Author |
Message |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 00:05:43
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
cirotariu
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/fb642b781020b2aaeb1a7cee29acc915.jpg)
IP:
|
In fine, nu am sa fac toata tarasenia in week-end, intrucat mi se pare ca as supara pestii prea tare. Le las asa, mai schimb si maine vreo 20 de litri, mai sifonez cat se poate... Am sa revin cu poze cu apa limpede cat de curand pentru a mai auzi pareri. Ma sfatuieste lumea sa bag fertilizanti sau lumina, inca 2 tuburi. Fertilizant sub pietris nu am cum sa bag, daca nu schimb total. Iar acel capac pe care am dat o gramada de bani o data cu acvariul, a venit cu 2 neoane de 18w mari si late, despre care mi s-a spus ca sunt suficiente. Nu merge peste noapte atasate inca doua, asa, batand din palme. E un colt al incepatorului, nu al profesionistului care sta nu-s cate ore pe zi sa mestereasca la aquascapinguri. Inseamna sa il arunc si sa ma duc la cineva care sa imi faca un nou capac home-made cu spatiu pentru 3-4-5-6 neoane. Luati-o si voi, astia cunoscatori, mai usor in explicatii, ca nu suntem toti profesionisti aici.
P.S. Am sa incerc sa ma opresc cu intrebarile, se pare ca raspunsurile nu se mai inghesuie sa apara ca la inceput, zicea bine cineva ca dupa un anume numar de postari topicul devine banal. Am sa revin cand am sa un acvariu "stabilizat", smecher si aratos si facut ca la carte. Desi imi placea sa cred ca aici avem loc toti, si astia mai incepatori, nu numai acvariile super-aratoase. Si ma scuzati ca scriu la ora asta asa tarzie, acum am timp liber.
|
Citius, altius, fortius... acvarius |
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 07:58:58
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Usurel, usurel!
Sfatul meu este sa pui totusi substratul ala fertil.
Daca te hotaresti, faci in felul urmator:
-pastrezi cat mai multa apa in galeti, ligheane, bidoane(mai stiu eu ce... dar sa fie curate si sa nu fi fost detergent in ele)
-intr-unul din ele pui filtrul sa mearga tot timpul cat faci operatiile
-pui pestii in alt vas daca in cel cu filtrul sunt curentii prea mari
-pui plantele de asemenea intr-un vas
-scoti pietrisul si il speli bine
-speli acvariul(fara detergent, doar cu apa si cu un burete)
-pui substratul, pui pietrisu, plantezi
-torni apa cu grija sa nu "tulburi" pietrisul(poti pune o farfurie in care sa torni apa)
-pestii, filtrul, etc.
Referitor la tuburi, pune o poza(doua, trei) a capacului si vedem noi cum mai indesam acolo 2 tuburi.
Insa cum a zis si alber, lumina trebuie insotita si de fertilizare si CO2.
Daca bagi doar multa lumina nu rezulta decat alge.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 09:12:07
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
cirotariu wrote:In fine, nu am sa fac toata tarasenia in week-end, intrucat mi se pare ca as supara pestii prea tare.
Daca faci treaba corect n-o sa se supere prea mult  .
Fa rost de vase, oale, butoaie din plastic in care sa poti depozita apa curata din acvariu impreuna cu pestii. N-ar trebui sa-ti ia prea mult timp sa scoti substratu' si sa-l inlocuiesti cu unu' fertil.
Chiar daca nu ai pretentii mari de la plante, se vor simti mult mai bine intr-un sol fertil.
cirotariu wrote:Ma sfatuieste lumea sa bag fertilizanti sau lumina, inca 2 tuburi. Fertilizant sub pietris nu am cum sa bag, daca nu schimb total.
Daca vrei sa ramii cu plante nepretentioase la lumina poti sa-l lasi cu 2 tuburi. Poti sa le intretii decent daca le plantezi mai rar sa nu-si tina umbra. Daca vrei plante mai dese si/sau mai pretentioase va trebui sa mai pui tubu/tuburi. Hotaraste-te si spune-ne.
Indiferent ce varianta de iluminat alegi, un sol fertil ar trebui sa ai  .
cirotariu wrote:Iar acel capac pe care am dat o gramada de bani o data cu acvariul, a venit cu 2 neoane de 18w mari si late, despre care mi s-a spus ca sunt suficiente. Nu merge peste noapte atasate inca doua, asa, batand din palme.
Iti inteleg frustrarea pe care o simti cind afli ca acvariu' pe care ai dat o gramada de bani are nevoie de imbunatatiri majore  . Nu esti primu' care pateste asta, dupa ce accepti ideea iti va fi usor sa treci la punerea in practica a imbunatatirilor  . Io zic ca daca ai indeminare poti sa montezi macar inca un tub, daca nu ai pretentii mari va fi oarecum suficient. Io cred ca odata cu aparitia performantelor in acvariu' vor creste si pretentiile tale. Aproape intotdeauna se intimpla asa  .
cirotariu wrote:E un colt al incepatorului, nu al profesionistului care sta nu-s cate ore pe zi sa mestereasca la aquascapinguri. Inseamna sa il arunc si sa ma duc la cineva care sa imi faca un nou capac home-made cu spatiu pentru 3-4-5-6 neoane. Luati-o si voi, astia cunoscatori, mai usor in explicatii, ca nu suntem toti profesionisti aici.
Pai daca vrei performante singura rezolvare e sa bagi 4-5-6 tuburi  ....... fie adaugind in asta fie schimbindu-l. Daca te multumesti cu putin n-ai de facut prea multe. Repet ideea ca acvariile de firma au dotari pentru cei care se multumesc cu putin.
Profesionist nu-i nimeni aici, toti sintem amatori, difera doar marimea si obiectu' pasiunii  .
cirotariu wrote:Am sa incerc sa ma opresc cu intrebarile, se pare ca raspunsurile nu se mai inghesuie sa apara ca la inceput, zicea bine cineva ca dupa un anume numar de postari topicul devine banal. Am sa revin cand am sa un acvariu "stabilizat", smecher si aratos si facut ca la carte. Desi imi placea sa cred ca aici avem loc toti, si astia mai incepatori, nu numai acvariile super-aratoase.
Gresesti mult cu ideea ca au loc doar cei cu acvarii super-aratoase. Mi se pare normal ca un acvariu aratos sa stirneasca mai mult interes decit unu' banal, nu vad nimic rau in asta. Gresesti si daca ai senzatia ca nu ai loc aici. E adevarat ca uneori topicurile devin oarecum banale dupa o vreme, e adevarat si ca in perioada asta activitatea acvaristica e scazuta, atit din punct de vedere forumistic cit si al petshopurilor.
In incheiere iti recomand sa te pui pe treaba si sa faci un sol fertil ca nu-i asa complicat si sa mai pui un tub. Va fi mult mai bine decit acuma.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 09:32:37
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Multumesc. Am sa postez diseara niste poze cu acvariul momentan si capacul cu tuburile. Nu vreau sa par carcotas, dar cateodata chestiile tehnice neexplicate asa, ca pentru aia micii, ma depasesc. Pentru ca decat sa fac o treaba proasta si in graba, mai bine intreb de zece ori inainte. Multumesc pentru raspunsuri, mi-ati facut dimineata mai frumoasa si mai ambitioasa. O sa dau o fuga la Hornbach maine in zori sa iau un substrat sa il bag sub pietris si sper ca in uichend pana la urma sa il bag si sa mearga totul bine. Am pietris de 3-5 mm alb cu negru, cum se vede si din pozele posturilor anterioare. Ce substrat recomandati? Tot JBL?
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 09:42:37
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
In functie de buget alegi si substratul.
JBL este ok(eu d-asta am  )
Daca alegi un substrat, trebuie(a se citi "e recomandat") sa mergi pe toata linia de fetrilizare de la acel producator.
Oricum daca zici ca de la Hornbach il vei cumpara, acolo n-am vazut decat JBL si Tetra.
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 09:50:25
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Mda, am sa merg pe JBL, pentru ca de-astea am si ca fertilizanti lichizi. Sper bugetul sa imi permita sa iau ceva bun, cat de cat. La acvariul meu de 80x35x45 cam cat ar trebui? 10 kile, un sac?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 09:57:04
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
cirotariu wrote:Am sa incerc sa ma opresc cu intrebarile, se pare ca raspunsurile nu se mai inghesuie sa apara ca la inceput, zicea bine cineva ca dupa un anume numar de postari topicul devine banal.
Parerea mea este sa nu faci lucrul acesta. Hai sa-ti dau un exemplu de topic banal  . Ei, ce zici? Nu te sfatuiesc sa il citesti pe tot, dar nici nu te opresc. Ai cuvantul meu de onoare ca nici unul dintre noi nu s-a nascut cu acvariul in brate. Le-am primit sau cumparat unii dintre noi foarte tarziu, iar ce am ajuns sa realizam a fost doar invatand. Punand intrebari, citind s.a.m.d. Si mai ales nepierzandu-ne rabdarea si increderea in colegii de pe forum. Da, inceputul este greoi, plin de piedici rezultate din necunoastere mai ales. Daaaaar......
Mai tarziu cand am mai "crescut" putin, au aparut si satisfactiile. Nu am pretentii de aquascaper, ma depaseste rapid toata treaba asta. Dar ma bucur de fiecare data cand imi privesc acvariul, cand il vad sanatos, verde si fara urma de alge.
Cam asta este. Ti-am scris toate astea pentru ca te vad putin suparat. Lasa supararea, pune mana si citeste, mestereste, iar peste cateva luni scoate-ne ochii cu acvariul tau
Vezi ca in galeria mea de pe picassa, o sa gasesti cateva poze cu felul in care in acel capac am mai montat doua neoane. A functionat treaba fara probleme o perioada buna de timp, pana mi-am dat seama ca un capac home made, pe balamale, imi va usura foarte mult munca. Asa ca am trecut la treaba. Iar capacul "din fabrica" zace acum prin boxa de la subsol.
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 10:10:25
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Ai dreptate, alber, probabil ca starea in care am gasit acvariul dupa concediu si privirea tampa a fiica-mii cand nu si-a mai vazut pestii m-au obosit. Plus ca am defectul de a ma ”aprinde” repede, dar imi trece la fel de repede  Ti-am citit in mare acu mai multe zile acel topic si ma regasesc. Promit sa continui cu mai multa rabdare... Da, deci voi avea un uichend cu investitii (sper ca nu foarte mari) si cu treaba multa. Granulatia la pietrisul actual e de 3-5mm, am pus 20 de kg initial. La noul setup pe care il voi face, sa renunt la el si sa iau unul de granulatie mai mica., daca tot pun si substrat fertil? Sau e ok si asta? In fine, mai pun poze diseara cum am zis, inainte de a ”demonta” totul, pentru inca niste sfaturi despre plante si asezarea lor. Multumesc pentru rabdare.
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 10:17:56
|
alber
Moderator
IP:
|
Depinde de substratul pe care il iei. Fiecare are cerintele sale. La JBL Aqua Basis de exemplu, merge un pietris cu granulatie 2-3 mm. Numai mare, nu mai mic. Si a sa mai departe, fiecare producator are recomandarile lui. Poti merge la Reef, gasesti acolo Dupla, Aquatic Nature, JBL si altele. Adica ai de unde alege, iar sfaturile date de George pot fi urmate fara probleme. Daca nu esti sigur de ceva (mai ales daca mergi in alta parte) vino pe forum, intreaba-ne ce si cum, apoi cumperi.
L.E. Oricum granulatia acelui substrat este prea mare. In primul rand, "aduna" in el toata murdaria, si este foarte greu de curatat. Iti va putrezi pe acolo si...In al doilea rand, d.p.d.v. estetic este prea mare. Daca pui mai marunt, atunci sa vezi ce frumos se vede.
This message was edited 2 times. Last update was at 20/08/2010 10:21:02
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 10:32:35
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Are cineva idee, in afara de hornbach, la obor as gasi substrat ca sa scutesc drumul groaznic pana in Hornbach? Sau in Cora militari? Stiu ca aveau un centru destul de firoscos si acolo
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 10:48:53
|
alber
Moderator
IP:
|
La Obor s-ar putea sa gasesti substrat. Adica un pietris de granulatie 2-3 mm, inert. Sol fertil nu cred. Dar si substratul, ei il cumpara tot din Hornbach  Personal am vazut in Hornbach un vanzator di Obor cum isi umplea caruciorul cu saci de pietris. Asa ca...tragi singur concluziile. La Cora nus tiu ce au si daca au. Dar pietris nu cred ca gasesti.
This message was edited 1 time. Last update was at 20/08/2010 10:49:19
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 10:53:22
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Eh, tot horn ramane atunci, sper sa nu fie nebunie de trafic spre autostrada...
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 11:20:19
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
cirotariu wrote:Granulatia la pietrisul actual e de 3-5mm, am pus 20 de kg initial. La noul setup pe care il voi face, sa renunt la el si sa iau unul de granulatie mai mica., daca tot pun si substrat fertil? Sau e ok si asta?
NU e deloc buna granulatia de 3-5 mm daca pui sol fertil sub el. Poti alege intre Aquabasis si Florapol daca vrei JBL, sint un pic diferite, nu-mi dau seama care-i mai bun da' sint diferite. Am vazut rezultate de exceptie cu ambele, oricare-l alegi poti avea plante fericite. Florapolu' tulbura apa cind umbli la plante un pic mai mult decit Aquabasis da' nu-i nimic periculos, trece repede.
In functie de citi bani vrei sa dai poti alege intre Manado si nisip cu granulatia obligatorie de 1-3 mm sau 2-3 mm. Un strat de 4-5 cm e suficient.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 12:31:47
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
cirotariu wrote:Mda, am sa merg pe JBL, pentru ca de-astea am si ca fertilizanti lichizi. Sper bugetul sa imi permita sa iau ceva bun, cat de cat. La acvariul meu de 80x35x45 cam cat ar trebui? 10 kile, un sac?
Daca te-ai hotarat la Aquabasis(JBL) la un strat de 2 cm e de ajuns o punga de 5 kg(costa vreo 4-50 de lei)
Iar deasupra pui pietris(la Hornbach e vreo 30 lei un sac de 25 de kg)
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 12:50:44
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Da, o sa iau aquabasis cum zici tu, lupule. Deasupra o sa pun un pietris de 2-3mm. Sper sa gasesc si un mopan sau o mangrova pe gustul meu.
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 13:37:29
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Sa nu uiti sa speli bine pietrisul, in mai multe ape.
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 14:54:11
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Daca vin cu pietris nou, dar cu substrat sub el, presupun ca nu mai cumpar 7balls-ul de la JBL... Sau cumpar?
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 15:16:26
|
LUPmic
Senior member
IP:
|
Chiar daca a mai fost in acvariu pietrisul, tot e mai bine sa-l speli.
Referitor la 7balls, nu mai trebuie sa le iei, cel putin nu acum
This message was edited 1 time. Last update was at 20/08/2010 15:16:41
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 20:54:23
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Daca pun apa din acvariu in cada, pot baga acolo pestii si plantele cat timp fac manevrele de mutare? Nu am un acvariu de rezerva si sa ii tin intr-o galeata mi-e cam tarsala... Pun si doua poze, una cu acvariul, cum arata el actual (inca) ca sa imi aud o parere-doua despre asezarea plantelor. Va rog sa ignorati piatra, am pus-o sa vad cum ii sta in acvariu. A doua poza e cu capacul cu cele doua neoane... Poate vine careva cu o idee cum si unde s-ar mai putea baga un neon-doua, daca se poate.
|
|
 |
cirotariu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/08/2010 20:54:54
|
cirotariu
Senior member
IP:
|
Si poza a doua cu capacul
|
|
 |
|