[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Care filtru din astea 2 ?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Alex92
Member

IP:

Poti sa imi explici cu amanunte inca odata daca doresti,stiu ca nu ese o rusine si tocmai de asta as dori sa imi explici o explicatie in plus nu strica niciodat?
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Ok, gandeste-te ca in apa aia exista tot felu' de chestii care o murdaresc.
Pestii isi fac nevoile acolo, mai ramane hrana neconsumata, mai putrezeste o planta. Toate astea se descompun in apa, o strica, o fac sa nu mai fie limpede, sa puta. Substanta rezultata in urma descompunerii este in functie de PH-ul apei, amoniu sau amoniac. Asta e toxic pentru pesti. O sedere prelungita in apa incarcata cu amoniac ii omoara. Cu cat sunt mai multi pesti, cu atat mai multe reziduuri, cu atat mai repede se strica apa.
Concentratia de amoniac din apa poate fi scazuta cu schimburi dese/zilnice, pana se cicleaza acvariul.
Cum se cicleaza? In acvariu se va dezvolta o populatie de bacterii care consuma amoniul/amoniacul din apa. Bacteriile astea au nevoie de un spatiu pe care sa-l colonizeze. Aici intervin filtrele cu volum mare si materialul filtrant care face efectiv filtrarea biologica. Un mterial filtrant de calitate trebuie sa fie inert din punct de vedere chimic, poros, cu multe canale, care sa ofere o suprafata mare pentru bacterii. Ele vor popula filtrul si vor consuma amoniacul din apa, transformandu-l in nitriti, alte bacterii vor consuma nitritii, transformandu-i in nitrati. Acestia din urma nu sunt toxici decat in concentratie foarte mare. Se pot controla prin schimburi de apa saptamanale si sunt consumati si de plante. In momentul asta acvariul se poate considera ciclat. Dar acele bacterii au nevoie de timp sa se inmulteasca suficient, cat sa faca fata intregii cantitati de reziduuri. Insemnand o luna, sau chiar mai mult. Fenomenul e mult mai amplu, am incercat sa nu scriu mult si sa ma exprim pe intelesul tuturor.
Ce ai tu pe geamuri sunt bacterii, care in lipsa unui filtru corespunzator s-au asezat pe unde au apucat.
Filtrele tale sunt jucarii. In primul rand ca nu au suficient spatiu pentru materialul filtrant, care ar trebui sa ocupe teoretic 10% din volumul acvariului. Dar merge si cu 5%. In cazul tau 2 litri jumate de material filtrant. In al doilea rand nu ai un material filtrant corespunzator. Buretele e bun sa retina impuritatile si atat. De cate ori il speli, speli si bruma de bacterii care s-a format in el.
Sper ca ai inteles.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Alex92
Member

IP:

Am inteles,panda la filtrele mele nu prea au unde sa se de pun. Dupa cum sp e un simplu burete pe care il spal si odata cu spalat ea se duce o parte si din bacterii,tocmai de aceasta as vrea sa achizitionez un alt filtru.imi poti da tu te rog câteva exemple de filtre bune pentru acvariul meu? Adica as vrea unu si sa fie destul sa pot renun?a la astea egal cu 0 ce le am.daca te rog sa imi scrii si Interne si extern mi-ar fi de mare ajutor si daca mi-ai explica putin de ce e mai bun cel external decât cel intern mi-ar fi de mare ajutor. Scuze pentru ca sunt asa stresant dar sunt nou si vreau sa invat,nu vreau sa mai fac greseala pe care am facut-o deja.iti multumesc pentru intelegere!
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrul intern e bun, eu l-as pastra. Mai aduna din impuritati, un plus de circulatie, un plus de aerare. Si eu am intern doar pentru filtrare mecanica. Spal buretii aia temeinic la chiuveta, nu imi bat capul cu bacteriile din ei.
Filtrul extern e alta liga. De ce e mai bun? Pai in primul rand pentru ca ai foarte mult spatiu pentru materialul filtrant. Cel mai amarat extern, tot are macar 2.5l volum. In ala nu se umbla toata ziua buna ziua. Bagi un burete pe sorb si il deschizi o data la 4-6 luni. Si face treaba, nu se joaca.
Filtre bune ti-au recomandat deja colegii. Acel Eheim ar fi ideal, dar daca nu iti permiti momentan ceva la pretul ala, merge la fel de bine si Sun Sun. Pana la urma tot aia face, diferenta dintre ele fiind in primul rand calitatea materialului din care sunt executate. Daca nu dai cu el de pamant, nu vor fi probleme. Mai ieftin decat Sun Sun nu gasesti. Intermediare ar fi:
http://www.emag.ro/filtru-extern-jbl-cristalprofi-e401-greenline-40-120-l-4014162602008/pd/DNHVVBBBM/
http://www.nevertebrate.ro/Filtru-Extern-Sera-Serafil-Bioactive
http://pepika.ro/filtru-extern-tetratec-ex-400-PSOF160208-PRF20575184--p177280.html
Pe cel din urma nu l-as recomanda, filtrele tetratec au prostul obicei sa curga.
Cam astea merg la tine.

Iar ca material filtrant, Sera Siporax, ieftin si foarte bun.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/03/2016 15:45:33

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Alex92
Member

IP:

Deci sa las cel intern si sa mai iau unul extern din cele 3 mention ate de tine ?buretele din cel intern nu tre be spalat in apa din acvariu daca am doar a cel filtru intern deocamdata ?
Alex92
Member

IP:

Sera siporax pot sa pun pe buretele filtru lui ce il am deja si il pot aplica cât sunt pestii in acvariu ?
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Deci lasi ambele interne deocamdata. Dupa iei extern, scoti un intern.
Speli buretele cu apa diin acvariu inca vreo luna dupa ce ti-ai luat externul.
Optiuni filtre in ordinea pretului:
1. Eheim experience 150 450-500lei
2 Tetratec ex 400 350 lei(pe asta l-as evita)
3. JBL CristalProfi e401 300-350 lei
4. Sera Serafil Bioactive 150 300-350 lei
5 Sunsun HW-603B 130-150 lei
Poate gasesti si ceva la mana a doua, ca sa iesi mai ieftin.

Nu stiu la ce te referi cand zici ca aplici Sera Siporax pe burete. Nu ai spatiu pentru siporax la tine in filtru. Arata asa:
image

Alex92
Member

IP:

Aaa scuze,credeam ca e o substanta ceva.am inteles.cel de la sun sun e ok? As lua unul dinala
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am prefiltru din ala. Aceeasi cutie, doar ca n-are pompa. N-am avut niciun fel de probleme cu el. Si in situatia ta acum, orice e mai bun decat nimic.

Sera Siporax e materialul filtrant care sta in filtru in locul buretelui. De care vorbeam aici:
Faye wrote:Un material filtrant de calitate trebuie sa fie inert din punct de vedere chimic, poros, cu multe canale, care sa ofere o suprafata mare pentru bacterii.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/03/2016 19:17:49

Alex92
Member

IP:

As putea adauga ceva tratamente la apa sa se limpezeasca cum era inainte sau se face singura treat cu schimburile de apa ?
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

N-ai prea inteles ce am scris. Schimburile nu sunt pentru a limpezi apa, ci pentru a nu lasa pestii sa moara otraviti.
Apa se limpezeste singura, cand vei avea destule bacterii care sa-ti faca curatenie. Solutiile alea ar fi trebuit sa iti dai seama pana acum ca sunt degeaba.
Daca vrei sa faci ceva bun, cumpara cel mai ieftin aspirator pentru acvarii si mai aduna din mizeria care se depune pe substrat cand faci schimbul de apa. Cam asa arata unul la 10-15 lei.
image

Alex92
Member

IP:

Floosesc k version mai Noua decat cea postat de tine,este de la sera.ce spuneti as vrea sa bag in acvariul de 5l 2 calystus,2 guppy,5 neoni,6 corydoras(3 panda si 3 albi),o pereche colisa si o pereche ramirez. O sa fie suprapoluat? Se intelegere specii le acest ea intre ele?
Gege
Senior member

IP:

Ai citit despre pe pestii care vrei sa ii bagi in acvariu, le oferi tot ce au nevoie, ai citit putin si tu despre acvaristica, primul acvariu etc? Acvaristica nu e numai de a avea un acvariu cu bors de peste in el. Ai compatibilitatea pestilor in posturile de pe prima pagina.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2016 10:04:48

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu stiu cati ani ai (dar nu par multi), incearca sa si intelegi ceva din ce iti scriu colegii-in special Faye care a fost tare rabdatoare cu detailarea (si repetarea )explicatiilor pe care ti le-a dat efectiv mura-n gura.., deci dupa atatea lamuriri intrebi daca in 5 litrii poti baga 12 pesti- tu chiar nu te obosesti sa citesti nimic ? Forumul asta e plin de informatii speciale pentru incepatori doar trebuie rasfoit nemaivorbind ce mai gasesti pe goggu. Cinci litrii e putin si pentru un peste!
[Email]
Gege
Senior member

IP:

Cred ca nu a mai apasat si pe 4.. ca la inceput spunea ca are un acv de 54L, dar nu m-ar mira ). A uitat de postul asta, deschide altul acum ), nu va panicati, e mai usor sa intrebi si sa primesti mura in gura decat sa citesti si sa inveti singur(ceea ce e mult mai misto)..

This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2016 15:13:18

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Mie imi plac oamenii care intreaba. Mai bine intrebi cand nu esti sigur, decat sa faci o nefacuta. Dar ma agaseaza teribil cei care intreaba si nu se obosesc sa citeasca/inteleaga raspunsul.
@Ocean A scris prin alt topic ca are 24 de ani. Nu-s chiar asa de putini din pacate ...

gabriel91
Member
[Avatar]

IP:

Dupa nume as spune ca e nascut in 1992
@ Faye felicitari pentru rabdare!

Spunem 1% din tot ce gandim, din 1% jumate mintim!
[WWW]
Alex92
Member

IP:

Ocean 54 de litri are acvariul,doar ca nu am pus 4 si nu am vazut...Daca iti vorbesc frumos ma astept sa vorbesti si tu frumos...incerc sa invat de aceea intrebam de mai multe ori
Gege
Senior member

IP:

Daca vrei sa inveti, trebuie sa vina si din partea ta ceva, nu trebuie tot tp sa primesti totul pe tava. Cum am spus, acvaristica nu e numai un acvariu si atat.. Citeste tu inainte post-urile pentru incepatori si te asigur ca o sa ai raspuns la majoritatea intrebarilor.. Numai bine!

um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mi-a trecut senzatia de deja-vu. Acest user este troll, nu un incepator nehotarat care are nevoie de ajutor.

Va rog frumos sa va opriti cu explicatul, a primit deja ajutor in cel putin triplu exemplar. Daca ma insel, poate oricand lua forumul la rasfoit, poate citi niste jurnale de acvarii reusite, etc. Explicatiile redundante nu sunt necesare, constructive sau utile.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: