[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pot inlocui sifonarea substratului?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

In primul rand nu dati cu pietre daca spun prostii, sunt INCEPATOR, de aceea am postat aici si nu la HARDWARE. Am un nano de 25 l (deocamdata e la ciclat) si ma gandesc ca atunci cand o sa trebuiasca sa fac sifonarea substratului o sa se goleasca in totalitate pana termin cu toata suprafata daca folosesc un aspirator de substrat din comert, la ce debit are. Daca as combina un filtru de fund (facut dintr-o retea de tuburi legate intre ele) cu filtrul intern prin filtrare inversa (din substrat in masa de apa) pot scapa de dilema in care ma aflu? Am citit ca filtrarea inversa nu e recomandata la acvariile plantate dar daca aranjez straturile ca in figura mai e vreo problema?

http://img259.imageshack.us/img259/2250/frtitlub.png
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

@aLLLx vezi ca gasesti sifonatoare speciale pentru nano de la JBL. Poti de asemenea sa folosesti aspiratoarele de substrat pe baza de aer (sunt niste tuburi care ridica apa+mizeria cu ajutorul aerului de la o pompa de aer, iar un "sac" retine mizeria, apa fiind introdusa inapoi in acvariu). Se gasesc incepand cu 15-18 lei (chinezesti) pana la 60 lei (sera). De asemenea, daca dispui de niste bani mai gramada asa recomand aspiratorul celor de la EHEIM (230 ron). Reversed undergravel la un plantat chiar nu recomand. Chiar daca nu imprastii substratul efectiv in masa apei, substantele nutritive din el se imprastie cu siguranta si nu vrei sa stii cum pot profita algele

.
[Email] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut

sunt de acorc cu ce spune djphazer...............nici idea ta nu e rea

fostul user ozy
[WWW]
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

djphazer wrote:@aLLLx vezi ca gasesti sifonatoare speciale pentru nano de la JBL. Poti de asemenea sa folosesti aspiratoarele de substrat pe baza de aer (sunt niste tuburi care ridica apa+mizeria cu ajutorul aerului de la o pompa de aer, iar un "sac" retine mizeria, apa fiind introdusa inapoi in acvariu). Se gasesc incepand cu 15-18 lei (chinezesti) pana la 60 lei (sera). De asemenea, daca dispui de niste bani mai gramada asa recomand aspiratorul celor de la EHEIM (230 ron). Reversed undergravel la un plantat chiar nu recomand. Chiar daca nu imprastii substratul efectiv in masa apei, substantele nutritive din el se imprastie cu siguranta si nu vrei sa stii cum pot profita algele

Multumesc pentru sugestii, sifonator genul celor pe baza de aer parca am vazut home made tot aici pe forum, nu da alta dar la noi in oras toate pet-shop-urile pe care le-am vizitat au doar un singur fel: gen furtun de pompieri.Cat despre cel de la EHEIM, daca-mi permiteam sa dau 230 roni pe unul nu-mi cumparam o canuta de sticla pe post de acvariu.Stima!
P.S. Apropos de alge, sper sa nu facem cunostinta niciodata, voiam sa-mi mai iau niste paleatus albino (imi plac foarte mult) pe post de sanitari si ma intereseaza daca algele fac parte din meniul obisnuit al acestora?
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Oriunde exista apa, lumina, caldura, fertilizare vor exista alge. Cantitatea/diversitatea este cea variabila. Alge o sa ai intotdeauna indiferent ce ai face. Chiar si acvariile "mirobolante" pe care le vezi pe la concursturi de aquascaping si asa mai departe au alge. Ca nu au multe, sau ca nu se vad in poza asta e partea a 2-a. Corydorasii nu prea stau deloc bine la capitolul mancat alge. Dupa parerea mea cei mai buni pentru nano ar fi crevetii. In ceea ce priveste aspiratorul, poti gasi pe net tutoriale sa iti faci unul singur. Daca esti mai indemanatic si ai cateva scule prin casa, si o cutie cu "chestii de care nu am nevoie dar pe care probabil o sa le folosesc vreodata" poti face multe lucruri DIY (Do It Yourself) pentru acvariu.

L.E. Incearca sa vorbesti cu cineva de la un petshop din oras pe unde vezi produse JBL. Nu cred ca te-ar refuza sa iti aduca un sifonator la comanda. In cel mai rau caz va dura putintel mai mult/iti vor cere un avans. Ca idee, vezi ca se numeste "JBL Aqua EX 10-35"

This message was edited 1 time. Last update was at 15/10/2010 23:59:39

.
[Email] [Yahoo!]
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

djphazer wrote: Dupa parerea mea cei mai buni pentru nano ar fi crevetii. In ceea ce priveste aspiratorul, poti gasi pe net tutoriale sa iti faci unul singur. Daca esti mai indemanatic si ai cateva scule prin casa, si o cutie cu "chestii de care nu am nevoie dar pe care probabil o sa le folosesc vreodata" poti face multe lucruri DIY (Do It Yourself) pentru acvariu.

Vad ca nu scap de creveti, cand m-am prezentat si mi s-au sugerat pentru halba mea cu apa m-am cam ofuscat ca fata mare dar cred ca sunt totusi o solutie pentru alge.Care ar fi numarul minim pe care pot sa-l pun(nu-mi plac deloc)?Era sa uit, in viitor sper sa ma reprofilez pe microrasboras galaxy (beton pestii), nu cumva crevetii vor manca la fel de lacom si icrele acestora cu garnitura de alge?
Despre indmanare si scule nu duc lipsa mestereala este acum al doilea lucru (inainte era primul) dupa acvaristica pe lista de hobby-uri .
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai cred ca vreo 10-15 creveti tot ar trebui sa bagi. Ca sa citez un clasic in viata al nostru @pc.ciprian : "Daca vrei un peste pe care nu o sa-l vezi mai niciodata, ia-ti microrasbora". De asemenea melcii sunt si ei o solutie pentru alge, cei mai laudati fiind neritinele.

.
[Email] [Yahoo!]
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

djphazer wrote:Pai cred ca vreo 10-15 creveti tot ar trebui sa bagi. Ca sa citez un clasic in viata al nostru @pc.ciprian : "Daca vrei un peste pe care nu o sa-l vezi mai niciodata, ia-ti microrasbora". De asemenea melcii sunt si ei o solutie pentru alge, cei mai laudati fiind neritinele.

10-15 , asa multi! Impreuna cu pestii?
In ce priveste joaca de-a v-ati ascunselea cu galaxy nu cred ca in 25 de l de apa vor avea prea multe ascunzatori, binenteles ca nici nu voi sta cu nasul lipit de acvariu (poate doar in primele zile) sa ma holbez la ei , am inteles ca sunt foarte timizi, iar eu nu vreau sa fiu acvarist doar ca sa ma uit la pesti.
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Iti spun eu ca daca bagi 10-15 creveti, si ai cateva plante si eventual o buturuga mica, daca vezi 2-3 simultan in campul vizual e minune

.
[Email] [Yahoo!]
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

djphazer wrote:Iti spun eu ca daca bagi 10-15 creveti, si ai cateva plante si eventual o buturuga mica, daca vezi 2-3 simultan in campul vizual e minune

Bine bine 10 poate dar intrebarea era daca sa pun si pesti cu ei (25 l de apa), eu vreau pesti in primul rand.
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Dar un betta mascul si 2-3 neritine cum suna? Este si asta o varianta pe langa 8-10 microrasbora si 10 creveti.
Alti pesti nu prea vad cum sa bagi acolo, este f mic acvariul.

PS Eu am in 25 litri un mascul betta si 2 melci mici ucigasi.

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
merlin21
Member
[Avatar]

IP:

vad ca topicul s-a cam schimbat..
daca vrei totusi creveti baga amano restu, din 10-15 vor ajunge la sute in cei 25 l si amano sunt cei mai buni creveti impotriva algelor.. vreo 4 iti ajung.

zilele astea am luat la cunostiinta de un produs cica 100%natural pe baza de bacterii care inlocuieste sifonarea substratului.. Acest produs face parte dintr-o gama mai larga de astfel de produse, toate bazate pe bacterii..
Nu-i spun numele, pt ca din comoditate nu am citit regulamentul si nu stiu daca am voie sau nu.
daca te intereseaza pm

Dennerle addiction..
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

bobesku wrote:Dar un betta mascul si 2-3 neritine cum suna? Este si asta o varianta pe langa 8-10 microrasbora si 10 creveti.
Alti pesti nu prea vad cum sa bagi acolo, este f mic acvariul.

PS Eu am in 25 litri un mascul betta si 2 melci mici ucigasi.

Mda, e si asta o ideee (multumesc) dar vezi tu, am apucat sa iau deja 3 guppy (un mascul si 2 femele) si daca o sa aleg varianta sugerata de tine trebuie sa returnez gupanii (sigur vor ramane fara cozi cu bettanul) dar intradevar rasbora-sii langa un curcan ca betta vor arata foarte bine (sper sa nu-i ia la ture si pe ei). Ma gandesc , multumesc!
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Stai, ca nu ne-am inteles, am zis ca betanul sa fie singur, fara vreo urma de alt peste p-acolo.
Nu cred ca e fericita alegerea sa pui si microrasbore langa el. Mai mult ca sigur ca daca il apuca pandaliile o sa le rupa sira spinarii.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/10/2010 23:47:52

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

merlin21 wrote:vad ca topicul s-a cam schimbat..
daca vrei totusi creveti baga amano restu, din 10-15 vor ajunge la sute in cei 25 l si amano sunt cei mai buni creveti impotriva algelor.. vreo 4 iti ajung.

zilele astea am luat la cunostiinta de un produs cica 100%natural pe baza de bacterii care inlocuieste sifonarea substratului.. Acest produs face parte dintr-o gama mai larga de astfel de produse, toate bazate pe bacterii..
Nu-i spun numele, pt ca din comoditate nu am citit regulamentul si nu stiu daca am voie sau nu.
daca te intereseaza pm

Pentru bunastarea cubuletului de apa fac orice, bag si creveti de nevoie,iar daca ajung doar 4 cu atat mai bine.
Despre produsul pe baza de bacterii nu stiu ce sa zic, nu cumva o sa consume si nutrientii din substratul plantelor?
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

bobesku wrote:Stai, ca nu ne-am inteles, am zis ca betanul sa fie singur, fara vreo urma de alt peste p-acolo.
Nu cred ca e fericita alegerea sa pui si microrasbore langa el. Mai mult ca sigur ca daca il apuca pandaliile o sa le rupa sira spinarii.

Atunci bettanul sa stea la el acasa ! Rasbora erau singura obtiune daca aflam despre ei inainte de guppy , iar daca nici cu guppy nu merg rasbora atunci pleaca si guppy-le.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/10/2010 00:24:15

aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Pun punct aici discutiei despre compatibilitati intre specii (m-am hotarat sa continuu cu rasbora si voi afla informatii din thread-ul deschis special pentru ei), continuam discutia pe tema inlocuirii sifonarii substratului cu alte metode, daca exista!
Prima alternativa: solutii minune care "descompun reziduurile si leaga nutrientii reducând si chiar eliminând compusii gazosi rezultati din descompunere ajutând în acelasi timp si la limpezirea rapida a apei". Nu prea ma pricep la chimie dar cam suna a SF: "contine materii celulozice naturale, acceleratori selectati biologic si microbi speciali ce s-au dovedit a fi eficienti în reducerea namolului din acvarii". Acest gen de produs mi-a fost sugerat de cineva pe PM.A folosit cineva asa ceva, da rezultate la un acvariu plantat fara sa deranjeze plantele?

This message was edited 2 times. Last update was at 17/10/2010 01:24:50

Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Daca nu ne zici si noua despre ce produs este vorba, de unde sa stim? Cit despre partea cu reclama...sa fim seriosi. S-au vehiculat tot soiul de nume si produse pe aici, se dau link-uri, etc si nu i s-a luat capul nimanui inca.
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Produsul respectiv i-l gasiti aici: http://www.magicnature.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=973&category_id=429&option=com_virtuemart&Itemid=66
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Interesant...dar despre acest produs se mentioneaza doar ca ar curata substratul acvariului. Cu algele ce ne facem?

Cineva foarte inteligent de pe acest forum a spus la un moment dat ca nu exista bazin fara alge. Si are mare dreptate!
Cred ca produsul acesta ar putea fi folosit doar in cazuri disperate, in care bazinul a fost lasat in parasire o perioada mai lunga de timp si s-au acumulat foarte multe reziduuri - gen pesti morti, frunze de plante, etc.
Si apoi ce acvaristica e asta fara sa stai sa bibilesti aprope in fiecare zi la acvariu? Sa stii ca exista si nano- uri mai mici decit al tau - de 10l - de ex. Si tot gasesti cite ceva de schimbat- mai pui o planta noua, o mai scoti pe alta, o buturuga, mai asezi o frunza, mai maschezi un incalzitor.

O sa te obisnuiesti, ai sa vezi. Nu trebuie sa te sperie faptul ca nu ai inca experienta. Asta vine cu timpul, incercind, facind greseli, bucurindu-te de reusite.

Acum sa nu ma intelegi gresit - nu sunt impotriva produsului prezentat de tine. Este optiunea ta, bazinul tau si timpul tau in joc. Faci cum crezi tu ca e mai bine. Si iti multumim ca ni l-ai "dezvaluit" si noua.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: