[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ciclare / Amenajare acvariu 180 L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut,

Desi am pesti de cativa ani buni, nu am fost foarte interesat/preocupat de amenajarea unui acvariu pana acum. Nu am incercat niciodata sa folosesc substrat si sa creez un ecosistem in care sa predomine plantele. Pana acum...

Am achizitionat chiar astazi un acvariu AquaPro 100 (180 L, )
Am cumparat de asemenea 25 Kg pietris 1-2 mm, 10 kg nisip, 5 kg substrat JBL Aqua Basic Plus.
Plante achizitionate tot astazi (mentionez ca nu ma pricep deloc si am luat niste plante ca sa zic ca iau, insa sunt convins ca imi trebuie mult mai mult de atat):
- 1 Echinodorus Rubra
- 1 fontinalis antipyretica
- 1 heminatus
- 1 Cabomba Aquatica

In aproximativ 2 zile voi incepe setarea acvariului. Stiu ca sunt anumite procedee legate de pasii ce trebuiesc urmati in ceea ce priveste adaugarea subtratului, pietris/nisip, plante, ciclare, etc

Deoarece acesta este un colt al incepatorului, va rog mult sa ma ajutati macar cu informatii generale in ceea ce priveste setarea acestui acvariu, pe care mi-as dori sa il transform intr-un colt de natura acvatica.
Atasat gasiti si o imagine cu mai multe detalii despre acvariul cumparat si elementele ce vin in componenta.

Nota: Pentru acvariu am facut pe comanda un corp de mobilier cu pereti de pal dubli pentru rezistenta, inaltime 80 cm, lungime 102 cm, latime 42 cm
Nota 2: Pestii care ii am acum, si care sunt distribuiti in alte 3 acvarii de 70, 30 si 12 litri sunt:
- 7 scalari dimensiuni intre 3.5-6 cm (nu sunt inca maturi)
- 10 neoni tetra
- 6 sanitari (nu stiu denumire exacta 5 sunt albi-4-5 cm, unul este inchis la culoare si mare de aprox 10 cm lungime)
- 10 guppy mature (1 mascul si 9 femele)
- 20 guppy pui de 3 cm
- 50 pui guppy de cateva zile + altii ce vor aparea in curand.

Scalari si neoni vreau sa pastrez cu siguranta. Nu stiu daca gupiile se vor incadra f bine in sistem, insa imi sunt foarte dragi si daca nu le pot pune in acvariul mare il voi pastra si pe cel de 70 L

Am incercat sa dau cat mai multe detalii...

Later Edit: Am uitat sa mentionez ca desi mi-as dori mult un filtru extern, si cred ca ar fi mult mai potrivit pentru dimensiunea acvariului, inca nu dispun de posibilitatea materiala pentru a achizitiona unul (am inteles ca unul bun costa undeva la 400 Ron). Sper ca in cateva luni sa fac si aceasta "investitie".

Multumesc
[Thumb - aquapro100.png]

This message was edited 2 times. Last update was at 09/02/2011 00:58:56

"Whatever your mind can conceive and believe it can achieve!" - Napoleon Hill
[Yahoo!]
Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit! Te asteptam sa te si prezinti la sectiunea Despre noi, pentru a ne cunoaste mai bine.

Esti pe drumul cel bun, achizitia ta este una buna, desi daca vei dori plante pretentioase vei fi nevoit sa suplimentezi lumina acvariului cu cel putin inca 2 tuburi, si pentru asta va trebui sa modifici capacul. Iti va trebui si un sistem de Co2, insa nu intra in panica, toate la timpul lor, important e sa ti faci "mana". Oricum, si in conditiile de fata, cu acvariul standard vei putea realiza un aranjament foarte dragut.
Scalari si neoni vreau sa pastrez cu siguranta. Nu stiu daca gupiile se vor incadra f bine in sistem, insa imi sunt foarte dragi si daca nu le pot pune in acvariul mare il voi pastra si pe cel de 70 L

Te ai gandit foarte bine, guppy pune i in acvariul mic, iar pentru asta pastreaza scalarii si neonii.

Trebuie sa schimbi initial tuburile de neon cu care vine acvariul, si sa iei unele dedicate acvaristicii sau varianta mai ieftina 2 Osram 965 sau o combinatie de 856 cu unul de 965.

Uite un exemplu de ce se preteaza acvariului tau:

http://www.youtube.com/watch?v=Stj8dHrau8E&eurl=http%3A%2F%2Foliver-knott.com%2Fyoutube-oliver-knott-videos%2BM52087573ab0.html&feature=player_embedded

This message was edited 2 times. Last update was at 09/02/2011 09:16:34

fost cesrobis
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspuns Alex.B

Cateva nelamuriri:

- Cate plante ar trebui sa am initial pentru a face o ciclare buna? (apropo de asta, pe partea din fata as vrea sa pun acel hairgrass sau gazon - aveti idee de unde pot cumpara?)
- Pentru parte de "Buturugi" trebuie sa le cumpar din pet shop, sau pot folosi ceva luat din mediul natural? Daca pot merge pe a 2-a varianta, cum fac dezinfectarea si pregatirea pentru acvariu?
- Ai mentionat schimbare initiala a tuburilor de neon. Imi poti recomanda si un loc de unde pot cumpara? Este necesara schimbarea lor 100% sau o pot face dupa 1, 2 luni?

- Este suficient substratul cumparat?
- In ceea ce priveste vietatie, pe lista raman asa: 7 scalari, 10 neoni tetra (sa cumpar mai multi? au la Hornbach cu 1.79 ron bucata), 6 sanitari (aici nu stiu daca sa-l opresc pe cel mare si mustacios, imi e frica sa nu scoata plantele din substrat, chiar si fara intentie, doar deplasandu-se printre ele). Sunt recomandati melcii pomacea si crevetii? Pot fi mancati de scalari si de sanitari?

Multumesc

This message was edited 1 time. Last update was at 09/02/2011 12:48:45

[Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Buturugile le poti cauta si la useri care trateaza si vand, erau pe la sectiunea vanzari niste anunturi. Sunt mai ieftine si unele arata mai bine decat cele din comert. Daca le iei din mediul natural e mai greu pentru ca trebuie fierte cu sare destul de mult timp ca sa nu mai elimine tanin si sa stea scufundate.

Scalarii din cate stiu halesc creveti, asa cum spunea cineva aici, la mic dejun, pranza sau cina, sau toate la un loc

iar neoanele ar fi bine sa le schimbi acum, poti astepta pana sa le multiplici, sa te prinzi care cum si despre ce este vorba.
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Maine dimineata (marti) voi monta acvariul pe suport si voi incepe amenajarea.
Un prim lucru pe care l-am observat este ca voi avea nevoie sa cumpar mult mai multe plante pe langa cele deja cumparate.
As vrea de asemenea sa gasesc o bucata de lemn frumoasa (eventual radacina de vita de vie) pe care sa o cumpar.

Voi reveni cu imagini de la montarea acvariului si inceputul amenajarii lui.

[Yahoo!]
Giany
Membru de baza

IP:

mai bine cumparati de la colegii de pe forum plantele si ce mai vrei , o sa constati ca dai de cel putin 8 ori mai mult daca le iei din magazin, iar in afara ca sunt mai scumpe le cumperi si pline de alge/gaurite etc
iar cand o sa`ti cumperi pestii ( dupa ce faci ciclarea ) sa nu ii iei sub nicio forma de la hornbach, au numai pesti bolnavi acolo
[Email] [Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Am cumparat deja un set de plante de pe forum, pe care acum le tin intr-o galeata. Urmeaza sa mai cumpar.

Pestii deja ii am, cel putin pentru inceput sunt suficienti (7 scalari, 6 sanitari si 10 neoni) 2 din cei 7 scalari i-am cumparat in urma cu 10 zile de la Hornbach si par ok. Prima zi au fost mai timizi, dar acum mananca bine si sunt foarte vioi.

Caut acum acea planta care imita gazonul (Parvula)

Cred ca daca reusesc sa fac rost de o cantitate mare din aceasta planta, voi avea acvariul plantat complet. Imi puteti recomanda si alte plante ce imita gazonul?

[Yahoo!]
Giany
Membru de baza

IP:

cea mai frumoasa planta-gazon mi se pare hemianthus cuba dar este mai pretentioasa
uite o combinatie frumoasa intre hc si parvula : http://aquadomik.ru/wp-content/uploads/2009/12/Eleocharis_parvula_3.jpg
[Email] [Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

pana la urma care e cea mai putin pretentioasa planta din aceasta categorie (gazon)?
Intreb deoarece nu am CO2 si nici nu cred ca voi avea curand, lumina nu e cea mai buna si filtrul e intern...

[Yahoo!]
Giany
Membru de baza

IP:

n`ai idee cat de usor este sa iti faci o bomba co2 ....
o sa ai si satisfactia ca ai facut ceva singur si n`ai dat bani
iti iei asa: un pet la 2 L , un furtun de 2 m (dala mic de intra pe piatra de aer) , un filtru de tigare nefolosit ( asta il bagi pe capatu frtunului care il bagi in acvariu),si "check valve" gasesti in petshopuri de acvaristica
iar asta e reteta : Ingrediente pentru o sticla de 2L: - 5,5 cani de apa; - 1,5 cana cu zahar; - 20g gelatina (ATENTIE: gelatina alimentara pentru aspicuri, nu jeleu!); - 0,5 lingurita drojdie. Preparare: - in 0,5 cana cu apa rece se pune gelatina si se lasa la hidratat aprox. 5 minute (altfel face cocoloase); - intr-o craticioara se pun 2,5 cani de apa calda, in care se dizolva zaharul; - se adauga cana cu gelatina; - se pune craticioara pe foc si se amesteca des; - la primul clocot se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina); - se lasa la racit pana se poate turna in sticla, apoi se pune sticla in frigider cateva ore; - cand s-a inchegat gelatina se pune drojdia si 2,5 cani de apa calduta.

orice ai face de co2 tot ai nevoie.Fara co2 te umplii de alge,plantele or sa arate urat....
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu faci nici o branza cu bomba cu drojdie la 180l. Eu tot la 180l aveam 4 bombe puse in serie, cate 2 pe cate un reactor activ... si abia daca se cunostea... E pierdere de vreme. Stai cu ochii pe rubrica vanzari si e imposibil sa nu gasesti un sistem complet convenabil, sau sa achizitionezi componentele individual...

.
[Email] [Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Primele poze...
Am adaugat substratul:
- JBL Aqua Basic Plus - 5 kg
- Pietris 1-2 mm - 25 kg
- Nisip - 10 kg

Apoi am pus o farfurie pe fundul acvariului si l-am umplut putin peste jumatate. Am "plantat" apoi putinele plante care le am, dupa care am umplut complet acvariul cu apa.
[Thumb - IMG_1528.JPG]

[Thumb - IMG_1524.JPG]

[Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Si acum ceva poze cu plantele (le gasiti mai jos)

Nelamuriri:

- Neoanele le las aprinse peste noapte?
- Filtrul arunca acea apa cu bule de aer, lucru care face ca mici particule de apa sa ajunga pe capac. Ce pot face in aceasta situatie? e ok sa se intample asa?

Alte sfaturi sunt mai mult decat binevenite.

Multumesc.
[Thumb - IMG_1532.JPG]

[Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

si inca 3 poze...
[Thumb - IMG_1533.JPG]

[Thumb - IMG_1534.JPG]

[Thumb - IMG_1537.JPG]

[Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Neoanele nu se lasa peste noapte. Ba chiar in primele 2 saptamani (in perioada de ciclare.... sper ca stii despre ce vorbesc) sa maresti perioada de iluminare gradual (incepi cu 4 ore pe zi ... si ulterior cresti pana la 8-9 ore pe zi... mai mult de atat momentan nu e necesar).

Filtrul daca il pozitionezi in asa fel incat sa produca o usoara miscare la suprafata apei, nu mai e nevoie de aerare.

Nu se intampla nimic daca sar cateva picaturi pe capac. Astfel de capace au protectii (garnituri) si la neoane, si la balasturi.

.
[Email] [Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc @djphazer pentru raspuns.

Legat de lumina, daca incep cu iluminare graduala, las macar lumina in camera aprinsa? Acvariul e pozitionat intre living si hol, unde nu ajunge multa lumina naturala. Deoarece nu stiam cum trebuie lasata, neoanele au mers toata noaptea. De acum voi face cum ai spus...crestere graduala.

Am gasit un mic melc (e rosiatic) in acvariu. Cred ca a ajuns la mine cu o planta. Il las sau il scot?

[Yahoo!]
Oana
Membru de baza
[Avatar]

IP:

scoate melcul daca nu vrei invazie. Filtrul pune-l in spate si incearca sa atasezi un tub gaurit la el ca sa nu mai scoata atatea bule. Cat despre neon, vezi ca exista prize programabile, cele mecanice sunt ieftine si rezolvi cu intervalele de iluminare.
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Am uitat sa va spun ca am taiat o bucata din buretele ce se afla in filtrul din acvariul ce gazduieste acum scalari. Acesta bucata am spalat-o foarte putin in apa din acelasi acvariu si am pus-o in noul filtru ce se afla in acvariul ce il amenajez acum. Ar trebui sa ajute acest lucru la ciclare?

Apropo, cat este durata minima de cilare? Cand poti adauga primul peste? Am citit ca este indicat sa astepti 2 saptamani pentru ciclare, apoi sa adaugi pestii treptat: azi 3, 4, peste cateva zile inca 3, 4, s.a.m.d.

Din experienta vostra, la 180 L cati scalari si cati neoni pot fi tinuti? Acum am 7 scalari: mai cumpar, mai vand din ei, sau ii pastrez asa cum sunt?

Urmarind pozele de mai sus, cate plante credeti ca ar trebui sa mai adaug fata de ce am acum? (puteti folosi procente)

PS: Am prins melcul si l-am pus intr-un acvariu cu mici pui de guppy, neplantat. Mi-a parut rau de el sa il arunc.
PS2: Am pus 2 anunturi:
- unul in care mentionez ca doresc sa cumpar plante aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14653.page
- al doilea in care specific ca vreau sa schimb Guppy pe plante sau Neoni: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14663.page

Daca sunteti interesati de oricare din ele dati-mi un semn.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/02/2011 03:53:47

[Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Revin cu intrebarile:

Apropo, cat este durata minima de cilare? Cand poti adauga primul peste? Am citit ca este indicat sa astepti 2 saptamani pentru ciclare, apoi sa adaugi pestii treptat: azi 3, 4, peste cateva zile inca 3, 4, s.a.m.d.

Din experienta vostra, la 180 L cati scalari si cati neoni pot fi tinuti? Acum am 7 scalari: mai cumpar, mai vand din ei, sau ii pastrez asa cum sunt?

Urmarind pozele de mai sus, cate plante credeti ca ar trebui sa mai adaug fata de ce am acum? (puteti folosi procente)

Ar mai fi ceva. Am citit aici pe forum ca in perioada de ciclare e bine sa pui putina mancare in acvariu, chiar daca aici nu sunt pesti. Unele din aceste bucatele de mancare ce au ajuns pe nisip au facut un fel de puf deasupra. Ce se intampla?

This message was edited 2 times. Last update was at 21/02/2011 11:30:53

[Yahoo!]
byfulgu
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut,

Am mai facut cateva poze. Sunt lucruri care s-au imbunatatit si lucruri care, posibil, s-au inrautatit.

1. Deoarece am pus niste mancare in acvariu, aceasta a cazut pe nisip si in jurul ei s-a format un puf alb. Am deschis un topic separat aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/14714.page#129182 Ce se intampla? Ce ar trebui sa fac?

2. Scrisesem mai sus ca este un melc micut in acvariu. Am scos 6 pana acum, ultimul astazi de dimineata. E posibil ca pe una din plantele pe care le-am cumparat sa fi fost un cuib, sau sa aiba mai multi puiuti de melc. Sunt destul de mici: 2, 3 mm si greu de observat. Cat de mult pot dauna? Eu voi incerca sa scot mereu orice melc gasesc in acvariu.

3. Unele plante dau semne ca le merge mai bine. Se poate observa o diferenta in bine fata de momentul in care le-am plantat. Unele au si crescut putin. Gasiti poze mai jos. Altele sunt "moarte". Ce fac cu ele...le scot din acvariu sau le mai las sperand sa isi revina?

4. Lumina in acvariu o tin cam 4-5 ore pe zi, fara pauza. E ok?

Revin si cu problemele de mai sus:

5. Apropo, cat este durata minima de cilare? Cand poti adauga primul peste? Am citit ca este indicat sa astepti 2 saptamani pentru ciclare, apoi sa adaugi pestii treptat: azi 3, 4, peste cateva zile inca 3, 4, s.a.m.d.

6. Din experienta vostra, la 180 L cati scalari si cati neoni pot fi tinuti? Acum am 7 scalari: mai cumpar, mai vand din ei, sau ii pastrez asa cum sunt?

7. Urmarind pozele de mai sus, cate plante credeti ca ar trebui sa mai adaug fata de ce am acum? (puteti folosi procente)
[Thumb - IMG_1563.JPG]

[Thumb - IMG_1557.JPG]

[Thumb - IMG_1560.JPG]

[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: