Substratul cu granulatie mare e bun pentru sanatatea acvariului. Are porozitate mai mare si permite trecerea in permanenta a unui curent de apa proaspata, oxigenata, benefica pentru dezvoltarea bacteriilor denitrificatoare. Pe de alta parte, nu e prea bun pentru plantele dificile, din cauza ca nu retine langa radacini nutrientii necesari dezvoltarii lor.
Daca vrei sa cresti plante pretentioase, iti trebuie nisip mai fin, amestecat cu turba si sol de la Dupla, Nutra, Dennerle, ... Nisipul fin nu permite circulatia apei si, in consecinta, retine nutrientii la radacini.
Acum trebuie sa te hotarasti ce vrei sa ai in acvariu: plante de colectie, multe si frumoase, dar pesti putini si relativ expusi la imbolnaviri (filtrul biologic e mai putin "performant") sau pesti sanatosi, suficient de multi, insa plante mai de duzina.
Personal, am optat pentru varianta a doua, pentru ca imi plac scalarii mai mult decat plantele. Drept urmare, m-am limitat la plante modeste, cu frunze marunte: Anubias, Micranthemum, Egeria, Heteranthera, Rotala si Vesicularia!
|