[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Medii de filtrare biologica adecvate ,neadecvate, eficiente, ineficiente si modul lor de utilizarea  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Samy
Senior member

IP:

Lemon wrote:
Samy wrote:Mai ceva foarte interesant. Sunt curios cati dintre voie care spuneti ca ati ales medile filtrante potrivite pentru acvariul vostru ati putea trece de un experiment : Adica lasati acvariu 2 3 saptamani fara schimbati apa si curatat . Acolo zic eu ca va veti da seama daca aveti medile filtrante adecvate sau nu.
De ce zic asta: Pai ce o data avem medi de filtrare potrivite ,bacteri benefice si stabile nu ar trebui sa faca ele treaba ? Pana la urma de acea sunt facute aceste materiale filtrante sa ne usureze viata sa nu stam saptamanal cu mana in bazin ci sa ne bucuram de el cat mai mult fara al atinge. Iar schimbul de apa normal lasi face doar cand trebuie adica testez no3 no2 si pe baza aia schimba apa. Daca saptamanal sunt nevoie sa umblu la acvariu din cauza acestei cresteri atunci ceva u am facut bine clar.

In timpul verii, in bazinul de la munca (west africa) nu am timp decat de 1 schimb pe luna, mai des curat prefiltrul de pe IN.
In filtru am 4 litri de roca vulcanica si 1 de matrix.
Nu am observat nicio modificare a comportamentului pestilor, a claritatii sau mirosului apei sau aparitia algelor.

Foarte bine aici am vrut sa se ajunga , de aici ne dam seama ca ai un bazin stabil cu medi de filtrare potrivite pentru bazinul tau.
Experimtand, ca o facem de nevoie sau nu asa stim sigur ca este ce trebuie .
[Email]
Fadds
Senior member
[Avatar]

IP:

Lemon wrote:In timpul verii, in bazinul de la munca (west africa) nu am timp decat de 1 schimb pe luna, mai des curat prefiltrul de pe IN.
In filtru am 4 litri de roca vulcanica si 1 de matrix.
Nu am observat nicio modificare a comportamentului pestilor, a claritatii sau mirosului apei sau aparitia algelor.

Asta inseamna ca ai filtrare optima pentru numarul si dimensiunea pestilor. Dar apa tot trebuie schimbata pentru diluarea nitratilor.
flo77
Senior member

IP:

Fadds wrote:. Dar apa tot trebuie schimbata pentru diluarea nitratilor.

Sau poate nu, daca dai crezare celor de la Seachem care pretind ca Matrix ajuta la eliminarea nitratilor(teoria lor face sens). Poate ca nu-i elimina pe toti, dar eu zic ca ajuta.
De acord ca trebuiesc facute schimburi de apa si intretinere, dar altele ar fi cauzele principale.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

Samy wrote: Sunt curios cati dintre voie care spuneti ca ati ales medile filtrante potrivite pentru acvariul vostru ati putea trece de un experiment : Adica lasati acvariu 2 3 saptamani fara schimbati apa si curatat . Acolo zic eu ca va veti da seama daca aveti medile filtrante adecvate sau nu.
De ce zic asta: Pai ce o data avem medi de filtrare potrivite ,bacteri benefice si stabile nu ar trebui sa faca ele treaba ? Pana la urma de acea sunt facute aceste materiale filtrante sa ne usureze viata sa nu stam saptamanal cu mana in bazin ci sa ne bucuram de el cat mai mult fara al atinge. Iar schimbul de apa normal lasi face doar cand trebuie adica testez no3 no2 si pe baza aia schimba apa. Daca saptamanal sunt nevoie sa umblu la acvariu din cauza acestei cresteri atunci ceva u am facut bine clar.
E parerea mea ,doar un incepator.

IN primul rand nu spune nimeni ca a ales mediile de filtarare potrivite. Toti au spus ce au, alese cu buna stiinta dupa cunoasterea lor sau sfatuiti de colegi care au avut experiente placute, dar nu intodeauna varza este varza de bruxelles, nu neaparat ce merge la mine trebuie sa mearga si la tine.

Cu asta ne-am grabit putin, dar daca am ajuns aici asta este, doar am sa spun !

Eu am mers aproape doi ani cu un setup in care nu am schimbat apa niciodata, am facut doar completari,nu am facut nici un test am fertilizat in fiecare zi . Setapul il gasiti aici, la acvarii plantate cred ca pe la pagina 14, se numea Natura . Daca doriti il puteti aduce aici si vom discuta pe marginea lui.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/03/2022 19:54:45

sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
Bayek
Senior member

IP:

Frumos de tot, il stiam de anul trecut cand am rontait forumul la greu. Dar chiar 2 ani fara schimb de apa? Cred ca mega-filtrarea a ajutat mult. Si plantele sanatoase.
Fadds
Senior member
[Avatar]

IP:

Bayek wrote:Frumos de tot, il stiam de anul trecut cand am rontait forumul la greu. Dar chiar 2 ani fara schimb de apa? Cred ca mega-filtrarea a ajutat mult. Si plantele sanatoase.

Pentru a rula un acvariu 2 ani fara schimb de apa este nevoie de mai mult decat mega filtrare.
Presupune mentinerea unui balans perfect, adica nu se acumuleaza nutrienti in exces (ex plantele consuma NO3) si nu se epuizeaza niciun micro/macro element (prin fertilizare).
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

Fadds wrote:
Bayek wrote:Frumos de tot, il stiam de anul trecut cand am rontait forumul la greu. Dar chiar 2 ani fara schimb de apa? Cred ca mega-filtrarea a ajutat mult. Si plantele sanatoase.

Pentru a rula un acvariu 2 ani fara schimb de apa este nevoie de mai mult decat mega filtrare.
Presupune mentinerea unui balans perfect, adica nu se acumuleaza nutrienti in exces (ex plantele consuma NO3) si nu se epuizeaza niciun micro/macro element (prin fertilizare).

Acum, este greu de spus, sau de apreciat ce inseamna mega filtrare.

Din prezentarea mea trebuie sa scoateti din calcul Eheim profesional 3 e 2076, pentru ca nu a mai fost pus in functiune, si acum este in dulap, cu mediile de filtrare in cosuri, dar nu a curs pic de apa prin el.
Canistra JBL 1500 a fost ful cu sera siporax , canistra Tetra EX 700 plina cu roca vulcanica, si filtrul de fund, care se si vede in prima fotografie din prezentare, peste care au fost 125 Kg de Volcanit Aqua Medic granulatie 4-8 mm, nu stiu daca mare parte dintre voi cunoasteti acest sol.

Prima experienta de acest gen am avut-o cu un setup inainte de Natura, care s-a numit Taraboste, unde faceam schimb de apa la intervale mari de timp 2-3 luni pana cand l-am
lasat sa mearga singura aproape un an. De aici am tras concluzia ca se poate si fara schimb de apa. In paralel cu Taraboste mai aveam la hala 2 bazine unul de 120 L, altul de 300 L, amandoua cu filtru de fund,cel mic cu substrat pietris cuartos 2-4 mm, iar cel mare roca vulcanica 4-8 mm, cel mic avea o canistra Tetra ex 400 , iar cel mare avea filtrare independenta , adica pe toata latura din spate 100x10x60 erau compartimente de filtrare pline cu roca vulcanica si siporax. Luati in considerare ca aratau ceva gen Natura. Dupa Taraboste, bazinele de la hala nu au mai vazut scimb de apa decat o data la 6-7 luni ( si era un schimb total ) in conditiile in care aveam alta calitate a apei.

Acum explicativa asta !
Bineinteles ca nu aveti chiar toate detaliile, dar in mare cam asta era.

Daca,studiati cu atentie toate cele trei setup-uri ale mele Gazonul Japonez, (apar cateva fotografii in jurnalul Tovarasului Pavelescu, va multumesc sa traiti Tovarase, Unchiul Pave ) , Taraboste si Natura, aveti de remarcat ca nu exista nici un pic de alge, iar fotografiile au fost facute fara nici o pregatire prealabila, un singur lucru faceam, stergeam geamul de praf.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2022 19:57:52

[Yahoo!]
flo77
Senior member

IP:

De curiozitate , ce fauna aveai in acvariul nature? Stiu ca ai pus poze, dar eu nu accesez pliciul .
La schimburi rare de apa cel mai tare ma ingrijoreaza acumularea de compusi organici. Daca nu ai avut probleme inseamna ca fie ai avut carnune activat ca mediu de filtrare(nerecomandat in cazul acvariilor plantate), fie suprafata de filtrare era foarte mare astfel incat sa se dezvolte suficiente bacterii heterotrofe, fie incarcatura biologica era minima.
Am avut si eu unacvariu in care faceam schimburi de apa foarte rare, dar am tot adaugat pesti si am sfarsit cu un pH crush.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2022 20:08:45

dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

[quote=flo77]De curiozitate , ce fauna aveai in acvariul nature? Stiu ca ai pus poze, dar eu nu accesez pliciul .[/quote]

- siamese algae eater 5 buc
- chinese algae eater Gyrinocheilos Aymonieri gold 2 buc
- chinese algae eater Gyrinochelios Aymonieri 2 buc
- cherry barb Puntius titteya 26 buc
- Hyphessobrycon pulchripinnis Lemon Tetra 12 buc
- blak ruby barb 14 buc

La un momendat am avut un incident in care am pierdut aproape toata fauna si am ramas doar cu chery barb puntius 10 buc si am mai cumparat rasbora espei cred ca 20 buc. S-au mai inmultit titteya ajunsesera pe la 40 buc, asta fiind fauna in ultima etapa. Incidentul a fost rasturnarea accidentala a unui borcan de 400ml plin cu clor in bazin.

This message was edited 2 times. Last update was at 11/03/2022 20:20:00

[Yahoo!]
flo77
Senior member

IP:

Pe langa faptul ca omoara bacterii si virusi am impresia ca hipocloritul si reduce cantitatea totala de compusi organici din apa.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu contest ca nu poti avea un acvariu reusit fara a face schimburi regulate de apa( acvariul Nature este o dovada), dar de obicei este greu sa obtii un echilibru in acvariu si de cele mai multe ori duce la un esec. Este foarte important sa intelegem ce a dus la reusita lui Dan.
Eu personal sunt pentru schimburile regulate de apa si asta pentru canu ma pot abtine sa nu suprapopulez bazinele mele.

flo77
Senior member

IP:

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2022 21:21:38

Fadds
Senior member
[Avatar]

IP:

Poate ne spune ai noua secretul. Daca ar fi sa ghicesc as presupune urmatoarele:
-plante multe, fauna putina
-hranirea austera a pestilor
-fertilizare la fel, pentru evitarea acumularii de nutrienti. Adaugam inclusiv no3, necesarul de no3 al plantelor fiind mai mare decat cel produs de putinii pesti.
-lumina moderata, co2 30ppm
-monitorizare kh si gh: calciul, si alte minerale, pot scadea pe o perioada lunga de timp, intrand in structura plantelor, plante pe care le tundem si le inlaturam regulat din sistem. Putem adauga Ca si Mg sub forma de sulfati pt cresterea gh, sau de carbonati daca ne scade prea mult kh sa nu ajungem cu el la 0.

PS In atentia Admin: nu mai merge [quote]test[/quote]

This message was edited 2 times. Last update was at 11/03/2022 21:55:54

dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

[quote=Fadds]Poate ne spune ai noua secretul. Daca ar fi sa ghicesc as presupune urmatoarele:
-plante multe, fauna putina
-hranirea austera a pestilor
-fertilizare la fel, pentru evitarea acumularii de nutrienti. Adaugam inclusiv no3, necesarul de no3 al plantelor fiind mai mare decat cel produs de putinii pesti.
-lumina moderata, co2 30ppm
-monitorizare kh si gh: calciul, si alte minerale, pot scadea pe o perioada lunga de timp, intrand in structura plantelor, plante pe care le tundem si le inlaturam regulat din sistem. Putem adauga Ca si Mg sub forma de sulfati pt cresterea gh, sau de carbonati daca ne scade prea mult kh sa nu ajungem cu el la 0.

PS In atentia Admin: nu mai merge [quote]test[/quote][/quote]

Nu am nici un secret !
Este totul la vedere, aveti toate datele, daca doriti, acum pot face fotografii cu canistrele si mediile de filtrare din ele, siporaxul din JBL este din 2013, roca vulcanica este in canistra din 2015, JBL a functionat in toate trei , dupa primi 2 ani am incetat sa mai deschid canistra pana la desfiintare, la fel si Tetra.
Hrana se administra o data pe zi seara 15 clik JBL Grano color mini. Nici un fel de monitorizare, in afara Ph control si temperatura. Plante cele care se vad, fauna in jur de 60-70 buc constant , pesti de talie mica majoritatea 3-5 cm dar si ceva mai mari 10 cm. Lumina este descrisa acolo cu tot cu program .

[Yahoo!]
Samy
Senior member

IP:

Cam bate experienta stinta dupa parerea mea. Desigur putin cred ,putini inteleg ce se întampla acolo.
Eu ii spun pe scurt Natura

This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2022 23:25:58

[Email]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

Samy wrote:Cam bate experienta stinta dupa parerea mea. Desigur putin cred ,putini inteleg ce se întampla acolo.
Eu ii spun pe scurt Natura

Oare !
Probabil !
Chiar !
De fapt este un puzzle urias cu piese marunte unde nu trebuie sa asezi dupa forma ci sa tii cont de fiecare detaliu . Formele pot fi asemanatoare dar nu si nuantele.
Un acvariu, clasic asa cum il cunoasteti voi, cu cel mai tare mediu filtrant biologic pe care il considerati voi, cu cele mai multe canistre, cu mega filtrare, nu inseamna neaparat ca trebuie sa si functioneze. Am scris de multe ori lucruri pe care aproape nimeni nu le-a luat in considerare, nimeni nu a pus nici o intrebare, nimeni nu si-a spus parerea, PROBABIL ca nu s-a citit. Am mai explicat din cand in cand unele lucruri, nimeni nimic, OARE nu m-am exprimat pe intelesul tuturor. Acum cand aveti toate detaliile va cramponati in confirmarii stiintifice, incercati sa faceti din acvaristica, care era un hobby pentru toti nestiutori, un domeniu stiintific care nu poate fi si nu poate vorbi despre el decat cei care pot comfirma cunostintele in chimie si biologie, este destul de grav .

Cand de fapt trebuie doar sa privesti pe geam si sa intelegi ce se intampla afara . NATURA
Cateva amintiri

http://img.plici.ro/image/z0f

http://img.plici.ro/images/2014/08/12/0145dc8a.md.jpg

http://img.plici.ro/images/2014/08/12/Pictureacvariumarelekin014aa80d.md.jpg

Au fost, au ramas amintiri !

Flo 77 NU exista carbune activat , este carbon activ, nu este un mediu de filtrare biologica, este un mediu de filtrare chimica si se foloseste numai in anumite situatii.
Deci nu am avut !

Eu am fost unul si singurul care a contestat pe un forum ca SACHEM MATRIX nu este bun pentru acvaristica plantata, exista si acum pe unul dintre forumurile reprezentative ale acvaristilor din ROMANIA aceea discutie, mi sa spus ca vorbesc prostii, dimpotriva cu cat mai mult cu atat mai bine prostule , asa a fost zicala la unison. Baaa si chiar am fost prost ca am cumparat si eu MATRIX si am mai cumparat si ZEOLIT si am pus in doua sertare,in aceiasi canistra si am facut cea mai buna treaba din cariera mea de acvarist.

Daca puteti banui ce sa putut intampla in urmatoarele luni va puteti exprima parerea. Bine daca cautati prin thread-uri sigur veti gasi despre ce este vorba, dar mai bine sa va imaginati, sa ganditi

This message was edited 3 times. Last update was at 12/03/2022 01:19:30

[Yahoo!]
flo77
Senior member

IP:

"Flo 77 NU exista carbune activat , este carbon activ, nu este un mediu de filtrare biologica, este un mediu de filtrare chimica si se foloseste numai in anumite situatii.
Deci nu am avut !"
Inteleg ca n-am folosit termenul corect , dar nu-mi pune in carca afirmatii pe care nu le-am facut. Daca citesti mai bine ceea ce am scris o sa deduci la ce se poate folosi "carbonul activ"
DOC-ul sau TOC-uleste este un motiv ptr care fac schimb de apa. Mai ales datorita faptului ca nu este usor, nici ieftin sa-l masor.
Si pentru ca se discuta in continuare si eu sunt fan Seachem Matrix.

dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

[quote=flo77]"Flo 77 NU exista carbune activat , este carbon activ, nu este un mediu de filtrare biologica, este un mediu de filtrare chimica si se foloseste numai in anumite situatii.
Deci nu am avut !"
Inteleg ca n-am folosit termenul corect , dar nu-mi pune in carca afirmatii pe care nu le-am facut. Daca citesti mai bine ceea ce am scris o sa deduci la ce se poate folosi "carbonul activ"
DOC-ul sau TOC-uleste este un motiv ptr care fac schimb de apa. Mai ales datorita faptului ca nu este usor, nici ieftin sa-l masor.
Si pentru ca se discuta in continuare si eu sunt fan Seachem Matrix.[/quote]

Da tata !
Usurel ca nu ti-am pus nimic in carca doar am facut o corectie .
Eu am inteles perfect ce ai vrut tu sa spui, daca era numai intre noi -face to face- dar ramane scris aici si se va intelege gresit mai departe .

Eu nu contest capabilitatile lui Matrix ca mediu de filtrare biologica, ci doar folosirea lui in bazinele plantate . Daca stii ce inseamna Sachem Matrix, daca stii de ce cantitate ai nevoie pentru bazinul tau, daca ii cunosti proprietatile, daca il inlocuiesti cand trebuie, poate fi un mediu adecvat si eficient la aceasta sectiune. Din punctul meu de vedere il vad foatre adecvat si eficient la sectiunea ciclide, bazine cu volum mare si suprapopulate, la bazine sterile cu discusi, sau alte bazine mari cu ciclide sau specii de talie mare si doar cu hard scape. Peste el si mai eficient este Zeolitul in aceleasi situatii, datorita faptului ca are cateva proprietati in plus, ele de fapt sunt cam din aceiasi familie de roca, dar de forme diferite, ( cum ar spune un coleg al nostru, un fel de piatra ponce).

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 01:44:59

[Yahoo!]
flo77
Senior member

IP:

Pai cam in aceste situatii folosesc eu Matrixul.
Dar am si un acvariu de 300l, suprapopulat si supraplantat. Si Matrixul isi face treaba in ceea ce priveste nitratii. Dar pentru asta tot schimb apa saptamanal ca sa scap de compusi organici. De fapt chiar asta fac acum.
Tu de ce crezi ca Matrixul nu se recomanda in acvarii plantate?

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu ne punem intrebari si nu intrebam pentru ca nu stim ca exusta asemenea intrebari din asemenea subiecte
Coltul de natura, inrr.adevar este ceea ce iubesc

Later edit: Se stie ca suprafiltrarea nu este benefica plantelor, prin urmare swachem Matrix face o treaba buna

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2022 02:03:32

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
flo77
Senior member

IP:

Stau si ma intreb daca sunt pe acvariu.com sau la Oracolul din Delphi. Mai mult , ma tot intreb cin-i pe post de Pythia, Dan sau Paradoxx?

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: