[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Complet de la zero .  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Buna
Doresc a-mi construi un acvariu de L80cmxL30cmxh45cm. Momentan mi-am cuparat sticla de 6 mm cu nishte baghete de scticla ca intaritura pt baza si spate, silicon Bizon pt acvari. Problemele in care vreau sa ma ajutatzi sunt multe, dar sa o luam de la inceput.
In primul rand ash dori sa shtiu dak e cineva care ma poate ajuta sau indruma pt lipirea acvariului (presupun ca e destul de complicat si am nevoie de tot ajutorul din lume). Poze, explicatii, pashi , orice
Citesc forumul din coada in coada cam de o luna si vreau sa incep cu dreptul. Nu vreau sa fac greshelile pe care le-au facut altzi si vreau ca voi sa-mi fitzi "mentorii"
O sa am nevoie de echipamente pt acvariu, am sa apelez tot la sugestiile dumneavoastra. Despre peshti si plante o sa vorbim peste 50 de zile
Inca o problema este bugetul meu care este foarte mic, am vrut sa imi cumpar un acvariu decent dar dupa un studiu de piatza am realizat ca este mult prea scump. Vreau sa creez nishte conditzi decente pt familia mea de peshtisori. Nu vreau sa ii distrug, mai bine ma las .

Grija la apa umfla parchetu si streseaza nevasta.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
corleone
Junior member
[Avatar]

IP:

sa-ti spun cum l-am facut pe al meu (80*40*40):
pe geamul de jos am lipit o fata, apoi cele doua parti laterale, si apoi spatele. le-am fixat cu sticle de 2l de bere, suc, etc. asigurandu-ma ca sunt perpendiculare pe baza. dupa ce le-am lipit pe toate le-am legat cu sfoara stransa bine pentru a se lipi cat mai bine. l-am lasat la uscat 24 ore apoi l-am umplut cu apa. dupa alte 24 ore l-am bagat la ciclare.
recomandari:
- sa slefuiesti geamurile pe muchii (sa nu te tai pentru orice eventalitate - eu am patit-o), si pe margini unde o sa fie lipite
- sa il lasi la uscat mai mult timp decat mine (pentru orice eventualitate)
daca am gresit pe undeva rog pe altcineva sa ma corecteze
mult succes, si spor la pesti. sa-ti creasca mari, frumosi si sanatosi, si sa pui si tu din cand in cand poze cu ei
apropo ce pesti vrei sa ti in el?
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Il lipesc pe tot odata sau pun fatza ashtept sa se intareasca si dupaia pun restu ??? ...

Si ash dori sa shtiu ce echipamente trebuie sa cumpar

[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Inainte de lipire curata sticla cu alcool.
Pe fund lipesti o laterala mare. Cu cele doua sticle de bere invocate mai sus ii poruncesti sa stea in pozitie regulamentata = unghi de 90, eventual foarte putin inclinata spre exterior sa poti pune mai usor laterala mica. Apoi pui o laterala mica. Atentie sa pui sticlele in pozitia corecta din prima, atentie sa nu lunece, daca le misti prea mult prinzi bule de aer in lipitura. Te poate ajuta un amic . Urmeaza cealalta laterala mica si apoi a doua laterala mare. Surplusu' de silicon il tai dupa ce se usca c-o lama de cutter.
E bine sa lasi la uscat vreo saptamina. Apoi il intorci sa poti lipi intariturile. Daca ai indeminare le poti pune si cu acvariu in pozitia in care l-ai lipit.

Lipesti tot acvariu odata.

Te implor nu mai scrie cu "sh", "tz", "k" .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Multumesc mult am sa revin cu un verdict si o poza . Poate luni ma apuc ca azi nu am pistolul de silicon.

O alta problema care vreau sa o rezolv pana luni e lista de cumparaturi de echipament. Si nu ma pricep la : puterea pompei, firme, lumina am inteles ca trebuie cam 0.5 Watt / Litru, sau 1 Watt/ litru daca este mai adanc, adancimea e de 45 cm (presupun ca e putin ca am vazut acvari mult mai mari ) :-) . Incalzitor iarasi nu shtiu ce putere trebuie sa aiba (acvariul are 110 litri brut daca am calculat bine ).

[Email] [WWW] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

spiderdany wrote:puterea pompei, firme, lumina am inteles ca trebuie cam 0.5 Watt / Litru, sau 1 Watt/ litru daca este mai adanc, adancimea e de 45 cm (presupun ca e putin ca am vazut acvari mult mai mari ) :-) .

- un filtru cu un debit de 300-400 litri/ora, de regula cu cit e mai scump e mai bun. Zici ca bugetu' e mic, nu-ti pot sugera un filtru canistra. Incearca un filtru intern Fluval sau Aquael, eu le folosesc si sint multumit, cu un plus pentru Fluval .
- folosesti lumina 1 W/litru doar daca vrei plante pretentioase. Asta inseamna instalatie pentru CO2, substrat fertil, fertilizanti ....... nu prea se potriveste cu bugetu' mic. Pune 2-3 tuburi de 18 W - 2xOsram Fluora + 1x830 sau 1xOsram Fluora + 1x830, nu sint foarte scumpe.

spiderdany wrote:incalzitor
Un incalzitor cu termostat de 100 W e suficient.

Poze: smilie ... Poze cu plante
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca vrei un acariu biju fara pete de silicon si lipire neuniforma, inainte de lipire cu silicon iti propun sa cumperi banda de lipire din hartie 2,5-3cm latime, folosita si de zugravi si tinichigii, se gaseste fiecare magazin DIY (do it yourself) sau magazin de scule si materiale.
Sa lipesti pe fund la 9-11 mm (din care 6mm o sa ocupe sticla) de marginea sticlei jur imprejur dar nu-l lipi prea tare (apasa-l numai cu marginea palmei fiindca pe urma trebuie si sa-l scoti). Tot asa lipeste peste tot, calculand sa ramana 3-5mm (+6mm grosimea sticlei unde e cazul) mm de la marginea sticlei peste tot (in lung si vertical).
Incepe cu spatele, tage o dunga de silicon pe marginea fundului dar sa ramana cca 1mm gol de la margine si pune spatele pe ea. Sa ai in apropiere sticlele umplute cu apa (pt a fi mai grele) sau de palastic 2l sau 5l pt acvari mai mari. Pune doua in spate doua in fata ca sa nu cada sau alunece sticla, si sa dea aprox 90 grade sau putin inclinat in spate cu zice Porcu, si lipeste lateralele. Dupa ce ai terminat, astepta putin cu pusul fetei mai da un strat din interior la imbinarile verticale si orizontale si trage degetul peste ele, dar cu grija. Surplusul de silicon va ajunge pe hirtia de lipit. Acum pune fata, repeta din interior cele spuse anterior. Verifica imbinarile, si cu grija trage jos sckochul de hartie, si iarasi verifica imbinarile.
Sa ai la tine un sul de hartie igenica si ceva carpe pentru a te sterge la maini si tubul de silicon.
Poti sa mai cumperi si banda de lipit lata de 4-6cm de data asta din nylon (eu folosesc marou din ala inchis) si sa lipest la colturi in doua locuri: sus si jos, ca fetele de sticla sa nu se indeparteze.
Intariturile laterale daca le lipesti in interior http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=149 le poti lipi cu 24 de ore mai devreme pe geamutile culcate pe pamant, fiindca cand este gata acvatiul este mai greu de pusi.
Referitor la buget, pistolul nu costa mult 5-6 lei, dar uitate bine de care iei, fiindca unele se strica repede. Sa nu fie nituite ci sudate.
Cam atat deocamdata si succes.
[Email] [WWW]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Banda trebuie indepartata inainte sa se inareasca siliconul.
[Email] [WWW]
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Nu stiu ce m-as face fara voi ... Luni ma aventurez

[Email] [WWW] [Yahoo!]
aladin
Junior member

IP:

mai bine roaga pe cineva(acvarist) din Brasov sa te ajute
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Cine e din Brasov si e dispus sa ma ajute ???, Sa ma contacteze pe messenger ID: dr_deam
Multumesc anticipat

[Email] [WWW] [Yahoo!]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu te as ajuta,dar din pacate ne despart vreo 30 de km.
Eu cred ca poti sa faci si singur, nu este un acvariu prea mare.
Primul meu acvariu pe care l-am facut avea 100x30x45 si mi-a reusit din prima. Pe de asupra este si din sticla de 6mm, dar nu am avut probleme cu el. Il am de un an si putin. Bine, n-as mai face din 6mm la un asemenea volum.
Ultima am facut la dim. 124x40x50 tot singur cu sticla de 8mm. A iesit 99 % perfect :-)
Succes
[Email] [WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

Ce intarituri la dimensiunile astea?
O sa iasa super urat. Mai bine pune sticla de 8 si gata balciul, fara intarituri.
[Email] [WWW]
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Azi la-m terminat , Nu a iesit cum am sperat eu, in fine o sa vad maine ce a iesit dupa ce il las la uscat 24 de ore, Nu am gasit sticla de 8 mm si nici nu am bani de sticla de 8 mm ... Oricum dak iese sunt un zeu, dak nu pacat de bani pe care i-am investit.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Man, sper sa-ti iasa - insa la mine niciodata n-a mers cu improvizatii. Cat timp ai stat si ai alergat dupa componente ceva, mai faceai o invarteala, iti scoteai niste bani si luai ceva gata facut.

Ca asa..

Oricum arata poze pls ca si pe mine ma tenteaza ideae de construit de unu singur, pentru ca ce e in comert este nesatisfacator pentru ce as vrea. Si sunt curios cum iese prima data.
[WWW]
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Pai daca calculez bine, ar fi cam asa : Sticla + silicon =100 RON, manopera 0 (108 litri), iar in pet shop am gasit de 60 litri cu pompa termostat, neon capac etc. la 380 RON . Arata mult mai bine ca al meu (momentan), dar sunt sigur ca multide aici de pe forum care au mai facut sau lucreaza in domeniu sunt de parere ca DYS e calea cea mai ieftina. Si eu ash fi vrut un acvariu de 300 de ltri de la JBL sau alte firme mai cunoscute dar nu am avut acest noroc.
Am vazut acvari de 50 de litri home made care aratau superb.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Felicitari oricum, macar te-ai bagat sa vezi cum e.. eu n-am avut timp sa incerc, asa ca m-am multumit pt inceput cu un 54L gata facut.

Atentie insa si la costurile ulterioare. Pe mine doar testerele pt calitatea apei m-au costat mai mult decat acvariul (am dat 170RON pe acvariu, iar pe testere cam 200RON deja). Ca sa nu mai zic de pesti, plante, mancare de cate feluri m-am priceput, pompa pentru aerare suplimentara eeeetc.

Si banui ca la 100L la al tau, costurile de intretinere vor fi duble decat la mine.

Insa se spune ca e bine sa nu incepi cu unul mic (cum am incept eu) pentru ca e mai greu de controlat. Un mic dezechilibru si totul sare in aer.

Asa ca success acolo, si astept poze nu-ti fie rusine.. posibil ca daca mi-as fi facut eu unul sa fi iesit mult mai rau (primul).
[WWW]
spiderdany
Member
[Avatar]

IP:

Imi pare rau ca a durat, dar am promis ca am sa postez cateva poze cu acvariu si suportul pentru acvariu, mai am de munca cateva zile la el, mai am de confectionat capacul si apoi am sa il pun in functiune. Ciclare si populare cu pesti. Insa vroiam sa intreb ceva inainte sa ma apuc de capac. Capacul vreau sa ii confectionez din pal melaminat si nu stiu daca din acvariu se evapora apa ? , daca da presupun ca palul se va unfla si va crapa, sau cantitatea de apa va fi mica si neglijabila. Inca o problema ar fi: in interiorul capacului vor sta 2 suporti de neon neprotejati , iarasi vreau sa stiu daca vor fi afectati de vapori de apa, condens, etc.

Realizarea acvariului.

imageimage

Realizarea mesei de acvariu

imageimageimageimage

Final (aprope )

image

[Email] [WWW] [Yahoo!]
andras
Senior member
[Avatar]

IP:

Esti mester, ce sa zic. Ti-a iesit bine, :-) :-) singurul lucru care nu-mi place sunt intaritorii montati pe verticala la colturi. Bine ca ai montat numai doua.
[Email] [WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

IP:

sub acvariu trebuie sa pui ceva... moale
ca nu cumva vreun shurub de la masa sa iti face vreo bucurie.. plsu amortizare shocuri chestii socoteli.
acceptabile:izopren / polistiren expandat / mocheta / covoras de baie... /etc?
[Email] [WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: