MARELE ALB wrote: Principiul e acelasi, nu prea vad ce modificari care sa revolutioneze dizolvarea CO2-ului in apa s-ar putea face.
E asta e, ca nu e chiar asa

...bag de seama ca astia nu stau cu mainile in san.
Acum fo`2 ani de zile am vazut o "minune japoneza" un reactor miniatural construit din otel-inoxidabil si ceramica.
Ce mai, o bijuterie...cu pretul pe masura (undeva in jurul a 100 USD).
Principul de pilda era total diferit caci aici nu era vorba de o bula care se dizolva dupa ce ameteshte`n serpentina ca proasta sau de un curent de apa ce se imbogateste de cu CO2 trecand prin gaz.
Aici era chiar si din punct de vedere al imaginii foarte spectaculos caci era vorba de gaz tinut sub presiune, eliberat pe principiul unei pietre de vibrator dar la neshte dimensiuni aproape micronice....greu de perceput si cu ochiul liber.
Practic o bula era greu perceputa in apa datorita dimensiunii si apuca sa se dizolve complet pana la suprafata unei coloane de 40 de cm
Vorbim aici de o dizolvare instant

Asa era eliberata o adevarata perdea de microbule, concomitent,intr-un evantai, aproape perceput numa in reflexia luminii de la acvariu.
Asta ar fi o alta varianta de reactor, combatuta de scepticii care au avut de aface cu un model mult mai rudimentar si similar cu asta al japonezilor si care aveau comentarii cum ca in timp se pot acoperii gaurile din reactor.
Astia insa, baieti deshtepti, au bagat gazul cu presiune si au garantat 2 ani scula
Ma gandesc ca si aici se pot face speculatii asupra puritatii gazului, care poate ar putea colmata orificiile ...da cred ca aici deja discutam discutii, caci eu am vrut doar sa arat ca cercetarea nu doarme, mai ales la poporu` frate japonez si ca s-ar putea ca vechile noastre reactoare sa fie neshte piese de muzeu in doar cativa ani