[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Perioada curatare filtru extern  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Florin82
Membru de baza

IP:

Am un filtru extern Eden 501 pus in functiune pe 1 februarie. Puteti sa-mi spuneti la ce perioada trebuie sa-l curat? Vad ca s-a adunat mizerie in el. Pot sa iau apa plata sa-l spal sau cu apa din acvariu pe care o schimb?
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrul , adica plasticele se pot spala cu apa de la robinet , mediile filtrante din filtru se curata doar cu apa din acvariu . Scoti apa din acvariu intr-o galeata si le clatesti acolo

Timpul dupa care se spala filtrul depinde de la acvariu la acvariu , eu il curat cam la 2 luni
Florin82
Membru de baza

IP:

Il las sa faca o luna de zile. Saptamana viitoare il voi curata. Astazi voi schimba decat apa din acvariu. Mersi de raspuns.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

asa cum a spus colegul... depinde de la acvariu la acvariu.... conteaza cita incarcatura biologica ai in acvariu... la un acvariu cu pesti mai multi sau suptapopulat sau incare ai pesti care fac mai multa mizerie, ex carasii,necesita mai des curatarea filtrului mai ales daca nu ai un prefiltru

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

filtrul de regula se curata cand ii scade debitul semnificativ, altfel nu ai motiv sa umbli la el

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
AntonioAndrei
Junior member

IP:

As mai adauga eu o metoda mai " ciudata " pe care o practic eu ... o data la 6 luni scot filtrul din priza, scot " out-ul " de la filtru intr-un butoi de plastic ( poti folosi un lighean ceva ) bag filtru in priza si il misc cu atentie intens stanga dreapta sa " agit " tot ce e decantat pe fundul canistrei ca sa iasa in butoi ... stiu ca nu este o metoda prea buna dar pentru mine merge chestia asta de ani de zile
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

AntonioAndrei wrote:As mai adauga eu o metoda mai " ciudata " pe care o practic eu ... o data la 6 luni scot filtrul din priza, scot " out-ul " de la filtru intr-un butoi de plastic ( poti folosi un lighean ceva ) bag filtru in priza si il misc cu atentie intens stanga dreapta sa " agit " tot ce e decantat pe fundul canistrei ca sa iasa in butoi ... stiu ca nu este o metoda prea buna dar pentru mine merge chestia asta de ani de zile

AntonioAndrei
Junior member

IP:

Metoda pentru lenesi ) pentru ca nu vad rostul sa desfac tot filtru. Pe materialul filtrant hai sa fim seriosi ca nu se depune aproape nimic si prin miscarea intensa a lui se spala orice " depunere " dupa orice material filtrant ( nu vorbim de perlon sau ceva asemanator) cat despre bureti la fel dupa o perioada daca ai o filtrare adecvata se v-or curata singuri ( cu toate ca filtrarea mecanica este una si biologica este alta). Prin miscarea intensa a filtrului extern realizezi exact acceasi chestie ca si atunci cand scoti sertarul si il clatesti in apa de acvariu ... dar dupa cum am zis si ma repet nu este o metoda pentru toata lumea mie unu mi se pare mult mai rapida si mai comoda.
Florin82
Membru de baza

IP:

Ca sa curat furtunele am cumparat o perie daca stiti cum e aia de sticle gen damigeana. Cred ca merge. Are peria cam mare pt diametrul furtunului dar mai tai din perie.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

In toate situatiile, este recomandabil ca, o data la citeva luni sa desfaci filtrul chiar si numai pentru a inspecta mediile filtrante. In plus, daca ai si bureti filtranti, simpla "ventilare" a lor nu este de ajuns, ramin imbicsiti cu particule vegetale. Nu uitati ca, in filtru, chiar si la o populare optima cu bacterii, procesele de descompunere a materiei organice genereaza si alte substante foarte nocive, de ex. hidrogenul sulfurat. Evident, situatia se refera la un acvariu intens plantat, eventual populat cu specii diferite, care genereaza multe "deseuri" organice. Eu am un filtru e900 pe care il curat la una-doua luni. Cind am incercat sa-l curat mai rar, am simtit mirosul inconfundabil al hidrogenului sulfurat. Ce-i drept, am animalute care agita constant substratul si toate depunerile se duc in filtru (acesta poate fi un "+" insemnind ca am o filtrare foarte buna). Am avantajul ca nu trebuie sa aspir prea de substratul dar apare problema curatirii mai frecvente a filtrului si furtunelor. Asadar, dupa caz...

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Dimpotriva faptul ca simti periodic mirosul de hidrogen sulfurat arata ca filtrarea ta e dintr-un motiv sau altul ineficienta : debit necorespunzator, spatiu mort unde nu se misca suficient, incarcatura bio prea mare, temperatura, conditii improprii pentru bacterii.., pot fi mai multe cauze, in rest daca nu scade debitul si nu ai ca si in cazul tau hidrogen sulfurat chiar nu are rost sa umbli la el. eu il deranjez cam la sase luni sau mai mult tot din cauza de debit pentru ca asa e filtrul de acum dar am avut si extern la care nu a trebuit sa umblu mai mult de doi ani-si nici urma de H2S. Exista un filmulet pe youtube cu un dealer de discusi Stendker (Hans parca) pe Statele Unite (fost mare crescator) care are sub acvariile in care gazduieste sute de discusi un sump in care exista un burete gros cam de 10 cm si lungimea de metrii buni pe si prin care trece toata apa lui din bazinele lui(multe mii de litri) si despre care spunea la momentul interviului ca nu l-a spalat niciodata(adica sa-l scoata si sa-l spele efectiv) de cand avea deschisa firma adica vre-o 10 ani
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu as recomanda tuturor sa foloseasca prefiltre. Datorita lor, desfac filtrele o data la cel putin 6 luni, si de fiecare data imi pare rau ca nu am mai asteptat. Mediile filtrante sunt aproape curate.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Poti sa imi recomanzi un prefiltru care sa se potriveasca la un e901 de la JBL? Am dat cautare peste tot si nu ved nimic specific. Am gasit un Eheim dar nu stiu daca se potriveste.

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

ocean wrote:Dimpotriva faptul ca simti periodic mirosul de hidrogen sulfurat arata ca filtrarea ta e dintr-un motiv sau altul ineficienta : debit necorespunzator, spatiu mort unde nu se misca suficient, incarcatura bio prea mare, temperatura, conditii improprii pentru bacterii.., pot fi mai multe cauze, in rest daca nu scade debitul si nu ai ca si in cazul tau hidrogen sulfurat chiar nu are rost sa umbli la el. eu il deranjez cam la sase luni sau mai mult tot din cauza de debit pentru ca asa e filtrul de acum dar am avut si extern la care nu a trebuit sa umblu mai mult de doi ani-si nici urma de H2S. Exista un filmulet pe youtube cu un dealer de discusi Stendker (Hans parca) pe Statele Unite (fost mare crescator) care are sub acvariile in care gazduieste sute de discusi un sump in care exista un burete gros cam de 10 cm si lungimea de metrii buni pe si prin care trece toata apa lui din bazinele lui(multe mii de litri) si despre care spunea la momentul interviului ca nu l-a spalat niciodata(adica sa-l scoata si sa-l spele efectiv) de cand avea deschisa firma adica vre-o 10 ani

Am observat ca dupa ce am eliminat mediile filtrante din bureti si am pus Matrix, mirosul nu mai apare. Intr-adevar, am acvariul putin aglomerat si "agitat" de niste SAE care s-au facut cam mari.

[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Se gasesc adaptoare.
Prefiltrele mele sunt pe conectori 16/22. Se potrivesc la filtrul mic de 1000l/h, dar nu la cel mare de 2000l/h care are furtun de 18/26. Am folosit adaptoare si nu ma doare capul.

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

ce adaptor ai folosit la 18-26?

[Yahoo!]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu stiu, imi pare rau. Mi le-a luat un prieten dar nu stiu de unde, nu era magazin de acvaristica, mai degraba ceva gen "casa si gradina". Ideea e ca se gasesc.

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

poate imi dai amanunte. Eu am gasit undeva si le-am pus, dar imi ingusteaza debitul

[Yahoo!]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Vezi aici, nu stiu exact care se potriveste. Nu le am eu cu tolii, sau ce unitate de masura e aia. Dar au o gramada de modele.
https://wtsonline.allshops.ro/produse/FITINGURI-CUPLE-RACORDURI-42/

varolluis
Member

IP:

Eu am obervat o chestie, de-a lungul timpului: daca ai o filtrare de bun simt, raportata la necesitatile acvariului, daca il cureti dupa o luna, sau dupa 6 luni, mizeria este aceeasi. Pe de alta parte eu am un nano de 35 litri, doar cu plante si cativa melci, deci incarcatura biologica sub minim, filtru extern cu 3 litri de ceramica si furtunurile dupa 3 luni sunt negre, dar mediile de filtrare curate.
Oricum daca nu ai un echilibru intre filtrarea biologica si incarcatura biologica sa cureti filtrul mai des nu e solutia.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: