Am gasit un articol
interesant, de unde reiese ca la valori de cel putin 1grad KH, pH-ul nu are de ce sa aiba variatii mari (adica aceste variatii mari la KH-uri mici sunt doar un mit) la o aditie controlata de CO2, iar graficul pH-KH-CO2 este valabil, acestea doar la apa cu buffer de carbonati nu alte tipuri de bufferi gen fosfati cum sunt in solutiile de modficare ale pH-ului sau altceva.
De asemena tot aici spune ca fosfatii influenteaza testele de CO2 si fac ca relatiile KH-pH-CO2 sa nu mai fie precise. Oricum fara aditie de CO2 valoarea acestuia conform tabelului nu trebuie sa depaseasca 5ppm altfel ceva nu este in regula la masuratorile de pH, KH sau sunt alte tipuri de bufferi in apa.
Eu la apa de la robinet am un pH~7.4-7.7, KH=2.5-3 acum pe iarna (asta primavara aveam valori mai mari ale KH - parca spre 8 dac-mi aduc bine aminte).
Ideea este ca dupa ce am pus in functiune instalatia de CO2 si am reglat pH-ul in prima faza la 6.6-6.7 pe zi si 6.8-6.9 pe noapte am inceput sa vad ca plantele incep sa arate un pic mai rau decat pana acum, adica in primul rand se observa un fel de topire a frunzelor mai ales la hygrophila (se vede in spate usor dr. - nu stiu exact ce tip de hygrophila este :oops

- frunza se muleaza pe nervuri si unele se strang si se onduleaza, la cryptocoryne care era de un verde inchis f.frumos acum sunt destule frunze cu varful galben si mancat si alte frunze au inceput sa se faca maronii din mijloc, alte frunze la planta din stg.(din pacate nici de asta nu sunt sigur cum se numeste

), cele aproape de suparafata apei sunt mai ruginii
Am mai crescut un pic pH-ul la 6.8-6.85 ziua si 6.9-6.95 noaptea si parca frunzele care incepeau sa se faca maroniii la cryptocoryne s-au mai inverzit ?? - in rest inca nu se vede nici o schimbare.
Pestii nu au suferit pana acum si nu dau semne ca ceva ar fi in neregula (ma rog a fost un disconfort cand am trecut pe CO2, la variatia pH-ului care l-am trecut cam rapid de la 7.78 la 6.7 in nu mai mult de 30 de ore.
Adaug in ultima perioada sera Florena, intradevar la ultima masuratoare acum vre 2 spatamani aveam NO3 pana in 5ppm.
Pentru cresterea NO3 fara sa adaug de undeva este bine sa nu schimb apa pana ce vad ceva cresteri(doar sa completez ce s-a evaporat)? Temperatura apei este de 25-26oC, lumina cum am descris la prezentare.
Ideea este ca plantele aratau mai bine pana la aditia de CO2 si singura explicatie pe care o gasesc este ca acum cand au lumina si CO2 lipsa nutrientilor, nitratilor,Fe, Mg, Cu etc. sa le afecteze asa, cu toate ca pana acum aratau destul de bine si ritmul de crestere mi se pare la fel.
Sonda de pH NU AM CALIBRAT-O, dar comparat cu pH-ul masurat cu un tester Tetra pare OK si nu are variatii in masurare.
Conteaza cat de repede se introduce CO2-ul in apa, eu am la ~550l cate 3-5bule pe secunda la un furtunel de 6 si din difuzor nu se vad iesind bule de CO2-adica se dizolva tot in apa??