[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

pai din cate spui tu, in momentul de fata nu ai nici un material pentru filtrarea biologica.
bacteriile benefice cresc pe orice suprafata, nu neaparat in materiale pt filtrare bio, dar important e numarul lor, deci intr-un material filtrant dedicat pentru filtrare biologica se vor aciua foarte multe bacterii, de asta e bine sa ai asa ceva.

acum, totul depinde de cati pesti ai sau planuiesti sa ai in acvariu (nu stiu ce ai acum); la pesti putini, merge si fara; la pesti multi, nu mai merge.

in mod normal, in 180 de litri poti sa tii destul de multi pesti si in mod normal un filtru extern este obligatoriu la acest volum.

eu as tine filtrul intern doar pentru filtrare mecanica

referitor la Phorax-ul ala, treaba e mai complicata, in sensul ca plantele au nevoie de fosfati, dar desigur ca mai au nevoie si de alte macro si micro elemente.
nu stiu daca e o idee asa buna sa-l pui - teoria ca fostatii produc alge este in general falsa.

This message was edited 3 times. Last update was at 13/04/2016 13:46:19

TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Da, doar Phoraxul acela plus 6 tipuri de bureti. Adevarul e ca schimb apa cam 40% dupa care vreo 2 ore are asa o tenta albicioasa(pun direct de la robinet fara sa o las la invechit) dar nu foarte tare dupa care se clarifica. Teste fac doar la magazinul de unde achitionez plante si pesti(beneficiez 14 zile garantie la pesti daca fac periodic teste de apa) si omu zice ca apa este super. Ultima data, sambata trecuta mi-a gasit nustiu ce carbo ... nu mai stiu cum ca nu am inteles exact, mariti dar inca in limite si mi-a propus sa schimb de 2 ori apa pe saptamana(locuiesc in Germania) Scot acel Phorax afara si reintroduc Carbax inapoi pt ca sincer mi se pare ca acvariul o ducea mai ok cu Carbax pus.

Dont think to hard, you may get hurt!
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

TheKing wrote:Scot acel Phorax afara si reintroduc Carbax inapoi pt ca sincer mi se pare ca acvariul o ducea mai ok cu Carbax pus.

este o iluzie, schimbarea pe care o vezi tu in acvariu nu este de la carbonul activ

probabil te referi la faptul ca ai inceput sa ai alge.
pai asta este o evolutie fireasca a unui acvariu ca al tau si nu are nimic de-a face cu carbonul activ.

este mult de spus aici, dar ideea de baza este asa: algele sunt niste organisme oportuniste, naturale si extrem de bine adaptate si de rezistente.
mult mai bine adaptate si mai rezistente decat plantele (in definitiv, intai au aparut algele si dupa aia plantele) - daca lasi un pahar cu apa la soare, el va face alge in scurt timp, atat de adaptate sunt.

plantele intr-un acvariu au nevoie de lumina, dioxid de carbon, macroelemente (azot, fosfat si potasiu - faimosul trio NPK) si de microelemente (fierul e cel mai important).
dar nu numai ca au nevoie de aceste lucruri, dar mai conteaza si relatia unora cu altele, adica trebuie sa existe un echilibru intre ele dupa unele teorii sau sa nu existe nici un element in deficit dupa altele.

de obicei intr-un acvariu CO2 se furnizeaza la discretie, apoi lumina se tine fixa la o valoare nici mare nici mica si apoi se adauga fertilizanti macro si micro.

chestia e ca aceleasi lucruri care le trebuie plantelor le trebuie si algelor, doar ca ele nu sunt atat de pretentioase in ceea ce priveste proportia dintre elemente sau daca e vreun dezechilibru - algele, fiind niste organisme mai simple decat plantele, supravietuiesc in aproape orice conditii

in acvariul tau tu nu ai dioxid de carbon iar despre proportia de micro si macroelemente nu stim nimic, este aceeasi ca in apa de la robinet.

asta inseamna ca plantele nu o vor duce prea bine, dar ca algele o vor duce din ce in ce mai bine.

cel mai bun inamic al algelor sunt plantele care cresc rapid - dar pt asta ai nevoie de CO2, pt ca in cele mai multe cazuri CO2-ul este factorul limitativ intr-un acvariu.

ce poti tu sa faci este sa iei niste plante nepretentioase si cu crestere rapida care vor manca excesul de nutrienti de care profita acum algele si care vor mai reduce dezechilibrele intre nutrienti
ai aici niste idei
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/21660.page

se pot creste plante frumoase si fara alge chiar daca nu ai injectie de dioxid de carbon, dar este mult mai greu decat cu CO2.

This message was edited 3 times. Last update was at 13/04/2016 14:30:40

TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Eu zic de acest 'filtru' http://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-JUWEL-AQUARIUM-CARBAX-CARBON-FILTER-MEDIA-COMPACT-STANDARD-JUMBO-TANK-/400587077063 care are pietricele de ceva, sa le zic asa )
Cat despre CO2 am instalatie completa Dennerle MehrWeg 160 care functioneaza doar ziua, noapte se inchide plus CO2 Indicator ( a se vedea pozele mai sus )

Lumina 2x45W T5 - instalatia originala a acvariului

This message was edited 1 time. Last update was at 13/04/2016 15:02:04

[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

da, carbaxul ala nu e altceva decat carbune activ

"The Carbax filter medium sets new standards in aquarium filtering with active charcoal."
http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Filtration/Filter-Media/Carbax-M-Compact-Active-charcoal-M-Bioflow-3-0-Compact.html

da scuze am omis faptul ca ai CO2.

TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Humbert wrote:da scuze am omis faptul ca ai CO2.

Nu e bai
Uite ca am vazut acuma pe site-ul dat de tine, este Cirax: Cirax is a biological filter medium which creates the perfect colonisation conditions for useful bacteria, due to its large, highly porous surface.
Il pun asta in schimb si ar fi ceva filtrare biologica, nu?

[Yahoo!]
TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare din nou. Uitandu-ma pe forum si in ceva documentatii pe net am gasit reflectoare specifice acvariului meu, Rio Juwel 180 http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Lighting/Reflectors-Clips/HiFlex-895-mm-T5-45W-T8-30W-Refl-895-mm.html care se prind direct pe neon si redirectioneaza lumina. Intrebarea mea este merita aceste reflectoare? Intreb asta pt ca am acvariul plantat si nu prea as vrea sa fac modificari sistemului de iluminat, fiind nou acvariul si complet beneficiez de 2 ani garantie. Momentan am 2x45w T5 raportat la cca. 165l apa.
A doua chestie de rezolvat: Postase un coleg de al nostru, nu mai stiu exact cine, un link http://www.aqadvisor.com care iti spune in functie de marimea acvariului si a filtrarii daca acesta se descurca cu numarul de pesti existent in aacesta. Introducand datele mele(fara 4 buc pesti care nu reusesc sa ii identific) imi da urmatorul mesaj: Warning: You need to add more aquarium filtration capacity!!! Your aquarium filtration capacity for above selected species is 87% deci am nevoie de inca un filtru. Bun. Am intrat pe net si am gasit asa: Außenfilter JBL CristalProfi e901 greenline(care ar fi cel mai ok parerea mea) http://www.hornbach.de/shop/Aquarium-Aussenfilter-JBL-CristalProfi-e901-greenline/8358788/artikel.html sau Eheim eXperience 250 https://www.hornbach.de/shop/Aussenfilter-Eheim-eXperience-250/8719202/artikel.html
Spre care ma sfatuiti sa ma indrept?

Multumesc anticipat

[Yahoo!]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Legat de reflectoare raspunsul meu Este da , merita.
Ca filtre externe eu am avut doar eheim si sint foarte multumit de ele.
TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Mersi de raspuns. Reflectoarele le cumpar astazi! Pot sa te intreb daca sunt galagioase? (Eheim-urile) Adica fac galagie cat o pompa dinaceea de aer cu membrana?
Poate imi spune cineva cum e cu cele de la JBL ...

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2016 14:00:29

[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Eheim = Mercedes
JBL = Renault

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Domnu Dan atentie ca eu am Renault deci numai de bine de el !!
Confirm si eu cele spuse de domnu Dan.
TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Scurt si la obiect. Mersi. Ma orientez pentru Eheim ceva mai mare decat acel eXperience 250 ... desi cred ca mi-ar fi de ajuns si acela.
O zi buna!

Apropo, stie cineva ce peste e acela de la secunda 20 din video-ul meu? https://www.youtube.com/watch?v=MHp3McEidYY&feature=youtu.be

LE Se vede mai bine de la secunda 32 si pana la 40 si 45 pana la 50 din nou. Nu il gasesc nicaieri pe net

This message was edited 2 times. Last update was at 15/04/2016 15:30:07

[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Pare a fi un Lampeye Killifish.

Pentru acvariul tau, ti-as recomanda cel mai bun si mai cinstit filtru din lume: Eheim Professional 3e 2078

http://www.aquaristikshop.com/aquaristic/EHEIM-External-Filter-professionel-3e-700-electronic-USB-2078/207801/

Am avut 2 bucati, iti spun cu mana pe inima ca sunt excelente.

Gabi, aia mi-a venit in minte Eu am (ma rog, nevasta-mea) un Fiat Panda, asa ca nu exista loc de interpretari

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2016 15:35:34

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ei a fost gluma cu masina.
Adevaru e ca mi ar placea intr o zi sa conduc un Cooper si da am o barca la Stamberg...

This message was edited 1 time. Last update was at 15/04/2016 16:18:11

happy hippo
Junior member

IP:

Gabeschwanzbaluauge (pseudomugil furcatus)
TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Deci cum am zis, am achizitionat cele 2 reflectoare si cum a spus si @Gabi C intradevar merita banii. Pe langa acestea a venit si un CO2 micro-perler de la Dennerle, tablete pentru substrat si un filtru extern, Mercedes ( @dan.pavelescu ) Eheim Professional4 250 care a fost montat, pus in functiune (sper sa se cicleze relativ repede) si din pacate nu mi-a incaput in dulapiorul acvariului asa ca l-am montat langa acvariu si functioneaza in paralel cu cel intern. Concluziile: PRO: Ok la pret, silentios, arata destul de bine. Contra: Furtunele sunt enervant de tari si m-am chinuit putin la montare.
O alta problema: La recomandarea celor de unde achizitionez plate/pesti, am decis sa tin lumina stinsa circa 3 zile, sa opresc fertilizarea si sa stopez alimentarea cu CO2 pentru a incerca sa combat BBA ... se raspandeste al naibii de repede si nu mai stiu ce sa mai fac.
@happy hippo exact acela este pestele. Mersi
Multumesc tuturor pentru sfaturi! O sa revin cu cateva poze

PS: sunt treaz la ora asta ca imi pazesc un Guppy care naste

[Yahoo!]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:Eheim = Mercedes
JBL = Renault

Perfect corect
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Si eu am tot acvariu juwel cu dulapior si am mutat raftul mai sus( pur si simplu am pus 4 bucati de banda dublu adeziva in 4 colturi pe post de suport la polita) si am bagat pompa in dulap.

This message was edited 1 time. Last update was at 18/04/2016 07:54:31

TheKing
Junior member
[Avatar]

IP:

Mi-ar fi placut sa imi incapa si mie in dulapul acela insa nu intra, filtrul este ceva mai maricel si nu intra pe usi ... asta e l-am pus langa si daca intreaba cineva le zic ca e aparat de dezumificat )

[Yahoo!]
adriansd
Junior member

IP:

Salutare,

Sunt nou pe acest forum si tin sa va multumesc in primul rand pentru informatiile utile pe care le-am gasit pana in acest moment.

Am avut acum foarte multi ani 2 acvarii mici care nu au necesitat nicio instalatie de Co2, filtre interne sau externe si sunt putin in ceata.

Doresc sa-mi fac/cumpar un acvariu si as vrea sa inteleg mai bine de ce spatiu am nevoie exact si cat de utila este instalatia de CO2 (nu pot sa compensez cu ceva pastile, trebuie doar instalatie cu butelii??). As dori un volum de cca 150-200 L brut.

in alta ordine de idei, am o mica(mare) problema cu locul in care sa amplasez acvariu si cu forma acestuia: a avut cineva un acvariu triungiular sau trapezoidal? sunt probleme la aceste forme in ceea ce priveste siguranta lipiturilor?

Multumesc anticipat!

This message was edited 1 time. Last update was at 19/04/2016 15:59:11

250l plantat

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: