[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
boghi13
Junior member

IP:

Salut, si multam de primire.
Dupa o luna de absenta, deschid primul topic mai la subiect asa.
Mai ales ca insfarsit stiu ce pot face cu echipamentul actual.

Acu sa stiti ca n-am stat degeaba luna, asta am absorbit informatii, m-am documentat, m-am scarpinat in cap..etc
Ca sa nu lungesc treaba o sa va prezint ce am,ce vreau sa fac, si poate o sa primesc de la voi un "seal of aproval".

ce am
acvariu 59x29x29 (dimensiuni interioare)
capac si un neon vechi de 15W T8
2 filtre interne, un no name de 380l/h si un eheim aquaball 60 (doar bureti in ele)
10kg punga de nisip fin alb, quart banuiesc, (nu reactioneaza cu otetul)

ce vreau sa obtin
acvariu plantat cat mai des/interesant (sa nu ii zic aquascape ca nu o sa imi iasa din prima)
flora: moss, java fern, cryptocoryne, (astept sugestii pe aceasi linie low light no CO2, crescutepe/in nisip)
fauna: ceva creveti ,amano si/sau RCS , niste pesti din genul boraras,

cum vreau sa fac (warning long read)
Ehh aici e aici va implica DIY
Sotia zice ca tre sa dea frumos (aka fara cable si furtune)
Eu as vrea un acvariu cat mai curat fara aparatura vizibila.
Asadar planul este urmatorul
- renunt la filtrele interne existente, oricum is mici si in loc construiesc un sump intern
urmarit de vreo 10 ori cplipul de aici
gasit topicul de aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23693.page
si am ajuns la concluzia ca pot pierde 6 cm din lungimea acvariului pentru a construi un sump la unul din capete

deci sump-ul va fi o camera de 6X29X27 fara diafragme (va fi mai mult o canistra interna decat sump defapt ..hmm
-primi 2cm deversor pentru admisia apei pe toata lungimea de 29 (pieptane sau plasa urmeaza sa decid)
-urmatori 3cm lasati liberi
-2cm filtrare mecanica (burete, vata ..ce se pune, imi mai ziceti voi sper)
-urmatorii cm sper eu 15 umpluti cu material de filtrare biologica
-un gratar de sustinere
-ultimi 5cm camera pompei si a incalzitorului

acum incerc sa ma documentez ce pompa si ce incalzitor sa aleg
tind spre http://pepika.ro/pompa-de-apa-hydor-centrifugal-pump-400-krp16400.html
sau http://www.tropheus.ro/pompe-apa/801-tunze-universal-pump-mini.html?af=pettro

iar pentru incalzitor
http://pepika.ro/incalzitor-aquael-neoheater-75-w-PRF71516000033--p177061.html

astept ceva pareri

pentru material de filtrare inclin spre spartura de lava (dehh mai facem si economie)

as incerca sa inchei constructia in vreo doua sapt sa pot testa conceptul si sa dau drumul la ciclare
fara plante fara lumina doar acvariu si nisip (poate si pietre/lemne)

apoi vine treaba cu lumina dar aia inainte de plantare evident, mai e timp

Pe moment intrebarile mele sunt: ce pompa sa aleg, si e ok incalzitorul pe care am pus ochii?
calculele mele imi spun ca voi ramane cu un volum util intre 35 si 40 litri (scazand substrat, sump intern si diferenta pana la buza acvariului)
deci o pompa de 400l/h e arhisuficient, ba chiar ar trebui sa mai tai din debit, vedem cat imi ia si sarcina din debitul asta.

incalzitorul ma incanta ca e mic si ar intra lejer in camera pe care i-am pregatit-o plus ofera pe display si temperatura masurata a apei nu numai valoarea setata

cam atata pe moment legat de constructie

legat de acvariu in general, mai precis de apa, as avea nevoie de oarece sugestii
analizele facute la apa nova indica un mediu nepropice
apa de put la margine de buc
duritate 31 grade germane (banuiesc ca e aia totala)
pH 6.8
nitrat 75mg/l

ce pot face?
idea mea actuala este apa plata/apa dedurizata din comert, si adaugat ceva conditionare
parca nu m-as arunca la instalatie de osmoza inca

Cam atata pe moment, sper sa aibe cineva rabdare sa citeasca.

Ne auzim maine si scuze daca nu am formatat link-urile corespunzator,

This message was edited 2 times. Last update was at 10/11/2016 00:23:34

Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

G|iizas dar ai scris un pic. Dar e bine ca pare ca te-ai documentat. Felicitari! Putini ca tine din pacate

Acum sfaturile mele ar fi:

1. Pompa: am o parere bunicica de hydor dar nu am folosit-o. In schimb iti pot recomanda o pompa pe care o folosesc (am doua): Eheim 300
Are reglaj al debitului, se gasesc pe toate drumurile piese (ventuze si rotor), e silentioasa.

Debitul e OK pentru ca nu trebuie sa ridice apa deloc (sumpul fiind la acelasi nivel)

http://www.happypets.ro/733-eheim-pompa-compact-300-4011708103852.html?search_query=eheim+300&results=38

Acum ar mai fi o chestie: ca sa-ti "reduci" costurile, in functie de cum e construit filtrul intern pe care-l ai deja, ai putea sa improvizezi o pompa din el (dac tot vrei tu DIY )

2. Incalzitorul ala e prea scump. Nu zic ca nu-i bun dar e scump pentru ce ai tu nevoie. In plus, cred ca 75w e prea mult pentru tine. Un incalzitor mai ieftin (obligatoriu cu termostat) si un termometru ar fi mai OK. Oricum le ascunzi in sump.

3. Tinand cont ca poti face o filtrare mecanica foarte buna si ca nu ai cine stie ce nevoie de cantitate de material bio iti recomand Eheim substrat pro. Chiar zilele astea vad ca e reducere la cel de 2 litri desi, tie, iti trebuie mult mai putin (dar e bine sa-l ai acolo )

http://www.happypets.ro/5596-eheim-substrat-pro-2l-4011708250709.html?search_query=eheim+substrat+pro&results=23

4. 2 saptamani sa faci constructia. Recomandarea mea: ia materialul bio azi, folosete pompa pe care o ai deja si un bidon de 5 litri (taiat varf), niste mancare de peste (pe care sa o pui in acvariu zilnic cate putin) si in doua saptamani vei avea materialul bio aproape colonizat cu bacterii

5. Daca ai lemnele bagale in apa de pe acum (galeata, lighean, oala minune a sotiei ...ce ai pe acasa). Odata pentru se vor imbiba cu apa, a doua oara pentru ca in prima luna (sau mai mult) vor face tot felul de film bacterian si mucegai pe ele (le mai scoti si cureti din cand in cand; in acvariu ar fi mult mai greu sa faci asta), al treilea, vor elimina tanin & shit in apa din galeata - nu in acvariu.

6. Schimb de apa. Ce vrei tu e un "Low tech aquarium". La genul asta de acvarii schimburile de apa pot fi facute si la 2 luni (bineinteles, in functie de live stock).
In plus, tu ai cantitate mica de apa.

7. Nisipul: ce granulatie are? la un acvariu asa mic ti-as recomanda manado (daca iti place culoarea).

8. Sa ai grija cu neonul ala. Nu stiu daca e pentru plante. Iar daca e vechi isi pierde din proprietati si poate favoriza algele.

9. Plante low light (luate de de pe net ca mie greu sa le scriu )

Java Fern - Microsorum pteropus
Windelov Java Fern, Windelov Fern - Microsorum pteropus 'Windelov'
Narrow Leaf Java Fern - Microsorum pteropus v. 'narrow leaf'
Java Moss - Vesicularia dubyana
Green Hygro - Hygrophila polysperma
*Sunset Hygro - Hygrophila polysperma 'Rosanervig'
Ceylon Hygro - Hygrophila polysperma 'Ceylon'
Rotala Rotundifolia - Rotala rotundifolia
Rotala Rotundifolia sp. Green - Rotala rotundifolia sp. 'Green'
Rotala Indica - Rotala indica
Hornwort - Ceratophylum demersum
Parrots Feather - Myriophyllum aquaticum
Moneywort, Water Hyssop - Bocapa monnieri
Brazilian Pennywort, Pennywort - Hydrocotyle leucocephala
Crypt Wendtii - Cryptocoryne wendtii
Crypt Balansae - Cryptocoryne Balansae
Pygmy Crypt - Cryptocoryne pygmaea
Guppy Grass - Najas guadalupensis
Anubias barteri - Anubias barteri v. barteri
Anubias barteri 'marble' - Anubias barteri 'marble'
Anubias barteri v. 'glabra' - Anubias barteri v. 'glabra'
Anubias nana - Anubias barteri v. 'nana'
Coffee leaf anubias - Anubias barteri v. 'coffeefolia'
Crypt retrospiralis - Cryptocoryne retrospiralis
Crypt spiralis - Cryptocoryne spiralis
Golden nana - Anubias barteri v. 'nana golden'
Narrow leaf nana - Anubias barteri v. 'nana narrow leaf'
Petite nana - Anubias barteri v. nana 'petite'
Philippine Java Fern - Microsorum pteropus 'Philippine'
Red Java fern - Microsorum pteropus "red"
Crypt Becketii - Cryptcoryne becketii
Pelia - Monosolenium tenerum
Waterwheel Plant - Aldrovanda vesiculosa
Bacopa - Bacopa caroliniana
African Water Fern - Bolbitis heudelotii
Hornwort - Ceratophyllum submersum
Crypt Aponogetifolia - Cryptocoryne aponogetifolia
Micro Crypt - Cryptocoryne petchii
Tropica Sword - Echinodorus parviflorus 'Tropica'
Downoi - Pogostemon helferi

Bafta,
Radu
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

salutare
o precizare in legatura cu pompa HYDOR.... daca vrei neaparat o pompa HYDOR atunci ai nevoie de un mai puternica.Am achizitionat si eu una, HYDOR PICO POMPE 1150 l/h dar... ei spun ca ridica la 70 cm dar la 50 cm s-a redus debitul cel putin la jumatate.si daca mai pui materialul filtrant... Cea de 400 l eu zic ca e slaba dar...cred ca ai avea o sansa sa nu iti faci filtru sa circule apa in el prin vacum sau presiune ,sa iti introduca apa filtrata prin supraplin si atunci cred ...cred.... ca pompa nu va mai fi fortata asa tare.Cu supraplinul iti faci cascada...
daca gresesc sper sa ma corecteze colegii

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
boghi13
Junior member

IP:

Multam de pareri,
@Radu - intradevar ma atrage partea DIY si sunt un pic de tech geek prefer sa dau un ban dar sa stau in fata la chestii tehnologice...de unde si idea sa dau sute de lei pe pompe si incalzitoare dar sa bag lava rock in filtrunush daca e bine sau rau..dar cu siguranta e ciudat )
Acu in ordinea observatiilor

1. pompa aia eheim e de studiat cred ca am trecut pe langa ea din cauza debitului relativ mic, din pacate pompa filtrului intern e o leaca cam mare pentru ce vreau eu (mare dimensional) avand bazinul mic nu vreau sa maresc prea mult "sump-ul" asta

2. imi dau seama ca incalzitorul ala e nu prea scump...ci scump in draci ma consolam ca e electronic nu cu lamela bimetalica (cum banuiesc ca sunt chinezariile ieftine) dar motivul pentru care l-am ales este dimensiunea..e scurt si imi incape in sump...tre sa ma incadrez in 20cm lungime si sa il montez orizontal.
daca mai sunt sugestii care sa respecte conditia asta, nu fiti timizi

3. coincidenta sau nu cam 2 litri am calculat ca ar intra in sump. hmm o sa mai citesc despre materialele astea sintetice

4. hmm ok, deal ... suna a afacere buna sa fur startul la ciclare, si ce coincidena vine si weekndul acusica , bun ..sa notat

5. idem ca la 4, e exact genu de chestie de care nu aveam habar multam de informatie

6. 2 luni..wow te pupa sotia... eu ii promisesem doar 1 data pe saptmana ca risc sa ii fac lac pe parchet acu sa vedem (tre sa adaug pe lista si un kit de testare)

7+9. nisipul e luat din hornbach 1-2 mm as estima. initial a fost luat pt alt proiect DIY, al sotiei , ii trebuiau doar vreo 300 grame am convins-o sa ia 10 kile ...daca nu il bag in acvariu mi-am dat foc la valiza.
imi place mia mult idea de nisip decat substrat (culoare , dar si feeling mai "natural") de aceea din lista de plate pe care mi-ai dat-o va trebui sa cern ce se poate creste in nisip...sau sa incerc un mic pochet de substrat acoperit cu nisip..hmm de studiat

8. dap neonul e praf, am citit raspunsul tau pe la 8 seara... pana la 9 am tot incercat sa-l demontez din capac..e intepenit un manson.
Pare ceva de firma scrie flora smt pe el..dar e vechi rau, capetele deja sunt innegrite..nu rau...dar sunt

@adrian09 am ceva pregatire de inginer pe hidraulica, sunt familiar cu pompele si caderea de debit, nu e bai, trebe doar sa fie o cadere suficient de mica cat sa nu deranjeze scopului propus.
Ce nu stiu eu e fiabilitatea si curba caracteristica a pompei aka daca merita (la un produs ieftin slabe sanse sa imi dea cineva curba pompei... ata e) asa ca intreb.
plus sunt limitat de gabarit , nu vreau o pompa prea mare, ca sa nu maresc sump-ul prea mult si asa ramn cu vreo 40 litri maxim volum util
Ce spui tu acolo e si idea mea, un supraplin cu prag deversor (pieptane) care va asigura un efect de skimmer de suprafata.
Apoi apa trece prin cadere libera prin materialul filtrant in zona de jos a incintei de unde o pompa va trimite inapoi apa peste deversor in bazin.
Trebuie sa ridic apa cam la 30cm pt asta, iar debitul pompei sa fie cat de cat egal cu debitul prin deversor la o inaltime a apei de maxim 1cm

hmm noaptea abea a inceput ar trebui sa imi fac un calcul hidraulic.

Revin si cu el

This message was edited 1 time. Last update was at 10/11/2016 22:11:15

boghi13
Junior member

IP:

gata si calculul hidraulic

image

sunt un pic dezamagit ..la 1cm inaltime peste pragul deversorului obtin doar 100l/h
se pare ca nu pompa va fi problema ci debitul prin deversor ,iar pe asta e cam greu sa il maresc ...

pentru cine vrea sa citeasca graficul
curbele descendente (2 la numar) sunt o incercare de estimare grosolana a caracteristici pompei
varianta full debit si varianta"reglat" la jumatate
pe site-uri vad ca se regleaza debitul prin gatuirea aspiratie deci presupun ca nu afecteaza inaltimea de pompare

cele 3 curbe ascendente sunt caracteristica debit functie de diferenta de nivel pentru 3 variante de deversor
de la stanga la drepta ele sunt deversor 0,5 cm dinte 0,5 cm gol pe o lungime de 15 cm
respectiv acelsi deversor pe o lungime de 29 cm
si a final deschidere de 29 cm libera si protejata cu o plasa metalica , ochiuri de 0.5 cm

in alta ordine de idei am postat la sfarsitul primului post ceva si despre parametrii apei, ceva sugestii? nu de alta dar imi pare o apa foarte proasta pt orice ... inclusiv baut
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

o idee... nu stiu daca e buna dar daca ai pune pompa sa impinga apa in filtru nu sa scoata din filtru....nu s-ar regla debitul pe supraplin?Daca pompa trage apa prin filtru iti trebuie inchidere ermetica.. daca apa e impinsa in filtru nu mai ai nevoie de unchidere ermetica....pragul deversorului va tine apa la un anumit nivel.Va trebui sa reglezi debitul in functie de cit trece prin filtru,daca cumva ai faci o camera separata pe unde intra apa... dara daca ai bagi furtunul sub materialul filtrant si citeva gauri in furtun pentru distribuirea apai pe suprafata materialului filtrant...nu cred ca mai ai nevoie sa reglezi debitul

This message was edited 2 times. Last update was at 11/11/2016 01:57:33

[Email]
boghi13
Junior member

IP:

@adrian09 nu am prea inteles partea cu inchiderea ermetica ... dar sistemul cu impins apa prin filtru nu vad sa aibe vre-un avantaj special fata de tras apa dupa ce cade gravitational prin filtru.
Indiferent de pompa aleasa sunt limitat de cata apa poate trece peste deversor la o inaltime de 1cm. Asta e tre sa ma impac cu situatia si sa accept ca voi avea mia mult de 1 cm inaltime de apa peste deversor.
daca pompa impinge apa prin filtru nivelul va fi mai sus in camera filtrului, daca pompa trage apa prin filtru nivelul mai ridicat va fi in bazin (parca e o leaca mai bine asa)

Sa trecem peste pompa, un incalzitor decent si mai ales scurt (max 20 cm) imi puteti recomanda ?
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

cum vrei sa iti traga apa prin filtru daca nu e inchis ermetic?...daca iti trage si aer pe undeva ...dupa un timp pompa va functiona in gol..

Adica: ca sa tragi apa prin filtru,circuitul v-a fiurmatorul: acvariu-filtru-pompa-acvariu.In aceasta ordine, pentru a trage apa ,in filtru se v-a forma un vacum,adica o putere de absorbtie,bineinteles cu ajutorul pompei.Daca filtrul nu e inchis ermetic ,vacumul v-a trage si aer si incet incet nu vei mai avea apa in filtru...deci esti obligat sa il faci ermetic daca tragi apa prin filtru.

Daca impingi apa in filtru ordinea este urmatoarea: acvariu-pompa- filtru-acvariu.Adica pompa absoarbe din acvariu si o baga in filtru, NU absoarbe din filtru ca sa bage in acvariu. Astfel,filtru,asa cum am mai spus, daca e cu supraplin si prag deversor,nu vei avea nevoie sa il faci ermetic...pentru ca,evacuarile de la filtru va asigura nivelul de apa constant.nu cred ca vei folosi o pompa care sa bage un debit peste ce poate lasa 3 gauri de 20mm de ex,prin care sa iasa apa pe pragul deversor,Crezi ca vei avea un debit mai mare?

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

offtopic
@adrian09 - nu construieste o canistra, ci un sump intern - nu are nevoie de nici o etansare. Sint folosite rar fiindca ocupa spatiu din acvariu.
Dupa ce diagrame face cred ca sint destui pe aici care ar putea avea mai multe intrebari.

ontopic
Nitratii sint mari. Apa e foarte dura. Daca vrei sa folosesti apa care o ai va trebui sa alegi cu atentie si pestii si plantele. Sau sa incerci cu ciclide mici (nu stiu daca incap in 54 litri brut sau daca suporta nitrati asa mari). Cred ca ar fi mai ieftin sa cari apa de la un prieten din Bucuresti pentru schimburile de apa, decit sa folosesti apa care o ai. Din cauza duritatii mari ai probabil si Kh f. mare - daca te va bate cindva gindul sa faci ceva cu CO2 sa tii cont de asta.

Daca temperatura in camera cu acvariul nu scade sub 18 grade Celsius 50W pt. incalzire sint de ajuns. Personal am preferat sa inlocuiesc un Resun cu un Neoheater din motive relativ minore. Macar am scapat si de termometru.

15W T8 pt. 54 litri e putin si chiar plantele usoare o sa creasca incet. Ia in calcul as montezi cel putin inca un neon, iar daca tot stii sa bricolezi ia in calcul montarea unor becuri economice E27 cu fasungul etans sau sa treci la leduri.

Cind te gindesti la sump ia in calcul sa ai acces usor la primul burete/bureti prin care trece apa - se va colmata relativ repede mai ales la inceput, dupa care va trebui sa il speli la 2-4 saptamini (depinde mult si de citi si ce pesti o sa ai). ADA Bio rio, Seachem Matrix si Eheim Substrate pro sint cele mai bune materiale filtrante biologic (si cele mai scumpe). Materialele pentru filtrare biologica o sa le speli foarte rar - la 6 luni, poate chiar un an. Nu ma pricep la calcule hidraulice, dar de ce nu maresti debitul de apa la intrare. Nu am vazut vreo pompa pentru acvariu care sa dea alte caracteristici in afara de debit si diferenta de nivel la care sa poata sa urce apa (ambele sint date fara sa tina cont de filtrare).

Tin minte ca apa cu peste 50mg/l nitrati nu e potabila. Pentru copii mult mai putin. Stiu ca pe termen lung consumul de nitrati e periculos.

O instalatie de osmoza inversa rezolva destul de bine problema (reduce nitratii cam cu 80%). Si mai filtreaza si multe altele.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
boghi13
Junior member

IP:

ok acum am inteles ce vrei sa zici adrian09, intradevar Liv are dreptate vreau un sump intern, mi-a intrat in cap sa ascund toata aparatura nu vreau nimic sa se vada in acvariu sau pe langa el

In alta ordine de idei debitul nu il pot mari la intrare fara sa cresc diferenta de inaltime intre display si sump. asta ar cam anula efectul de surface skimming pe care l-ar da deversorul (citisem treaba asta pe aici printr-un alt topic)

dar cum trebuie sa existe un compromis, cred ca renunt la deversor si practic o deschidere dreptunghiulara in paretele sumpului in care fixez o plasa,
pesti pe care vreau sa ii tin sunt din categoria nano (genul boraras) si poate alte chestii mici. asa ca oriucm un deversor ar fi nepractic, prea mare si trec pesti de el, prea mic si debitul e minuscul.

weekndul asta a fost dedicat cumparaturilor, am bantuit prin magazinele de gen si yey mi-am gasit incalzitor, un sera de 50W pare a avea dimeniunile cautate de mine (sub 20 cm).
prospectul zice ca s-ar monta numai vertical, eu as vrea sa il pun orizontal, are cineva idee care sunt riscurile?

@Liv multam de sfaturi, in special pentru sump
Osmoza si leduri ar fi end point pana atunci car apa din bucuresti, o alta idee ar fi apa demineralizata de prin brico smt de ce nu ar fi buna?

This message was edited 1 time. Last update was at 13/11/2016 21:03:57

Liv
Ultrahigh member

IP:

Nu l-as monta orizontal daca asa zice producatorul.
Vezi ca marea majoritate a incalzitoarelor trebuie sa aibe "capul" afara din apa. Sa il opresti intotdeauna inainte cu 10-15 minute inainte de a incepe schimbul de apa - daca e cald risti sa crape sticla. Ai un marcaj pe el - nivel minim apa.

Singurele incalzitoare care stiu sigur ca pot fi scufundate complet sint Easyheater si Neoheater. Mai sint si altele, dar putine. Daca il montezi orizontal risti sa se sparga sau sa intre apa il el.

Biofilmul mi se pare mai mult o problema vizuala - mai ales la cei care nu au capac (open top). La mine a disparut cind am inceput sa dau mai putina mincare.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: