Author |
Message |
Zifnab
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 10:27:42
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Zifnab
Junior member
IP:
|
Heavy_Fuels wrote:
2) Cu un neon chior si pamant de flori se pot obtine rezultate la fel de bune insa pana la rezultate... te prinde pensia ...
Eu chestia asta n-o cred nici sa ma pici cu ceara.
Foarte putine plante din cele folosite in acvaristica cresc submers tot timpul in mediul lor natural, in acvariu acest lucru trebuie compensat. Umila mea parere este ca se face prin aditia de CO2.
Uite un acvariu hranit prin DIY : http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascaping-showcase/1919-90-x-45-x-45-planted-tank-argentina.html . Sa spicuim:
- volum 180 litri
- lumina 120W
- aditie CO2 - eu zic ca are CO2 presurizat, altfel nu ar folosi un regulator profi, nu?
- substrat: pai nu este chiar un pamant de flori...
Arata-mi si mie un acvariu cu vechime de 4- 5 luni cu pamant de flori si un neon chior
In rest, depinde ce vrei sa faci, de planul tau. Este o interpretare gresita ca trebuie sa ai CO2. Intrebarea se pune: ce vrei sa faci in acvariul ala? ce plante vei pune? in functie de asta vezi si de ce ai nevoie (hardware) si apoi te uiti in pusculita. Nu ajung banii? Incepi mai easy, asta este
In mod cert, sunt plante care o duc cateva luni intr-un acvariu cu dotari minime. Dar dupa cateva luni... se duc. In acvaristica nu poti spune ca ceva merge decat daca a trecut si testul timpului.
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 10:46:08
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Heavy_Fuels wrote:Cu un neon chior si pamant de flori se pot obtine rezultate la fel de bune insa pana la rezultate... te prinde pensia ...
Facem altfel, sa nu mai incepem inca o discutie pe acest subiect: eu iti cer sa-ti argumentezi afirmatia in orice fel doresti (ma refer la poze, bineinteles).  Ori o argumentezi, ori o retragi.
Adica vreau sa vad ceva asemanator cu pozele despre care vorbim facut cu ce spui tu.
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
Heavy_Fuels
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 12:39:25
|
Heavy_Fuels
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/28a543c2a9eee8c0d6fbfaff7ca7e224.jpg)
IP:
|
Uite 2-3 facute la repezeala cu telefonul: Acvariul este in acest set-up de 6 luni...
Sa detaliez. Acvariu 70x40x50h ,neon 1x18w no name (merge toata ziua)+lumina naturala (reglata din jaluzele), adaos de CO2 nu (nici macar bomba-dar acvariul e putin suprapopulat), adaos de nutrienti zero, substrat-pietris de pe terasa blocului bine spalat, decor pietre negre de pe terasamentul unei cai ferate. Acum nu zic ca este Amano (oricum sunt lipsit de simt estetic-zice nevasta-mea) si nici nu tund plantele la 2 saptamani sau chiar mai des (ceea ce mie imi convine de minune)insa zic ca este un acvariu acceptabil.Prin 90 se gaseau pe piata niste pulpe de pui import USA care erau mari cat puii nostri din batatura insa credeti-ma nu erau la fel de gustoase!
E adevarat nu sunt un pasionat al botanicii (interesandu-ma mai mult zoologia)dar imi place sa am in lighean ceva verdeata de o salata  Alge n-am avut niciodata si acvariul asta este in acelasi loc de 10 ani (nici macar nu este nevoie sa sterg geamurile cu un burete pe interior la schimburile de apa.
Acum va astept sa dati cu pietre  !
P.S.
Sunt atat de tampit incat nu pot fi convins ca o combinatie de neoane poate bate lumina solara indiferent cate argumente ,,stiintifice" mi-ati da...Dar asa sunt eu tampit
|
Daca nu tipa nimeni la tine inseamna ca mesajul tau n-a avut impact. (una din legile lui Murphy) |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 14:59:30
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
E adevarat nu sunt un pasionat al botanicii (interesandu-ma mai mult zoologia)dar imi place sa am in lighean ceva verdeata de o salata
Pai atunci e clar, avem directii diferite de abordare, nu-i nicio problema. Si in cazul asta, degeaba mai discutam.
Sunt atat de tampit incat nu pot fi convins ca o combinatie de neoane poate bate lumina solara indiferent cate argumente ,,stiintifice" mi-ati da...
