[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
CO2/kH/pH  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Reluarea seriei de intrebari-dezbatere asupra relatiei pH-KH-CO2 a picat exact la timp, eu voind sa reiau un pic discutia si cred ca aici e locul cel mai potrivit, desi mergea (?) si la topicul mai vechi al lui Ginel pH controller - moft sau necesitate.

Ce voiam sa va spun este ca pe 22-23 decembrie am muncit (din greu) la un nou set-up al acvariului de 220litri. Am adus candva din Varsovia (prietenii din Bucuresti cu care ne vedeam la intalniri stiu) ceva ADA Aquasoil Malaya, din pacate nu destul pentru un set-up full (l-am carat pe avion asa ca nu am putut lua prea mult...). Cantitatea respectiva am utilizat-o ca material decorativ de suprafata si ca substrat de proximitate pentru plantele covor cu radacini mici. Se stie (scrie si in prospectul solului) ca Aquasoil scade KH si pH, si asta evident nu prin aditie de CO2. La mine KH a scazut de la 5-6 la 4! iar pH-ul s-a dus la 6,42 !! Nu stiu ce facea la o cantitate mare de substrat (substrat total ADA- 27-30kg...!!!).

De aici problemele - pH-metrul controller-ului setat anterior la pH 6,6 nu mai declansa, iar scaderea valorii setate (usor de realizat bineinteles) nu mai imi dadea relatii exacte despre cat CO2 bag, ptr ca scaderea pH nu mai era doar CO2 dependenta, o parte fiind produsa de solul ADA.


Solutia - masurarea orientativa a nivelului de CO2 cu tester vizual, care depinde doar de CO2 difuzat in apa din tester (care sa contina in cupa solutie etalonata la KH4 - am spus mai sus de ce si asta am facut-o cu usurinta), apoi cand in cupa culoarea a ajuns la verde deschis (nivel optim de Co2) am vazut ce pH era si am resetat pH-ul tinta al controller-ul la acea valoare (6,2). Din punctul meu de vedere solutia este la fel de aproximativa ca si nivelul de precizie al testului colorimetric (CO2 in apa undeva intre 20-40ppm), iar controller-ul nu imi asigura decat o oarecare liniste ca nu sar peste cal, odata stabilita limita de mai sus.


Sunt convins ca din motivele de mai sus cat si cele legate de (im) precizia de masurare a KH, Amano nu se complica cu pH controller-e in acvariile sale (asta e un lucru stiut de toata lumea), decat decupleaza seara CO2-ul cu valva solenoid cuplata la timer-ul de lumini si mai si baga aer dupa aceea. Deci varianta lui = bagati banii in sol de exceptie plus Co2 fara controller. Eu voi incerca sa surmontez mai precis dificultatile mentionate mai sus si sa readuc controller-ul la precizia de masurare a Co2-ului avuta anterior, independent de alti factoori de scadere a pH (in cazul de fata solul ADA).


PS. Am inteles la momentul respectiv motivele lui Fishtecine de a plasa aceasta rubrica la incepatori, dar in timp se pierde coborand odata cu noile topicuri (numeroase la aceasta rubrica) si cred ca ar merita o soarta mai buna undeva la rubrica Plante.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Porcu'"][quote:8e4bba5686="BlackAdder wrote:Eu nu inteleg unde a disparut co2ul asa repede chiar daca am acvariul plantat spre masiv
Plantele-s "vinovate", maninca mai mult CO2 decit sintem dispusi sa acceptam .
Daca vrei sa te convingi, ma fa odata experimentu' cu lumina stinsa si cred ca pH-u' n-o sa mai creasca asa.

Am refacut experimentul si intradevar phul a ajuns doar la 7,28.
Datorita nivelului scazut al nitratilor si fosfatilor in acvariu, astfel neinfluentand tabelul ph-kh-co2, am vrut sa duc mai departe experimentul si sa las plantele sa scada khul pana pe la 3 grade (habar n-am in cat timp s-ar fi produs scaderea) iar apoi sa vad cat timp se mentine aceasta valoare a khului dupa reinceperea aditiei de co2. Insa degeaba m-am laudat eu mai sus ca plantele n-au patit nimic caci se pare ca niste rotale rotundifolii sunt afectate ingalbenindu-se putin varfurile si chiar am observat niste mici urme de alge pufoase pe care s-au aruncat ca nebunii sae.

865
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

BlackAdder wrote: am vrut sa duc mai departe experimentul si sa las plantele sa scada khul pana pe la 3 grade (habar n-am in cat timp s-ar fi produs scaderea)
Ptr ca tot mai este o zi s-ar putea spune ca ar fi scazut la 3 (KH-ul) "la anul si la multi ani" . Plantele au nevoie de Calciu si Magneziu pe care il absorb la nevoie si sub forma de carbonati de Ca si Mg (principalele elemente ce duc la stabilirea valorii KH), dar la valoarea KH-ului din apa noastra (5 de obicei) ar trebui sa nu schimbam apa vreo 3-4 luni la un acvariu jungla ptr a vedea o scadere semnificativa de KH, altfel din ce schimbam se acopera si chiar raman destui carbonati pentru a mentine acelasi KH. Nitratii si fosfatii nu prea au treaba cu relatia KH -pH -CO2, decat in masura in care prin absenta lor si carenta majora a plantelor acestea nu mai fac fotosinteza si nu mai absorb CO2. In acvariile noastre se presupune ca nu avem (si nici nu trebuie) valori 0 nitrati si fosfati.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Deci m-am lamurit....imi crestea o barba lunga si alba ca a lui :o .

865
[Yahoo!]
radd2006
Junior member

Joined: 21/11/2007 15:07:15
Messages: 17
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am gasit un articol interesant, de unde reiese ca la valori de cel putin 1grad KH, pH-ul nu are de ce sa aiba variatii mari (adica aceste variatii mari la KH-uri mici sunt doar un mit) la o aditie controlata de CO2, iar graficul pH-KH-CO2 este valabil, acestea doar la apa cu buffer de carbonati nu alte tipuri de bufferi gen fosfati cum sunt in solutiile de modficare ale pH-ului sau altceva.
De asemena tot aici spune ca fosfatii influenteaza testele de CO2 si fac ca relatiile KH-pH-CO2 sa nu mai fie precise. Oricum fara aditie de CO2 valoarea acestuia conform tabelului nu trebuie sa depaseasca 5ppm altfel ceva nu este in regula la masuratorile de pH, KH sau sunt alte tipuri de bufferi in apa.
Eu la apa de la robinet am un pH~7.4-7.7, KH=2.5-3 acum pe iarna (asta primavara aveam valori mai mari ale KH - parca spre 8 dac-mi aduc bine aminte).
Ideea este ca dupa ce am pus in functiune instalatia de CO2 si am reglat pH-ul in prima faza la 6.6-6.7 pe zi si 6.8-6.9 pe noapte am inceput sa vad ca plantele incep sa arate un pic mai rau decat pana acum, adica in primul rand se observa un fel de topire a frunzelor mai ales la hygrophila (se vede in spate usor dr. - nu stiu exact ce tip de hygrophila este :oops - frunza se muleaza pe nervuri si unele se strang si se onduleaza, la cryptocoryne care era de un verde inchis f.frumos acum sunt destule frunze cu varful galben si mancat si alte frunze au inceput sa se faca maronii din mijloc, alte frunze la planta din stg.(din pacate nici de asta nu sunt sigur cum se numeste ), cele aproape de suparafata apei sunt mai ruginii
Am mai crescut un pic pH-ul la 6.8-6.85 ziua si 6.9-6.95 noaptea si parca frunzele care incepeau sa se faca maroniii la cryptocoryne s-au mai inverzit ?? - in rest inca nu se vede nici o schimbare.
Pestii nu au suferit pana acum si nu dau semne ca ceva ar fi in neregula (ma rog a fost un disconfort cand am trecut pe CO2, la variatia pH-ului care l-am trecut cam rapid de la 7.78 la 6.7 in nu mai mult de 30 de ore.
Adaug in ultima perioada sera Florena, intradevar la ultima masuratoare acum vre 2 spatamani aveam NO3 pana in 5ppm.
Pentru cresterea NO3 fara sa adaug de undeva este bine sa nu schimb apa pana ce vad ceva cresteri(doar sa completez ce s-a evaporat)? Temperatura apei este de 25-26oC, lumina cum am descris la prezentare.
Ideea este ca plantele aratau mai bine pana la aditia de CO2 si singura explicatie pe care o gasesc este ca acum cand au lumina si CO2 lipsa nutrientilor, nitratilor,Fe, Mg, Cu etc. sa le afecteze asa, cu toate ca pana acum aratau destul de bine si ritmul de crestere mi se pare la fel.
Sonda de pH NU AM CALIBRAT-O, dar comparat cu pH-ul masurat cu un tester Tetra pare OK si nu are variatii in masurare.
Conteaza cat de repede se introduce CO2-ul in apa, eu am la ~550l cate 3-5bule pe secunda la un furtunel de 6 si din difuzor nu se vad iesind bule de CO2-adica se dizolva tot in apa??
radd2006
Junior member

Joined: 21/11/2007 15:07:15
Messages: 17
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In primul rand scuze pentru indrazneala cu teoria cu pH-KH-CO2, dar mi s-a parut interesant articolul lui Chuck (oricum seniorii stiu ei foarte bine ce si cum, dar cum articolul a pornit la coltul incepatorului eu cred sa fie util pentru unii).
Intradevar mai scriu si prostii de genul, nutrienti, nitrati, Fe.., care de fapt sunt nutrienti toti, dar asa invatam toti participand la forumuri.
Rugamintea mea este daca cineva poate sa ne spuna daca ce am patit eu
dupa ce am pus in functiune instalatia de CO2...plantele incep sa arate un pic mai rau decat pana acum, adica in primul rand se observa un fel de topire a frunzelor mai ales la hygrophila... frunza se muleaza pe nervuri si unele se strang si se onduleaza, la cryptocoryne care era de un verde inchis f.frumos acum sunt destule frunze cu varful galben, alte frunze au inceput sa se faca maronii din mijloc...
este legat de lipsa nutrientilor sau... ce ar putea fi?
CO2-ul merge de aproape 1 luna si nu vad semne de imbunatatire.
Sunt anumite frunze care la suprafata sunt maronii tare, cele de mai jos sunt verzi normale.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

In prima faza cred ca plantele au avut de suferit de pe urma modificarii pH-ului, le-a trebuit timp sa se adapteze la noua valoare.
Pe de alta parte, odata cu aparitia CO2-ului, e de presupus ca a crescut mult consumul de nutrienti rezultind o carenta. Iar Hygrophylele sint mari consumatoare .

Poze: smilie ... Poze cu plante
radd2006
Junior member

Joined: 21/11/2007 15:07:15
Messages: 17
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am studiat ceva zilele astea forumul cu privire la CO2 si fertilizare (daca pana acum n-am avut CO2... stiti cum e nu , nu inveti), am urmat toate link-urile din articole cu si despre fertilizare si vreau sa incerc PPS-pro (ma gandesc si la un dozator de lichide Eheim) si cred ca mai adaug si vreo 110W de fluorescent dupa ce am citit si articolul lui Rex cu lumina (si eu care credeam ca am destula lumina la cei 304W de tuburi fluorescente (am pus si ceva folie de aluminiu - chiar daca nu e ca un reflector), urmand sa masor valorile NO3, PO4, Fe si nu stiu ce altceva se mai poate cu testerele de pe piata.
Stiu ca e un pic off-topic , dar daca tot am deschis subiectul am vrut sa concluzionez un pic ce si cum, pentru ca alti incepatori ca mine care trag tare cu pH-KH-CO2, sa nu pateasca ce am patit eu si sa tina cont si de lumina si nutrienti. :bravo:
Mitica
Member

Joined: 08/10/2006 16:33:26
Messages: 164
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

INTROS wrote:
Apopos' cred ca in testerul CO2 colorimetric ai apa preparata la un KH standard, nu ? Stii ca se recomanda sa faci acolo amestecul etalon la un KH 4 si in functie de acesta se vede ce continut de CO2 ai in acvariu dupa omogenizarea conc CO2 (spun si eu sa imi fac "datoria", dar sunt sigur ca ai citit si tu chestia asta...).
(

Am citit si eu pe APC chestia asta cu solutia de kh 4 dar cum preparam asa ceva? Nu am balanta farmaceutica
Intreb pentru ca de cateva zile mi-am luat si eu testere de apa
IN prima faza mi-a iesit un kh=5 si un ph de 7.2 (testerul de ph e pentru intervalul 6- 7.4)
Buun.. dau drumul la co2 mai tare, incepe solutia din testerul de co2 sa vireze de la albastru spre verde, dupa 2 zile a ajuns deja la galben si ph se apropie de 7. Sa inteleg ca am atins limita de co2? de ce nu scade si ph-ul ?

----------
Diverse
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Mitica wrote:Am citit si eu pe APC chestia asta cu solutia de kh 4 dar cum preparam asa ceva? Nu am balanta farmaceutica


Daca ai stii ce simplu e.. Ma refer la 10 ml apa ptr tester, nu pentru tot bazinul. La sistemul de osmoza JBL iti dau o schema de preparare a unui KH dorit (mai mic decat cel pe care il ai la teava) plecand de la KH de la robinet si apa osmozata. Eu am facut prin tatonare (inainte de a avea schema) si mi-a iesit din a doua incercare. Veziv cat e KH de la apa de la robinet acum, si apoi incerca mixaj cu apa distilata (nu se poate sa nu o nimeresti din 1-2 incercari). La mine a fost cam 3ml apa nativa si 2 ml diatilata si de la KH 5-6 am ajuns la 4.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
kill
Junior member

Joined: 01/04/2008 00:32:31
Messages: 74
Location: ploiesti
IP:
Offline

toate sistemele de masurare a co2 se bazeaza pe reactia acestuia cu apa.dar exista o problema co2 nu reactioneaza preponderent cu apa ,ii place si restul chimicalelor din apa care joaca un rol de buffer [sau pe romaneste tampon]
solutiile tampon blocheaza co2 dar nul retine putindul elibera

in acvari avem 2 componente cu rol de tampon
carbonati si no3 ,acestia retin co2 temporar eliberindul la orce variatie a ph [de ordinul 0,001]
chiar in tabelele pentru corespondenta kh/ph/co2 se vede ca cu cit creste kh cu atit concentratia de co2 este mai mare la acelasi ph

in acvariile in care kh si no3 sunt foarte mici variatiie de ph vor fi marii la aditia de co2 deoarece tot co2 va reactiona imediat cu apa

in acvariile in care kh este mic si no3 normal la aditia de co2 pot aparea variati ale ph dar aceste vor fi mai mici deoarece[presupunind ca exista nutrienti si lumina] plantele il vor consuma

in acvariile cu kh si no3 in limite normale aditia de co2 va varia foarte putin ph dar exista pericolul ca dupa depasira barierei tampon tot co2 blocat se solutiile tampon sa reactioneze cu apa avind loc caderi bruste de ph

in acvariile in care kh este in linita si no3 este mic la aditia de co2 ph va varia foarte putin ph dar exista pericolul ca dupa depasira barierei tampon tot co2 blocat se solutiile tampon sa reactioneze cu apa avind loc caderi bruste de ph in special noapte cind datorita lipsei de no3 de peste zii co2 eliberat de plante sa depaseasca valoarea tampon a kh

in acvariile cu kh si no3 peste limita aditia de co2 va varia putin ph iar pericolul caderilor de ph este foarte mare [in special noaptea], dar aceasta probabilitate este foarte mica [cei care fac aditie de co2 de obicei se confrunta cu no3 si kh aproape de 0]

toate aceste ipoteze sunt pura teorie in practica cu toate ca exista o strinsa legatura intre kh,no3/ph/co2 pot sa difere deoarece existe multi alti factori care influienteaza concentratia de co2 [agitate apei ,tipurile de plante din acvariu ,volumul, suprafate luciului de apa, inaltimea acvariului .tipul filtrari ,etc]
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com