[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
constructie acvariu  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Detaliaza te rog daca tu ai timp un pic subiectul 'ORP' .
Eu zic ca lumea o sa fie interesata cand o sa afle.
Parerea mea e ca trebuie cascat ochii la asa ceva!
Mi-au picat candva ochii pe un articol ce prezenta date comparative, ceva in genul celor descrise de tine.
Ulterior cand m-am jucat si eu cu asa ceva mi-am dat seama cat este de important.
E un subiect care nu prea a fost abordat pe aici din cate stiu...e drept ca eu nu prea mai intru cu frecventa de altadat` ...asa ca e posibil sa-mi fi scapat

Oricum felicitari....uite cate conexiuni se pot face cu un instrument performant!

This message was edited 1 time. Last update was at 01/04/2011 14:39:21


SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

Joined: 22/02/2008 20:43:44
Messages: 1509
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte interesant subiectul, observatiile si valorile prezentate de grafice. Ar fi meritat un topic separat.

Pentru ca discutia a pornit in directia asta (destul de tehnica si bazata pe date clare), eu zic sa nu te opresti, sa continui cu observatiile si poate ne impartasesti si noua din ele.
De asemenea, probabil sunt multi care asteapta si ceva explicatii, ce inseamna termenii astia, la ce ajuta, s.a.m.d.


I can't brain today ... I have the dumbs.
[WWW] [Yahoo!]
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Ce ti-e si cu nucleul asta .

Sigur ca voi scrie dintre opiniile, rezultatele, nedumeririle pe care le am in legatura cu subiectul.
Nu pot incepe acum cu inceputul deoarece alte aspecte pe aceasta tema ma preocupa.
Dar pe scurt:
- reactiile de oxido-reducere implica oxidanti si reducatori;
- in reactia de oxidare, un atom, ion, molecula cedeaza electroni iar donatorul se numeste reducator; in acvarii, gasim substanta organica, ionii metalelor cu nr mic de oxidare: magneziu, calciu, sodiu (pt mentinerea echilibrului acestor ioni, a electrolitilor in general, este benefic schimbul de apa). Microelementele din fertilizanti, daca sunt in forma chelata, sunt protejati de reactiile de oxidare.
- in reactia de reducere, un atom, ion sau molecula accepta electroni iar acceptorul se numeste oxidant; ozonul este unul dintre cei mai puternici oxidanti; UV-ul are acelasi rol.
- fotosinteza implica reactii de oxidare si reducere deopotriva. De aceea, intr-un acvariu plantat si corect dotat, mentinut, calitatea apei - care implica si o valoare optima a potentialului de oxido-reducere (ORP) - este una buna ceea ce se reflecta in starea pestilor.
- ORP depinde de asemenea de continutul de oxigen dizolvat din apa; cred ca am scris cindva cit de mult variaza continutul de oxigen dizolvat, in 24 ore; e cam... spectaculoasa variatia.
- apa cu pH acid are ORP influentat de agentii oxidanti; apa cu pH bazic are ORP mic dat de agentii reducatori.
- apa cu ORP >700 mV are caracter puternic oxidant, e deja un agent de sterilizare; apa potabila are ORP < 200 mV; apa cu caracter reducator are ORP <-250 mV.

Cred ca ORP reflecta echilibrul (sau lipsa lui) intre parametrii chimici, biologici, device-ri (becuri, filtru/curenti acvatici), schimburi de apa si echilibru in electroliti etc iar toti acesti factori sunt in strinsa interdependenta (aceste aspecte se desprind din multe dintre discutiile provocate aici pe forum ). E dificil de spus in ce masura KH sau pH sau becurile sau biomasa din acvariu sau curentii subacvatici etc influenteaza direct si/sau indirect la un moment dat, variatia ORP. Sau invers. In reactiile de oxido-reducere din apa sunt implicate atit componenta anorganica dar si cea organica din bazin. De aceea acvariul, chiar daca artificial, este un ecosistem (atunci cind il amenajam ca atare).
Inca tin sub observatie diferitele ... reactii.