Din nou, degeaba mai vorbim. In sensul ca oricum tu vrei ceva de la un acvariu, iar eu (si altii) vreau altceva. Perfect normal. Dar in cazul asta, mai are rost toata discutia de aici? Adica prin ce-ai spus ai exprimat urmatorul lucru: esti axat pe pesti de acvariu si nu pe plante in principal (bineinteles, asta nu exclude total plantele din acvariul tau, asa cum ai spus si tu), caz in care nu inteleg de ce-ti mai bati capul cu discutia "e marketing sau e stiinta si pasiune".
Acuma, despre poze: mi se pare mie sau e un anubias plantat in substrat? Vezi sa nu putrezeasca radacinile sau rizomul. Poate nu vad eu bine.
De ce nu pui o poza cu tot acvariul?
Iti dau si eu cateva exemple, le compari tu. Mentionez ca nu aveam nu stiu ce super echipamente. Aveam aditie de CO2 si o fertilizare buna. Acvariul a dus-o asa mai bine de un an (si ar mai fi mers inca multi), dupa care l-am refacut, in momentul de fata nu mai este plantat.
Deci (click pe poza pentru a o vedea mare):
Ultimul e unul mic de 40l care inca e in forma aceasta.
|
|
 |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 15:20:14
|
vereb
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/92dfa194391a59dc65b88b704599dbd6.jpg)
IP:
|
Imi place subiectul pus in discutie dar cred..................s-a deviat putin mult de tot  .acuma cine a aparut primul?.... Oul ori gaina????!!!.....
nu stiu ,dar din punctul meu de verdere ar fi cazul sa INCHIDEM topicul fara sa se lase cu sanctiuni
|
fostul user ozy |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 15:46:53
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Nu e nicio sanctiune. Deocamdata, inca e o polemica deschisa.
Intr-adevar, s-a deviat mult de la subiectul initial...
|
|
 |
Heavy_Fuels
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 15:54:03
|
Heavy_Fuels
Junior member
IP:
|
Acuma, despre poze: mi se pare mie sau e un anubias plantat in substrat? Vezi sa nu putrezeasca radacinile sau rizomul. Poate nu vad eu bine.
De ce nu pui o poza cu tot acvariul?
Ai vrut sa vezi cum merg plantele...Ti-am dat detaliu pe plante  Ce zici sunt sanatoase?
Discutam aiurea rau. Am anubias de 20 de ani in acvariu si mereu a stat cu radacinile in pietris... Poate ca n-are cum sa putrezeasca pentru ca substratul (pietris de pe terasa blocului cum am zis) nu depaseste 4 cm grosime (usor de sifonat). Creste asa bine incat am si vandut din el aici pe forum si oamenii au fost foarte multumiti. Daca nu ma crezi vezi in sectiunea vanzari anuntul meu... Candva am bagat si eu CO2 in acvariu dintr-o bomba si cresteau plantele asa repede incat trebuia sa tund saptamanal la ele (asta apropo de pulpele alea import SUA de care vorbeam). D`aia am si incetat aditia de CO2 pentru ca ma enerva sa tund la ele la fiecare schimb de apa. Tin minte ca aveam o Bacopa Caroliniana pe care o pescuisem din Gradina Botanica care facuse niste tufe de nu mai vedeai pestii ...Nu ma consider expert in acvaristica si nu dau sfaturi nimanui dar pentru ca m-ati intrebat v-am spus cum fac eu...Ma opresc aici ca n-are rost sa mai continui discutia...Si eu cred trebuie inchis topicul asta  Ape limpezi!
This message was edited 1 time. Last update was at 21/10/2010 16:02:24
|
Daca nu tipa nimeni la tine inseamna ca mesajul tau n-a avut impact. (una din legile lui Murphy) |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 16:14:12
|
cirotariu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/fb642b781020b2aaeb1a7cee29acc915.jpg)
IP:
|
Off-topic. Nu stiu cum si ce e cu neoanele si nu vreau sa fac polemica, doar ca eu personal am luat de la Heavy ieri 6 bucati Anubias plesniti de sanatate, cu frunze dese si mici si mari, cu pui si cu de toate. Acu nu stiu ce neoane, ce lumina foloseste si cum creste plantele, spun doar ca plantele de la el... jos palaria.
L.E. Nu contrazic pe nimeni si nu vreau sa sprijin o idee in detrimentul alteia. Si io am CO2, substrat, neoane si toate fertilizarile pentru acest nivel. Dar daca Heavy nu are asa dotari si totusi are niste plante asa verzi si sanatoase, inseamna ca pe Militari soarele bate mai bine  Parerea mea, buna sau rea.
