wizzard_6 wrote:Multumesc, Chris. In poza 2 cand i-am cumparat scria "Blue cobalt", problema e ca in toate pozele care le-am vazut cu cel albastru cu dungi, ba l-am gasit cu denumirea de Maingano, ba Pseudotropheus, ba Melanochromis johanii...ca nu stiu ce sa mai cred,o fi corcit

Mereu ma incurca denumirile stiintifice si cele comune, cred ca o sa-i botez la popa :-) In poza 6 Electric Blue, nu stiam de Sciaenochromis fryeri.
in poza 2 , banuiam ce specie sunt dar coloritul m a bagat un pic in ceata. da,
Blue cobalt este denumirea populara a
Maylandiei callainos iar ai tai par a fi niste juvenili..probabil mai incolo vor capata acea culoare de albastru cobalt. am avut un mascul enorm, aproape 15 cm, din aceasta specie - stiu ca acvariul tau nu este unul f mare iar din acest considerent cred ca vei avea probleme cand vor creste acesti Callainos. incerc sa gasesc o poza in albumul meu:
in privinta celui albastru cu dungi s ar putea ca si eu sa ma fi inselat. daca ai pomenit de
Maingano - s ar putea sa fie un
Melanochromis cyaneorhabdos cunoscut si sub denumirea de *maingano*sau
electric blue johanni' (de aici si confuzia mea)..oricum speciile acestea se aseamana foarte mult , de aici si dificultatea in a le diagnostica cu precizie :-) de corcit nu e , stai linistit ;))
referitor la denumirile stiintifice ale Mbunelor- Pseudotropheus, Maylandia, Melanochromis - pot sa ti spun ca, pe vremea cand eu eram inca flacau denumirea de Pseudotropheus era sfanta..de exemplu: Pseudotropheus auratus de atunci este Melanochormis auratus. stiinta nu sta pe loc. probabil ca acei cercetatori si oameni de stiinta care participa la studiul si clasificare speciilor de pesti , au gasit alte criterii de clasificare(in functie de dentitie, colorit etc) a acestora.
iti pot spune doar ca nu se vor opri aici:-)
denumirile de genul Electric blue, Electric yellow, Blue cobalt, White tail(ps.acei) sunt folosite inafara. noi , romanasii preferam denumirea stiintifica a pestelui. consider ca este necesar sa cunosti si denumirea stiintifica pentru a te putea documenta mai bine despre acel peste.
toate bune!
ps. poza 6- Sciaenochromis fryeri pe langa Electric blue mai il poti gasi si sub de denumirea de electric blue ahli, iceberg. :-)