Author |
Message |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 13:12:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
blu3yes
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2912bbeedc16c67bd0529ab7d438c1ac.jpg)
IP:
|
Buna ziua, ma numesc Mihai B., din Ploiesti, posed 2(3) acvarii:
Eheim Aquapro 180 litri
- Barbus tetrazona 8, SAE 3, Ancistrus cirrhosus 2, Botia Macracantha 1, Botia Histrionica 2, Hoplosternum Thoracatum 2.
- iluminare modificata 2x 39W T5 Osram 865 (e facuta pentru 3 tuburi dar merg doar 2 momentan, e crud inca bazinul)
- substrat home-made, pietris 2-3 mm natural, mangrove + vita de vie
- Hagen Fluval 305 extern
Home-Made 54 litri
- Colisa Chuna 4, Corydoras Aeneus Albino 7
- capac home-made PVC instalatie 1x24W T5 Osram 965
- substrat home-made, pietris 2-3 mm natural, mangrova
- Resun Magi 380 intern
Home-made Nano-cub 27 litrii (al sotiei)
-1 Betta Splendens CrownTail alb
- substrat/incalzitor/filtru/plante/iluminare lampa bec economic Philips 865 etc...
This message was edited 1 time. Last update was at 14/04/2010 13:16:29
|
Daca pestii tai te fac sa te simti bine, ai grija ca treaba asta sa fie reciproca... |
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 13:23:13
|
pc.ciprian
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4cf33e18ede11b79827bc78b7f2075ae.jpg)
IP:
|
 poti sa ne dai mai multe detalii despre substratul tau homemade?
|
Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ? |
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 15:46:50
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
E bazat pe un amestec de pamant de flori (cu pH 7) si pietris marunt granulatie aprox 1 mm.
|
Daca pestii tai te fac sa te simti bine, ai grija ca treaba asta sa fie reciproca... |
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 20:20:59
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Cine ti-a spus sa pui pamint de flori in acvariu ?
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 21:45:57
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
lazarginel wrote:Cine ti-a spus sa pui pamint de flori in acvariu ?
Experienta personala. Dar sunt sigur ca se gasesc argumente contra destule, nu?
|
|
 |
Alex.B
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 21:47:29
|
Alex.B
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/104258225349d8ea35e4270.jpg)
IP:
|
Cred ca ti ai dat seama singur de neajunsurile acestei metode. Noi nu incercam sa convingem pe nimeni ai sa ti dai seama singur. E de ajuns sa scoti o planta, si pestii vor inota intr un mare noroi.
|
fost cesrobis |
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/04/2010 22:41:22
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
Crezi ca nu am scos plante din substrat pana acum ? Chiar si cateva Hygrophila Corymbosa
care au radacini cat cuprinde...Se face zonal putina tulbureala, in 5-10 min e limpede.
Nu a prezentat pana acum un neajuns.
|
|
 |
alien
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 08:17:29
|
alien
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5e948cf3d689e2e25a77.jpg)
IP:
|
A se vedea postul meu din topicul http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11053.page, am avut substrat facut cu turba si ii dau dreptate lui blu3yes // nu ai probleme cu apa la un astfel de substrat chiar daca scoti plante la greu.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 08:50:29
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Cea mai mare problema a acestui substrat e durata de viata. L-am folosit si eu pe vremuri si se termina foarte repede, la un moment dat plantele incep sa dea semne ca ceva nu mai merge ca la inceput.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 11:48:55
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
Porcu wrote:Cea mai mare problema a acestui substrat e durata de viata. L-am folosit si eu pe vremuri si se termina foarte repede, la un moment dat plantele incep sa dea semne ca ceva nu mai merge ca la inceput.
Cu tot respectul, un substrat de firma nu se termina si el ? Care e rolul substratului fertilizant ? Sa dea un boost cresterii plantelor la inceput, da ?
Eu vad altfel treaba, pentru mine substratul este pur si simplu un mediu propice in care radacinile plantelor sa se simta bine.
Fertilizarea prefer sa o fac in alte moduri, astfel incat sa acopar carentele esentei de apanova. Merg asa de luni de zile cu acvariile
si se pare ca plantele sunt multumite. Si mai mentionez ca nu folosesc deloc injectia de CO2.
Sa nu zic, ca iti pot da exemple de acvarii super plantate, care au fost facute absolut fara nici un substrat, decat cu pietris pur si simplu.
Nu pot da link, pentru ca e pe alt forum si nu este etic. Iti spun decat atat : Nicu Iuja (Peretele cu Frunza) sau Juwel (biotop asiatic).
Sunt 2 exemple pe care vei sti unde sa le cauti, daca vrei sa vezi.
|
|
 |
clonitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 12:25:46
|
clonitza
Member
IP:
|
Stiu ca e entuziasmant la inceput sa zici ok fac aranjamente fara aditie de C, cu pamant de flori,
fara fertilizare in coloana decat cu micro ca sa le dai peste nas celor cu scule profesioniste etc.
Bun, e ok, e un experiment din care inveti anumite lucruri DAR ca sa treci la o liga superioara,
un exemplu simplu http://www.aac.acuavida.com/gallery/3314-2/ab4e.jpg trebuie sa si investesti in scule adevarate.
Vezi tu pe parcurs cum sta treaba. Eu zic ca n-ar strica putina modestie la inceput, recunosc ca si mie mi-a lipsit,
dar acum tac malc si fur meserie.
|
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 13:07:12
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
Liga superioara pentru mine nu inseamna aquascaping. Inseamna pestii si reproducerea lor.
(si nu ma refer la vivipari). Asta e ceva ce ma stimuleaza pe mine personal si despre asta ma
documentez mai mult.
Inseamna sa le ofer un mediu in care sa se simta bine intai ei, si apoi ochiul meu de om ignorant
la ceea ce se petrece acolo in natura.
Nu intentionez sa fac acvarii de AGA, nu ma intereseaza aceasta ramura a acvaristicii, pentru
moment cel putin. Si in nici un caz nu vreau sa dau peste nas nimanui. Asta se face doar celor
care o cer si merita. Nu gratuit.
Imi cer scuze daca am creat polemica, nu a fost intentia mea, prezentarea am facut-o asa doar pentru ca
se cere in regulament. Daca stiam ca mi se vor da replici genul "Cine ti-a spus sa pui pamint de flori in acvariu ?"
ca la pre-scolari idioti, crede-ma ca nu mai pomeneam nimic si ziceam ca am acvariul cu pietris albastru cumparat
din pet-shop, barem sa stiu o treaba. Sa fiu pus la perete nu mai e sportul meu preferat de la o varsta incoace.
Cu respect.
Mihai B.
|
|
 |
clonitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 13:45:37
|
clonitza
Member
IP:
|
Nu te pune nimeni la zid ca nu facem lupte greco-romane aici
Fa acvaristica cum vrei pentru ca pana la urma e acvariul tau, daca ai nevoie de sfaturi
legate de cresterea plantelor stii unde ne gasesti.
O zi buna
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 14:01:57
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
blu3yes wrote:Liga superioara pentru mine nu inseamna aquascaping. Inseamna pestii si reproducerea lor.
Interesele tale in ceea ce priveste acvaristica nu putem sa le comentam, fiecare are preferintele lui si apreciaza ceea ce i se potriveste  . Si eu am acvarii orientate pe pesti, si nu numai eu.
Noi NU sustinem ca daca te intereseaza mai mult pestii si reproducerea lor esti la o liga inferioara fata de cel pe care-l intereseaza mai mult cresterea plantelor dificile. Astea-i o atitudine gresita care NU ne apartine si ne este pusa in spate de citeva "personalitati" de pe forumul ale carui acvarii le apreciezi asa mult. Sper c-am fost suficient de clar, nu vrem sa mai discutam pe tema asta, n-are rost  .
Io nu prea inteleg altceva. Daca te intereseaza asa mult pestii si reproducerea lor, de ce mai folosesti pamint de flori terestre? Si daca totusi folosesti ceva pentru plante de ce nu incerci ceva dedicat lor? Ceva ieftin ca se gasesc destule solutii pe piata.
blu3yes wrote:Care e rolul substratului fertilizant ? Sa dea un boost cresterii plantelor la inceput, da ?
Nu asta-i rolu' substratului, de ce doar la inceput? Trebuie sa le asigure hrana si dupa "inceput".
N-ai fost pus la perete, ai interpretat gresit mirarea noastra privind folosirea in 2010 a unei solutii antice de fertilizare a substratului.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 14:03:38
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Stiu ca nu o sa-ti placa ce urmeaza sa-ti spun: cred ca exagerezi, eu nu vad niciun post in care sa fii tratat ca un "pre-scolar idiot". Tine cont de faptul ca "tonul" este foarte interpretabil cand discutia are loc in scris si de cele mai multe ori, e interpretata gresit.
Cu tot respectul, un substrat de firma nu se termina si el ?
Ba bineinteles ca da. Dar dureaza considerabil mai mult si printre multe alte avantaje, se colmateaza mult mai greu.
Care e rolul substratului fertilizant ? Sa dea un boost cresterii plantelor la inceput, da ?
Nu. In primul rand, totu-i relativ, conteaza despre ce plante vorbim, conteaza despre ce substrat vorbim.
Sa spunem ca vorbim despre plante care chiar folosesc substratul (adica cu radacini serioase, ca la celelalte nu prea conteaza). In cazul asta, substratul nu le da un boost doar la inceput. Atunci cand nu mai "da boost" se cheama ca s-a epuizat.
Eu vad altfel treaba, pentru mine substratul este pur si simplu un mediu propice in care radacinile plantelor sa se simta bine.
De ce crezi ca vezi altfel treaba? Asa o vad si eu, asa o vad si altii, doar cu mentiunea de mai sus.
Liga superioara pentru mine nu inseamna aquascaping. Inseamna pestii si reproducerea lor.
Liga superioara nu inseamna numai concursuri si premii. Dar daca nu te intereseaza deloc partea asta (ma refer la aquascaping, nu la concursuri), atunci nu inteleg de ce te-ai suparat.  Adica daca nu esti interesat de un domeniu, atunci nu vad de ce sa te afecteze vreo replica sau observatie din zona respectiva.
Pe de alta parte, daca te intereseaza in principal reproducerea unor pesti, atunci... ce rol mai are plantatul? Simplul fapt ca ai un acvariu cu plante inseamna ca iti place si ca vrei sa-l mentii si sa-l faci cat mai frumos - aquascaping.
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 14:04:51
|
pc.ciprian
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4cf33e18ede11b79827bc78b7f2075ae.jpg)
IP:
|
Mihai, nu o lua personal, in general aici incercam sa promovam anumite lucruri. Din ce stiu eu pamantu de flori nu se mai foloseste de o perioada buna , atuncio cand nu se gaseau solutii de fertilizare fie ca e substrat fie ca e lichida care sa fie acceptabile la pret. Intradevar fiecare e cu "piticii" lui.Piticii nostrii sunt acvariile cu multe plante cu multe nevoi de toate culorile si tipurile la care implicit ai nevoie de anumite metode de fertilizare , piticii tai sunt inmultirea pestilor si cresterea anumitor specii care intradevar cresc si in sticla pisata (si ca sa il citez pe un alt coleg a se citi S nu SH) La fel cum ti-a zis si cloonita nu te pune nimeni la zid, si banuiesc ca daca ai o vechime in forumuri, stii foarte bine de ce te-a intrebat ginel "cine ti-a spus sa pui pamant de flori in acvariu?" Sunt o gramada de pers care se lasa influentate de petshopisti si fac greseli dorind sa ofere anumite conditii plantelor lor si/sau anumite acvarii plantate
Cu respect
Ciprian
|
Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ? |
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 14:24:28
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
@porcu : asta cu liga superioara mi-a fost servita aici nu in alta parte. si e o conceptie gresita care e adoptata in muuulte locuri.
Daca nu folosesti ADA sau Dannerle si CO2 esti pistol cu apa ;)
@gengiskhan: - "Pe de alta parte, daca te intereseaza in principal reproducerea unor pesti, atunci... ce rol mai are plantatul?"
Are rolul de a oferi pestilor un mediu in care sa se simta bine. Si evident ca nu arunci plantele gramada in bazin, le aranjezi
sa nu arate ca naiba. La fel ca atunci cand iesi pe strada, nu pui maieul peste pulover. Asta nu inseamna aquascaping, la
fel cum a doua nu inseamna haute-couture.
@pc.ciprian - cum sa nu iei personal ceva ce ti se adreseaza fix tie ? Poate eu nu vreau sa folosesc solutii "profi" si de firma,
bineinteles in masura posibilitatilor. Nu o sa stau acum sa schimb jumate de apa zilnic in acvariu ca sa nu folosesc filtru
extern. Dar asta ma face ignorant ? Crede-ma ca nu sunt genul care sa ma iau dupa petshop-isti. Prefer varianta inversa, sa citesc
inainte nopti intregi, ca d-aia avem net si acces la informatii, si apoi sa ma duc sa cumpar ceva.
Eu inteleg mirarea voastra in a face ceva "antic" sau macar diferit de restul, dar nu e fiecare persoana diferita ?
Sper ca m-am facut inteles, ceea ce fac, o fac intentionat, in cunostinta de cauza, nu din auzite.
Stiu ce face substratul, stiu ce contine, si ala de firma si al meu, stiu diferentele, insa nu stiu tot si
vreau sa mai aflu. Prefer sa stiu insa si de ce face, nu doar ce face.
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 14:24:55
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Vezi de aia te-am intrebat :Cine ti-a spus sa pui pamint de flori in acvariu ?
Pentru ca ,daca ti-a spus cineva de la un pet shop nu te-a sfatuit tocmai de bine
dar daca tu ai experienta asa cum zici in acvarii cu pamint(de flori ,de cirtita ,de rime,)
Este ALTA problema
este acvariu tau PERSONAL ,faci ce vrei in el
PUI ce vrei in el
Eu am experienta indelungata cu paminturile ,nu numai de flori cred ca sunt 25 de anii de cind am setat un acvariu cu pamint prima data
Intradevar fata de quartit spalat este ceva in plus
Dar as putea sa-ti spun zeci de motive impotriva acestui substrat
Si nu am acuma timp
daca ai citit cartea lui Diana Walstad
Sa stii ca are un simbure de adevar dar.... in anul 2010 vorbind de pamint la acvariile plantate este ceva din epoca de piatra
SI inca ceva ,fara sa o iei in nume personal ca o jignire
Daca te pasioneaza cum spunea-i :
atunci nu vad de ce-ai complica cu pamint de flori
poti pune si quartit spalt bine ,fertilizezi cu pastile si eu cred ca iesi mai bine decit cu pamint de flori
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
blu3yes
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 14:44:58
|
blu3yes
Junior member
IP:
|
Ok Ginel imi cer scuze ca am interpretat gresit intrebarea, dar cum zicea cineva mai sus,
e greu de ghicit tonul intr-o discutie scrisa.
Am inteles foarte bine acum de ce sunteti mirati. Ok.
Bazin cu pietris curat fara nimic dedesubt stiu ca ar merge foarte bine,
s-a facut de multe ori, functioneaza. Si nici pastilutele in substrat nu ma prea atrag.
Singura fertilizare pe care o folosesc, cum am mai zis, este in coloana.
Si nici cu aia nu exagerez sincer sa fiu, decat sa acopar carentele apei de la robinet.
Va intrebati de ce? Din acelasi motiv pentru care unora le plac
masinile foarte vechi, pe care se chinuie sa le faca sa functineze
din nou, si nu bolizii din 2010. Nu performanta imediata si cumparata de-a gata
e totdeauna o satisfactie.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2010 14:45:51
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/04/2010 15:44:48
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Eu am spus treaba cu tonul si apropo de asta, uite ca as avea eu acum motiv sa ma supar:
La fel ca atunci cand iesi pe strada, nu pui maieul peste pulover. Asta nu inseamna aquascaping, la fel cum a doua nu inseamna haute-couture.
Nu? Pentru ca nu e potrivita comparatia. Eh, n-o sa ma supar acuma.
Din acelasi motiv pentru care unora le plac masinile foarte vechi, pe care se chinuie sa le faca sa functineze din nou, si nu bolizii din 2010.
Nu cred ca ideea de "vintage" se aplica in acvaristica.
Nu performanta imediata si cumparata de-a gata e totdeauna o satisfactie.
Chiar crezi asta? Adica tu sincer crezi ca te duci, iei substrat "de firma", urmezi o reteta si asta-i totul, nu ai absolut nicio problema, lucrurile sunt de 100 de ori mai simple asa? Ca nu e chiar asa, nu e nici pe departe asa.
Parerea mea.
|
I can't brain today ... I have the dumbs. |
|
 |
|