darthradu wrote:Eu nu-nteleg de ce are el nevoie de jdemii de reactoare si nu-i ajung un skimmer, o pompa de recirculare si eventual (daca nu are destula piatra vie in display) un reactor cu matrix / spartura coral ?
La modul teoretic, ar trebui sa fie de ajuns... practic, depinde de incarcarea biologica pe care o are acvariul.
E un joc al echilibrului, iar succesul/esecul depinde doar de acvarist.
Sincer eu va ascult mereu cu atentie si incerc pe cat posibil sa tin cont de sfaturile voastre.
La fel am facut si cu plantatul, dar pana la un punct, cand mi-am bagat los cojones si am renuntat la teste, la mentenanta, la alte chestii.
Am sa fac cum spuneti, dar voi reduce la maxim aparatura - ma voi rezuma la pompa de recirculare si la pompele de valuri + ce necesita spumatorul si un eventual reactor cu matrix.
La un moment dat am sa investesc in controllerul de la Mosu, il voi lua full-options si abia atunci voi decide ce alte aparate imi vor mai fi necesare.
Dupa cum bine stiti, mai am un cub de 60 de litri, la care (initial) faceam teste, ma preocupa grav de tot. La un moment dat, am decis sa-i aplic acelasi tratament ca mai sus, bazat pe cojones. Habar n-am ce salinitate am, ce spun testele de PO4 si NO3, dar merge al dracului de bine.
Mi-ar placea sa veniti sa vedeti cum arata..
Inteleg pasiunea, sunt de acord ca trebuie sa investesc bani, dar cand vine vorba de chinese work si mutut timp pe langa acvariu.. pas
Nimeni wrote:Ok, sfat bun.... dar intreb: in cazul unui "schimb de apa" cum va face Batman? Va "plange" ca nu are unde tine bidonul albastru? )
Butoi pe balcon... se scoate si se foloseste doar "la nevoie". Cu furtun lung si cu o pompa.
Parerea mea sa lasi locul din stanga pentru osmoza si butoiul/ vasul in care o sa faci apa pt schimb, si in dreapta sa faci un sump mic in care sa-ti incapa toate . Sa zicem ca vei fi mai vrednic decat Koala cu schimburile de apa , iar iarna osmoza are o presiune de numa-numa, mai ales daca stai la etaj superior; Ce o sa faci? Pui butoiul langa bazin o zi intreaga pana se umple si amesteci sarea (asta cam o data la 2 saptamani ) sau tragi un furtun lung prin toata casa pana pe balcon? + iarna posibil sa inghete apa in butoi daca o lasi sa se stranga in butoi pe balcon.
Saptamana asta am mai avut o serie de conversatii si dispute cu madame (fosta Cat Woman, actualmente Zgripturoaica). Din pacate nu e de acord nici cu versiunea minisump-ului, asa ca imi raman 2 variante:
- all in one
- renuntarea definitiva la hobby
Varianta 2 nu-mi face cu ochiul, asa ca nu-mi ramane decat varianta 1
Cu all in one o sa iti vina sa iti bagi Bat-mobilul undeva, ca arata ca dracu' cu skimmere si acareturi in spate, sau atarnate de bazin. Eventual faci o treaba si vorbesti cu vecinul de mai jos sa te lase sa tii sump-ul la el
Acu' vorbind serios, ai varianta fara sump in care iti pui skimmerul si reactoarele extern, in loc de filtrul extern pe care oricum il aveai in dulapior. si iti faci un bean animal intern cu mai multe intrari/ iesiri pentru fiecare acaret pe care il vrei conectat.
Si tre sa te gandesti la un rockscape misto cu multisoara piatra in display sa compensezi filtrarea biologica.
I slice'n'dice live animals and glue them to rocks!
- Nu poti sa faci nici saracia aia de sump 45x45?... adica, NIMIC sub acvariu?
- In cazul asta, iti ramane "paiu' scurt", adica varianta cu sump alaturi de acvariu. Faci acvariul mai scurt, si completezi cu sump.
Cum plm o sa umbli tu in spatiul ala?... si, ce 'reaku o sa pui acolo?
- gandeste-te ca tre' sa ai acces, pe deasupra acvariului, la o cutie lunga, adanca si ingusta (in care abia iti incape mana).
- eu cred ca e o tampenie, da' nu ma opun ideii de a avea subiect de caterinca... deci, go for it!
Daca ar fi un spumator - de la ala se scoate doar "palaria", nu? Matrix, spartura de coral, draci de amiaza, etc - daca pun in saculeti se pot scoate usor.
Lamuriti-ma ca pe prosti va rog, ca pricep greu..
- Nu stiu daca exista frun' skimmer care sa incapa in spatiul ala de 10 cm... daca exista asa ceva, e o jucarie trista.
- Saculetii aia de care tot amintesti... in teorie suna bine, in practica o sa vezi ca nu e chiar asa.
- Construieste o incinta de carton, pe dimensiunile alea... urc-o pe masa (ca sa fie la inaltimea acvariului) si incearca sa "manevrezi" diverse chestii pe-acolo. Ia un saculet cu pietris si incearca sa-l bagi acolo... dupa aia, incearca sa-l scoti. Pune 2-3 saculeti, unul peste celalalt... vezi cum te descurci.
- Gandeste-te ca acel compartiment o sa fie pe spatele acvariului, asa ca accesul la el va trebui sa fie pe deasupra. Acvariul e lat de 50 cm, asa ca o sa stai aplecat peste acvariu si o sa te chinui sa accesezi saculetii paulei mele.
- O sa fii ca-n bancu' ala cu ginecologu' si clienta careia ii ramasese vibratorul "inauntru": "Doamna, am o veste proasta si una buna... vestea proasta este ca nu pot sa extrag vibratorul de-acolo... vestea buna este ca am reusit sa ii schimb bateriile!"
Later edit: In plm, daca te tot sucesti, eu nu stiu ce sa mai scriu ... daca-l faci in laterala, atunci 40x67 e suficient. Iti ramane un bazin de 120 cm lungime.
This message was edited 2 times. Last update was at 20/02/2015 22:39:19
Nu ma sucesc, ca nu m-am hotarat la nimic - fiind strain de domeniu, nu stiu ce optiuni am, de aia tot intreb ca prostu'
Daca e vorba de dulcicole si plantate, sunt plin de sfaturi ca virgula capra de raie, dar la muraturile astea sunt tufa de venetia.
Plm, ajutati-ma cu sfaturi, ca oi da si eu o tuica la prima pensie
1) Sump d-ala lunguiet si ingust, precum scrotul de pensionar.
2) Sump d-ala in laterala acvariului.
- Fa manevra aia cu macheta de carton... ca sa intelegi "vizual" volumul despre care vorbim.
- Eu te sfatuiesc sa mergi pe solutia cu sump lateral...
Cand te decizi asupra solutiei, mai vedem CE si CUM. Teoretic:
- ai nevoie de skimmer (obligatoriu)
- ai nevoie de o pompa care sa-ti intoarca apa inapoi in bazin... tinand cont ca nu e diferenta de nivel, pompa nu tre' sa fie cine stie ce monstru.
- apoi, 1-2 reactoare (biopelleti si antiphos).