Nuuu, mie nu-mi place! Daca te hotarasti sa-l scoti trebuie pus altceva acolo, gaura aia da senzatia de neterminat.
Daca pui pompe de valuri nu trebuie sa le indrepti in jos pentru ca nu va fi antrenata doar apa impinsa de pompe ci si cea trasa.
Deci le poti indrepta spre suprafata apei iar apa trasa de ele va misca si mizeria spre filtru.
Am mai zis prin alte topicuri, la acvariul meu de 2m am 2 pompe de valuri pe capete.
Sub fiecare sta cate un filtru intern. Aproape ca nu am mizerie prin acvariu. In schimb daca opresc pompele mi se fac gramajoare de rahat.
Si daca pui pompe lasa-le sa mearga, africanilor le place.
Si ce debit ar trebui sa aib? cele 2 pompe de valuri la acvariul meu de 240 litri? Eventual ceva recomandari ce sa iau. Sunt curios si eu de ce zicea si Koala de cum va zbura sau nu nisipul prin acvariu.
PS: temperatura apei imi trece de 30 grade. Astept sa imi vina azi un termometru mai de incredere si va spun ce rezultate am. Sper sa nu ajung la un chiller.
Nu-ti trebuie chiller...
- e suficient sa montezi niste ventilatoare in capac...
- eu am 2 bucati: IN si OUT ... am pus ventilatoare mari, la 220V, subturate... unul baga aer, celalalt scoate aer.
- evaporarea apei e un proces care se petrece cu scaderea temperaturii... cu cat aerul sufla mai tare peste suprafata apei, cu atat o raceste mai mult. Si, evident, o evapora mai mult! - poti ajunge la o scadere de 4-5 grade, cu ajutorul ventilatoarelor.
- le pui pe priza programabila si vezi cum merge treaba... o sa-ti dai seama care e pattern-ul necesar, cate ore sa fie pe ON si cate pe OFF.
- daca apa e bine oxigenata, pestii n-au nici pe 'reaku la treij' de grade... le merge metabolismu' mai repede, imbatranesc mai repede, plm. Da' nu mor!
Chris999 wrote:Si ce debit ar trebui sa aib? cele 2 pompe de valuri la acvariul meu de 240 litri? Eventual ceva recomandari ce sa iau. Sunt curios si eu de ce zicea si Koala de cum va zbura sau nu nisipul prin acvariu.
PS: temperatura apei imi trece de 30 grade. Astept sa imi vina azi un termometru mai de incredere si va spun ce rezultate am. Sper sa nu ajung la un chiller.
Ia doar o pompa de valuri de 2500-3000l/h. Pune-o deasupra filtrului intern, aproape de suprafata apei.
Am montat provizoriu un ventilator de 8 cm care baga aer in acvariu. A scazut temperatura de la 31.9 grade la 26.7 grade in 24 de ore. Nu mi-a venit sa cred. Deci am scapat de chiller. Multumesc de sfat Koala! Am mai citit si eu despre scaderea temperaturii cu ventilatoare dar chiar asa mult nu am crezut ca o sa scada. Diferenta de 5.2 grade intr-o zi!!!
Am comandat 2 ventilatoare cu lumina albastra in ele si o sa le programez sa se opreasca la 1 ora dupa ce se opresc neoanele sa am si ceva moonlight. Daca va fi lumina chicioasa le scot si o sa pun ceva lumina albastra mai dedicata acvaristicii, inca nu stiu ce. Daca ma ajutati si aici, multumiri in avans.
Mie imi placea mai mult cu bolovanul mare Daca bagi pompe de valuri nu cred ca trebuie indreptate inspre nisip ca o sa il ridice ci mai degraba sa creeze un curent continuu prin acvariu. Ceva de genul acvariilor de apa sarata. Cred ca este eficient, dar conteaza mult pozitionarea pompelor, daca ramane vreun punct mort, tot rahatul se aduna acolo
This message was edited 1 time. Last update was at 05/04/2016 21:00:18
dar tine cont ca fenomenul se bazeaza pe evaporare si cantitatea nu este mica. Apa trebuie recompletata si camera bine aerisita...
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Asa cum promis revin cu mentionarea speciilor din acvariu.
Ce spuneti, care va fi viitorul acestei combinatii peste vreo 6 luni sau chiar 12 luni avand in vedere trecerea lor la etapa de adulti? Va trebui sa renunt la 2 familii + renuntarea la masculii suplimentari din toate speciile pana ramane 1 mascul pe familie? Si astfel sa raman cu 6 familii formate din 1 mascul+ 2,3 femele, adica un total de aprox 24 ciclide. Sau pot sa sper ca daca le asigur apa de calitate (datorita filtrului de 12 litri plin cu material de filtrare biologica) voi ramane cu toti?
PS: pozele mici din tabel nu sunt de la mine, sunt exemple de pe net. Cifrele de langa numele speciilor reprezinta numarul de pesti pe care ii am din fiecare familie.
This message was edited 2 times. Last update was at 07/04/2016 20:25:31
Problema majora la tine este volumul prea mic al acvariului.
Legat de filtrare ai o problema mare, bolovanii sunt super insa sub ei se va acumula detritus in cantitati mari, pe care nu ai cum sa il cureti eficient decat daca scoti bolovanii la cateva schimburi de apa, ceea ce nu e foarte comod.
Acum cat sunt pui, nu sunt agresivi insa dupa ce cresc, daca o sa creasca in ritm normal, o sa cam fie balamuc din lipsa de spatiu.
Chris999 wrote:Ce spuneti, care va fi viitorul acestei combinatii peste vreo 6 luni sau chiar 12 luni ...
Cu filtrare multa si de calitate, cichlidaele africane pot fi inghesuite (destul de confortabil) cam pana pe la raportul 1 peste / 10-15 litri apa.
- La bazinul tau, n-as merge mai departe de 25 (maxim 30) de baboi...
- 12 litri de material filtrant suna bine de tot... dar tot va trebui sa faci schimburi regulate si zdravene de apa, din cauza nitratilor.
- asa cum ti s-a mai spus deja, sub bolovani se va aduna mizerie => descompunere => amoniac => nitriti => nitrati.
- ei bine, pe astia (nitratii) tre' sa-i scoti prin schimburi de apa... daca aveai sump, puteai sa incropesti un reactor la picatura si sa stai in baza lui.
Eu, in locul tau, as cauta sa-mi stabilesc doar 3 familii... cate 1-2 masculi si 4-5 femele. La douaj' de pesti, cu bazinul si filtrarea aia, o sa poti face schimburi de apa lunare si-o sa fie bine.
Cu siguranta 2 masculi din aceeasi specie nu vor "incapea" la tine in acvariu.
In cel mai bun caz cel dominant ii va tolera pe ceilalti dar acestia vor fi stersi, nu vor fi lasati sa se coloreze.
Dar va mai dura pana vei putea sa identifici sexele.
Din combinatia de mai sus mie nu-mi place Callainos.
This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2016 10:18:58