Imi permit sa continui ideea deoarece am vazut aici pe forum aprofundari mult mai...profunde, pe diverse teme.
Si insist sa scriu deoarece am totusi multe si mari nedumeriri

.
pH controller-ul nu il folosim singular ci corelind datele cu KH si chiar continutul de CO2 din apa.
In mod similar, ORP ofera informatii informatii, in mod corelat cu alti factori de natura chimica, biologica si depinde de unii dintre acestia.
Spuneam ca, atunci cind ORP a crescut peste valoarea de 400 mV (considerat un prag maxim admisibil si safe pt pesti, cel putin in acvaristica marina unde acest prag poate fi atins prin ozonizarea apei - deci un oxidant puternic si periculos - dar nu stiu de ex, care este valoarea ORP intr-un acvariu reef stabilizat si 'plin' cu nevertebrate, vertebrate si microcenoze 'mineralizatoare' de substante), am crezut ca prin cresterea caracterului oxidativ al apei, aceasta va actiona ca stresor asupra animalelor din acvariu. La cel putin 12 luni de functionare in acest ritm, ORP=500-580mV nu se dovedeste (precum am citit pe net) un factor de stres pt nevertebrate cel putin (primele care ar 'ceda'): creveti, melci, planarii (ultimile doua grupe le consider abundente si ramine de vazut daca dezvoltarea ampla a lor este in legatura cu evolutia dorita a acvariului).
Intr-un acvariu plantat, unde fotosinteza plantelor, 'ajutata' pe multiple cai, se desfoasa la viteza optima, unde substratul - prin compozitie, structura, stimulare de curenti de convectie - este si el 'ajutat' sa reprezinte locatia unor microcenoze stabile in timp, e firesc ORP sa. Sa ce?

Sa fie stabil - asta e sigur.
Aici trebe sa fac o paranteza si sa rezum ceva:
- Oxidantul implicat in reactiile de oxido-reducere este acceptor de electroni, el scazindu-si nr de oxidare.
-Reducatorul (respectiv substanta organica in principal, eu cu aceasta am treaba) implicat in reactiile de oxido-reducere este donator de electroni, el crescindu-si nr de oxidare.
Acestea fiind spuse, inseamna ca ORP este cu atit mai mare cu cit creste concentratia oxidantilor, a acceptorilor de electroni adica (ozonul - nu e cazul in acvariile plantate - sau ionul feric cu nr de oxidare 3+ adica Fe3+ care vrea sa treaca in Fe2+ daca poate s.a.) sau este cu atit mai mic pe masura ce creste concentratia reducatorilor, a donatorilor de electroni (substanta organica - bat-o vina - sau ionul feros - Fe2+, atit de dorit de plante sau azotul amoniacal, N3- s.a.). Cu azotul amoniacal am ajuns la o alta categorie de procese din acvariu pe care o consider importanta si care are o contributie importanta la reactia redox a apei: nitrificarea respectiv
oxidarea biologica a amoniului, in filtru biologic, substrat, obiecte de decor - pretutindeni unde se pot 'aseza' coloniile nitrificatoare. Azotul amoniacal (N 3- ) se oxideaza la nitrit (N3+) si aceasta e o reactie redox; oxidarea, biologica si ea, a nitritului la nitrat modifica nr de oxidare al azotului trecindu-l in nitrat in care azotul are nr de oxidare +5.
Denitrificarea este tot un proces redox in care azotul din nitrat cu nr de oxidare 5+ (N 5+) trece in azot liber cu nr de oxidare 0. Aici, azotul este acceptor de electroni

.
Intr-un ppt din comp, am gasit slide-ul de mai jos unde am scris cindva reactiile din acvariu, dupa D. Walstad:
http://img138.imageshack.us/i/procmicrobiol.jpg/
Pe cele marcate le consider procese prezente in mod evident, intr-un acvariu stabilizat: nitrificarea, descompunerea aeroba, poate si reducerea fierului ... feric - cindva in cine stie ce acvariu parasit. Nu 'cred' in reactiile anaerobe intr-un sistem de acvariu deci nici in denitrficare. Cred ca zonele anoxice apar rareori, pe durate scurte de timp, pe suprafete reduse, nelasind loc de stabilizare a bacteriilor si derulare a reactiilor anaerobe care sa influenteze
semnificativ viata din bazin. Cred (asa am citit cindva si pare logic) ca substratul poate deveni - la un moment dat si indepartat - anoxic atunci cind are >10 cm inaltime si e din nisip care se taseaza disparind spatiile si circulatia gazelor. Acolo unde circula apa 'incarcata' in oxigen dizolvat la un nivel optim pt viata pestilor, mediul este aerob.
O alta idee: pH scazut ar determina ORP mare.
Intr-un sistem mare de acvarii cu pesti, cu:
- lumina 'cu becuri de alimentara' care ajung si la 1W/50 l

(nu e problema, totul e remediabil :lol

,
- fara plante deci fara fotosinteza,
- cu UV in schimb,
- sistemul de acvarii e stabilizat in ani (lucru vizibil si intr-o duritate totala de 14grG care va fi rapid corectata in aceasta vara) deci cu microcenoze fixate in substrat, filtre, decor, tevi etc,
- cu o nitrificare de la satisfacator la optim,
- cu o saturatie buna a apei in oxigen dizolvat,
pH-ul (corelat cu acel GH) a scazut la 6.32. CO2 (nu de la butelie desigur) e si el prezent la un nivel semnificativ. In schimb, redox e departe de valorea masurata in acvariile plantate. Reprezinta min 260-460 mV. Care e un ecart bun (data fiind starea si viabilitatea pestilor) si mai mare decit nivelul masurat in acvariile unde traficul de apa e frecvent si, probabil, stabilitatea ...bio-chimica a apei e mica (cum arau graficele din comentariul anterior, ORP>100 mV, <200 mV). Cine da acest ORP, alegeti voi din lista proceselor din link-ul de mai sus

.
In concluzie si cam gata apologia redoxului, - pina la noi situatii si noi interpretari, cine stie...: ORP implica mai mult decit chimia pura din apa bazinului. O apa cu caracter puternic oxidativ ('plina' de acceptori de electroni) adica un ORP de 700-800 mV, va accepta electroni de la bacteriile patogene pina le va ucide. Respiratia plantelor si animalelor, metabolismul bacterian, cel animal, unele dispozitive care substituie natura din acvariile noastre contribuie intr-o masura mai mare si mai mica la potentialul redox al apei. Nu cred ca exista valori optime ci un interval preferat de la 100 mV (sub acest nivel e evident ca abunda substanta organica singura, pe acolo) la cit?
Iar in acest interval, o stabilitate a ORP cred ca e indicatorul unei bunastari in acvariu.
ORP in sistemele marine schimba putin discutiile.
Simplist spus, cam asta ar fi, cam in forma asta mi le-am ordonat eu.