[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cati scalari in 150l ?  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
severum777
Senior member
[Avatar]

IP:

Am un acvariu de 150l , in care am 4 scalari intrebarea mea este daca pot tine mai mult de 4 , am citit peste tot ca scalarii de fac la 15-20 de cm lungime , dar nu am vazut scalari mai ari de 9-10 cm ( care teoretic mi s-a spus ca sunt adulti ) , deci care este marimea unui scalar , ai mei au 6-7 cm si au deja ochii rosu palid
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu sincer nu stiu ce cred colegii, dar dupa mine marimea unui peste depinde de mediul (acvariul) unde a fost crescut.Uite am vazut in Bucuresti scalari inalti de 18 cm, si nu erau altumi, si un domn spunea: "Am eu acasa scalar de 25 inaltime si altum de 28."La scalari nu prea se masoara lungimea, mai mult inaltimea la maturitate.In 150 eu zic ca merg 6 ,dar nu altumi!
severum777
Senior member
[Avatar]

IP:

Multumesc de raspuns , ar fi bine daca ar ajunge macar la 18 cm inaltime , tot ce am vazut pana acum au avut in jur de 15 inaltime , cat mai cresc duca ce li se inrosesc ochii? din cate stiu ochii se inrosesc cand ajung la maturitatea sexuala , conteaza hrana in crestere ? eu le dau tetra discus , este OK ?
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Cu cat mai variata cu atat mai bine,daca vrei sa ii faci monstrii trebuie indopati cu inima de vita, artemia salina,guppy daca ai un prieten care creste si vrea sa iti dea pui, mai multa proteina animala.Cred ca la scalari conteaza mult adancimea bazinului in crestere.Domnul ocean poate sa spuna mai multe .
Schimburi de apa foarte dese, de 3 ori pe saptamana cate 20 la suta... In rest bafta si spor ), nu cred ca le mai trebuie altceva, a, si o super oxigenare si filtrare nu strica!
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

severum777 wrote:Am un acvariu de 150l , in care am 4 scalari intrebarea mea este daca pot tine mai mult de 4 , am citit peste tot ca scalarii de fac la 15-20 de cm lungime , dar nu am vazut scalari mai ari de 9-10 cm ( care teoretic mi s-a spus ca sunt adulti ) , deci care este marimea unui scalar , ai mei au 6-7 cm si au deja ochii rosu palid

Nu mai baga alti scalari acolo!
Bazinul tau suporta, cu greu, 2 perechi de scalari... ai sa vezi mai incolo, cand se vor alege perechi si vor incepe ciondaneala.
Poti sa bagi niste sanitari mici (6-7 Corydoras) si 2-3 ancistrusi. Poate, si cativa neoni (6-8 bucati)... desi, scalarii s-ar putea sa-i alerge.

Un scalar normal dezvoltat are cam 10 cm (lungime) si 12-15 cm (inaltime). Cresterea depinde de multi factori: mostenire genetica, apa, mancare, bazin.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
severum777
Senior member
[Avatar]

IP:

in acvariu am 5 corydoras si 4 ancistrusi dintre care 2 vreau sa.i mut , un rechin care se ocupa de algele de pe plante si un gurami perlat care arata bine pe langa scalari , scarii mai cresc dupa ce irisul se inroseste ?

Multumesc de sfaturi !!!
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Exista o teorie care spune ca scalarii se maturizeaza sexual, atunci cand li se inrosesc "ochii". Nu toti scalarii au ochii rosii.
Cresterea poate continua si dupa atingerea maturizarii sexuale... depinde de bazin, hrana, calitatea apei. Nimeni nu-ti poate garanta nimic, in aceasta privinta!

- daca vrei scalari "mari", atunci trebuie sa cumperi pui de la o pereche "mare".
- ii cresti intr-un bazin "mare"... cu schimburi "mari si dese" de apa... cu mancare "multa si buna".
- asa, ai garantia ca obtii niste exemplare cel putin la fel de mari ca si parintii.

Altfel, e doar o chestie care tine de noroc si de ingrijire... Tu nu stii cum aratau parintii scalarilor tai.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

severum777 wrote: scarii mai cresc dupa ce irisul se inroseste ?

pestii nu se opresc niciodata din crestere; desigur, la maturitate cresc mai incet decat in copilarie, dar de crescut cresc

severum777
Senior member
[Avatar]

IP:

Parintii celor negri sunt micuti , dar mai am 2 argintii care nu stiu cum le arata parintii , eu as vrea sa se faca toti de aceias marime , mancare le dau de 3-4 ori pe zi si fac des schimburi de apa , apa o las de la pranz pana a 2- a zi dimineata intr-un bazin cu gura larga , este bine sau trebuie s-o las mai putin in bazin , le schimb 20 % din apa o data la 2 zile . Nu vreau scalari foarte mari , dar ii vreau mai mari fata de ce am vazut eu pana acum
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

+++ Ce ti-a spus koala, scoate rechinul de acolo, lasi neoni sau rhodostomus(red nose) ultimii chiar inoata in card, neonii mai imprastiati,sunt buni si corydorasii si ancistrusii, tine-te de schimburile de apa iar la hrana combini si cu congelate: artemia, larve albe, larve negre astea trei sunt cu risc scazut de paraziti, restul sunt la risc :larvele rosii si daphnia predispun la constipatie si risc crescut la imbolnaviri, hrana uscata primele doua mese(combinat cu congelate sau simpla) iar ultima masa doar artemia congelata :curata intestinele, e usor laxativa si nu raman peste noapte incarcati cu bolul alimentar. Temperatura 28-29 grade
[Email]
Pterophyllum
Senior member
[Avatar]

IP:

Puii mei de Scalari au in jur de 3 luni si deja a inceput irisul sa li se inroseasca.
severum777
Senior member
[Avatar]

IP:

Am sa scot rechinul ( labeo bicolor ) , dar nu o sa fie usor ca imi trebuie un peste linistit care sa-mi curete plantele , otocinclus nu gasesc in zona + ca il am de mult timp si nu pare a fi agresim sau nelinistit , cand era mai tanar mai alerga niste moly negri , acum are o " scorbura "in care sta atunci cand nu curata plantele .

Am incercat si SAE dar dupa ce creste sta mereu agitat si dupa un an nu mai mananca alge
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

IP:

Si eu zic sa renunti la majoritatea celorlalti, eu am crezut ca ai doar 4 scalari si ATAT, de aia am zis 6. Nu ai nevoie de pesti care curata plante, cumpara niste melci, sunt de 10 ori mai utili la curatat ca orice otto, pentru ca melcii mananca cea mai mare cantitate de alge in principal, apoi 20 la suta mananca frunze moare si 10 la suta hrana de pesti, sunt aproximative datele, dar cam asa este.Numai vezi sa iei pomaceea sau ceva care nu se inmulteste peste masura, dar si asa daca se reproduc prea tare ii rapui cu assasinii.
severum777
Senior member
[Avatar]

IP:

Am melci invazivi si unul roz din aceias specie , ma gandeam daca merg hibrizati , si sa iasa 30-50 % pui roz si restul maro inchis , melcii roz invazivi mi-ar place , dar pomacea nu
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Depinde de temperatul scalarilor. Eu n-am reusit sa tin 4 in 180 L. Era o continua bataie, pestii aratau jalnic cu aripioarele rupte/franjurate, stresati, ascunsi pe dupa buturugi, mai exact chinuiala.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

si eu am avut 4 scalari pe care i-am crescut de cand erau cat moneda de 50 de bani (acum cel mai mare are cam 20cm inaltime cu tot cu aripi)
primul an a fost ok, dar in al doilea an perechea care s-a format i-a stresat pe ceilalti 2 masculi pana cand au dat coltul.
acum am o pereche de scalari in 300 de litri brut si m-am convins ca mai multi nu intra, ca nici eu nu credeam )

Forum Index » Cichlidae
Go to: