Author |
Message |
lukitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 13:47:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
lukitza
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/ae95296e27d7f695f891cd26b4f37078.jpg)
IP:
|
De obicei se ia fundul acvariului si se aplica regula treimilor nu geamul din fata cum ai facut tu.
Sigur ca e cam greu la o latime de 40cm.
Pe de alta parte, ca sa folosesti cu succes regula treimilor, trebuie sa mai scoti din bolovani.
Acel "sweetspot" trebuie sa iasa in evidenta. La tine nu iese din cauza aglomeratiei.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 14:33:25
|
Chris999
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/b259a593d2ac9619df8c8a5a6c2717a2.jpg)
IP:
|
lukitza wrote:De obicei se ia fundul acvariului si se aplica regula treimilor nu geamul din fata cum ai facut tu.
Pe de alta parte, ca sa folosesti cu succes regula treimilor, trebuie sa mai scoti din bolovani.
Acel "sweetspot" trebuie sa iasa in evidenta. La tine nu iese din cauza aglomeratiei.
Eu inteleg regula treimilor privind din fata. Nu inteleg cum sa iau ca referinta fundul acvariului si sa aplic regula treimilor. Referitor la "sweetspot"(punctul de atractie) eu zic ca in cazul primei poze puse pe prima pagina este bolovanul cel mare din stanga care capteaza atentia prin marime si inaltime ducand privirea undea la limita de 2/3 din inaltimea acvariului. Cel de-al doilea sweetspot(punct de atractie) secundar totodata ar fi mini pestera din dreapta care atrage privirea prin faptul ca e singura pestera de acolo  . Cel putin eu asa am gandit-o. Nu puteam sa atrag atentie cu cel de al doilea punct de atractie prin inaltime si atunci am facut-o incercand sa construiesc ceva diferit. Adevarul este ca am folosit bolovani mari pentru un acvariu cam mic (240 litri).
Scuze, dar ce inseamna +1? Ca poza cu nr. 1 cea mai buna?
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2016 14:42:58
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 14:51:36
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
IP:
|
Chris999 wrote:Eu inteleg regula treimilor privind din fata. Nu inteleg cum ...
Nu te mai omora atat!
Acvariul trebuie sa-ti placa tie, in primul rand... lasa bolovanii aia asa cum iti place tie, si aia e tot.
Iti dau in scris ca pestii nu sunt interesati absolut deloc de regula treimilor... nici de sweetspot si nici de numarul de aur.
Chris999 wrote:Scuze, dar ce inseamna +1? Ca poza cu nr. 1 cea mai buna?
Cand vezi +1, inseamna ca ala care a scris asta e de acord cu opinia exprimata imediat deasupra... cum ar veni, un fel de "si eu votez la fel".
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 15:20:26
|
Chris999
Junior member
IP:
|
Ok, sper sa nu imi scrie viitoarele ciclide vreo reclamatie cu boturile pe geamul din fata privind incalcarea drepturilor mbunelor la treimea perfecta. Am inteles acum ce inseamna +1. Multumesc, Koala.
Referitor la iluminare. Lumina pe care o am in prezent(cele 2 Juwel High Lite Day) nu prea imi place, imi pare prea clasica, e alba si atat...
E ok urmatoarea combinatie? un tub Juwel High-Lite Day 54 Watt, 1047 mm si un tub JBL Solar Marin Day T5 54W / 1047mm. Am inteles ca acesta din urma(JBL Solar Marin Day) ajuta la alge verzi mai mult. Plus ca este mai albastru si cred ca va arata si mai bine lumina.
Mentionez ca sunt in perioada de ciclare de aprox 3 saptamani si vreau sa profit de fiecare zi sa imi cresc sansele sa imi apara alge verzi pe bolovani. Si inca o intrebare :algele verzi se transforma cu timpul in alge verde inchis sau chiar negre?
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2016 15:20:43
|
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 16:01:28
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Ca fost ciclidofil imi permit sa-ti raspund punctual:
- lumina la care te-ai gandit"e aceeasi Marie, cu alta palarie", altfel spus, n-ai facut nimic cu combinatia celor doua neoane. Sugestia mea e sa iei in calcul doar jbl marine day, la care culorile pestilor se vor vedea de nota 10. In plus, cu aceste neoane cresc foarte bine si algele pe pietre, functie de timpul de expunere a acvariului la lumina.
- in ceea ce priveste tranzitia culorilor la alge, da, in final culorile algelor vor deveni inchise la culoare, dar te asigur ca si acestea dau bine in orice acvariu cu africani.
Succes!
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2016 16:02:41
|
|
 |
lukitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 16:15:17
|
lukitza
Ultrahigh member
IP:
|
Chris999 wrote:
lukitza wrote:De obicei se ia fundul acvariului si se aplica regula treimilor nu geamul din fata cum ai facut tu.
Eu inteleg regula treimilor privind din fata. Nu inteleg cum sa iau ca referinta fundul acvariului si sa aplic regula treimilor. Referitor la "sweetspot"(punctul de atractie) eu zic ca in cazul primei poze puse pe prima pagina este bolovanul cel mare din stanga care capteaza atentia prin marime si inaltime ducand privirea undea la limita de 2/3 din inaltimea acvariului. Cel de-al doilea sweetspot(punct de atractie) secundar totodata ar fi mini pestera din dreapta care atrage privirea prin faptul ca e singura pestera de acolo  . Cel putin eu asa am gandit-o. Nu puteam sa atrag atentie cu cel de al doilea punct de atractie prin inaltime si atunci am facut-o incercand sa construiesc ceva diferit. Adevarul este ca am folosit bolovani mari pentru un acvariu cam mic (240 litri).
Daca te uiti la cei care fac aquascaping serios o sa vezi ca am dreptate, o dimensiune e lungimea acvariului iar cea de-a doua e latimea, profunzimea lui.
Daca acvariul tau era mai lat atunci un sweetspot era pe treimea din fata si celalalt pe treimea din spate. Efectul e mult mai spectaculos decat cu cele 2 aliniate si diferentiate pe inaltime.
Asta e teoria, practica e exact cum zice Koala, fa-l sa-ti placa tie. La fel am plecat si eu cu acvariul meu, cu masuratori, regula treimilor etc. Pana la urma am renuntat si l-am umplut de bolovani pana mi-a placut ce a iesit.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 16:47:42
|
Chris999
Junior member
IP:
|
lukitza wrote:
Chris999 wrote:
Daca te uiti la cei care fac aquascaping serios o sa vezi ca am dreptate, o dimensiune e lungimea acvariului iar cea de-a doua e latimea, profunzimea lui.
Daca acvariul tau era mai lat atunci un sweetspot era pe treimea din fata si celalalt pe treimea din spate. Efectul e mult mai spectaculos decat cu cele 2 aliniate si diferentiate pe inaltime.
Asta e teoria, practica e exact cum zice Koala, fa-l sa-ti placa tie. La fel am plecat si eu cu acvariul meu, cu masuratori, regula treimilor etc. Pana la urma am renuntat si l-am umplut de bolovani pana mi-a placut ce a iesit.
Da, asa e, regula punctelor de atractie trebuie sa tina cont si de latime. Si totusi, daca vrei sa respecti toate regulile(care includ pozitionarea pe inaltime, latime si lungime) nu o sa iti iasa cum iti place. Si atunci vei ignora unele dintre reguli. Eu zic ca din cauza ca e acvariul prea mic pentru un hardscape cu bolovani mari asa este in cazul meu. La un acvariu de la 500l in sus, se pot respecta toate regulile. Sub, faci compromisuri. Important e sa fie cat mai mici si sa te deranjeze cat mai putin. Oricum, e contagioasa acvaristica asta, in sensul frumos. Stai sa vezi cand aleg mbunele cum va fi...
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 15/03/2016 17:14:56
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Chris999 wrote:...Oricum, e contagioasa acvaristica asta, in sensul frumos. Stai sa vezi cand aleg mbunele cum va fi...
Mbunele chiar tre' sa ti le iei dupa gust... pe bune!
- ca idee, poti tine cate 1 peste / la fiecare 10-15 litri de apa,
- mbunele se tin mai bine daca-s aglomerate... prin suprapopulare se diminueaza apetitul de scandal al masculilor.
- fa-le schimburi de apa regulate, si nu vor fi probleme.
- lumina nu le intereseaza deloc, alege-ti tuburile care-ti convin tie (dpdv al culorilor redate)... algele se fac oricum, stai fara grija!
PS: Te rog sa-ti actualizezi profilul, in sensul de a completa orasul de resedinta (My profile - Location).
This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2016 17:15:20
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
lukitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/03/2016 09:38:17
|
lukitza
Ultrahigh member
IP:
|
Subscriu si eu la neoanele JBL Solar Marin Day sugerate de Dan. Am folosit, am fost foarte multumit de culorile pestilor.
Dar acum folosesc leduri
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/03/2016 12:27:03
|
Chris999
Junior member
IP:
|
lukitza wrote:Subscriu si eu la neoanele JBL Solar Marin Day sugerate de Dan. Am folosit, am fost foarte multumit de culorile pestilor.
Dar acum folosesc leduri
Referitor la leduri in afara de consumul foarte mic si a faptului ca nu se infierbanta ca tuburile de neon ce avantaje as avea? Poti sa te joci cu culorile mai bine combinand fel si fel de culori, dimensiunile reduse ale spoturilor led sau benzilor led, permitandu-ti acest lucru? Am comandat deja 2 tuburi JBL Solar Marin Day, abia astept sa vad cum sunt, dar daca e loc de mai bine sunt dispus la modificari.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/03/2016 12:43:33
|
Chris999
Junior member
IP:
|
koala wrote:
Chris999 wrote:...Oricum, e contagioasa acvaristica asta, in sensul frumos. Stai sa vezi cand aleg mbunele cum va fi...
Mbunele chiar tre' sa ti le iei dupa gust... pe bune!
- ca idee, poti tine cate 1 peste / la fiecare 10-15 litri de apa,
- mbunele se tin mai bine daca-s aglomerate... prin suprapopulare se diminueaza apetitul de scandal al masculilor.
- fa-le schimburi de apa regulate, si nu vor fi probleme.
- lumina nu le intereseaza deloc, alege-ti tuburile care-ti convin tie (dpdv al culorilor redate)... algele se fac oricum, stai fara grija!
PS: Te rog sa-ti actualizezi profilul, in sensul de a completa orasul de resedinta (My profile - Location).
Am actualizat profilul, am omis initial.
Sper sa nu imi fie la fel de greu alegerea mbunelor ca si partea cu hardscape-ul, ca sigur ma prinde toamna  . Ideea e ca vreau sa iau ce se poate mai frumos. Eu locuiesc in Oradea, daca e cazul ma duc in Cluj, Arad, Timisoara, Ungaria sau Serbia in limita a vreo 200-300km sa le achizitionez. Numai daca as sti unde se gasesc cele mai cele mbune. As putea sa dau o fuga pana in Debrecen unde am inteles ca sunt doua magazine, dar daca ajung acolo neavand experienta in acest domeniu nu voi sti daca ceea ce vad este ceva foarte frumos sau foarte comun. Mai este varianta sau iau de pe anunturile de pe forumuri, dar nu imi surade ideea de a lua ceva ce nu vad inainte.
Inca ceva, are rost sa urmaresc generatiile f0, f1, f2 sau e doar un moft care suna bine?
|
|
 |
lukitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/03/2016 12:57:55
|
lukitza
Ultrahigh member
IP:
|
Chris999 wrote:
lukitza wrote:Subscriu si eu la neoanele JBL Solar Marin Day sugerate de Dan. Am folosit, am fost foarte multumit de culorile pestilor.
Dar acum folosesc leduri
Referitor la leduri in afara de consumul foarte mic si a faptului ca nu se infierbanta ca tuburile de neon ce avantaje as avea? Poti sa te joci cu culorile mai bine combinand fel si fel de culori, dimensiunile reduse ale spoturilor led sau benzilor led, permitandu-ti acest lucru? Am comandat deja 2 tuburi JBL Solar Marin Day, abia astept sa vad cum sunt, dar daca e loc de mai bine sunt dispus la modificari.
Daca ai luat Marin Day nu-ti mai bate capul cu modificari. Nu va fi nevoie, vei fi foarte multumit. Eu am trecut pe leduri din cauza amplasarii acvariului in perete, imi era greu sa montez neoanele cum vroiam.
Legat de ciclide, daca esti pretentios asa ca mine nu ai ce cauta la Cluj
Daca vrei ceva deosebit iti recomand cu caldura Slovacia.
Asta e site-ul http://www.akvariumonline.sk/723-cichlidy-z-jazera-malawi
De exemplu Labidochromis hongi sweden nu am vazut niciunde asa frumosi ca si la ei.
Preturile sunt de asemenea extrem de accesibile.
In Debrecen am fost la ambele magazine si am plecat cu un singur peste, si ala luat mai mult ca sa nu plec cu mana goala
Mai gasesti si acolo una alta dar trebuie sa mergi cand primesc marfa. In schimb in Slovacia au permanent pe stoc speciile din lista, deci mergi la sigur.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 16/03/2016 13:42:37
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Chris999 wrote:...Mai este varianta sau iau de pe anunturile de pe forumuri, dar nu imi surade ideea de a lua ceva ce nu vad inainte.
Inca ceva, are rost sa urmaresc generatiile f0, f1, f2 sau e doar un moft care suna bine?
Pestii se aleg cu ochiul si cu inima... abia dupa aia punem si creierul la treaba.
De multe ori mi s-a intamplat sa vreau o anumita specie, si sa ma trezesc ca am plecat acasa cu altceva.
E "la inspiratia de moment".
- In general, combinatiile de culori sunt reusite la mbuna's, asa ca nu prea gresesti cu nimic (indiferent ce ti-ai lua).
- Si eu am avut dilemele astea ( http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5503.page), ref. "ce pesti sa-mi iau?"
- Treaba cu generatiile F0, F1 etc este legata de originea controlata a pestilor... F0 = pesti salbatici, luati direct din Malawi... F1 = pui rezultati de la pestii F0... F2 = pui de la F1... si tot asa.
- Legile geneticii ne spun ca pestii corciti intre ei (frati cu surori) dau exemplare mai slabe calitativ, cu fiecare generatie care trece. E vorba de consangvinitate.
- Practic, daca tu vrei doar sa ai niste pesti frumosi in acvariu, atunci poti lua linistit de la orice crescator... daca vrei "linie pura", atunci e bine sa stii ascendenta pestilor cumparati.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2016 15:52:52
|
Chris999
Junior member
IP:
|
Mi-au sosit cele 2 tuburi JBL Marine Day dintre care unul a fost spart, din fericire imi va trimite altul. Asa ca am schimbat doar unul dintre tuburi. Intr-adevar, arata mai bine decat cu Juwel High Lite Day. Atasez o poza in care la luciul apei se pot observa diferentele de culoare dintre cele 2 tuburi.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2016 16:15:28
|
Chris999
Junior member
IP:
|
As vrea sa atentionez si pe altii sa nu faca urmatoarea greseala. Este indicat ca atunci cand incerci variante de hardscape sa le incerci undeva in afara acvariului, nu in interiorul acestuia. Eu am facut si in afara lui aceste incercari, dar parca dupa ce le-am pus in acvariu si l-am umplut cu apa mi-a venit mai mare cheful de incercat tot felul de aranjamente.
Si uite asa cu grija sa nu scap vreun bolovan din mana, privind ce faceam ori de deasupra, ori din lateral, cu mainile in acvariu, inevitabil am atins de cateva ori cu cate un colt de la vreo piatra sau bolovan sticla acvariului. Nu am realizat decat la urma ca de fapt aproape fiecare contact pe care il avea vreun bolovan cu sticla a avut urmari. Si uite asa m-am ales cu vreo 6-7 ciobituri mici pe sticla din fata facute gratuit. Sper sa fi fost de ajutor si altii sa nu repete aceeasi greseala. Credeti-ma oricat de atent ai putea fi, daca incerci sa faci variantele de hardscape cu bolovanii in acvariu sigur atingi sticla.
Micile ciobituri mai evidente sunt indicate cu sagetile rosii.
|
|
|
 |
lukitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2016 16:53:22
|
lukitza
Ultrahigh member
IP:
|
Arata mai bine fara "turnurile gemene" din partea dreapta.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/03/2016 10:28:24
|
Chris999
Junior member
IP:
|
Peste 2 saptamani, de principiu, voi merge in Slovacia sa cumpar direct de la: http://www.akvariumonline.sk/723-cichlidy-z-jazera-malawi
In principiu voi achizitiona:
Labidochromis caeruleus Yellow 3.5-4cm (galben)
Labidochromis hongi Sweden VERY RARE 3-4 cm pana la 5-7 cm (caramiziu rosu)
Pseudotropheus demasoni 3-4 cm pana la 5-6 cm (albastru)
Pseudotropheus sp. elongatus chailosi Chitande Island 4-5 pana la 6-8cm (maro inchisi cu dungi galbene)
Metriaclima sp." membe deep ", Likoma F1 3-4cm (mascul albastru , femela galbena)
Pseudotropheus sp. elongatus neon spot 4-5 cm (albastru spre negru, femelele mai fade)
Referitor la transport: am invertor 12V---->220V si pompa de aer(pentru acvariu) cu 2 tuburi la care voi pune in capete piatra sa iasa bule mai mici. In ce sa pun pestii? Ce butoi, de cati litri, sa folosesc pentru transport? Nu este toxic datorita continutului de plastic daca iau un butoi normal? Ceva idei?
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/03/2016 11:01:27
|
koala
Batran si obosit
IP:
|
Atata vreme cat le asiguri aportul de oxigen (cu pompa de aer), volumul de apa conteaza prea putin... butoaiele de plastic nu elimina nimic toxic, le poti folosi fara probleme.
|
|
 |
lukitza
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/03/2016 11:17:06
|
lukitza
Ultrahigh member
IP:
|
Alegeri excelente, atat in privinta crescatoriei cat si a pestilor si a modului de transport.
Daca gasesti un butoi de 50l si folosesti pompa de aer cu siguranta nu vei avea nici o treaba.
|
|
 |
Chris999
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/03/2016 22:27:59
|
Chris999
Junior member
IP:
|
Si acvariul a prins viata. O viata foarte colorata.
|
|
 |
|