Despre diferitele valori ale ORP, in diferite momente de activitate, pot spune urmatoarele:
Am inceput acvaristica marina, tinind cu sfintenie ORP la 300 mV si doar in cazul exploziei algale, la 350 mV (controlul ORP in acvariul marin se face cu ajutorul injectiei de ozon). Un ORP de 300 - 400 mV este considerat safe pt animalele din acvariu.
Doua acvarii plantate de cite 650 l fiecare au inceput sa functioneze cu urmatorul redox, cu cca. 13 luni in urma:

http://img35.imageshack.us/i/redoxa1debut.jpg/

Valorile sunt inregistrate din 3 in 3 ore. Se observa ca ORP era in jurul valorii de 350 mV. A crescut treptat. Stabilizarea ORP e corelata cu echilibrul multor 'verigi' ale acvariului. Plantarea a fost densa de la inceput. Cred ca forma sinusoidala a curbei e legata de debutul fertilizarii.
Se spune ca ORP (probabil valoarea mica a acestuia?) poate influenta cianobacteriile. Cred ca pericolul dezvoltarii algale o data cu startarea unui acvariu (plantat) e legat nu de valorile absolute ale unor parametri (chimici sau biologici) ci de variabilitatea acestora.
Am experienta ...traumatizanta a algelor dar nu cu aceste 2 acvarii. Putine fire de alge filamentoase au aparut, ele disparind rapid o data cu popularea cu SAE si Amano shrimp.
La 7 luni de la startare, redox ar?ta astfel:

http://img824.imageshack.us/i/orpa1a2sept.jpg/

Valorile sunt inregistrate la fiecare 30 min. Se observa cum variaza ORP, in raport cu adaosul de fertilizanti, fotosinteza, cresterea de oxigen dizolvat din apa din timpul zilei etc. Valorile de 580 mV (la un pH6.5 si cca 3-5 KH) nu m-au linistit multa vreme, arata un potential oxidativ al apei. Dar animalele din bazine au stare buna de sanatate, mortalitate 0. In ceea ce priveste plantele ... sunt mai multe de spus.

Tabloul ORP functie de pH in alt bazin (166 l) despre care aminteam cind am redeschis acest topic, arata astfel, dupa repunerea in functiune a valvei/buteliei de CO2:

http://img847.imageshack.us/i/spm101aprphredox.jpg/

Am fost in eroare, ORP (cu rosu) a crescut 'prompt' o data cu scaderea pH prin injectie de CO2. Se pare ca un pH setat la 6.9 ( si cca 3 KH) va determina un ORP<500 mV? Ramine de vazut. Pina acum am 'lucrat' la pH 6.5, ORP fiind >500 mV (cu exceptia perioadei fara aditie de CO2).

ORP in acvarii sterile cu pesti (discus) arata astfel (A1, A2, A4; A3 este acvariul plantat/166 l mai sus amintit):

http://img641.imageshack.us/i/sist301aprredox.jpg/
Un ORP la nivelul observat in grafice (fata de fenomenul intilnit intr-un acvariu plantat) nu e motiv de panica; starea pestilor, apetenta si comportamentul sunt normale.

Observatii, observatii... . Inca nu e timpul concluziilor.
goldman
Member
[Avatar]

Joined: 21/10/2010 01:58:54
Messages: 261
Location: Sighetu Marmatiei
IP:
Offline

nano, atept "ca pe Mesia" orice cuvant scris de la tine(cu totul ca n-am inteles nimic)...
Dar am si eu o intrebare:in legatura cu plant grow,de la Aqua medic,am inteles bine?este la fel de bun ca si un metal halide????daca da, zii sa-mi arunc dennerle-urile

bazin:150x50x66 plantat: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15077.page
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Gata, a trecut si 1 apr . Nu spun ca eu as fi pacalit pe cineva ieri, nu am avut chef, se ocupa statul (?) de asta.

goldman wrote: am si eu o intrebare:in legatura cu plant grow,de la Aqua medic,am inteles bine?este la fel de bun ca si un metal halide????daca da, zii sa-mi arunc dennerle-urile

Sorry, eu sunt de vina pt ca nu stiu sa explic. Poate ca le voi pune cap la cap. Poate atunci cind ceva nu va merge bine in acvariu (sper sa nu).

Dar eu nu am spus ca metal halidele sunt mai bune decit AquaMedic. Si sunt de acord cu voi ca Dennerle sunt calitativ superioare AguaMedic. Am AquaMedic pt ca ...asa au venit la pachet si continui sa le folosesc. Referindu-ma la tuburi si MH, imi exprimam o nedumerire. Literatura spune ca diferitele dispozitive de iluminat (si undeva am gasit mentionat MH) influenteaza ORP - MH probabil datorita compozitiei spectrale. Si e logic sa fie asa. Iar eu ma asteptam sa gasesc o deosebire cit de mica in reactiile de oxido-reducere, in acvarii plantate, dotate diferit in privinta iluminarii. N-a fost sa fie.
Personal, consider indispensabile MH in bazinele de 650 l despre care vorbesc, unde inaltimea acvariului este de 64 cm. Presupun ca radiatia luminoasa patrunde mai adinc . Bineinteles ca am dificultati cu mentinerea temperaturii apei vara (dar, chiar si in conditiile degajarii de caldura a MH, reusesc sa le mentin in functiune intre orele 11-16), pe care nu o 'scot' din intervalul 25-27.5C. Ceea ce nu e ok. Un regim termic intre 23.5-24.5 C pe timpul iernii s-a reflectat intr-un ecart ORP relativ mai mic fata de cel inregistrat pe durata verii.
As fi curioasa sa aflu cum merg plante precum R. macrandra sau Blyxa, intr-un mediu cu un ORP de 300-400mV. In conditiile actuale, R. macrandra supravietuieste fara a avea aspectul pe care mi-l doresc. Nu cred ca in conditiile de KH si pH la care lucreaza acum bazinele mari, ORP poate cobori sub 500 mV. Ramine de vazut care situatii determina o scadere a ORP.
nano
Junior member

Joined: 21/08/2007 09:37:25
Messages: 80
Location: Galati
IP:
Offline

Imi permit sa continui ideea deoarece am vazut aici pe forum aprofundari mult mai...profunde, pe diverse teme.
Si insist sa scriu deoarece am totusi multe si mari nedumeriri .

pH controller-ul nu il folosim singular ci corelind datele cu KH si chiar continutul de CO2 din apa.
In mod similar, ORP ofera informatii informatii, in mod corelat cu alti factori de natura chimica, biologica si depinde de unii dintre acestia.
Spuneam ca, atunci cind ORP a crescut peste valoarea de 400 mV (considerat un prag maxim admisibil si safe pt pesti, cel putin in acvaristica marina unde acest prag poate fi atins prin ozonizarea apei - deci un oxidant puternic si periculos - dar nu stiu de ex, care este valoarea ORP intr-un acvariu reef stabilizat si 'plin' cu nevertebrate, vertebrate si microcenoze 'mineralizatoare' de substante), am crezut ca prin cresterea caracterului oxidativ al apei, aceasta va actiona ca stresor asupra animalelor din acvariu. La cel putin 12 luni de functionare in acest ritm, ORP=500-580mV nu se dovedeste (precum am citit pe net) un factor de stres pt nevertebrate cel putin (primele care ar 'ceda'): creveti, melci, planarii (ultimile doua grupe le consider abundente si ramine de vazut daca dezvoltarea ampla a lor este in legatura cu evolutia dorita a acvariului).
Intr-un acvariu plantat, unde fotosinteza plantelor, 'ajutata' pe multiple cai, se desfoasa la viteza optima, unde substratul - prin compozitie, structura, stimulare de curenti de convectie - este si el 'ajutat' sa reprezinte locatia unor microcenoze stabile in timp, e firesc ORP sa. Sa ce? Sa fie stabil - asta e sigur.
Aici trebe sa fac o paranteza si sa rezum ceva:
- Oxidantul implicat in reactiile de oxido-reducere este acceptor de electroni, el scazindu-si nr de oxidare.
-Reducatorul (respectiv substanta organica in principal, eu cu aceasta am treaba) implicat in reactiile de oxido-reducere este donator de electroni, el crescindu-si nr de oxidare.
Acestea fiind spuse, inseamna ca ORP este cu atit mai mare cu cit creste concentratia oxidantilor, a acceptorilor de electroni adica (ozonul - nu e cazul in acvariile plantate - sau ionul feric cu nr de oxidare 3+ adica Fe3+ care vrea sa treaca in Fe2+ daca poate s.a.) sau este cu atit mai mic pe masura ce creste concentratia reducatorilor, a donatorilor de electroni (substanta organica - bat-o vina - sau ionul feros - Fe2+, atit de dorit de plante sau azotul amoniacal, N3- s.a.). Cu azotul amoniacal am ajuns la o alta categorie de procese din acvariu pe care o consider importanta si care are o contributie importanta la reactia redox a apei: nitrificarea respectiv oxidarea biologica a amoniului, in filtru biologic, substrat, obiecte de decor - pretutindeni unde se pot 'aseza' coloniile nitrificatoare. Azotul amoniacal (N 3- ) se oxideaza la nitrit (N3+) si aceasta e o reactie redox; oxidarea, biologica si ea, a nitritului la nitrat modifica nr de oxidare al azotului trecindu-l in nitrat in care azotul are nr de oxidare +5.
Denitrificarea este tot un proces redox in care azotul din nitrat cu nr de oxidare 5+ (N 5+) trece in azot liber cu nr de oxidare 0. Aici, azotul este acceptor de electroni .
Intr-un ppt din comp, am gasit slide-ul de mai jos unde am scris cindva reactiile din acvariu, dupa D. Walstad:

http://img138.imageshack.us/i/procmicrobiol.jpg/

Pe cele marcate le consider procese prezente in mod evident, intr-un acvariu stabilizat: nitrificarea, descompunerea aeroba, poate si reducerea fierului ... feric - cindva in cine stie ce acvariu parasit. Nu 'cred' in reactiile anaerobe intr-un sistem de acvariu deci nici in denitrficare. Cred ca zonele anoxice apar rareori, pe durate scurte de timp, pe suprafete reduse, nelasind loc de stabilizare a bacteriilor si derulare a reactiilor anaerobe care sa influenteze semnificativ viata din bazin. Cred (asa am citit cindva si pare logic) ca substratul poate deveni - la un moment dat si indepartat - anoxic atunci cind are >10 cm inaltime si e din nisip care se taseaza disparind spatiile si circulatia gazelor. Acolo unde circula apa 'incarcata' in oxigen dizolvat la un nivel optim pt viata pestilor, mediul este aerob.

O alta idee: pH scazut ar determina ORP mare.
Intr-un sistem mare de acvarii cu pesti, cu:
- lumina 'cu becuri de alimentara' care ajung si la 1W/50 l (nu e problema, totul e remediabil :lol,
- fara plante deci fara fotosinteza,
- cu UV in schimb,
- sistemul de acvarii e stabilizat in ani (lucru vizibil si intr-o duritate totala de 14grG care va fi rapid corectata in aceasta vara) deci cu microcenoze fixate in substrat, filtre, decor, tevi etc,
- cu o nitrificare de la satisfacator la optim,
- cu o saturatie buna a apei in oxigen dizolvat,
pH-ul (corelat cu acel GH) a scazut la 6.32. CO2 (nu de la butelie desigur) e si el prezent la un nivel semnificativ. In schimb, redox e departe de valorea masurata in acvariile plantate. Reprezinta min 260-460 mV. Care e un ecart bun (data fiind starea si viabilitatea pestilor) si mai mare decit nivelul masurat in acvariile unde traficul de apa e frecvent si, probabil, stabilitatea ...bio-chimica a apei e mica (cum arau graficele din comentariul anterior, ORP>100 mV, <200 mV). Cine da acest ORP, alegeti voi din lista proceselor din link-ul de mai sus .

In concluzie si cam gata apologia redoxului, - pina la noi situatii si noi interpretari, cine stie...: ORP implica mai mult decit chimia pura din apa bazinului. O apa cu caracter puternic oxidativ ('plina' de acceptori de electroni) adica un ORP de 700-800 mV, va accepta electroni de la bacteriile patogene pina le va ucide. Respiratia plantelor si animalelor, metabolismul bacterian, cel animal, unele dispozitive care substituie natura din acvariile noastre contribuie intr-o masura mai mare si mai mica la potentialul redox al apei. Nu cred ca exista valori optime ci un interval preferat de la 100 mV (sub acest nivel e evident ca abunda substanta organica singura, pe acolo) la cit?
Iar in acest interval, o stabilitate a ORP cred ca e indicatorul unei bunastari in acvariu.

ORP in sistemele marine schimba putin discutiile.

Simplist spus, cam asta ar fi, cam in forma asta mi le-am ordonat eu.
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com