca ai pereche, aceia vor cam deveni stapani in acvariu, iar ceilalti vor avea de suferit.
Perechea tinde sa fie mai rosie colorata. Intre 2 masculi, stii ca cel dominant e cel mai rosu. Intr-un grup de 5 hemichromisi, sa zicem, cei 2 care alcatuiesc perechea vor fi mai rosii decat ceilalti 3, care vor fi pusi la respect.
De doua zile cei doi pesti ai mei si-au schimbat culoarea foarte tare, au o culoare rosiatica-portocalie si alearga celalalt colocatar al acvariului, o ciclida convict, cumva sunt in perioada de imperechere?
Ce sa fac eu acum? In acvariu pe langa cei doi mai am doi sanitari hoplo si un convict.
Am incercat ieri sa ii scot din acvariu dar cand am umblat la ei cei doi si-au schimbat din nou culoarea, era o culoare palida rau.
Ar trebui sa astept pana depun icrele?
Apropo, am fost intrebat mai sus ce dimensiune au ciclidele africane; 10cm respectiv 9cm.
Multumesc.
Sunt maturi amandoi. Ziceai ca femela e mai mica, nu e cu mult.
Nu voi baga mana in foc , dar cam asta e comportamentul pe care il adopta perechea cand...devine pereche In mod normal, ei s-ar fugari intre ei, dar cand sunt pereche, fac echipa si fugaresc impreuna fugaresc ceilalti pesti.
Culoarea lor variaza, dupa cum ai vazut. Cand sunt speriati sau cand li se umbla in acvariu, sunt mai palizi. La depunere sau bataie sunt foarte rosii.
La situatia pe care ai descris-o, pare ca ai pereche, dar inca nu e cert. Urmatoarele semnale din partea lor ar fi:
- alegerea unui loc/zone din acvariu in care stau numai ei, unde ceilalti daca vin sunt imediat goniti;
- curatarea unei pietre/ bucati de lemn (ce ai tu pe acolo) pentru depunerea ulterioara (de aici vei avea certitudinea ca ai pereche). Depunerea are loc cateva ore dupa ce curata zona de depunere. De atunci incepe spectacolul
Pentru ceilalti pesti acum.. Hemichromisii se vor da la ei pe toata durata ingrijirii icrelor is ulterior a puilor. Cealalta ciclida ar trebui scoasa, doar daca nu ai un acvariu foarte mare unde poate sa stea linistitata si nebatuta. Cei 2 hoplo sunt pesti rezistenti si pasnici, nu vor avea mult de suferit daca raman in acvariu. Totusi, desi pasnici, pot manca icrele daca dau peste ele. Momentan zic sa ii pastrezi pe toti asa cum sunt, inca nu stii sigur ca ai pereche.
Intr-adevar, se pare ca fac echipa si fugaresc ciclida aia convict. Exista un loc unde stau ei dar nu au curatat nici o piatra, lemn, nimic, stau sub un coral. Pe acolo mai vin si ceilalti pesti. O sa urmez sfatul tau si sa ii las in pace, sa vedem ce se intampla mai tarziu. O sa merg sa le mai iau cateva pietre plate, poate ii pacalesc ))
Am fost la zoo mania astazi si nu au asemenea pesti...nu stiu daca o sa gasesc pe undeva... Sunt foarte bucuros ca ai tai au facut atatia pui. ma uit la videoclipuri sa raman masca. Foarte frumos, bafta in continuare.