This message was edited 1 time. Last update was at 21/10/2010 16:16:19
|
Citius, altius, fortius... acvarius |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 16:47:45
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Ai vrut sa vezi cum merg plantele...Ti-am dat detaliu pe plante Ce zici sunt sanatoase?
Sincer vrei sa stii parerea mea? Bine.
Imi dai anubias ca exemplu?! Anubias-ul creste in foarte putina lumina. Tocmai ca-i place. Asta nu-l luam in calcul, este exact in conditiile in care trebuie sa fie.
Hai sa vorbim despre celelalte. Vad acolo hygrophila polisperma, niste rotala rotundifolia (cred) si altele mici pe care nu le pot identifica. Toate dau semne de carente. Dar cum spuneam, e alegerea ta.
Problema apare cand sustii un punct de vedere gresit si cand incerci sa convingi ca "merge si asa". Eu te inteleg, nu are rost sa dai bani aiurea pe co2, pe lumini sau pe alte nebunii daca tu nu vrei asta de la acvariul tau. Poti linistit sa cresti anubiasi, microsorum, moss si altele care nu au deloc nevoie de lumina mai intensa, de fertilizare abundenta, de adaos de CO2. Dar nu poti sa compari rotala (sper ca am identificat-o bine) ta cu altele crescute in alte conditii.
Eu cam atat am avut de spus.  O sa se inchida in curand topicul pentru ca deja am dat-o in altele.
|
|
 |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 16:54:40
|
vereb
Senior member
IP:
|
deci suntem de acord cu totii sa inchidem TOPICUl?
daca reusesc sa ma incadrez in timp poate voi deschide la sectiunea Carciuma.............un topic cu AQVARIUM-uri,desi cinda era..........deci voi atasa poze aqvariumul din Stuttgart vazut in anul asta,ce spune-ti,de acord?
|
fostul user ozy |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 17:01:14
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Pai........... stii cum e? Inchiderea topicului nu prea se voteaza................ Momentan, mie personal mi se pare ca am avut o discutie normala...... in care am incercat sa exprim un punct de vedere. Cat s-a inteles........ nu stiu.
|
|
 |
Heavy_Fuels
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 18:56:42
|
Heavy_Fuels
Junior member
IP:
|
Am spus omule! Cand bagam CO2 cresteau ca vrejul de fasole din poveste...si trebuia sa le tund prea des ceea ce pe mine ma deranja deoarece nu-mi convine sa aloc asa mult timp acvariului...E adevarat anubiasul e mai putin pretentios dar tu ziceai ca or sa-i putrezeasca radacinile ...Sau n-ai zis?
Acum zici ca Higrofila si Rotala au carente... O sa mai fac poze cu ele peste 2 luni de zile. Sa stii ca nici pe mine nu ma deranjeaza discutia atata vreme cat se pastreaza in limitele decentei si sunt dispus sa continui daca tu vrei
Uite hai sa facem abstractie de ligheanul meu...si sa spunem ca ai tu dreptate (sunt dispus sa-ti dau dreptate)! Vin insa si intreb: Existau sau nu acvarii frumos plantate (luxuriante chiar) inainte de 1989? Daca nu existau inseamna ca eu sunt tampit cum am mai spus-o  . Dar daca existau poate ne spune cineva cate tuburi daylight si aquaglow avea pe ele si cate tuburi de CO2 consuma? Acvaristica este un hobby foarte vechi inca de pe vremea cand nici macar nu exista curent electric. Chiar crezi ca nu cresteau plantele in acvariu?
Sa stii ca acvaristica nu s-a inventat de cand s-au apucat cateva pet-shopuri sa importe echipamente (bine au facut) si nici de cand s-a inventat internetul?Raspunsul la aceste intrebari poate ne vine tot din sanul comunitatii si rog pe cei care au albit schimband apa la acvariu sa ne impartaseasca din experienta lor de o viata.
Personal am avut in acvariu plante si inainte de 89 incepand cu riccia si pistia si terminand cu anubias si echinodorus. Ca plantele cresc mai repede cu fertilizanti, aditie de CO2, substrat de firma si x tuburi de neon in capac sustin si aprob. Dar ca nu poti sa ai plante sanatoase in acvariu fara toate acestea e o chestie inventata in ultima vreme pe care eu indiferent de cate ori o aud zambesc...
Sper ca se va intelege ce am spus destul de usor. Daca nu, revin cu desene...
This message was edited 1 time. Last update was at 21/10/2010 19:25:44
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 19:28:23
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Existau sau nu acvarii frumos plantate (luxuriante chiar) inainte de 1989?
Comparativ cu ce vedem acum, nu, nu erau. Nu cresteau la fel, nu isi aratau toata frumusetea. A, anubias-ul da. Da' multe altele, nu.
Anubiasi, echinodorusi riccia si altele le poti creste... in orice conditii aproape. Sunt plante foarte rezistente fara necesitati mari. Da' daca tu cresti tonine in pamant de flori...  Sau chiar didiplis. Sau blyxa...
Vezi tu? Sunt plante si plante. De-aia zic: da, unele plante nu sunt pretentionase deloc, cresc destul bine si asa. Insa nu poti generaliza.
|
|
 |
Heavy_Fuels
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 19:42:59
|
Heavy_Fuels
Junior member
IP:
|
Se pare ca ajungem la un punct comun  In cateva saptamani dau drumul la un 50 de litri . Ma gandeam sa-l fac de alevini care acum stau intr-un float tank home made (d`aia n-am facut poze cu tot bazinul-ca era cam inestetic) dar o sa-i las acolo pana la primavara. Vad ce pesti mai iau (ma gandesc la neoni) si o sa incerc cu titlu experimental plantele de care zici. Blixa am mai avut in trecut si n-a murit. In 1-2 saptamani dau drumul la jucarie si deschid un topic sa va tin la curent cu evolutia...Pana atunci eu am incheiat discutia asta  Ape limpezi!
|
|
 |
ThePhotographer.ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 19:47:23
|
ThePhotographer.ro
Junior member
IP:
|
Eu n-as vrea sa va certati din cauza mea dar pe de alta parte nu pot decat sa ma bucur vazand niste convingeri atat de puternice de ambele parti.
Din ce inteleg eu, care cresc (prea) multi vivipari+neoni+sanitari+sae in 60L si niste petarde de plante, cum le spune si numele - cabomba - chiar n-ar trebui sa-mi fac probleme de lumina si CO2, iar setup-ul default e pentru incepatori ca mine, fara pretentii de acvaristi (DEOCAMDATA!!!).
Inseamna ca intr-adevar, daca vrei sa faci arta trebuie sa stapanesti stiinta si sa ai banu'!!!
Si aveti dreptate, poze calumea se fac cu Canon si Nikon.
Insa si eu sunt convins ca acvariile alea de expozitii/concursuri sunt facute atunci, repede, cu tot ce-i mai bun si mai frumos, pt. poza!
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 20:37:08
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
DAR .... Sa spunem lucrurilor pe nume
Se poate face acvaristica si LOW -TECH(vezi DIANA WALSTAD)
Anubias mos,bolbitis,etc,plante de LOW merg si cu un chior de bec si fara co2 si fara solutii super de fertilizare
LOW si HIGH sunt chestii de gust ca si la moda
Fiecare imbraca cei place si nu-l intereseaza ce zice X sau Y
Asa este si aici
DAR..... cind vedeti un acvariu HIGH -TECH ,olandez sau Amano
E... parac va incinta ochii mai mult
Sau facut unele studii cu multi anii in urma in domeniul publicitatii media si in magazinele en gros si nu numai
Si sa ajuns la concluzia ca prima imagine si culorile vii atrag clientul ,mai mut decit cele puse in lumina mai slaba si culori mai pale
Asa ca nu va aprinde-ti LOW si HIGH tine de gustul fiecaruia
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
vereb
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 21:17:02
|
vereb
Senior member
IP:
|
Se poate ca Ginel sa nu participe....ma gindeam oare cind intra moldoveanul meu
|
fostul user ozy |
|
 |
Heavy_Fuels
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/10/2010 22:15:59
|
Heavy_Fuels
Junior member
IP:
|
lazarginel wrote:DAR..... cind vedeti un acvariu HIGH -TECH ,olandez sau Amano
E... paraca va incinta ochii mai mult
Foarte adevarat ! Insa tare as vrea sa vad un acvariu d`ala populat bine cu pesti dupa 2 ani in acelasi set-up cand se strange mizeria in substrat. Tare sunt curios cum il sifoneaza cand face schimburile de apa . Ca tot avem un fotograf aici si pentru ca mai cochetez si eu cu fotografia la nivel foarte amatorial as compara acvariile alea cu un fotomodel. Arata foarte bine la sedintele foto (cu toate astea ies foarte multe fotografii proaste cu expresii faciale cel putin ciudate si doar cateva instantanee de valoare) si nu la fel de bine dimineata cand se trezeste din somn si este nepieptanata si nemachiata
lazarginel wrote:Sau facut unele studii cu multi anii in urma in domeniul publicitatii media si in magazinele en gros si nu numai
Si sa ajuns la concluzia ca prima imagine si culorile vii atrag clientul ,mai mut decit cele puse in lumina mai slaba si culori mai pale
Asa ca nu va aprinde-ti LOW si HIGH tine de gustul fiecaruia
Marketing!Asta e societatea de consum...trebuie sa vanda ca sa functioneze.
P.S.
Eu chiar cred ca nu m-am certat cu nimeni  A fost o discutie prieteneasca in contradictoriu si tocmai pentru ca a fost in contradictoriu a fost constructiva (zic eu ) si oarecum am reusit sa ajungem in linii mari la o imagine de ansamblu comuna . Personal imi cer scuze daca am ofensat sau am enervat pe cineva...Credeti-ma n-a fost cu intentie!
P.P.S.
Cu riscul de a face putin off-topic sper ca-mi veti ingadui sa-i spun colegului Photographer ca-mi plac mult landscape-urile de pe site-ul lui , portretele alb-negru (asa sunt eu mai traditionalist-sa nu zic batran ) si portretele cu background miscat ! Legat de acestea din urma m-ar interesa foarte tare tehnica prin care au fost realizate
Poate un PM cu secretul sau o discutie pe yahoo...(am acelasi id ca si aici).
Omul e profesionist ...ce sa mai lungesc vorba...
|
|
 |
Zifnab
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2010 09:31:59
|
Zifnab
Junior member
IP:
|
Heavy_Fuels wrote:
Foarte adevarat ! Insa tare as vrea sa vad un acvariu d`ala populat bine cu pesti dupa 2 ani in acelasi set-up cand se strange mizeria in substrat. Tare sunt curios cum il sifoneaza cand face schimburile de apa .
Nu-l sifonezi, iti pui HC sau folosesti bacterii care consuma detritusul
Nu cred ca s-a suparat nimeni, eu am contestat doar afirmatia 2) Cu un neon chior si pamant de flori se pot obtine rezultate la fel de bune insa pana la rezultate... te prinde pensia ...
Cred (asa cum s-a spus si de altii) ca este important ce-ti doresti si ce poti.
|
|
 |
ThePhotographer.ro
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/10/2010 11:30:51
|
ThePhotographer.ro
Junior member
IP:
|
Am inteles acum, fiecare recomanda ce-i place lui, ce ar vrea sa aiba, ce-ar vrea sa vanda etc. Iar incepatoru' coclit isi ia toate kkt-urile si face o varza, le pitroceste cativa ani, si cu anii aia in spate... e acvarist de incredere! Si se creeaza astfel o cultura varzoasa in care toata lumea stie cate putin din multe dar nimeni nu stie totul despre ceva!
In concluzie, cred ca ar fi frumos ca macar la "Ghidul incepatorului" sau unde credeti de cuviinta, la vedere, oricum, sa structuram putin informatiile si produsele cumva pe tipuri de acvarii (neaparat cu poze!!!):
- vrei plante nepretentioase, ia-ti un acvariu cu un setup basic, plantele astea, substratul asta, pestii astia (eventual compatibili si din aceeasi regiune), fara CO2 sau o solutie "usoara". Cu variante de la diferiti producatori, cu top de preferinte si rating.
- vrei Amano, dai banu', iei sticla clara, filtre inox, accesorii sticla, lumina de balamuc, pietre... Svarovski cat capu', animale/plante aduse acum din acvariile lui Amano, cu dedicatie pentru tine, nu stiu, zic si eu asa...
- vrei african, bagi pietre in loc de plante, pietre in loc de lumina, pietre in loc de CO2, pietre in loc de substrat si neaparat pesti aficani!
s.a.m.d. pentru marin, nature, olandez, cubanez...
Si apoi, oamenii de stiinta, sa studieze frate! Sa bage CO2 la africani si sa-i hraneasca cu creveti, n-au decat! Sa creeze apoi un nou concept de acvariu!
Ce ziceti de asta?
This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2010 11:31:24
|
|
 |
|