alexnbv wrote:Sper sa sfatuiasca cineva la problemele descrise mai sus, referitoare la puterea pompei pentru reactor si capacitatea acvariului.
Zi de citit forum :p . Chiar daca e tardiv postul meu, consemnez urmatoarele, despre... cit de mari pot fi debitele intr-un acvariu :-) .
La un nano de 50 l (fara pesti), am folosit (pt ca acestea am avut la dispozitie) un reactor Tornado (Aquatic Nature) cu pompa de 500 l/h si un filtru intern Hydor de 450 l/h. Reactorul este amplasat in exteriorul acvariului (pompa e in interior desigur, la debitul maxim). Am micsorat debitele prelungind traseele de refulare (ale reactorului si filtrului intern) prin furtune precum si dispersia apei prin tevi perforate (sub nivelul apei, bineinteles. Curentii prin acariu sunt optimi, nu afecteaza plantele introduse acolo. Acvariul nu este estetic, deocamdata ma intereseaza functionalitatea respectiv aducerea la viata a plantelor de acolo

.
Dupa o luna de la "pornire", nu pot spune ca sunt multumita de suspensiile acumulate la nivelul substratului, intr-o oarecare masura (din resturile vegetale sau produse de melci pe care, prea puternicul filtru nu le extrage; eu am o idee fixa - a acumularii substantei organice care, indirect, este "promotoarea" dezechilibrului greu de refacut, intr-un acvariu). Voi vedea daca trec peste faza "alge" sau nu. Deocamdata e ok.