[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Anul 2008-anul international de protectie a amfibienilor...  XML
Forum Index » Alte vietati
Author Message
nano
Junior member

IP:

... sau < de la disparitia dinozaurilor la criza amfibienilor > ...
Cercetarile releva ca amfibienii reprezinta cea mai puternica provocare a politicilor de conservare a speciilor, prin gradul critic de periclitate al acestor animale pe plan mondial, la care s-a ajuns iar campania de protectie propusa pentru 2007 - 2008 este una initiata la nivel mondial.
http://www.amphibianark.org/yearofthefrog.htm
Daca in urma cu putini ani am asistat de ex, la programe similare in legatura cu tigrul siberian, am observat ca pe subiectul deschis la acest topic, multe acvarii publice si gradini zoologice sunt invitate sa se implice.
http://www.eaza.net/amphibian/frameset_amphibian.html?page=contacts
In legatura cu starea amfibienilor in Romania, atasez 2 surse pe care le puteti citi in masura timpului si a interesului, unde se poate observa statutul real al populatiilor de amfibieni din Romania (precum si de reptile, in primul link) si ... lipsa de omogenitate a informatiilor, daca ne raportam la statisticile internationale (al 2-lea link cf. IUCN Species Survival Comission, din care reiese ca 11 specii de amfibieni din Romania se afla in regres numeric al populatiilor insa doar una singura este putin periclitata - near threatened - restul fiind neafectate pt moment - least concern).
http://www.ear.ro/3brevist/rv49/art04.pdf
http://www.iucnredlist.org/search/search.php?kingname=ANIMALIA&phyname=CHORDATA&claname=AMPHIBIA&freetext=&modifier=phrase&criteria=wholedb&taxa_species=1&redlistCategory%5B%5D=all&country%5B%5D=RO&cty_default=1&aquatic%5B%5D=all&aqu_default=1&regions%5B%5D=all&reg_default=1&habitats%5B%5D=all&threats%5B%5D=all&redlistAssessyear%5B%5D=all&growths%5B%5D=all
Si inca o statistica: dintre cele 5918 specii cunoscute de amfibieni, 35 au disparut, 427 sunt puternic periclitate, 761 periclitate, 668 vulnerabile, 359 putin periclitate, 1290 cu statut incert si si 2203 ... least concern.
Neagra statistica... .
Ma rog, la fel de "interesanta" este si cea referitoare la pesti..., pestii din Romania si pestii de pretutindeni. Despre acestia, s-a mai discutat pe aici cite ceva.
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

Multumim pentru informare...glumind as spune ca pui sare pe rana
Revenind la modul serios as spune ca Dendrobatidae-le raman o preocupare veche pentru mine, din pacate doar la modul livresc deocamdata. Am incercat sa gasesc in tara ceva pasionati cu care sa mai schimb o idee, o informatie si chiar daca poison arrow frogs arata senzational pe la noi nu starnesc pasiuni.
Cu atat mai hilara mi s-a parut intamplarea cu "protejata vedeta locala" cu cat avem de unde alege pe capete la modul legal...ca sa nu mai vorbim de aspectul estetic.
A existat pe forumul asta un om extrem de pasionat, Guvidu de care ma leaga o veche prietenie care are articole publicate in TFH inca de pe vremea lui Piticu`...si care banuiesc ca mai halalaie si azi dupa fro` salamandra prin coclauri...defapt nu-i doar o banuiala

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
nano
Junior member

IP:

Sandu wrote:Multumim pentru informare...glumind as spune ca pui sare pe rana

Glumind... da, indubitabil , nu se putea altfel. Intentionat si premeditat.
Sandu wrote: Cu atat mai hilara mi s-a parut intamplarea cu "protejata vedeta locala" cu cat avem de unde alege pe capete la modul legal...ca sa nu mai vorbim de aspectul estetic.

Si serios vorbind... subiectul este spinos, proiectul provocator (dat fiind impactul asupra lumii vii si nu pt ca face parte din tendinta actuala de abordare a acesteia). Si periclitatea vietuitoarelor este o problema care are legatura cu ... acvaristica, in general si in particular.
Sandu wrote: Am incercat sa gasesc in tara ceva pasionati cu care sa mai schimb o idee, o informatie si chiar daca poison arrow frogs arata senzational pe la noi nu starnesc pasiuni.

Da, probabil ca multi dintre cei aflati pe forum scriu ... pt a mai schimba/afla/verifica o informatie, iar in spatele posturilor se afla proiecte mai mult sau mai putin ascunse, generoase sau irealizabile. Deocamdata.

Forum Index » Alte vietati
Go to: