Humbert wrote:nu e corect. 6.0 inseamna de 10 ori mai acidic decat 7.0, nu decat 6.1
Aici ai dreptate, nu stiu la ce ma gandeam.
Humbert wrote:rili, ce ai scris mai sus nu sunt raspunsuri la intrebarea mea. iar aia cu asfixierea tot nu tine: pe pagina cealalata s-a scris de ph-ul de 4-5 la care traiau pesti fara sa se sufoce, deci... e posibil, dar foarte improbabil
Tu realizezi ca tot acolo unde scria de ph 4 - 5 (e vorba de Porcu), mai scria si ca kh-ul era mic mic. Nu stiu in cazul lui Val ce kh avea el in acvariu la ph 5, ne poate spune.
Mai detaliat: CO2, ca orice gaz, se dizolva in apa. Dar va avea o reactie cu apa, putand forma una sau mai multe din: CO2 (dizolvat in apa), acid carbonic (H2CO3), bicarbonat ion (HCO3-) si carbonat ion (CO3 2-). Ce anume se formeaza din astea sau mai exat in ce procent fiecare (ca se formeaza din toate) depinde foarte mult de alti parametri ai apei.
CO2 + H2O <==> H2CO3 <==> (HCO3-) + (H+) <==> (CO3--) + (2 H+)
Daca exista un KH "buffer", adica o valoare destul de mare a KH-ului (nu inseamna ca trebuie sa fie foarte mare, ci inseamna ca trebuie sa fie suficienta pentru a avea efectul urmator), atunci ionii bicarbonat se vor combina cu o parte din ionii de H, formand acid carbonic, care este un compus instabil, desfacandu-se in apa si CO2. Aceeasi reactie ca si in cazul apei carbogazificate. In felul asta, obtii acest efect de "buffer". Asta s-ar traduce prin: cu cat sunt mai multi ioni bicarbonat, cu atat se combina cu mai multi ioni de H, cu atat cantitatea de ioni de H e mai mica, deci pH-ul ramane mai mare, deci cu atat ph-ul variaza mai greu.
Reformulat, ar insemna urmatorul lucru: considerand aceeasi valoare de start pentru pH, daca ai KH mic, trebuie sa adaugi mai putin CO2 pentru a scadea pH-ul spre un anume target decat daca ai avea KH-ul mai mare.
Humbert wrote:variatiile de ph cu care ne intalnim noi cred ca sunt in range-ul 6-8, deci asfixierea o excludem.
pH-ul si asfixierea nu sunt unul si acelasi lucru. Asfixierea apare din cauza concentratiei mari de CO2 dizolvat in apa (in aceasta forma), pH-ul e concentratia de ioni de H+ din apa. Tinand cont de ce scrie mai sus, evident ca poti avea pH-ul si de 4 fara sa ai asfixiere, dar scaderea se face lent, adica aditia de CO2 trebuie crescuta treptat si lent. Daca brusc cresti aditia de CO2, atunci apa va ajunge saturata de CO2 dizolvat in apa si din cauza ca se insista - aditia se face intruna -, aceasta concentratie creste repede si ramane mare, CO2-ul ne mai putand fi inlocuit de O2 destul de repede.
Humbert wrote:pe mine ma intereseaza exact ce se intampla dpdv fizic/ chimic, pentru ca eu m-am cam prins in ultimele 6 luni ca de fapt cunostintele pe care le avem despre ce se intampla in acvarii sunt destul de aproximative.
Aici o sa revin dupa ce ma documentez mai bine.

Ce pot sa-ti spun e ca si eu am avut un "soc de pH" in urma caruia pestii stateau la suprafata si respirau greu si unii sareau din apa - amandoua sunt simptome asociate clar cu asfixierea.
Humbert wrote:iti dau un exemplu: la un moment dat am sugerat undeva ca am putea pune reactorul de CO2 inainte de filtru. multi au spus ca e o prostie, pt ca bacteriile vor fi afectate de scaderea mai brusca de ph care se intampla imediat dupa reactor -> deciclare.
Da. Nu sunt neaparat de-acord cu Val, nu scaderea de pH e problema acolo. Gandeste-te cum arata apa care iese din reactor - este plina de bule foarte fine de CO2. Cel putin la mine este. Pana ajunge inapoi in filtru, acel CO2 se dizolva in apa sau se elimina, o parte din el fiind inlocuit de O2. Daca pui reactorul fix inainte de filtru, e ca si cum ai baga CO2 direct in filtru...
Humbert wrote:acum Val a scris pe pagina cealalta ca nici macar nu stim despre ce bacterii vorbim, ca ar fi altele decat nitrosomonas si nitrobacter...
Realizezi ca cineva greseste. Ori Val care spune ca e vorba
si de alte bacterii (tind sa-l cred), ori articolul respectiv care spune categoric ca la un pH... cat era acolo? toate bacteriile respective mor. Ideea de pH scazut, deci NH4 ne-periculos nu e corecta. Chiar daca nu e periculos la pH mic, tot apare in teste. Ei bine, culmea, nu apare. Deci cineva tot il reduce, nu? De altfel, ai putea spune ca daca tii pH-ul la 4.5 - 5, atunci... ce nevoie mai ai de filtru? (si sa nu-mi spui ca pentru filtrare mecanica!

)
Cred ca e mai putin important ce bacterii fac asta, important este ca acel filtru are rolul lui. Mie mi-ar placea mult de tot sa pot sa studiez ce-i intr-un filtru de-asta, dar n-am cum.