[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Schimbare cartus filtru TETRA  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
ScanBlu
Junior member

IP:

Salutare!
Am un acvariu de 20l Tetra (probabil ramasi 16-17 l efectiv, dupa populare cu pietris/decor/echipament/plante plastic), filtru de aer si filtru Tetra EasyCrystal 250/300 cu cartus cu carbon activ, caruia conform specificatiilor trebuie sa i se schimbe cartusul la fiecare 4 saptamani. Intrebarea mea este atunci cand se schimba cartusul, nu se decicleaza acvariul? Ca mie probabil asta mi s-a intamplat (dupa schimbarea unui astfel de cartus si inceperea treptata a tulburarii apei), dupa ce l-am avut la ciclat o luna fara pesti. Avand in vedere ca in cartusul filtrului si o sita burete mica pozitionata in fata cartusului sunt formate toate acele bacterii benefice acvariului, iar prin schimbarea cartusului deciclezi in mare parte acvariul. Mentionez caci cartusul se schimba cu altul, nu se spala sau ceva de gen, iar in acvariu am 5 pesti Corydoras (2 Aeneus-de o saptamana si 3 Paleatus-de 3 zile), cu schimb de apa 25% la o saptamana interval, temperatura apa 26-27 grade C.

Cum ar trebui procedat in astfel de caz, caci nu am vazut astfel de referinte? Pt. a pastra toate acele bacterii denitrificatoare sau macar o buna parte din ele si sa nu se rupa echilibrul in acvariu la schimbarea cartusului?

This message was edited 6 times. Last update was at 27/03/2016 14:09:00

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Carbunele activ face filtrare chimica, nu biologica. Se foloseste dupa un tratament, pentru a curata apa de restul de medicament. Pentru filtrare biologica iti trebuie alt tip de mediu filtrant. Acela se cicleaza in cam o luna si nu schimba.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
ScanBlu
Junior member

IP:

Cartusul Easy Crystal este de 2 tipuri, cu carbon activ si fara carbon activ. In ambele cazuri zice ca trebuie schimbat dupa 4 saptamani. Si daca as avea fara carbon activ (deci, normal), cum ar trebui procedat? Il schimb normal, iar prin schimbare nu se pierd bacteriile benefice din acvariu, ele ramanand in continuare in sita-buretele acele subtire din fata sa?

Filtrul este acesta http://www.emag.ro/filtru-tetra-easy-cristal-250-l-15724/pd/DQ7Y9BBBM/

Cartusul acesta http://www.emag.ro/material-filtrant-tetra-tetratec-easycrystal-fpc-250-300-15727/pd/D7VY9BBBM/

This message was edited 5 times. Last update was at 27/03/2016 14:25:27

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrele interne sunt de obicei folosite pentru filtrare mecanica. Adica sa adunune impuritatile din apa. Filtrarea biologica fiind realizata de filtre mai serioase, ei recomanda sa schimbi buretii cand s-au murdarit, in loc sa ii speli, cineva trebuie sa le cumpere si buretii aia.
Daca vrei sa folosesti filtrul pentru filtrare biologica, desi mare randament nu da, e ilogic sa arunci buretelul dupa o luna, cand abia s-a ciclat un pic. Renunta la carbunele activ, mergi pe cartus normal si il clatesti in apa scoasa din acvariu cand s-a colmatat.
Acvariul tau e foarte mic. Daca vrei sa faci o treaba buna iti iei un filtru hang-on in care bagi ceva material de calitate gen Sera minisiporax.
Ceva de genul. E doar un exemplu, se agata pe marginea acvariului:
image
Iar asta e materialul filtrant:
image

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
ScanBlu
Junior member

IP:

Este interesant filtrul hang-on, dar nu cred ca mai vreau sa investesc peste 200-300 lei in alt filtru. Poate alta data cu un acvariu mult mai mare, gen cum ai tu...... Filtrul actual a venit cu acvariul....clar o sa trec pe cartuse normale, fara carbon activ, dupa ce le termin pe astea cu carbon activ. Dar ideea e...cum as putea proceda la schimbarea lui (cartusului) cu altul fara sa pierd bacteriile necesare? Ca treaba cu spalarea o stiam, in propia apa a acvariului (apa respectiva fiind aruncata), dar la schimbarea sa fizica (prin inlocuire, poate la 3-6 luni sa zicem, dupa cateva spalari succesive), cum as face sa nu pierd bacteriile benefice, punand alt cartus nou? Efectiv cand vreau sa inlocuiesc definitiv un cartus, il spal bine intr-o parte apa din acvariu sa se duca bacteriile respective in acvariu (apa respectiva cu spalatura cartusului se regoleste in acvariu) si apoi bag alt cartus nou in loc?

This message was edited 2 times. Last update was at 27/03/2016 14:57:39

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

N-ai cum.
Bacteriile sunt in cartus. Arunci cartusul, arunci si bacteriile. Dar nu inteleg de ce insisti sa le schimbi. Eu am acelasi burete in filtrul intern de 2 ani. Ir filtrele hang-on nu sunt asa scumpe cum crezi. Gasesti si la pretul unui cartus Tetra.

ScanBlu
Junior member

IP:

Este putin mai dificil intrucat acvariul actual este cu capac si e mai greu de atasat ceva in exterior, plus ca este cumva bagat intr-o mobila si nu am prea mare mobilitate. Ma gandeam ca totusi, cartusele alea fiind din pasla, cat sa le poti spala? Nelimitat? Nu se distruge la un moment dat (dupa n spalari) si ajung iar la faza cu deciclarea, prin schimbarea sa fizica efectiva cu altul? Spalarea sa bine in apa acvariului si golirea apei respective inapoi in acvariu nu garanteaza totusi un aport semnificativ de bacterii benefice inapoi in acvariu? Plus ajutat sa zicem si de solutii gen Easy-Lyfe EASYSTART http://www.emag.ro/solutie-easy-life-easystart-pentru-acvarii-100-ml-107648/pd/D4VLJBBBM/?

This message was edited 1 time. Last update was at 27/03/2016 15:16:05

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Te complici. Inlocuieste cartusul cu minisiporax si gata. Pastrezi bacteriile, dar ramai fara filtrare mecanica. Mai poti sa faci o tiganie. Pui un burete pe exteriorul filtrului, care sa retina impuritatile si sa pastreze siporaxul curat. Eu asa am facut la un acvariu mic in care tin pui de cory. Am imbracat filtrul intern cu burete pe exterior pentru filtrare mecanica, iar pe interior l-am umplut cu Eheim substrat pro pentru filtrare biologica.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/03/2016 15:24:39

ScanBlu
Junior member

IP:

K...multumesc pt. sfaturi...eu sunt nou in ale acvaristicii, tot ce stiu am citit pe Internet. Inca invat multe lucruri...si aquascaping-ul imi place tare mult.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: