Author |
Message |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 20:25:36
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
scorpionul wrote:
Liv wrote:In acvariu traiesc o multime de animale care nu sint observate bine cu ochiul liber. Trebuie sa determini exact despre ce e vorba. Pot sa fie copepode, ostracode, infuzori, ... care se hranesc cu suspensiile din apa. Sau unii viermi care pot sa fie mincati de pesti.
acum multi ani de zile strangeam plante de acvariu din lacurile Tei, Baneasa etc. Cand ajungeam acasa le puneam intr-un lighean mare ca sa le dezinfectez cu hipermanganat de potasiu. La putin timp de cand le lasam in lighean(ca le luam cu apa cu tot din lac) vedeam in el o groaza de vietati care misunau pe acolo, vietati care erau tare mult pe gustul pestilor. Si asta e ceea ce vedeam eu cu ochiul liber, dar daca ma uitam la microscop...De asta apa nu este cristal. Apa "traieste" . Ceea ce avem noi in acvarii este apa "vie", apa care nu o sa fie niciodata cristal. Important este ca noi sa avem un echilibru in acvarii, plantele sa se dezvolte sanatoase si pestii sa fie fericiti. Iar asta se intampla doar daca noi imitam cat mai mult natura, locul in care traiesc ei. De aceea nu putem amesteca scoici si cochilii de melci intr-un acvariu de apa dulce. E ceva ce nu-i de acolo. Inchipuie-ti ca poti taia o bucata de natura si o pui la tine in acvariu. Ce ar trebui sa vezi in ea, ce ar trebui sa cuprinda?
+1
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 20:49:57
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
scorpionul wrote:eu zic sa le dai pace la viermi. Ei sunt o delicatesa pentru pesti. Curatarea substratului si micsorarea portiei de mancare la pesti sunt metode sigure de eliminare a lor. Probabil UV-ul ii deranjeaza si de asta se ridica din substrat, iar apoi ii omoara. Cum spuneam mai sus curata substratul bine si nu le mai da o saptamana mancare la pesti si atunci o sa te bucuri de rezultate. Daca ai invazie de viermi clar ceva e in substratul tau, ceva ii alimenteaza, si 99% acel ceva este abuzul de mancare. Taie-le sursa de mancare si mor singuri. Acum sa nu te mire ca apa are particule. Atata timp cat ai pesti in acvariu vei avea si apa usor tulbure. Doar daca ai numai plante in acvariu sau cativa pesti la un acvariu bine plantat o sa ai o apa curata cristal. Daca esti un tip pretentios si vrei musai apa cristal imbunatateste filtrarea si atunci o sa ai rezultatul scontat
Sa stii ca de mancare abia le dau foarte putina o data in zi ... chiar foarte putina cat prind intre 2 degete fulgi sau maxim o lingurita de bilute... o zi fulgi o zi din acele bilute ... deci nu exista prea multa mancare in acvariu cum le aprind lumina incep sa ciuguleasca din substrat.. chiar crezi ca e necesar sa imbunatatesc filtrarea? Sunt 2 pompe de 550 si 650 litri/h reali..in filtrul intern care este cat peretele lateral fiind efectiv lipit pe perete adica are in jur de 40×60 cu 3 compartimente primul unde este trasa apa cu incalzitorul,al 2.lea cu medii filtrante 2 tipuri de bureti mare si fin apoi 2 straturi de perlon si putina vata iar pe fund inele de ceramica cca. 1kg. Si al 3.lea compartiment cu pompele care deja mi-se pare ca au un debit prea mare miscand apa prea tare in acvariu ...dupa care mai am si un Tetra extern de 600L/h in care am 2 sertare pline de siporax si unul cu perlon si bureti... chiar crezi ca ar trebui sa mai lucrez la filtrare?
|
|
NU TE PUNE CU POSTU CA ARE MINTEA ODIHNITA |
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 21:16:08
|
scorpionul
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58b4095fb5335282cc3fde57c643da38.jpg)
IP:
|
imi este greu sa spun daca mai trebuie sa nu sa lucrezi la filtrare. Ceea ce e de retinut, e ca filtrarea nu face filtrare si in substrat. Iar problemele de acolo vin. Aspirarea substratului se face saptamanal, la fel si schimbul de apa. De asta firmele de specialitate au facut tot felul de substraturi, ca sa inlocuiasca nisipul clasic pe care il foloseam odinioara cu ceva mai usor de aspirat. Si nu numai sa fie usor de aspirat, dar el are nevoie sa respire. Multi se plang de melcii de substrat, dar acestia afana substratul, amesteca depozitele de minuni de acolo si de multe ori le scot la suprafata. Altii folosesc pompe de valuri ca sa miste apa de la fundul acvariului pe care sorbul de la filtru nu o trage decat pe o portiune foarte mica. Aici de ajutor sunt sanitarii care ridica mizeria de pe substrat si apoi aceasta e trasa de filtre. Eu am filtre externe la care umblu la cateva luni, si am prefiltru pe care il curat saptamanal. Deci saptamanal eu aspir substratul, schimb apa si curat prefiltrul. Asta nu insemna ca apa mea e cristal. Si probabil nu o sa fie niciodata cristal, dar e curata. In schimb daca aprind nu stiu ce becuri deasupra ei sau daca daca privesc in lungul acvariului care are 120cm, vad apa ca o ciorba. Ca sa iti mai dau un exemplu, in clipul de aici https://www.youtube.com/watch?v=m2oUzP7CL4M James explica faptul ca intr-un acvariu mare apa va avea intotdeauna o "ceata" care se vede asa deoarece acvariul este foarte mare. In acvariile mai mici nu se vede asa o ceata, dar particule tot se vad
|
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram |
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 21:28:26
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
scorpionul wrote:imi este greu sa spun daca mai trebuie sa nu sa lucrezi la filtrare. Ceea ce e de retinut, e ca filtrarea nu face filtrare si in substrat. Iar problemele de acolo vin. Aspirarea substratului se face saptamanal, la fel si schimbul de apa. De asta firmele de specialitate au facut tot felul de substraturi, ca sa inlocuiasca nisipul clasic pe care il foloseam odinioara cu ceva mai usor de aspirat. Si nu numai sa fie usor de aspirat, dar el are nevoie sa respire. Multi se plang de melcii de substrat, dar acestia afana substratul, amesteca depozitele de minuni de acolo si de multe ori le scot la suprafata. Altii folosesc pompe de valuri ca sa miste apa de la fundul acvariului pe care sorbul de la filtru nu o trage decat pe o portiune foarte mica. Aici de ajutor sunt sanitarii care ridica mizeria de pe substrat si apoi aceasta e trasa de filtre. Eu am filtre externe la care umblu la cateva luni, si am prefiltru pe care il curat saptamanal. Deci saptamanal eu aspir substratul, schimb apa si curat prefiltrul. Asta nu insemna ca apa mea e cristal. Si probabil nu o sa fie niciodata cristal, dar e curata. In schimb daca aprind nu stiu ce becuri deasupra ei sau daca daca privesc in lungul acvariului care are 120cm, vad apa ca o ciorba. Ca sa iti mai dau un exemplu, in clipul de aici https://www.youtube.com/watch?v=m2oUzP7CL4M James explica faptul ca intr-un acvariu mare apa va avea intotdeauna o "ceata" care se vede asa deoarece acvariul este foarte mare. In acvariile mai mici nu se vede asa o ceata, dar particule tot se vad
Si eu am prefiltru la cea externa pe care il curat cam la 3 zile ca se innegreste atunci curat si filtrele interne si aspir si substratul cu o pompa speciala cu saculet doar ca imi este foarte greu sa aspir bine fara sa distrug plantele sau sa le mut. De cele mai multe ori am un sheemer care il cobor pe fund si scoate cam tot din substrat inclusiv melcii... nu am prea multi asa ca ii las in pace mai trage si filtrul din ei. Ok tin sa iti multumesc pentru tot si am inteles ideea...
|
|
 |
scorpionul
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 21:52:38
|
scorpionul
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58b4095fb5335282cc3fde57c643da38.jpg)
IP:
|
Cu placere. Nu trebuie sa faci prea multa agitatie pe fundul acvariului. Ideea curatarii substratului e ca ai un furtun cu care aspiri substratul si apa murdara curge intr-o galeata externa. Daca tu bagi skimmerul atat de puternic incat tulburi substratul, intentionat sau nu, tulburi bacteriile care se creeaza acolo si sunt foarte nocive. Daca il folosesti doar sa impingi apa catre pompa atunci e altceva, dar nu agita substratul ca nu e bine. Si inca un lucru: fa asta odata pe saptamana, daca o faci la 3 zile e prea des si iar nu e bine, plantele si pestii au nevoie de liniste. Referitor la filtrul extern: toate au aceeasi regula: ele sunt facute sa traga apa, nu sa o impinga. In acest ciclu, apa trece mai intai prin mediile mecanice ca sa descompuna si sa opreasca mizeriile mari, iar apoi trece prin filtrarea biologica ca bacteriile sa isi faca datoria. De asta apa, mai intai vine jos si pe urma urca, pentru ca jos vine prin cadere libera, pe cand in sus o arunca pompa. O sa vezi pe toate filtrele ca pompa lor arunca pana la o inaltime de...Nicaieri nu spune ca trage...E adevarat ca spune care este debitul, dar debitul acesta e dat de puterea pompei de aruncare, nu de impingere( e finuta problema asta de inteles)
|
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram |
|
 |
n3bunyky
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/08/2017 22:27:06
|
n3bunyky
Junior member
IP:
|
Uitandu.ma la principiul celor interne sunt mult mai bine concepute ca apa trece de sus in jos spre pompa dupa care este preluata de pompa facand reciclul astfel mizeria ramane deasupra unde exista buretii apoi trece prin medii mai dese apoi prin mediul biologic astfel facand manevra de curatenie este suficient sa schimbi straturile filtrante de deasupra fara a disturba mediul biologic... deci asa mi.se pare foarte inteligent pe cand la canistra externa trebuie sa scoti tot mediul biologic sa ajungi la mediile filtrante mecanice ... pe cand daca ar fi facut efectul invers exemplu: http://m.ebay.it/itm/HW-602B-FILTRO-ESTERNO-6W-400-L-H-ACQUARIO-DOLCE-MARINO-SUNSUN-/371654837592?hash=item56885ac558%3Ag%3AYCoAAOSwc1FXXtrZ&_trkparms=pageci%253A3ffe6c8a-8065-11e7-bdec-74dbd1807125%257Cparentrq%253Add43e73115d0ab64c3239855fffffa73%257Ciid%253A15
Cred ca efectul ar fi mult mai spectaculos... eu nu am preferat acest tip de produs neavand incredere in chinezarii,totusi asta e parerea mea despre filtrele tetra ca sunt bune doar pt filtrare biologica si atat nu te poti baza si pe o filtrare chimica sau mecanica.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/08/2017 22:28:39
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/08/2017 08:44:58
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Nu cred ca marii producatori de filtre externe nu au studiat bine problema. Parerea mea este ca principiul de functionare al unui filtru extern este acela de a simula in canistra un ciclon de linistire a apei tocmai pentru a permite o anumita retentie a ei in spatiul mediilor filtrante. Daca apa ar fi impinsa in canistra, ar fi nevoie de o presiune mai mare pentru ca apa sa parcurga mediile si sa se intoarca in bazin. In acest caz timpul de retentie al apei ar fi mic si niciodata apa nu ar fi curatata. In plus, in aceasta situatie, in loc de depresiune in canistra s-ar forma presiune, care va mobiliza permanent mediile de filtrare si tot ce se mai aduna acolo. Apa fiind absorbita din canistra, se obtine acel efect de linistira de care vorbeam. Cit despre filtrarea mecanica, exista prefiltre externe care se leaga in serie cu filtru si chiar nu mai ai de ce sa umbli la canistra luni intregi. Eu am un e901 pe care, dupa ce am aplicat un prefiltru, il deschid o data la 3 luni. In schimb prefiltrul il curat saptaminal, impreuna cu skimmerul, cu ocazia schimbului de apa.
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
 |
|