Author |
Message |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 08:27:00
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
.
|
NU TE PUNE CU POSTU CA ARE MINTEA ODIHNITA |
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 09:19:55
|
scorpionul
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58b4095fb5335282cc3fde57c643da38.jpg)
IP:
|
viermisorii apar de la prea multa manacare ramasa neconsumata in acvariu. Ei reprezinta o hrana excelenta pentru pesti. Nu le mai da la pesti hrana o saptamana si o sa rezolvi 2 probleme: pestii se vor hrani cu viermisorii si acestia vor dispare, iar acvariul se va limpezi prin disparitia surplusului de mancare. Te sfatuiesc sa faci o aspirare buna a substratului. In plus vezi ca sunt multe lucruri pe acolo care trebuiesc corectate(ex:scoicile care maresc duritatea apei)
|
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram |
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 09:24:50
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
Ok ms pt sfat o sa tin cont de asta.
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 11:45:43
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
+1 pt. scorpionul.
Si melcul si scoicile sint marine - nu au ce cauta intr-un acvariu de apa dulce (in plus maresc duritatea apei). Mie mi se par ciudate si cele 2 vaze de ceramica. Daca ai avea ceva pesti care s-ar reproduce in ele as intelege.
As verifica si substratul (parca e prea alb - poate e marmura). Pune 2-4 boabe din substrat intr-un pahar cu otet citeva minute. Daca incep sa scoata bule contin calcar sau marmura si nu e bun decit la unele ciclide.
|
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede. |
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 13:17:09
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
n3bunyky wrote:Nici macar nu emite o lumina albastra... e o lumina alba . Nu o tin un filtrul cu bacterii pentru ca am atat filtru intern doar pt filtrare mecanica cat si un filtru extern plin cu siporax. Deci putine sanse sa distruga bacteriile. Cat despre bacterii nu stiu ce sa mai cred ... sora mea are un acvariu cam de vro 6 luni cu guppy si un caras este de 35L si nu are nimic pt filtrare biologica ci doar un filtru cascada cu un burete si pestii sunt bine sanatosi chuar sau inmultit considerabil... deci acvariul ei sfideaza toate legule acvaristicii....
Ai rabdare si vei vedea rezultatele! 6 luni este putin in viata unui caras.
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 13:23:59
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
Silviu Man wrote:
n3bunyky wrote:Nici macar nu emite o lumina albastra... e o lumina alba . Nu o tin un filtrul cu bacterii pentru ca am atat filtru intern doar pt filtrare mecanica cat si un filtru extern plin cu siporax. Deci putine sanse sa distruga bacteriile. Cat despre bacterii nu stiu ce sa mai cred ... sora mea are un acvariu cam de vro 6 luni cu guppy si un caras este de 35L si nu are nimic pt filtrare biologica ci doar un filtru cascada cu un burete si pestii sunt bine sanatosi chuar sau inmultit considerabil... deci acvariul ei sfideaza toate legule acvaristicii....
Ai rabdare si vei vedea rezultatele! 6 luni este putin in viata unui caras.
Deja nu mai are loc saracu... e ca un leu in cusca are o marime deja destul de considerabila
|
|
 |
um02122
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 13:51:25
|
um02122
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1662d1307aaa81230b651ecf00d27180.jpg)
IP:
|
Salut.
Lampa aceea alba care emite si UV C este pentru terarii cu reptile.
Nu se tine in apa, ci in capac. Ajuta prevenirea rahitismului la speciile care necesita UV C. Clasic se folosesc becuri, care dau in aceladi timp si caldura necesara respectivelor dihanii.
Pentru acvariu, lampile UV C sunt inchise intr-un tub cu serpentina, care permite un timp de contact suficient de indelungat pentru a fi eficiente. In plus, radiatia UV este cu mult mai puternica.
Si cred ca e demonstrat efectul UV de a produce cancer de piele. De asta se si folosesc cremele si se recomanda evitarea solarelor pentru bronzat artificial.
Pe mine ma fascineaza melanomul dintre toate cancerele de piele. Apare oriunde pe piele sau mucoase: am vazut perirectal, unghial si chiar retinian. In plus, odata diagnosticat, sansele sa-l tratezi curativ mai mult nu-s.
|
Rundas
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 15:44:23
|
Rundas
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c7f1734f2e7b3ea403e447de4a566ed2.jpg)
IP:
|
n3bunyky wrote:
Deja nu mai are loc saracu... e ca un leu in cusca are o marime deja destul de considerabila
Si ce este de ras in asta?
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 17:09:25
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
um02122 wrote:Salut.
Lampa aceea alba care emite si UV C este pentru terarii cu reptile.
Nu se tine in apa, ci in capac. Ajuta prevenirea rahitismului la speciile care necesita UV C. Clasic se folosesc becuri, care dau in aceladi timp si caldura necesara respectivelor dihanii.
Pentru acvariu, lampile UV C sunt inchise intr-un tub cu serpentina, care permite un timp de contact suficient de indelungat pentru a fi eficiente. In plus, radiatia UV este cu mult mai puternica.
Si cred ca e demonstrat efectul UV de a produce cancer de piele. De asta se si folosesc cremele si se recomanda evitarea solarelor pentru bronzat artificial.
Pe mine ma fascineaza melanomul dintre toate cancerele de piele. Apare oriunde pe piele sau mucoase: am vazut perirectal, unghial si chiar retinian. In plus, odata diagnosticat, sansele sa-l tratezi curativ mai mult nu-s.
Corect!
Diferenta intre efectul sterilizant si efectul mutagen al UV este acela ca cea mai mare parte a afectiunilor de tip mutagen (cum e si melanomul) este provocata de UVB in timp ce UVC are efect bacteriostatic si, in doze prelungite chiar bactericid (sterilizant). Oricum, ambele sunt nocive la expunerea prelungita. De aceea majoritatea laboratoarelor de microbiologie sunt dotate cu lampi UV care se aprind automat la parasirea laboratorului si intreruperea luminii normale. UV sunt un factor mutagen de tip fizic (sunt trei tipuri de factori mutageni : fizici, chimici si biologici). Efectul mutagen se manifesta prin faptul ca interfereaza cu multiplicarea ADN a celulei vii si determina denaturarea succesiunii de nucleotide din lantul dublu helix al ADN-ului. In rezultat, informatia genetica alterata este transferata (ARNt si codoni) catre locul sintezei proteice si aici apare tragedia : celula sintetizeaza o structura organica improprie tesutului din care ea insasi face parte. Astfel apar tumorile, sub forma de tesut solid sau lichid, formatiuni care contin celule nediferentiate sau alterate, unele cu o mare capacitate de a difuza in intreg organismul si de a se fixa pe tesuturi diferite. Cel mai rapid efect negativ il au UV asupra celulelor retiniene si din cauza ca acestea, prin morfologia lor, sunt proiectate tocmai pentru focalizarea luminii. O expunere de numai citeva minute la UV cu o intensitate mare are un efect foarte puternic.
Asadar UV, in tratarea apei, nu se foloseste decit in spatii inchise, aplicate pe un flux sau o suprafata de apa care contine un agent tinta (de regula alge si bacterii). Este si o metoda folosita ca o treapta suplimentare in tratarea apei pentru obtinerea potabilitatii acesteia.
Totusi, sa nu spunem despre UV numai de rau. Multe soiuri de fructe si tulpini de microorganisme benefice au fost create prin inducerea unui efect mutagen cu ajutorul UV. Ca orice alt factor de acest fel, corect folosit, poate genera efecte benefice iar in exces, ne poate duce pe cararea aia intunecata si foarte ingusta.
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 18:51:35
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
Am în?eles ideea ca uv-ul in general face rau....cancer,etc. Intrebarea mea acum e,cui anume face rau?atata timp cat eu il tin aprins doar noaptea,sta intr-un filtru in acvariu unde nimeni nu il vede.... este vb ca face rau pestilor?sau cui anume? Pentru ca familia mea nu are acces in timpul noptii in camera unde este acvariul.
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 19:11:19
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Daca nimeni nu este expus la UV, nu-i nici o problema.
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 19:22:45
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
n3bunyky wrote:Am în?eles ideea ca uv-ul in general face rau....cancer,etc. Intrebarea mea acum e,cui anume face rau?atata timp cat eu il tin aprins doar noaptea,sta intr-un filtru in acvariu unde nimeni nu il vede.... este vb ca face rau pestilor?sau cui anume? Pentru ca familia mea nu are acces in timpul noptii in camera unde este acvariul.
noaptea lumina trebuie inchisa. Atat plantele cat si pestii au nevoie de odihna. Daca lampa e bagata intr-un filtru si nu lumineaza in acvariu e ok. Cui anume face rau? algelor care formeaza apa verde: le distruge. Dar odata distruse algele, UV-ul trebuie oprit pentru ca ataca si alte microorganisme necesare vietii in acvariu. Nu pot sa iti spun foarte amanuntit ca nu am studiat problema asta, dar UV-ul tinde catre sterilizare, iar noi in acvariu nu avem nevoie de apa sterila, dimpotriva in ea sunt acele microorganisme care sustin viata marina. Orice tratament pe lumea asta sa zicem antibioticele se iau doar pe durata bolii. Odata ce boala s-a terminat, tratamentul trebuie oprit pentru ca din aliat iti devine dusman (ataca tocmai organismul pe care pana atunci l-a protejat). Sper ca am explicat destul de clar de ce UV-ul trebuie folosit doar cand ai probleme, nu preventiv si nu abuziv
This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2017 19:23:37
|
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 19:40:13
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
scorpionul wrote:
n3bunyky wrote:Am în?eles ideea ca uv-ul in general face rau....cancer,etc. Intrebarea mea acum e,cui anume face rau?atata timp cat eu il tin aprins doar noaptea,sta intr-un filtru in acvariu unde nimeni nu il vede.... este vb ca face rau pestilor?sau cui anume? Pentru ca familia mea nu are acces in timpul noptii in camera unde este acvariul.
noaptea lumina trebuie inchisa. Atat plantele cat si pestii au nevoie de odihna. Daca lampa e bagata intr-un filtru si nu lumineaza in acvariu e ok. Cui anume face rau? algelor care formeaza apa verde: le distruge. Dar odata distruse algele, UV-ul trebuie oprit pentru ca ataca si alte microorganisme necesare vietii in acvariu. Nu pot sa iti spun foarte amanuntit ca nu am studiat problema asta, dar UV-ul tinde catre sterilizare, iar noi in acvariu nu avem nevoie de apa sterila, dimpotriva in ea sunt acele microorganisme care sustin viata marina. Orice tratament pe lumea asta sa zicem antibioticele se iau doar pe durata bolii. Odata ce boala s-a terminat, tratamentul trebuie oprit pentru ca din aliat iti devine dusman (ataca tocmai organismul pe care pana atunci l-a protejat). Sper ca am explicat destul de clar de ce UV-ul trebuie folosit doar cand ai probleme, nu preventiv si nu abuziv
In primul rand tin sa multumesc pentru sfaturi,eu nu cred ca am alge pentru ca apa este destul de curata dupa cum am spus la inceput am niste viermisori albi se pot vedea in poze.... si am foarte multe suspensii albicioase cum am lumina pe led cand o aprind se vede si e deranjant ca nu e limpede apa. Acum ma intreb o fi de la faptul ca am 2 pompe in filtrul intern + filtrul extern si se creeaza efect de valuri deranjand suspensii din substrat?pentru ca stiu sigur ca substratul meu e o porcarie . In primul acvariu am avut quartz albastru si rosu apoi cineva mia spus ca arata inestetic(desi mie imi placea) apoi altcineva ca face rau pestilor stresandui...motiv pt care atunci cand am schimbat bazinul de 65L cu unul de 140L am schimbat si substratul cu ceea ce parea a fi pietris alb cumparand 5kg de pietris fin si 5kg mai mare... cam putin pt plante stiu. Chestia e ca aici unde ma aflu eu in italia erau doar aceste tipuri de pietris si quartz de toate culorile.... acum nu stiu ce sa mai fac cu acele particule din apa si viermisorii care la aprindere lampii uv ies din substrat si mor pe unde apuca.
|
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 19:44:06
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
Liv wrote:+1 pt. scorpionul.
Si melcul si scoicile sint marine - nu au ce cauta intr-un acvariu de apa dulce (in plus maresc duritatea apei). Mie mi se par ciudate si cele 2 vaze de ceramica. Daca ai avea ceva pesti care s-ar reproduce in ele as intelege.
As verifica si substratul (parca e prea alb - poate e marmura). Pune 2-4 boabe din substrat intr-un pahar cu otet citeva minute. Daca incep sa scoata bule contin calcar sau marmura si nu e bun decit la unele ciclide.
Am verificat cum miai zis am pus otetul ... am luat vro 20 d boabe asa intre degete si dupa vro 30 de sec o singura pietricica mica scotea bule... si dupa o ora nu mai scotea nici aia.... nu inteleg de ce se vinde acest substrat daca este daunator? Ca asta era unicul ce arata ca si piatra in pet-shop....restul fiind quartz colorat divers care am avut si toata lumea mia sp ca e oribil....
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 19:50:51
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
eu zic sa le dai pace la viermi. Ei sunt o delicatesa pentru pesti. Curatarea substratului si micsorarea portiei de mancare la pesti sunt metode sigure de eliminare a lor. Probabil UV-ul ii deranjeaza si de asta se ridica din substrat, iar apoi ii omoara. Cum spuneam mai sus curata substratul bine si nu le mai da o saptamana mancare la pesti si atunci o sa te bucuri de rezultate. Daca ai invazie de viermi clar ceva e in substratul tau, ceva ii alimenteaza, si 99% acel ceva este abuzul de mancare. Taie-le sursa de mancare si mor singuri. Acum sa nu te mire ca apa are particule. Atata timp cat ai pesti in acvariu vei avea si apa usor tulbure. Doar daca ai numai plante in acvariu sau cativa pesti la un acvariu bine plantat o sa ai o apa curata cristal. Daca esti un tip pretentios si vrei musai apa cristal imbunatateste filtrarea si atunci o sa ai rezultatul scontat
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 19:55:57
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
scorpionul wrote:eu zic sa le dai pace la viermi. Ei sunt o delicatesa pentru pesti. Curatarea substratului si micsorarea portiei de mancare la pesti sunt metode sigure de eliminare a lor. Probabil UV-ul ii deranjeaza si de asta se ridica din substrat, iar apoi ii omoara. Cum spuneam mai sus curata substratul bine si nu le mai da o saptamana mancare la pesti si atunci o sa te bucuri de rezultate. Daca ai invazie de viermi clar ceva e in substratul tau, ceva ii alimenteaza, si 99% acel ceva este abuzul de mancare. Taie-le sursa de mancare si mor singuri. Acum sa nu te mire ca apa are particule. Atata timp cat ai pesti in acvariu vei avea si apa usor tulbure. Doar daca ai numai plante in acvariu sau cativa pesti la un acvariu bine plantat o sa ai o apa curata cristal. Daca esti un tip pretentios si vrei musai apa cristal imbunatateste filtrarea si atunci o sa ai rezultatul scontat
+1
Am avut si eu acel gen de viermisori albi, mici, parca imobili si care se adunau mai ales pe radacini. Nici nu pot fi aspirati.
Dupa ce am inceput sa rationalizez hrana pe care o dadeam crevetilor (este vorba de un nano) nu au disparut in totalitate dar abia se mai vad.
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 20:05:23
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
la creveti e alta discutie deoarece substratul special dedicat lor nu se poate aspira si mancarea neconsumata patrunde in substrat. La ei pentru exterminare folosesti No planaria si ai rezolvat problema in 3 zile. De asta e bine la creveti sa folosesti farfurioare de hranire. Si sa stii ca sunt unele elegante si ieftine din plastic sub forma de frunza
|
|
 |
Liv
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 20:07:45
|
Liv
Ultrahigh member
IP:
|
Cuartul natural are putine culori. Alb, negru si gri, citeodata translucid. Restul sint vopsite. Nu exista cuart rosu, verde, albastru, galben, ...
Esti chiar interesat sa "deranjezi" suspensiile din/de pe substrat ca sa fie adunate in filtru unde vor fi prelucrate de bacterii. Filtrarea biologica te ajuta foarte mult sa scapi de suspensiile din apa. Pe termen scurt poti folosi filtrare mecanica fina doar ca trebuie sa schimbi des materialul filtrant. Tot filtrarea biologica te ajuta. Parca mai sus ai un link in care se sustine ca 1 litru de Siporax e de ajuns pt. 200 de litri de apa. Am 4 litri de Siporax cu prefiltru mecanic si mai vreau cel putin inca 4 litri - la 180 de litri. Valorile date de producatori sint orientative - nu spun niciodata cum au ajuns la o concluzie.
In acvariu traiesc o multime de animale care nu sint observate bine cu ochiul liber. Trebuie sa determini exact despre ce e vorba. Pot sa fie copepode, ostracode, infuzori, ... care se hranesc cu suspensiile din apa. Sau unii viermi care pot sa fie mincati de pesti.
Daca citesti putin prin diversele posturi o sa constati ca nimeni nu e adeptul folosirii indiferent carei solutii minune cu exceptia fertilizantilor. Toata lumea cauta sa gaseasca motivul pt. care s-a intimplat ceva (alge, boli, suspensii, ...) si sa elimine cauza. Tratarea efectului fara eliminarea cauzei duce citeodatai la reaparitia efectului.
|
Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede. |
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 20:19:38
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
scorpionul wrote:la creveti e alta discutie deoarece substratul special dedicat lor nu se poate aspira si mancarea neconsumata patrunde in substrat. La ei pentru exterminare folosesti No planaria si ai rezolvat problema in 3 zile. De asta e bine la creveti sa folosesti farfurioare de hranire. Si sa stii ca sunt unele elegante si ieftine din plastic sub forma de frunza
Stiu, eu folosesc o tavita de plastic dintr-un hranitor pentru perusi. E bun si drept capcana pentru Physa. Insa am trei draci de Amano care ini iau "bucatica" si o insira pe substrat.
Cred ca de acolo imi vin resturile de mincare. Si apar numai intr-un colt, cam pe unde umbla "hraparetii".
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 20:22:21
|
scorpionul
Aquamaster
IP:
|
Liv wrote:In acvariu traiesc o multime de animale care nu sint observate bine cu ochiul liber. Trebuie sa determini exact despre ce e vorba. Pot sa fie copepode, ostracode, infuzori, ... care se hranesc cu suspensiile din apa. Sau unii viermi care pot sa fie mincati de pesti.
acum multi ani de zile strangeam plante de acvariu din lacurile Tei, Baneasa etc. Cand ajungeam acasa le puneam intr-un lighean mare ca sa le dezinfectez cu hipermanganat de potasiu. La putin timp de cand le lasam in lighean(ca le luam cu apa cu tot din lac) vedeam in el o groaza de vietati care misunau pe acolo, vietati care erau tare mult pe gustul pestilor. Si asta e ceea ce vedeam eu cu ochiul liber, dar daca ma uitam la microscop...De asta apa nu este cristal. Apa "traieste" . Ceea ce avem noi in acvarii este apa "vie", apa care nu o sa fie niciodata cristal. Important este ca noi sa avem un echilibru in acvarii, plantele sa se dezvolte sanatoase si pestii sa fie fericiti. Iar asta se intampla doar daca noi imitam cat mai mult natura, locul in care traiesc ei. De aceea nu putem amesteca scoici si cochilii de melci intr-un acvariu de apa dulce. E ceva ce nu-i de acolo. Inchipuie-ti ca poti taia o bucata de natura si o pui la tine in acvariu. Ce ar trebui sa vezi in ea, ce ar trebui sa cuprinda?
|
|
 |
|