Deschid un nou topic dedicat pestilor mei, Hemichromis lifalili, pe care i-am crescut de la 1 cm (puii colegului Borsec de pe forum). Ii multumesc cu acest prilej inca o data pentru pui
Mentionez in primul rand ca a creste aceasta specie, mai ales de mica, e o placere pentru ochiul acvaristului. Nu am avut ocazia sa cresc ciclide mari, motivul fiind spatiul limitat, dar pot spune ca ciclidele din specia Hemichromis dau dovada de caracter de mici. De la 1cm lungime de cand i-am luat, a existat o lupta pentru a ajunge cel dominant.
Acum ca au crescut, puii (am ramas cu apelativul "puii", desi nu mai sunt pui) incep sa fie preocupati (aparent) si de alte lucruri decat pastrarea spatiului personal. Dintre cei 5, 2 au inceput sa stea impreuna, sa se accepte unul pe celalalt. Inainte, cei 2 se luptau sau se goneau cum "incalcau granitele", dar acum ii gonesc impreuna pe ceilalti. Acum pestii au aproximativ 5 luni, dupa calculele mele.
Specia este foarte interesant, dar nu am avut experienta cu ciclidele de acest gen pana acum. As avea nevoie de o parere, de o confirmare ca "e ceva serios" si ca nu e o suportare reciproca a 2 pesti. Din cate am citit pe forum, mai sunt colegi acvaristi care au crescut in trecut aceasta specie. Am citit articolele legate de lifalili, inclusiv cel de pe site-ul acesta. Vreau o parere personala de la un cunoscator al acestei specii mai bun decat mine.
Voi atasa filmul facut azi de dimineata, dar va dura ceva sa se incarce pe net. Pana atunci, daca e cineva interesat, pun cateva poze , album de familie .
Cum am promis, filmul, pentru cine are rabdarea sa se uite la el
PS: 2 ore dupa ce i-am filmat, stau amandoi in spate acum si curata o bucata de lemn. E imposibil ca la marimea lor (6cm) si varsta lor (5 luni) sa depuna, dar comportamentul pare specific unei perechi, nu pare a fi o activitate aleatorie.
EDIT: Comportamentul lor mi s-a parut interesant, asa ca i-am surprins in alt film. Il voi pune si pe acela.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/06/2013 12:55:28
Chiar este. M-am "fatait" toata dimineata filmandu-i, punandu-mi intrebari si uitandu-ma la ei... dar nu ma asteptam sa am parte de supriza asta acum.
In acest moment, au depus toate icrele, masculul le fecundeaza (si tine totul la distanta), femela a fost identificata si usor usor, sper sa fie bine. Daca e cazul, ma voi apuca de un jurnal pentru acesti pesti. Daca tot imi bat capul in conditii de incertitudine, nu vad de ce nu mi l-as bate acum ca stiu ca e ceva sigur "Sa facem ceva destept".
Voi pune cat de curand poze si/sau filme cu "actiune", pentru cine e curios.
O zi buna!
EDIT: sa las lumina aprinsa pana cand eclozeaza icrele?
This message was edited 1 time. Last update was at 22/06/2013 15:47:56
Din pacate icrele au disparut in a 2-a zi. Pastrasem o lumina aprinsa, dar cu toate acestea au disparut. Poate ceilalti 3, poate cei puiuti de ancistrusi pe acre ii mai am acolo...poate chiar perechea i-a mancat ca, pana la urma e prima depunere.
Odata ce-mi termin lucrarea de licenta (sper ca maine..) asa zis-ul acvariu comunitar va deveni unul dedicat perechii.
Prima depunere a fost supriza. Partea buna e ca am o pereche! Detalli peste cateva saptami, cand ma astept la o noua incercare din partea lor
Andrei,
Este un prim pas. Sunt sigur ca in curand hemichromisii vor depune un nou rand de incre, dar asa cum ai spus si tu, este bine ca parintii sa ramana singuri in acvariu.
Pentru disparitia icrelor de hemichromis eu ii suspectez pe puiuti de ancistrusi, chiar daca sunt mici si chiar daca ai lasat o lumina aprinsa.
Din cate stiu eu, hemichromisii sunt parinti foarte buni si nu-si manaca icrele sau puii.
Asteptam sa ne dai alte vesti bune cat mai curand.
Ape limpezi si zile senine
hmmm
ai grija ca poate nu ai vazut bine .... la fel am zis si eu la prima depunere dar ei cam in 24-48 de ore muta icrele fecundate in gropite ... le muta de colo colo ca sa nu le atace cineva
asa ca mai uitete atent... eu m-am trezit cu 60 de bucati din prima depunere din care tu ai o pereche bafta si ape limpezi
Asta nu stiam, e foarte interesant ca idee.
Din pacate cred ca nu este asa, perechea acum bucurandu-se doar de mancat si de fugarit ceilalti 3 hemichromisi.
In cazul de care vorbesti, ar fi iesit pana acum puii, iar parintii sunt usor detasati, in sensul ca nu se mai stau doar in partea in care au depus. Doar se plimba prin acvariu. Cum am zis, in cateva saptamani va fi reluata "actiunea". Dar iti multumesc pentru acel detaliu, de care chiar nu stiam
This message was edited 1 time. Last update was at 27/06/2013 22:39:49
Nu a trecut a o zi de cand am lasat perechea singura in acvariu, ca are loc a 2-a depunere. Incepe partea a2-a asadar, unde sper sa am mai mult sucees, macar sa nu-mi mai dispara icrele din senin. Poze cu evenimentul in cateva minute
EDIT:
A venit si filmul si cateva poze :
This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2013 14:11:12
Am lasat chestiile importante precum cafeaua sa mai astepte Am vazut acum ca au iesit puii (ca o icra mica ce inoata haotic la 1 mm de sol ). Confirm acum ce spuneai, borsec, au luat icrele de pe buturuga si le-au depus intr-un sant, langa radacinile unui anubias. Inca le transporta, nu au terminat si am avut noroc sa surprind momentul. Poze si filme dupa cafea!