Author |
Message |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 02:26:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Va salut si bine v-am gasit (regasit...)
Dupa ce am rerevizionat filmul cu nemo si alte filme cu pestisori, printesa mea de 3 ani ma omoara ca vrea si ea pesti, in fiecare zi se uita la filme cu pesti, sirene... , asa ca m-am decis sa fac ceva pentru "ea" (normal ca si pentru mine, dar cum sa ma scot in fata sotiei altfel?) sa fac un mic acvariu.
Acvariu am mai avut acum vreo 15-20 ani, cand dadeam la pompita pt aerisire, ce vremuri....
Dupa o sptamana de documentat, abia in seara asta m-am hotarat sa raman la un acvariu de apa dulce, cel marin necesita experienta, bani, spatiu, prea complicat in acest moment, pe viitor sper, este un vis de-al meu, sa am un nemo, un coltisor de ocean total viu si plin de surprize, gata, deci ... raman la "dulce".
Nu vreau un acvariu mic, nu imi place sa imi bat joc de fiinite, vreau ceva mai mare, aerisit, ma intereseaza sa montez acvariul in mobila, este o mobila de sufragerie model mai vechi, dimensiuni raft, Lx79, lx39, hx50, vizionare acvariu doar partea din fata, acvariu o sa il construiesc de la zero, asa ca o sa am o mie de intrebari.
Azi am fost la un magazin de geamuri si oglinzi, sticla de 8 nu aveau, doar de 6, pret 50 ron m2, multumit, dar nu am avut cum sa dau drumu la comanda pt ca aveam nevoie de cote.
Stiu ca am nevoie de filtru, incalzitor, aer, lumini... momentan. Din moment ce nu dispun de spatiu prea mare, ma intereseaza sa bag filtru si aerul direct in acvariu, se poate asa ceva? adica nu vreau mate si furtune inafara acvariului, doar cel de alimentare atat.
Si acum sa incepem cu intrebarile.
1. daca raftul are 79x39x50, de cat ar trebui sa fac maxim acvariu, capacul acvariului o sa fie cam cu 0.5 cm inafara lateral si undeva la 5 cm deasupra sticlei acvariului. Pot sa il fac la cote de 76x36x40 ? O sa am nevoie de spatiu pe langa el, lateral?
2. Daca exista un aerisitor si filtru de interior, eventual un all in one, ma ajutati cu un sfat ce anume pot sa iau ceva mai bunisor, ceva care sa-mi tina apa cat mai curata, pret calitate, volumul de apa o sa fie undeva la 80-90 de litri, daca as putea sa bag totul in interiorul acvariului, ar trebui sa imi fac griji doar pe unde trec firul de alimentare, si acvariul l-as face sa intre fest in raft.
3. La acest volum de apa, este vreo problema daca iluminarea o fac cu banda de leduri? Prefer ceva mai economic mai ales ca o sa stea mai tot timpul aprins.
4. La dimensiunile acvariului, este k sticla de 6 si doar atat ? Sau e nevoie sa fac fund dublu sau intarituri la fund, sau sus...., ori sa caut sticla de 8? doar ca e cam rara cea de 8mm, nu prea gasesc prin iasi
5. Cand lipesc sticla, este nevoie de distantier de 1mm? sau mai mic? Daca e nevoie am sa pun naylon de pescuit, am de la 0.1 la 1 mm
6. Cam cat timp dureaza uscarea siliconului, dupa cat timp pot sa fac proba la acvariu, lipirea nu se face afara, se face in casa la 23-24 grade
Momentan cred ca ajung intrebarile si editarea topicului, v-am obosit destul si va multumesc din suflet pentru sfaturi.
Despre populatia acvariului, inca ma gandesc, putini pesti, multe plante. Dar despre acestea, ... in episoadele urmatoare, sa ma vad eu cu piscina gata. Oricum sunt multe plante care imi plac si pesti, cred ca am sa iau poza cu ce imi place, o pun aici si voi o sa mi-o descifrati. Daca se poate.
La intrebarile pe care le am stiu ca o sa ma trimiteti la functia de search, dar daca mai caut mult, o sa termin piscina in 2 ani la cat este de citit pe acest forum si nu doar aici...
|
|
 |
Blue14
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 07:28:24
|
Blue14
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31c49b512f199bc6f8734034a87dd9fa.jpg)
IP:
|
Acvariul fal cat standul, nu ai nevoie de spatiu si greutatea se pune pe stand gradat, nu toata greutatea pe mijloc.
|
My nano reef
|
|
 |
narcis
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 09:26:29
|
narcis
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a0ae15571eb4a97ac1c34a114f1bb179.jpg)
IP:
|
1. O sa ai nevoie sa umbliii la acvariu pe sus, sa poti sa bagi mana sa-l cureti, sa plantezi sau ce o sa mai faci tu pe acolo.
2 Filtre interne sunt multe, tu trebuie sa te decizi de cati bani vrei sa investesti. Oricum trebuie un fltru supradimensionat, sa intre cat mai mult material filtrant.
3 Depinde de ce vrei sa bagi in acest bazin,ce fel de plante. Lumina mai tot timpul aprinsa nu e indicata.
4 La dimesiunile acelea e ok sticla de 6, fara fund dublu si intarituri.
La punctele 5 si 6 vezi ca sunt la rubrica atelier hardware destule topicuri. Oricum te vor mai ajuta baietii daca nu te descurci  .
Sfatul meu este sa lasi balta ideea de a pune acolo acel bazin, cauta alt spatiu.
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 09:30:25
|
Faye
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/890ff058169b5a1d1a7f07d467f1f57b.jpg)
IP:
|
1. Gandeste-te ca vei avea nevoie de spatiu de manevrare pentru mentenanta. Aspirat, schimbat apa, plantat eventual, scos si curatat filtrul intern... daca faci acvariul cat raftul, pe unde mai bagi mainile in el?
2. Mai toate filtrele interne au optiune de a introduce in bazin bule de aer, dar nu prea ai nevoie de asta. Daca orientezi out-ul filtrului sa bata spre suprafata si sa valureasca usor apa, e toata aerarea de care ai nevoie. Desi nu vrei sa te complici cu filtru extern, sa stii totusi ca niciun filtru intern nu va egala vreodata ce face unul extern. Documenteaza-te bine inainte sa iei o hotarare despre ce inseamna filtrare/ciclare.
3. Depinde de ce vrei de la bazin. Treaba se complica in momentul in care vei vrea si plante. Lumina o setezi in functie ce cerintele acestora.
4. Era de preferat sticla de 8. La cea de 6 cred ca-ti trebuie macar intarituri longitudinale ca sa nu faca geamul burta.
5. si 6. Nu ma bag. Sunt alti colegi care stiu cu ce se mananca lipitul unui acvariu.
L.E. Am postat odata cu narcis.  Acum nu mai sterg.
This message was edited 1 time. Last update was at 19/03/2015 09:31:23
|
Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus |
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 12:44:31
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Va multumesc pentru sfaturi, momentan nu am unde sa Montez bazinul in alta parte, am de ales, ori ceva mic de 20-30 litri, montat pe un support undeva, si anume ceva din comert gen all in one, ceea ce nu ma satisface, decat sa dau doua trei sute de lei pe ceva minuscule cu geam de 3mm si echipament de 2 lei, prefer sa construiesc ceva mai mare home made si deiferenta de bani cat ar costa ceva de magazin, sa iau echipament mai bun.
Bazinul am sa il fac cat tine raftul lateral si inaltime de 40 maxim, adica o sa fie ceva de genul 76x38x38, pe laterale am inteles ca nu e nevoie de spatiu, doar pe sus, placa de sus se poate scoate, am un spatiu liber de aproape 50 cm deasupra bazinului, nu ar fi probleme la curatare.
Am inteles ca un filtru extern este mult mai bun, dar nu am spatiu, si eu as fi preferat ceva extern bun, ma ajuta sa ma indrept spre ceva marin candva, adica era ceva bun luat din start. Dar momentan iese din discutie external, si asa doamna face infarct cand vede mataraia de la pc, daca mai vede si la acvariu.... pap rece.
Filtrul intern vreau ceva mai bun, cred ca ceva pana in 200 lei este k, acum nu stiu spre ce sa ma intdrept, spre ceva cu UV sau un filtru fara burete, parca sunt si filter care au compartiment special de filtrare altceva inafara de burete, gen carbon, carbune......
ceva exemple de filter interne
Filtru intern Aquael UNI+UV 1000
Filtru intern Aquael UNI+UV 750
Filtru intern JBL CristalProfi i100 Greenline
Nu inteleg de ce nu baga si dimensiunile, sa stiu daca e mic sau mare, ocupa un coltisor sau juma de bazin....
Mai demult, acum cativa ani buni, am vazut la cineva un acvariu care era aerisit pe toata suprafata lungimii, scotea bule micute doar in spate dar pe toata lungimea acvariului, foarte fain.
Iluminatul o sa fie cu un neon lumina calda si inconjurat de leduri, o sa fie programabila iluminarea.
Daca nu gasesc sticla de 8 mm am sa il fac cu intarirura in partea de sus in fata si spate , pe toata lungimea, o bagheta de 2- 3 cm, este deajuns ma gandesc.
Ma intereseaza ca filtrul sa fie si ceva silentios, stiu ca vreau multe, dar.....
Ce inseamna filtru supradimensionat, adica ce specificatii ar trebui sa aibe filtrul la aceste dimensiuni ale bazinului 76x38x38?
This message was edited 1 time. Last update was at 19/03/2015 12:50:04
|
|
 |
Nimeni
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 16:49:59
|
Nimeni
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a933075894d2fccffdaa2a492a4a12da.jpg)
IP:
|
Salut.... tu vorbesti de RAFT si dupa cate vad.... colegii "continua" sa iti dea "sfaturi"!
Eu intreb altceva: Esti CONSTIENT ca 76x36x40= 100Litri net = 100kg REAL + greutate sticla + greutate nisip + greutate capac, filtru, neoane, acareturi????
RAFTUL ala al tau.... TINE MINIM 150KG? Daca nu, uita toata povestea.
Sfaturi:
- lungimea acvariului incearca sa o faci cat mai "normala" nu atipica (te va incomoda pe viitor) Poti vedea niste "dimensiuni comerciale" dupa care sa iti iei un reper....
- lungimea acvariului se face IN PRIMUL RAND in functie de lungimea neoanelor si a instalatiei de iluminat care urmeaza sa o pui in acvariu...
- inaltimea acvariului.... se ia in considerare un spatiu "minim" de 15cm prin care poti sa gestionezi interiorul acvariului (deja ti-au spus colegii de "mentenanta")
- acvariu "mic" - "ingust" - si cu "all in one" (adica toata filtrarea etc inauntru).... arata ca dracu` (parere proprie) Incearca sa gandesti/gasesti o solutie ptr un acvariu cat mai "aerisit" pe interior.... altfel o sa te plangi de lipsa spatiu cand pui plante-pesti-cioate/lemne-bolovani sau cine stie ce "castele"...
- Un acvariu "placut ochiului" are o adancime cat mai mare.... dar si inaltimea este importanta. In general se merge cu dimensiuni de PESTE 40cm+
Filtrare/lumina/substrat etc.... trebuie sa te documentezi in functie de volumul net al acvariului tau. Ptr volum ai 2 posibilitati: masuri externe... inmultesti Lungime x latime x inaltime in cm iar rezultatul il imparti la 1000... astfel afli volumul BRUT al acvariului... Sau aceeasi formula - operatie.... dar ptr dimensiuni interne (aici e mai usor, deoarece scazi grosimea sticlei din care este facut acvariul)
Spor
O ultima intrebare.... poate cea mai "crunta": ce buget esti dispus, sau.... doresti sa aloci acestui proiect/acvariu?
This message was edited 2 times. Last update was at 19/03/2015 16:51:43
|
Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale! |
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 18:55:18
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Va salut, stiu ca e greu sa ma intelegeti, dar locul a fost hotarat, si bazinul nu o sa stea pe un raft de mijloc, el sta pe ultimul raft de jos si sub el mai este un dulap, greutatea suportata este de cel putin 200 kg, raftul este sustinut de blat de 40mm si toata lungimea blatului este sustinuta in 3 locuri, daca as pune vreo 500 kg abia atunci ar trebui sa imi fac griji.
Deci suportul este k. Bazinul o sa aibe cotele de sus 76x38x38
Dimensiunea standard este 80x40x40, eu am scazut cate 2 cm, deci dimensiunea este k.
Oricum sticla am taiat deja este de 8mm, bazinul o sa aibe un volum net de 104 l, dar volumul util o sa fie de 83-84 de litri, greutatea sticlei 22kg.
Deci apa si sticla 106 kg, ma gandesc ca mai bag cam 30 kg in el, total undeva la 135kg, daca am calculat k.
Sticla a fost taiata si slefuita foarte usor la mana, nu am vrut la masina ca ma ajungea slefuirea automata cat sticla in sine.
Pret sticla 55 ron, pret slefuire 40 ron, deci fara slefuire.
Silicon am de doua feluri, Den Braven transparent si Tytan negru
asta este un link la tytan http://www.tytan.ro/ro/produse/silicon-pentru-acvarii/
Nu stiu daca conteaza pentru mine daca e transparent sau negru, ma gandesc sa acopar muchiile acvariului cu coltar din pvc negru de 1.5 cm, ma mai gandesc cand am sa pun de forma coltarul..
Conteaza daca e negru sau alb siliconul? ajuta la ceva?
Bugetul...., nu m-am gandit la buget, 500-1500, cat este nevoie, in functie si de sfaturile primite.
o sa incerc sa achizitionez exact ce imi trebuie, nu o sa iau aparatura de bazin de 50 de litri dar nici pt 500 de litri.
Am vazut ca filtrele sunt recomandate pt anumite volume, dar scrie la un moment dat si de debit, ce debit ar trebui sa aibe?
Rog un sfat legat de filtrare, poate imi recomandati un filtru, dar as vrea sa stiu si de ce recomandati acel filtru, de ce ala si nu altul.
Multumesc frumos si le multumesc celor ce au incercat sa isi bata capu si cu mine..
Sanatosi sa fim.
This message was edited 3 times. Last update was at 19/03/2015 19:04:29
|
|
 |
Faye
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 19:46:33
|
Faye
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/890ff058169b5a1d1a7f07d467f1f57b.jpg)
IP:
|
anutzu21us wrote:
Rog un sfat legat de filtrare...
Ultima incercare! Daca tot ai dulap sub acvariu, ai putea ascunde acolo un filtru extern. De cei 200 lei pe care esti dispus sa-i investesti in filtrare e pacat sa nu iei ceva care macar sa-si faca treaba. Si oricum tot la extern vei ajunge dupa ce te convingi ca cel intern nu face fata la 100l, ocupa spatiu in bazin si este si inestetic. In ceea ce priveste mataraia care o deranjeaza pe sotie, si cel intern si cel extern tot un fir de alimentare va avea, deci nu economisesti nimic.
Sfaturi pentru filtre interne n-am, pentru ca toate fac cam acelasi lucru: filtrare mecanica si prea putin biologica, care e vitala intr-un acvariu.
|
Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus |
|
 |
sonic11
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 20:13:25
|
sonic11
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f46c947fb6d99b46df4e2181237e2d0.jpg)
IP:
|
Poti folosii distantieri , 0,5......1mm iar durata de uscare depinde de grosimea stratului de silicon, cel putin 10 zile.
La 78x38x38 puteai folosi linistit sticla de 6mm, 8mm este super bine.
|
|
 |
Nimeni
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2015 20:41:35
|
Nimeni
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a933075894d2fccffdaa2a492a4a12da.jpg)
IP:
|
si daca tot esti din Iasi.... roaga pe Stefan sa iti recomande un coleg ptr lipitul acvariului. Zici tu acum dar.... cu o bere scapi mai ieftin decat sa lipesti-tai-relipesti acvariul de 2-3 ori.
In legatura cu slefuitul: nu te uita la 40lei.... uneori "micile detalii" fac MAREA diferenta! Acum ca ai luat sticla.... deja e de domeniul trecutului subiectul, dar o sa te convingi singur cand o sa ai acvariul imbinat....
Filtrarea... inutil sa iti spun, iti trebuie un extern. Cu 4L de material filtrant biologic te descurci in orice situatie.... Referitor la "suprafiltrare" sau "supra..." ce intrebai mai inainte in legatura cu sfaturile primite: se refera la filtrarea acvariului cu un filtru PESTE recomandarile sau specificatiile pe care le scrie producatorul pe cutie. De exemplu: "ptr acvariu de PANA LA 250L...." tu chiar daca ai 100L net.... i-a un filtru care sa duca "pana la".... 300L sa zicem ;) Cam asta ar fi cu suprafiltrarea: spatiu extra pentru materialul bio....
|
Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale! |
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/03/2015 01:17:23
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Nu am cum sa Montez momentan un filtru exterior, asa ca raman la filtru de interior, am inteles ca sunt mai bune cele ext, poate spre viitor, acum nu se poate. E complicat cu gauri in mobila, furtune, racorduri.... Prea mult momentan, abia am acceptul pt acest acvariu, nu vreau sa sar calu din prima.
Multumesc de sfaturi
si totusi....
imi poate recomanda cineva un filtru intern, eu sunt curios daca voi toti ati folosit de exterior din prima,...?
Am sa caut ceva de interior in care sa pot baga si material bio. Daca volumul de apa va fi de 80-85 de litri, oare un filtru recomandat la bazine de 200 - 300 de litri nu e bun si pt mine?
A incercat careva
Filtru intern Aquael UNI+UV 750
sau
Filtru intern Eheim Pickup - 160 500 lph
sau
Filtru intern JBL CristalProfi i100 Greenline
sau
Filtru intern Tetra Tetratec pentru acvarii, 800 L/h
|
|
 |
ocean
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/03/2015 01:33:52
|
ocean
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8c12cbc89eb07068855968f976662a18.jpg)
IP:
|
Si la cele interne sa nu te intereseze debitul mare,daca e intre300si 500l/h e in regula , uita-te dupa capacitatea interna de material filtrant aceea sa fie cat mai mare, si nu te pasiona dupa UV, e un accesoriu care ridica pretul si e folositor doar in caz de boala, daca e de putere mica nici acolo nu-i prea grozav
This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2015 01:34:16
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/03/2015 14:50:50
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Multumesc Ocean, un sfat bine primit si bine punctat, nu prea imi trecea prin cap sa fiu atent la volumul de material.
Cred ca o sa imi indrept directia spre un filtru de la Biobox sau Bluewave.
Inca ma documentez.
This message was edited 3 times. Last update was at 20/03/2015 14:52:54
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2015 08:40:03
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Proiect oprit.
Vorba aia, ''s-a rezolvat, nu se poate''.
Am achizitionat un acvariu si filtru ex. Am deschis alt topic.
Multumesc pt sfaturi si ca a-ti incercat sa imi deschideti ochii.
Rog un moderator sa inchida topicul si sa il stearga, ceva de genul '' da mai tare si inchide''.
|
|
 |
|
|
|